Šta je novo?

Gde uloziti i kako zaraditi?

Izvinjavam se ako je dupla tema, nisam uspeo nigde da je vidim.

Nego, uglavnom popularne teme na svakom forumu su bas ovakvog tipa. Diskusije o ulaganju i zaradi novca. Svako bi da zaradi sto vise sa sto manje para. Interesuje me vase misljenje. Ja licno mislim da u Srbiji je dovoljna svota od 10 000 eura da bi moglo da se krene u neke zanosne poduhvate. Naravno, postoje slucajevi gde su genijalci uspevali da 5 dolara pretvore u milione ali to se kod nas desi jednom u 10 godina mozda :D

uloži u plaćanje moje struje, ne možeš bolje da prođeš :d

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?377856-koliki-vam-je-račun-za-struju

Objasni to onome ko je poceo ovu temu sa jednim normalnim pitanjem gde uloziti 10k evra, mislis da ce on svojih prvih 10k evra ustedjenih uspeti da ulozi bez emocija ?

Normalno je na IT forumu postavljati ovakva pitanja i otvarati teme? Izgleda da je ovih dana sve normalno...

Normalno je na IT forumu postavljati ovakva pitanja i otvarati teme? Izgleda da je ovih dana sve normalno...

Pa novajlije na ovom forumu dodju sa problemom kako da zarade pare uz pomoc IT.
Posle kao IT strucnjaci se vracaju na forum sa problemom kako da potrose novac koji su zaradili kao IT strucnjaci. :d

Poslednja izmena od urednika:
U pravu si!
Dao sam misljenje u vezi ulaganja u akcije na osnovu mog i mojih prijateljevog neuspesnog ulaganja, gde nam je falilo bilo kakvo iskustvo(koje toliko naglasavam i zato pisem po forumu da se to nekom drugom ne bi ponovilo),
ali mi to ulaganje nismo maksimalno ozbiljno shvatili (iako smo dosta literature procitali u vezi istog) pa smo tako i zavrsili (bili su u pitanju par hiljada evra te nas nije mnogo pogodilo osim ponosa da smo mi "ozbiljni" biznismeni koji ulazu u akcije, koji su na kraju zavrsili sa polovinom para od pocetnog ulaganja-ovo je po meni jos i srecna prica).

No citao sam dosta o ulaganjima u akcije i imam par Bafetovih knjiga, i po onome sto sam zakljucio je da NIKO ne moze da predvidi kretanje akcija.
Da je to egzaktna nauka, onda bi postojale odredjene formule i zakoni koji su sigurni, ali onda ne bi slusali price o investitorima koji skacu sa zgrade jer su izgubili sve sto imaju.

Bafet je najuspesniji u tome jer igra na sigurno i to radi tako sto ulozi u neku kompaniju na period od 10+ godina,
pritom potrosi ogroman napor citajuci finansijske izvestaje tih kompanija i razgovarajuci sa njihovim menadzmentom pre nego sto i jedan dolar ulozi.
Ko ce od nas da ulaze na period od 10+ godina, pa u Americi fondovi koji su bili finansirani od penzija Americkih gradjana su popucali pa su ljudi ostajali bez penzije
(i ovo nije pojedinacan slucaj - koliko se cak filmova snimalo o ovim slucajevima, a ti penzioni fondovi ulazu u maksimum "sigurne" akcije i ne igraju na brzu zaradu).
Tako da ako Americki fondovi koji zaposljavaju gomilu strucnjaka ne umeju da procene gde uloziti, ne vidim da iko drugi koji se informisao preko knjiga sa interneta moze to da radi na duze staze.
O knjigama sa interneta ne govorim kao o uvredljivoj stavci nego o realnosti da kod nas prakticno ne postoji berza, pa tako ne posotji ni domaca literatura nego prevedena ili uglavnom ona sa interneta.
Ona berza koja vestacki postoji na nasem trzistu je mrtva, tako da i nase drustvo u celini uopste nema pojma o ulaganju u isto.
Za razliku od Americkih gradjana koji su toliko bili ukljuceni u berzansko trgovanje da su izazvali veliku depresiju u Americi (i celom svetu) pre skoro 100 godina, i tako bili jedan od glavnih faktora izbijanja II svetskog rata.
Tako da ponovim da je sve to lepo ako si ti u plusu par godina, ali treba da izdrzis svih 40 godina radnog staza i da pritom dovoljno zaradjujes da mozes da izdrzavas porodicu tj. normalno da zivis.
A price tipa da udjem na berzu i za par godina postanem milioner su moguce, ali ja se licno ne bih kladio sa svojom ustedjevinom da cu tako da zavrsim.

Vecina vas koji ulazete u akcije je kratkorocno ulaganje (dobar deo ulaze na periode od par minuta-sto je ravno kockanju), ovo je po meni jako nesigurno.
Sve ostalo gde ulazete u "sigurica" akcije su minimalni procenti zarade, nikako 10-20% gde neko pominje, a za takve minimalne procente da bi iole sta zaradio na kraju meseca ti trebaju velike svote novca za ulaganje tipa par 10k evra. Ja licno ne bih rizikovao par desetina k evra da mi stoje zarobljeni u nekim akcijama (koje mogu svaki cas da idu gore /dole) da bih na kraju meseca uzeo par stotina evra zarade.

Po meni na akcijama jedino sigurnu zaradu imaju brokeri, koji zaradjuju svoj procenat bez obzira da li akcije rastu ili padaju (povremeno se pojavljuju na nasim forumima).

Ja bih one koje ulazu u akcije podelio u dve kategorije (slicno kao sto se dele vozaci motora), u one koji su se opekli i one koji se jos nisu opekli tj oni koji su pali sa motora i oni koji jos nisu pali sa motora.
Pitanje je samo kolika ce steta biti na kraju.

Sada ce neko iskomentarisati da i u klasicnom biznisu ima rizika koji mogu da ti upropaste investiciju.
To jeste tacno ali u klasicnom biznisu na veliki broj rizika se moze uticati od strane vlasnika, dok kod akcija mozes samo da se molis da skoce ili padnu (u zavisnosti na sta se kladis).

Kao prvo, drago mi je da prihvatas druga misljenja (nije bas cest slucaj, pogotovu ne na forumima :) ).
Posto se bavim prilicno egzaktnom naukom (u smislu da je do sada najprecizniji rezultat potvrdjen eksperimentom upravo u fizici) moram da ti kazem da svako merenje i da sve sto se izracuna ima odredjenu verovatnocu da li je to i koliko tacno. Slicno, i u trejdovanju postoje formule koje ti govore o tome kolika bi na primer trebala da bude cena opcije i sa kolikom verovatnocom u datom trenutku (bez ikakvih drugih uticaja bar u opstem slucaju). Tako da je postoje formule koje ti daju bar neki uvid u trenutno trziste, i to nisu jedine (postoje puno raznih aspekata i racunanja, ali svako bira svoje i sta mu odgovara da bi stekao intuiciju o tome sta se desava). Da ne duzim o tome, nije tema.
Ja jesam radio master tezu iz financial engineeringa, ali i ucio iz (doduse akademskih) knjiga sa interneta. I uzimao sam sasvim dovoljno da bih sada mogao da priustim da radim nesto sto volim i da ostavim pare ulozene kod takodje nekoga ko zna to da radi (i da profit ostane isti). E sada ja sam taj koji je predlozio da se nadje account manager, zato sto ga i ja imam. I profit je mnogo veci od 20%, koje sam pomenuo na godisnjem nivou i ulozene u AAA fond ili cak banku (tj njen fond). Ovde vidim da neki predlazu da se oroce pare kod nas, a kod nas su banke CCC (malo preterivanje). Ja mislim da logika kaze da treba uloziti u sigurniji fond sa boljim rejtingom i imati veci profit nego orociti pare u losijoj banci i imati manji profit.

Sto se tice kratkorocnog trejdovanja, to sto ti ne vidis kako moze da bude uspesno ne znaci da ne moze. Moj pomenuti account manager (ne znam kako da ga nazovem na srpskom:) ) ima trejdove koji uglavnom nisu duzi od 1min cak cesto par sekundi. Takodje postoji nesto sto se zove high frequency trading i naravno tu su veoma kratki trejdovi (kao sto i ime kaze) bazirani na algoritmima i jednacinama u koje ti sumnjas i koji su prilicno uspesni. Ali ok tu samo prikljucak na berzu i blizu iste kao i kompjuteri potrebni za to kostaju mnogo vise od 10k.
E da, na rizike se vrlo lako moze uticati. I berze i FOREX nisu jedino gde ulazem, jer kada diversifikujes pametno uglavnom smanjis rizik, koji se opet moze proceniti i izracunati. Ostale odgovore je vec lepo zechs dao.

^Zar nije to trgovanje opcijama i dovelo do velike krize početkom 2008. godine?

Nije, nego vjestacko pumpanje rejtinga losim mortgage kreditima

Sent from my Z5

Prodavali su hipoteke koje nije imalo šanse da naplate pod rejtingom da su sigurica. Film Big Short prilično dobro prikazuje koji *****izam je bio na delu. A s druge strane računanje da će da ih spase poreski obaveznici, moralni hazard na delu.
I pošto ništa od regulativa nije uvedeno nakon toga, novi kolaps samo što se ne desi. Mnogi krive Bush-a, ali je Clinton isto odgovoran ukidanjem zakona koji je upravo od takvih stvari i štitio. Jer čovek mora da zaradi pare, pa tako njegova jednako korumpirana žena sada će da izgubi izbore od Trampa koji je sve to zajedno. I koji će da napravi neopisivo ****** sa svetskom ekonomijom verovatno i pre nego što zvanično postane predsednik. Naša dijaspora glasa za tog čoveka u svom klasičnom maniru kojim su napravili ovo u zemlji, pa pobegli tamo.
Sanders kao najbolja opcija za ekonomiju se predstavlja kao radikal.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno