Šta je novo?

GeCube X1950XTX - najjaca AGP karta

Ja licno sam pripadnik Ati Klana,dodushe u poslednje vreme sobziom da i dalje ima AGP slot na ploci (Asus p4c800 delux),video sam cube model da bi mi kasnije preporucili Evga 7800 GS sa 256 mmb DDR 3 @1400 Mghz .:) Ali se susrecem sa problemom da trosi vishe(trazi minimalno 350W napajanje) nego moj sadasnji Gigabyte 9700 pro.Na kraju ostaje pitanje koliko je realno dati za karticu nesto malo vise od 350 Eura koliko su mi trazili u Bg za nju !?

Čekaj malo, 350+€ za 7800gs :S: Pa mnoogo je to, pogledaj cene malo, pogledaj cene sličnih pci-e varijanti pa ćeš brzo odustati od te ideje. Jel se ti zezaš?

Ma nema tu ni govora o ekonomskoj neisplativosti "poduhvata"...

Ko hoće da uveze, uspeće i da proda, a sama procedura uvoza ne poznaje razlike između AGP i PCIE varijanti.

Drugim rečima, pruženi odgovor je u prevodu "možete da crknete, ali ćete na kraju morati da ponovo kupite novu mašinu". Ovaj put se ne plaše ni toga da ćete otići kod konkurencije, jer po prvi put svi rade složno, tako da onaj ko ode od jednog prodavca, doći će kod drugog i obratno. Ravnoteža je postignuta i svako mora da menja svoju konfiguraciju, bez obzira bila ona obična kancelarijska pisaća mašina ili neka babaroga.

U istoriji ne pamtim jadniji način za prisilan prelazak na novi standard. Ranije je znalo kako proces ide - prvo se prethodna tehnologija iscedi do kraja, pa kad više ne može, idemo dalje. Sada se zdrava tehnologija menja za identičnu, nekompatibilnu. Živelo "liberalno" težište i industrija! :(

Pozdrav
Tacno 100 %. Forsiranje jedne te iste tehnologije u gomilu nekompaktibilnih varijacija. Po sitemu "Nije sija nego vrat".

Loša vest od proizvođača kartica: zbog manjka (shortage) chipova za AGP bridge kasniće bar mesec dana AGP modeli sa novijim chipovima. Neko se tu dobro preračunao koliko ima AGP ploča na tržištu raspoloženih za upgrade...

...ja uzeo x800xt AIW. Lagao bih kad bi rekao da karta nije brza (ima skor od -135evra u novcaniku :eyebrows: )...

Da li je to bio pravi potez nemam pojma, but...
ja sam je uzeo zbog igre Scraface i ista je apsolutno dobila krila, tako da sa te strane sam zadovoljan...

U svakom slucaju - link koji mi je dosta pomogao oko izvoba karte
http://www.tomshardware.co.uk/graphics/charts.html?modelx=33&model1=566&model2=573&chart=212

poz
cpku
:type:

-p.s. sto se overklokovanja ove (AIW) karte tice - u kombinaciji sa fabrickim kulerom zaboravite...

...ja uzeo x800xt AIW. Lagao bih kad bi rekao da karta nije brza (ima skor od -135evra u novcaniku :eyebrows: )...

Da li je to bio pravi potez nemam pojma, but...
ja sam je uzeo zbog igre Scraface i ista je apsolutno dobila krila, tako da sa te strane sam zadovoljan...

U svakom slucaju - link koji mi je dosta pomogao oko izvoba karte
http://www.tomshardware.co.uk/graphics/charts.html?modelx=33&model1=566&model2=573&chart=212

poz
cpku
:type:

-p.s. sto se overklokovanja ove (AIW) karte tice - u kombinaciji sa fabrickim kulerom zaboravite...
a sta si imao prije nje?

Loša vest od proizvođača kartica: zbog manjka (shortage) chipova za AGP bridge kasniće bar mesec dana AGP modeli sa novijim chipovima. Neko se tu dobro preračunao koliko ima AGP ploča na tržištu raspoloženih za upgrade...

Znaci, ako sam dobro razumeo, ima vise interesenata nego sto su mislili? Ta vest moze samo da raduje, posto bi trebalo da zbog vece kolicine cena bude nesto niza (manji su troskovi proizvodnje za vecu nego za manju seriju- procentualno gledano).

Poslednja izmena:
Znam da je o ovome bilo reci i ranije, ali ima li tih agp x800xt, aiw ili ne-aiw, jos negde ?

@cpku: pa sta si ocekivao, poletjelo bi i sa npr. 9550ge posle 8500...

Poslednja izmena:
Nigde da nadjem review, a trebalo je vec da izadje, evo izbacio i Sapphire (my favorite!)

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=168&grp=2

Kao sto se vidi ima 512 MB GDDR3 na 1400 MHz at stock!

Aja ko neko vidi review neka nalepi, cisto me interesuje razlika AGP vs PCI-E :p

P.S. Ajde da nateramo nekog da ovo uveze, ima se otrsi od para a i mi cemo svi da trljamo rucice :smoke:

Ma nema tu ni govora o ekonomskoj neisplativosti "poduhvata"...

Ko hoće da uveze, uspeće i da proda, a sama procedura uvoza ne poznaje razlike između AGP i PCIE varijanti.

Drugim rečima, pruženi odgovor je u prevodu "možete da crknete, ali ćete na kraju morati da ponovo kupite novu mašinu". Ovaj put se ne plaše ni toga da ćete otići kod konkurencije, jer po prvi put svi rade složno, tako da onaj ko ode od jednog prodavca, doći će kod drugog i obratno. Ravnoteža je postignuta i svako mora da menja svoju konfiguraciju, bez obzira bila ona obična kancelarijska pisaća mašina ili neka babaroga.

U istoriji ne pamtim jadniji način za prisilan prelazak na novi standard. Ranije je znalo kako proces ide - prvo se prethodna tehnologija iscedi do kraja, pa kad više ne može, idemo dalje. Sada se zdrava tehnologija menja za identičnu, nekompatibilnu. Živelo "liberalno" težište i industrija! :(

Pozdrav

Pa sta mislis zasto prave "regate" i ostale manifestacije? Pa da bi se dogovorili kako dalje da "otimaju" pare.

kolko sam ja shvatio jedino ljudi sa jakim intelima i nekim AMD winchesterima koji se dobro klokuju mozda nemaju potrebu za prelazak na drugu plocu sa PCI-E i da uzmu jacu AGP kartu.

Ne vidim poentu da neko sa athlon XP procesorom ili matorim celeronom 2.4ghz uzima npr x1950 AGP jer mu je CPU apsolutni bottlenceck i nece dobiti puno naspram recimo 6600GT... Nemojte mlatiti praznu slamu... Vi koji imate athlone XP i tako to, promasili ste trenutak za prodaju platforme, a za prelazak na osetno jaci sistem tipa nf4-4x ploca i a64 ili sempron 64 754, mislim...smesno, sempi je ~35e, ploca ~60e... ostaje vam vasa memorija, stvarno ne vidim ni jedan razlog zasto bi vozio XP 2000+ na nf2 ploci. JA kad sam prelazio na NF4 sam poredio (pre kupovine) bas oblivion 6800GT AGP i posle na NF4 platformi sa sempronom klokovanim na 2.5ghz i 6600gt oblivion (tada aktuelan) je sa istim podesavanjima imao bolji fps, tj manje je padao fps, pogotovo u borbama gde mi je na mestu gde sam benchovao 6800 i xp2000 bacao 14-15fps, a sa novom platformom 26-27fps (na 6600GT !), posle kad sam ubacio 7600GT oko 34-35fps na istom mestu (vs 14-15 na 6800GT AGP i xp2000), a to je na jadnom semproncetu 64 !

I evo sad je isti taj sempron bottleneck za kartu koju imam...da nabodem 8800GTX verovatno ne bi dobio nista naspram ovog x1900xt, tj dobio bi mozda 20% brzu kartu, umesto 100% kolko bi bila na c2d ili x2 4000+ ...

Nostalgajia @gx-x . Nece ljudi da menjaju konfe pa to ti je :d .

nisam ni ja hteo, ali kad nisam imao gde da potrosim 200 i kusur evra za AGP graficku - morao sam :d Sad je zapravo malo bolja situacija sa AGP kartama nego sto je bila na prolece. Na prolece je najjaca karta bila 6600GT posto 6800 i derivata nije nigde bilo, a poslednje primerke koji su i bili sam pokupio i svi su pocrkali. Bio je 7800GS AGP za 380e, a to mi bilo malo mnogo :)

Nigde da nadjem review, a trebalo je vec da izadje, evo izbacio i Sapphire (my favorite!)

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=168&grp=2

Kao sto se vidi ima 512 MB GDDR3 na 1400 MHz at stock!

Aja ko neko vidi review neka nalepi, cisto me interesuje razlika AGP vs PCI-E :p

P.S. Ajde da nateramo nekog da ovo uveze, ima se otrsi od para a i mi cemo svi da trljamo rucice :smoke:

JA sam za . Samo recite cenu !? :eyebrows:

kolko sam ja shvatio jedino ljudi sa jakim intelima i nekim AMD winchesterima koji se dobro klokuju mozda nemaju potrebu za prelazak na drugu plocu sa PCI-E i da uzmu jacu AGP kartu.

Ne vidim poentu da neko sa athlon XP procesorom ili matorim celeronom 2.4ghz uzima npr x1950 AGP jer mu je CPU apsolutni bottlenceck i nece dobiti puno naspram recimo 6600GT... Nemojte mlatiti praznu slamu... Vi koji imate athlone XP i tako to, promasili ste trenutak za prodaju platforme, a za prelazak na osetno jaci sistem tipa nf4-4x ploca i a64 ili sempron 64 754, mislim...smesno, sempi je ~35e, ploca ~60e... ostaje vam vasa memorija, stvarno ne vidim ni jedan razlog zasto bi vozio XP 2000+ na nf2 ploci. JA kad sam prelazio na NF4 sam poredio (pre kupovine) bas oblivion 6800GT AGP i posle na NF4 platformi sa sempronom klokovanim na 2.5ghz i 6600gt oblivion (tada aktuelan) je sa istim podesavanjima imao bolji fps, tj manje je padao fps, pogotovo u borbama gde mi je na mestu gde sam benchovao 6800 i xp2000 bacao 14-15fps, a sa novom platformom 26-27fps (na 6600GT !), posle kad sam ubacio 7600GT oko 34-35fps na istom mestu (vs 14-15 na 6800GT AGP i xp2000), a to je na jadnom semproncetu 64 !

I evo sad je isti taj sempron bottleneck za kartu koju imam...da nabodem 8800GTX verovatno ne bi dobio nista naspram ovog x1900xt, tj dobio bi mozda 20% brzu kartu, umesto 100% kolko bi bila na c2d ili x2 4000+ ...

Amen to that!

Hmm,ja imam amd athlon 2200+,1gb ddr ram-a,Asus A7V8X,to je sve staro i agp,resio sam da malo upgradujem komp (da bi radile sve nove igre lepo) i izdvojio sam 180e za 7600GT,ipak rano mi je da sada predjem na pci i nov komp,treba dosta kesa,ovako sam miran barem jos godinu dana...
Tako da je moj savet svima vama sa agp ili ova ili x800xt........
Ima vremena za pci,dual core......

Jel ovo i kad imas Barton na 10*250 (2-2-2-11)?

Mislim, sa ovim procesorom sam drzao rekord na ovom forumu, i sigurno ga necu prodati, kupicu novi sistem, ali mislim da jos moze da se izvuce neka kap iz njega! :smoke:

Poz

Hmm,ja imam amd athlon 2200+,1gb ddr ram-a,Asus A7V8X,to je sve staro i agp,resio sam da malo upgradujem komp (da bi radile sve nove igre lepo) i izdvojio sam 180e za 7600GT,ipak rano mi je da sada predjem na pci i nov komp,treba dosta kesa,ovako sam miran barem jos godinu dana...
Tako da je moj savet svima vama sa agp ili ova ili x800xt........
Ima vremena za pci,dual core......

Pametno. Zasto bi dao 130 evra za 7600 GT, ali PCIe, kada mozes da platis 50 evra vise, i da ostanes na zaostaloj platformi? :d
Za tih 50 evra vise si mogao da predjes na DFI NF4x i Sempron 2800+, da ti ostane tih 1 GB rama, i da uzmes 7600 GT PCIe. Aj da si od juce ovde...

pa ko ti je kriv, ja imam XP 2200+ i sve leti, 2000+ je kanta :d
evo, u mom slucaju, necu [email protected] da mijenjam za nekakvog semprona, i nf7-s za nekakvu katu od ploce za isti. Kad bude para, bice i pravi upgrade. Do tad, mozda neki od ovih x800xt AIW, ako je pretekao jos neki (jel ima, jel ima??? :) ).

Ti Juriq si lud prijatelju nacisto!
To jos nekako i mozes da prodas u ovom trenutku za koliko toliko pristojne pare i da kupis 2800+ sempija, neki DFI Infinity i 7300GT DDR3 ili 7600GLH doplatu do 100 s obzirom da ce ti posle toga masina raditi bar duplo brze. Ja se secam mog starog Bartona sa kojim sam na 2.6GHz radio testove na vazduhu... Retko dobar primerak. I opet je tamo neki "krs" 64 Sempi bio daleko brzi na 24/7 podesavanjima.
Imas jedan x850XT AGP u oglasima ako hoces. Ali i kada bi uzeo jacu grafiku od te sto imas neces moci da izvuces ni 75% njene snage bas zbog procesora koji je prespor i imao bi jako malo ubrzanje. To je vise nego dovoljno da te dovede do racunice da si bacio pare ;) Znaci pamet u glavu.
ovo vazi za sve sa A soc masinama. U tu konfu ni dinar ne ulagati vise. Ili ovo sto sam predlozio za malu doplatu ili dosta pare i C2D i sve sti ide uz njega. Oko 1000e bez monitora - prodato staro

Sempron ne bih nikad uzeo,kad budem resio da upgradujem komp ja cu lepo skupiti 600 eura,uzeti neki dual core 5000+ ,a ne jadni sempron,sada moj athlon 2200+ ne bih menjao za 64 2600+ sempron,ipak ne mogu da prodam ovo nikome jer niko nece sad da uzme ovu moju maticnu sa starim procesorom,znaci trebalo bi mi mnogo vise od tih 50e da uzmem novu maticnu sa procesorom...
E sad recite mi da li bi mi bolje radio komp i igre sa x800 ili sa 7600gt,jedino se oko toga dvoumim,nigde ama nigde u centralnoj Srbiji nema x800xt,jedva sam nasao par primeraka od leadtech 7600gt,da li da uzmem nju,jel losija ili bolja od gainw....

Da li da uzmem ovu 7600 ili ne,ajmo experti neki savet..

Ti Juriq si lud prijatelju nacisto!
To jos nekako i mozes da prodas u ovom trenutku za koliko toliko pristojne pare i da kupis 2800+ sempija, neki DFI Infinity i 7300GT DDR3 ili 7600GLH doplatu do 100 s obzirom da ce ti posle toga masina raditi bar duplo brze. Ja se secam mog starog Bartona sa kojim sam na 2.6GHz radio testove na vazduhu... Retko dobar primerak. I opet je tamo neki "krs" 64 Sempi bio daleko brzi na 24/7 podesavanjima.
Imas jedan x850XT AGP u oglasima ako hoces. Ali i kada bi uzeo jacu grafiku od te sto imas neces moci da izvuces ni 75% njene snage bas zbog procesora koji je prespor i imao bi jako malo ubrzanje. To je vise nego dovoljno da te dovede do racunice da si bacio pare ;) Znaci pamet u glavu.
ovo vazi za sve sa A soc masinama. U tu konfu ni dinar ne ulagati vise. Ili ovo sto sam predlozio za malu doplatu ili dosta pare i C2D i sve sti ide uz njega. Oko 1000e bez monitora - prodato staro

joriq, joriq ;)
prvo, na sve to tvoje dodaj cijene koje su ovdje u CG (bolje da ne znas, al recimo u prosjeku 30-50% vece nego u BG) i zaista jadnu ponudu, koja se uglavnom svodi za kupce tipa "jel pentijum 4? kupujem!". Ako ti kazem da nigdje u CG nisam mogao naci 6600gt agp proslog ljeta, pa sam isao do Raske (i to su mi ljudi extra izasli u susret, narucili na rizik).
Druga stvar, ko sto rekoh: necu ***** da mijenjam za *****. Bice para pocetkom sledece godine (ako Bog da, jelte), pa ce da padne pravi upgrade.
Ovako, ovamo 6600gt agp vivo mogu da prodam za cca 100e (jutros je mogla da ode za 110e, al sta onda da tutnem privremeno u masinu?), dodam jos nesto malo i uzmem x800xt ili 7600gt (jedina je muka sto je meni video in "a must", znaci obavezno vivo).

Pogledacu taj oglas...

Pa dobro ne moramo se sad vredjati (joriq i VAPA). Ja sam vam da predlog kako da bezbolno predjete na PCI-E i sta time dobijate, a vi se upustili u pricu kako necete *****... Sto se mene ja sam zadovoljan sa mojim "govnetom" , dobio sto sam ocekivao , a i vise, a to da je bolji neki c2d ili x2 isl to jeste ali to vas kosta dosta vise, a prica je krenula da vas PCI-E kosta sto manje. E sad cene u CG i tako to, *** brate, to je sasvim druga prica. Mozda bi i ja uzeo odma venice3000 i s939 plocu da cene u Srbiji nisu lose tada bile jer je napolju za pare koje sam dao za semp i nf4-4x moglo da se uzme venice i neka 939 ploca solidna.
ali to opet nema veze sa temom.

menjajte ako ocete, nemojte ako necete i kraj.

PS. Evo bas gledam 7600GT AGP na bartonu 3dmark05 ~5100 na defaultu, a da je isto to na govnetu sempronu 754 na 2.5ghz bilo bi 6000.

@VAPA:

sa tom kombinacijom ne da neces biti miran godinu dana vec neces biti miran 3-4 sata dok ne uvidis da si kupio ***** i kasiku. Ja sam menjao 7600GT za jacu kartu posto je 7600GT vec dosta slab i ne moze da tera ove novije igre kako treba, o ovima koje treba da izadju necu ni da razmisljam kako ce ici na 7600gt.

PPS. bolje navijajte neke 6800GT-e polovne nego da uzimate 7600GT, isto ce vam raditi na tim bartonima, a jeftinije ce te proci.

pa ne vrijedjam ja tebe, nego semprona ;)
Evo ti analogije: ja vozim mercedesa 200 CE, star 15 godina, ulozio sam para u njega da ga malo sredim. E sad, ja imam 500 eura, mogu da prodam moje auto i uzmem 230 CE 2-3 godine mladji, i mislim da sam napravio strasan dil. U principu, isti djavo, a kad vec bude trebalo da se mijenja, prelazim na nesto dje cu stvarno osjetiti razliku. 5100 ili 6000 poena u 3dmarku za mene znaci taman ko auto od 122bhp (moje) i recimo 135bhp (230e). U vecini situacija necu osjetiti razliku za ono sto meni treba.
Ako igra pada ispod 20fps, padace imao ti 5100 ili 6000 poena (iskustvo sa OCovanjem 5600 i 6600).

losa ti je analogija, sa moje tacke gledista: vozis alfu matoru TS, gde te komplet spanera, kaisevi i ruke kostaju 300e i set original svecica 150e, i prodao si to i k upio astru G, gde te spaneri i kaisevi i ruke izadju oko 70e, svecice stavis koje oces, recimo 10e za neke bolje, + sto mozes da je nadogradjujes raznoraznim stvarima i sve je za nju jeftinije nego za alfu. A posle, kad skupis pare, kupi BMW-a ili mercedesa koji je mnogo bolji ali i mnogo skuplji.

PS. fora je da za razliku novaca kolko je AGP 7600GT skuplji od PCI-E 7600GT mozes da prodas to tvoje, da dodas tu razliku i da predjes na PCI-E i tehnicki dobijes upgrade na kartu koju si hteo, + mogucnost da sutra stavis i jacu + si dobio dosta na min fps posto stari athloni guse min fps naspram nove tehnologije smeprona 64, upravo sam bio opisao par postova ranike da sam u min fps najvecu razliku i video !

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno