Šta je novo?

Gde uloziti i kako zaraditi?

Problem je sto EU nikad necemo dovoljno ni prici, a kamoli u nju uci. Naravno da su prava radnika daleko bolje zasticena u okviru EU, i da postoji minimum prava ispod kog se ne moze ici. Ali nije ovde jedini problem lose zakonodavstvo, zakoni nisu bili toliko ni losi - do poslednjeg Zakona o radu, koji sadrzi cak i neustavne odredbe, vec je jako problematican i rad inspekcija, sporost i korumpiranost sudova... previse toga da bi se nabrajalo.

A ček. Zašto bi morali uopšte i pristupati EU? Sve nabrojano se može urediti, srediti, ispraviti i unutar države bez pristupanja. Ali zna se zašto je ovakvo stanje i kome to odgovara. Zar nije Bugarska u EU, a stanje u državi im i nije baš bajno?

Inače ulaganje u poljoprivedu se isplati. Stigle su jagode na pijacu po ceni od 260 do 350 din po kg. Jeste da će biti slaba prodaja, al' cena ubija :d

Prve trešnje, u susednoj nam državi, se prodaju za 100 kuna po kilogramu...

Ne mrači, suština njegove priče je realna. Njegovi postovi su tipa "gde ne ulagati i kako ne izgubiti 10k €" i to uopšte nije zanemarljivo.
Čovek samo ima nesvakidašnji stil pa se malo šalimo na tu temu i obrišemo po neki post gde pretera. :)

Ova tema je fejl od starta. Svako ko dodje sa pricom gde uloziti 10k evra zasluzuje da te pare izgubi na ovaj ili onaj nacin. Jer postavlja se pitanje kako je dosao do njih. Ako je dosao radom i trudom onda sigurno ima vec ideju kako i gde uloziti. Ako nije, ko ga...

Edit: Ono sto mi smeta u devilovom izlaganju jeste sto pljuje po segrtima. Nesto sto je svuda normalno i sablon po kojem se radi vec hiljadama godina se ovde izvrce ruglu. Posle se pitaju ljudi gde su njihove pare otisle posle sest meseci ulaganja u posao koji pre toga nikada nisu radili. Da su radili kod nekoga i naucili posao, sigurno ne bi tako lako izgubili pare. Ali ne moze to tako u Srbiji, ovde je bukvalno fora pozajmiti od drugog, otvoriti maloprodaju i posle kriviti sve ostale jer biznis nije uspeo.

Poslednja izmena:
Ne slažem da ne treba tražiti uzore u velikima (Dzobs, Zuckerberg itd) jer su i oni na kraju krajeva obicni ljudi koji su, pored SREĆE, ipak TRUDOM i RADOM dosli do uspeha.

Gates-u je majka uspela da ugovori predstavljanje softvera ispred CEO-a IBM-a. Njegova majka i CEO IBM-a su tada bili u bordu neke kompanije, ili neke organizacije. Tada je IBM bio verovatno jedina veca IT kompanija.

Zuckerberg je pohadjao srednju skolu koja je kostala 40k$ godisnje. Srednja klasa otplacuje ~5-10 godina fakultet koji kosta 40k-50k $ godisnje.

Postoji jos brdo primera, gde su trenutni izuzetno uspesni ljudi, dosli iz vise srednje klase, ili iz "nize" vise klase. Naravno nekoliko njih je krenulo od 0, Elon Musk, Jobs, itd.

+ zaboravljate da su svi oni..zuckerberg, jobs, gates i kompanija radili ono sto vole, maltene im je to bio aktivni hobi... ovde se daju neke ideje gde uloziti, kao da je to preprodaja kikirikija, bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva.. ja sam uvek govorio, ulazi u ono sto znas i razumes...ono u cemu si ti ekspert

Edit: Ono sto mi smeta u devilovom izlaganju jeste sto pljuje po segrtima.

Gde si video da sam igde pominjao segrte, bas naprotiv napisao sam da je bolje raditi kod nekog za nula dinara i steci iskustvo u oblasti u kojoj se zeli ulagati nego odmah uletati u posao.

Gejtsova mama je bila pravnik u IBM-u i nagovorila je neke od sefova da Bilu dodele programere koji ce da mu pomognu da napravi DOS, da ne kazem da su mu maltene sami napisali ceo kod.

Jobs je prvo jedno vreme radio u velikoj IT kompaniji gde je i dobio odbojnost prema velikim korporacijama, posebno prema IBM-u, jer su njihovi menadzeri izgubili osecaj za to sta trziste zeli.
I na osnovu ove jedine ideje (borba protiv korporacija- iako je i sam Apple postao ista takva kada je on bio odsutan) je napravio najvecu firmu na svetu.

A ček. Zašto bi morali uopšte i pristupati EU? Sve nabrojano se može urediti, srediti, ispraviti i unutar države bez pristupanja. Ali zna se zašto je ovakvo stanje i kome to odgovara. Zar nije Bugarska u EU, a stanje u državi im i nije baš bajno?

Bugarska jeste najsiromašnija zemlja Unije, ali se organizacija i uređenost zemlja znatno popravila u odnosu na pređašnje stanje. Nemaš više rad na crno, recimo. I ovde u Grčkoj se situacija dosta popravila sa uređenjem otkako su u Uniji, bez EU Grčka bi bila divlji zapad, ništa bolja nego recimo Irak.

Iako se zemlja naravno može urediti i bez ulaska u EU, stvari se rade značajno bolje kada ti neko sa batinom i šargarepom stalno gleda preko ramena šta radiš.

Gejtsova mama je bila pravnik u IBM-u i nagovorila je neke od sefova da Bilu dodele programere koji ce da mu pomognu da napravi DOS, da ne kazem da su mu maltene sami napisali ceo kod.

Zar prica oko DOS nije da je onaj Bilov prijatelj (Bil, Palmer i jos jedan lik su osnovali Microsoft zar ne?) kupio DOS od nekog lika za 50.000 dolara? Onda su od IBM-a izboksovali da im prodaju operativni sistem, da ga naplate po svakoj masini i da DOS kao takav i dalje ostane vlasnistvo Microsofta umesto da ga IBM otkupi kao takvog.

edit: Sustina svega je da kada se kod svih tih velikih kompanija zagrebe ispod povrsine, kada se oguli ta glazura privida rada, reda i discipline otkrije se neka sasvim drugacija istina koju svi oni zele da zakopaju sto dublje :D

Poslednja izmena:
Tesite se da je tako bilo ;)

Kupila mu mama programera, sta sve necu procitati na ovom forumu...

A ček. Zašto bi morali uopšte i pristupati EU? Sve nabrojano se može urediti, srediti, ispraviti i unutar države bez pristupanja. Ali zna se zašto je ovakvo stanje i kome to odgovara.
Prvo pitas, a onda sam objasnis zasto je to nemoguce.

Bugarska jeste najsiromašnija zemlja Unije, ali se organizacija i uređenost zemlja znatno popravila u odnosu na pređašnje stanje. Nemaš više rad na crno, recimo. I ovde u Grčkoj se situacija dosta popravila sa uređenjem otkako su u Uniji, bez EU Grčka bi bila divlji zapad, ništa bolja nego recimo Irak.

Iako se zemlja naravno može urediti i bez ulaska u EU, stvari se rade značajno bolje kada ti neko sa batinom i šargarepom stalno gleda preko ramena šta radiš.

Narocito kada postoji ogromna tradicija, rekao bih cak i mentalitet izbegavanja rada po propisima. Mada je ovo sve prica u prazno, nece od ovog ovde biti drzava ni za 20 godina, a kamoli drzava clanica EU.

Mentalitet je takav zbog 500 godina podmetanja stranoj vlasti, odatle potice i ta cuvena lukavost. Imamo svoju drzavu tek 140 godina, treba nam vremena da skapiramo da zapravo podmecemo sami sebi :d

Tesite se da je tako bilo ;)

Kupila mu mama programera, sta sve necu procitati na ovom forumu...

Ove informacije su objavljene u dokumentarnom filmu Pirates of Silicon Valley 1999 , verujem da oni bolje znaju situaciju od tebe i mene.

G@W, poceo si da trolujes bez razloga, daj neki komentar koji ce pomoci nekome ko trazi savet u ovoj temi, nema razloga da se prepiremo oko svakog komentara.

Jedan od mojih iskustava (i mojih prijatelja) je da dosta nas zaradi tih par hiljada ili par desetina hiljada evra (kako ko) u svojim 20-tim i ranim 30-tim jer smo mladi i ambiciozni ljudi (tek izasli iz skole- nebitno da li je fakultet ili srednja) i hocemo se dokazivati u "realnom zivotu".
Problem je u tome sto pokusavajuci da se dokazemo, radimo i po 12-16h dnevno, subotom i mozda nedeljom i onda na kraju izgorimo i zaradjene pare potrosimo na gluposti misleci da cemo vremenom zaradjivati sve vise i vise.
Ali vecinu nas zivot otrezni i onda shvatimo da vise nikada necemo zaradjivati (ili imati) takve pare kao pre sto zbog porodice, sto zbog toga jer smo izgoreli na poslu, sto zbog gubljenja interesovanja u oblast koju smo radili.
I onda umesto toga da sacuvamo te pare koje smo imali za neke potrebe u buducnosti (koliko god da su te pare ispod onoga sto smo u svojim glavama projektovali da cemo nekada steci, cinjenica je da je to maksimum koje smo mogli da zaradimo dok smo bili u punoj zivotnoj snazi), onda ih uzalud potrosimo na dobra kola ili provod(citaj vise ih nikada necemo videti sem ako ih ne pozajmimo od nekog).

Poslednja izmena od urednika:
Rokajte adsense, nema poreza u Srbiji, nabavite fb strane, napravite portal, pisite gluposti koje ljudi citaju (copy/paste uz navodjenje izvora) i imacete stalnu zaradu. Samo morate da imate mnogooo fb strana i mnogo fanova i moraji clanci da idu 24h :)

U jezik i pasoš !

Vidimo se :)

1.jpg2.jpg

Mislis ne vidimo se:D

Sent from my Z5

...

A da o ulaganju u akcije ni ne govorim jer je to ogromna kocka i ko kaze da se imaju profiti od 20% laze ili jos nije doziveo da se opece (imam par prijatelja koji su ulagali par desetina hiljada evra (koje su lagano stekli) u akcije IT kompanija pa su se gadno opekli/citaj ostali bez para).
Ko hoce da kaze da je ulaganje u IT kompanije jako nesigurno mogu da mu dam primer mojeg "pametnog" ulaganja u akcije Naftnih kompanija (kao primer kompanija cije akcije mogu samo da budu vece i da nikada nece propasti) a one sada pucaju ko lubenice.

...
Tako da ponovim prvi i najvazniji savet sa pocetka mojih izlaganja je da ako nisi bio u nekom biznisu bar 2 godine je da ne bacas svoje pare u "super ideju/proizvod" i tako najverovatnije da naucis biznis na svojim greskama.
...

A sta kazes da ovo sa kraja citata upotrebis na ovo iz prvog dela citata pa da onda vidis kako ide;). To sto znas prijatelje koji su ulagali u akcije apsolutno nista ne znaci (koliko su znali? da li su mozda radili kao quantitative analyst ili su bar zavrsili skolu (financial engineering) ili su mozda ucili iz dobrog izvora?). Moze da bude i drugacije ako pristupis pametno i metodicki (a ne kao kocki jer onda ce i biti kocka). Vec sam rekao da uglavnom zahteva (bar u pocetku, posle iskustvo moze da bude dovoljno) matematicki aparat ne preterano tezak uz odredjen trud (statistika, (stohasticke) parcijalne diferencijalne jednacine i numerciko resavanje istih za pocetak...). Mogu dati predloge literature za pocetak koga interesuje.
Druga stvar ja cesce zaradjujem na padu cene, tako da mi je nejasno sto je lose sto padaju cene u naftnoj industriji.
Ti mozes da i dalje mislis to sto mislis, i tvoj je izbor ali izgleda mi da znas premalo o tome da bi mogao da das takav komentar.
Slicno vazi i za ostale komentare ali uglavnom se ne slazem u sitnicama, ali bilo bi preopsirno da se sada pise o tome svemu.

Istina. Poznanikov frend,koji mi je inace pomogao za prvi stan u Svabiji,kupio plac i kucu od 600.000 eura.. ja kontao kreda,ali se nedavno ispostavilo da se covek jako ozbiljno bavi akcijama...
Kaze da je 3 godine skoro svaki dan satima studirao,ucio tj razvaljivao se da provali sta kako dok nije prvi evro ulozio... trebalo mu je skoro 8 god do ove kuce... kaze samo lagano i pametno...

A sta kazes da ovo sa kraja citata upotrebis na ovo iz prvog dela citata pa da onda vidis kako ide;). To sto znas prijatelje koji su ulagali u akcije apsolutno nista ne znaci (koliko su znali? da li su mozda radili kao quantitative analyst ili su bar zavrsili skolu (financial engineering) ili su mozda ucili iz dobrog izvora?). Moze da bude i drugacije ako pristupis pametno i metodicki (a ne kao kocki jer onda ce i biti kocka). Vec sam rekao da uglavnom zahteva (bar u pocetku, posle iskustvo moze da bude dovoljno) matematicki aparat ne preterano tezak uz odredjen trud (statistika, (stohasticke) parcijalne diferencijalne jednacine i numerciko resavanje istih za pocetak...). Mogu dati predloge literature za pocetak koga interesuje.
Druga stvar ja cesce zaradjujem na padu cene, tako da mi je nejasno sto je lose sto padaju cene u naftnoj industriji.
Ti mozes da i dalje mislis to sto mislis, i tvoj je izbor ali izgleda mi da znas premalo o tome da bi mogao da das takav komentar.
Slicno vazi i za ostale komentare ali uglavnom se ne slazem u sitnicama, ali bilo bi preopsirno da se sada pise o tome svemu.

U pravu si!
Dao sam misljenje u vezi ulaganja u akcije na osnovu mog i mojih prijateljevog neuspesnog ulaganja, gde nam je falilo bilo kakvo iskustvo(koje toliko naglasavam i zato pisem po forumu da se to nekom drugom ne bi ponovilo),
ali mi to ulaganje nismo maksimalno ozbiljno shvatili (iako smo dosta literature procitali u vezi istog) pa smo tako i zavrsili (bili su u pitanju par hiljada evra te nas nije mnogo pogodilo osim ponosa da smo mi "ozbiljni" biznismeni koji ulazu u akcije, koji su na kraju zavrsili sa polovinom para od pocetnog ulaganja-ovo je po meni jos i srecna prica).

No citao sam dosta o ulaganjima u akcije i imam par Bafetovih knjiga, i po onome sto sam zakljucio je da NIKO ne moze da predvidi kretanje akcija.
Da je to egzaktna nauka, onda bi postojale odredjene formule i zakoni koji su sigurni, ali onda ne bi slusali price o investitorima koji skacu sa zgrade jer su izgubili sve sto imaju.

Bafet je najuspesniji u tome jer igra na sigurno i to radi tako sto ulozi u neku kompaniju na period od 10+ godina,
pritom potrosi ogroman napor citajuci finansijske izvestaje tih kompanija i razgovarajuci sa njihovim menadzmentom pre nego sto i jedan dolar ulozi.
Ko ce od nas da ulaze na period od 10+ godina, pa u Americi fondovi koji su bili finansirani od penzija Americkih gradjana su popucali pa su ljudi ostajali bez penzije
(i ovo nije pojedinacan slucaj - koliko se cak filmova snimalo o ovim slucajevima, a ti penzioni fondovi ulazu u maksimum "sigurne" akcije i ne igraju na brzu zaradu).
Tako da ako Americki fondovi koji zaposljavaju gomilu strucnjaka ne umeju da procene gde uloziti, ne vidim da iko drugi koji se informisao preko knjiga sa interneta moze to da radi na duze staze.
O knjigama sa interneta ne govorim kao o uvredljivoj stavci nego o realnosti da kod nas prakticno ne postoji berza, pa tako ne posotji ni domaca literatura nego prevedena ili uglavnom ona sa interneta.
Ona berza koja vestacki postoji na nasem trzistu je mrtva, tako da i nase drustvo u celini uopste nema pojma o ulaganju u isto.
Za razliku od Americkih gradjana koji su toliko bili ukljuceni u berzansko trgovanje da su izazvali veliku depresiju u Americi (i celom svetu) pre skoro 100 godina, i tako bili jedan od glavnih faktora izbijanja II svetskog rata.
Tako da ponovim da je sve to lepo ako si ti u plusu par godina, ali treba da izdrzis svih 40 godina radnog staza i da pritom dovoljno zaradjujes da mozes da izdrzavas porodicu tj. normalno da zivis.
A price tipa da udjem na berzu i za par godina postanem milioner su moguce, ali ja se licno ne bih kladio sa svojom ustedjevinom da cu tako da zavrsim.

Vecina vas koji ulazete u akcije je kratkorocno ulaganje (dobar deo ulaze na periode od par minuta-sto je ravno kockanju), ovo je po meni jako nesigurno.
Sve ostalo gde ulazete u "sigurica" akcije su minimalni procenti zarade, nikako 10-20% gde neko pominje, a za takve minimalne procente da bi iole sta zaradio na kraju meseca ti trebaju velike svote novca za ulaganje tipa par 10k evra. Ja licno ne bih rizikovao par desetina k evra da mi stoje zarobljeni u nekim akcijama (koje mogu svaki cas da idu gore /dole) da bih na kraju meseca uzeo par stotina evra zarade.

Po meni na akcijama jedino sigurnu zaradu imaju brokeri, koji zaradjuju svoj procenat bez obzira da li akcije rastu ili padaju (povremeno se pojavljuju na nasim forumima).

Ja bih one koje ulazu u akcije podelio u dve kategorije (slicno kao sto se dele vozaci motora), u one koji su se opekli i one koji se jos nisu opekli tj oni koji su pali sa motora i oni koji jos nisu pali sa motora.
Pitanje je samo kolika ce steta biti na kraju.

Sada ce neko iskomentarisati da i u klasicnom biznisu ima rizika koji mogu da ti upropaste investiciju.
To jeste tacno ali u klasicnom biznisu na veliki broj rizika se moze uticati od strane vlasnika, dok kod akcija mozes samo da se molis da skoce ili padnu (u zavisnosti na sta se kladis).

Ниси у праву. Прво ти који падну са мотора не одустану од вожње мотора до краја живота већ уче на својим грешкама. Друго скалп техника трговања није никаква коцка, већ прорачунат ризик у зависности од система који се користи. Треће, не знам за акције јер само њих још нисам трговао као ни опције али акције технолошких компанија попут Епла и Мајкрософта не могу тек тако преко ноћи да падну на нулу. Те компаније имају доста новца за амортизацију лоших потеза. Треће тачно је да је за трговање акцијама потребно доста новца. За образац дневне трговине мин. 25.000 $. И проценти које се остваре јесу мали, али 1% на 25.000 је 250$ на дневном нивоу ако имаш искуства и знаш шта радиш као и за све у животу.
Иначе постоји она теорија о уложених 10 000 сати у нешто како би достигао неки експертски ниво. То је у просеку период од четири до шест година. Иначе трговање на берзама је изузетно стресан посао те се не препоручује Б типовима личности.

Ниси у праву. Прво ти који падну са мотора не одустану од вожње мотора до краја живота већ уче на својим грешкама.

Pod uslovom da ostanu zivi i van invalidskih kolica.

Ulaganje u akcije poredim sa kockanjem sa svojom ustedjevinom (prakticno zivotom = godine koje si potrosio stekajuci pare ) kao i sa kockanjem sa zivotom dok vozis motor, a mnogo vise faktora utice da izgubis kontrolu i stradas na motoru u odnosu na koliko toliko bezbedniji auto.

Ako cemo da dajemo primere statistickih gresaka onda evo jedne domace (covek preziveo nesrecu i kako ti kazes spreman da sedne ponovo na motor).

Mnogi koji ulazu u akcije zaborave da napisu osecanje koje te prozima kada dobijes na akcijama, a to osecanje je isto kao i kod kockara koji je jednom dobio pa se oseca nepobedivo pa ulaze dalje u "sigurica" sistem.
Tako da ja licno poredim ulaganje u akcije kao i kockanje jer kao sto kockar ima sistem, tako i ulagac u akcije ima sistem koji "ne moze da pogresi".

Pogledajte koje poruke/podsetnike je za sebe napisao na listicima koji su zalepljeni na monitor.

Ozbiljno analizirajte poruku na kraju ovog videa.

Vecina "gustera" u biznisu trgovanja akcijama pocne citajuci/gledajuci "success stories" na internetu, slicno je i sa drugim biznisima tipa indie game developer i slicno,
Takvi videi/tekstovi im posle postanu izgovor sebi i svojim voljenima da i oni imaju sanse da uspeju kao sto su drugi uspeli (a UVEK! postoji i druga strana price koje vlogeri na youtube-u (ili pisci takvih tekstova) ne kazu jer bi onda izgubili kredibilitet ili gledanost).

Емоције се не користе када се тргује. То прожимање које описујеш, тј. еуфорија код добитка се временом елиминише код озбиљних трејдера. Ти који су и даље на том нивоу, нису даље одмакли од почетка. Такође постоји разлика између коцкања и трговања и имаш гомилу дефиниција по нету о томе. Прочитај да не би био у заблуди, искрено. Свако ко трговање /инвестирање назива коцкањем не разуме се баш у материју о којој прича.

Емоције се не користе када се тргује. То прожимање које описујеш, тј. еуфорија код добитка се временом елиминише код озбиљних трејдера.

Objasni to onome ko je poceo ovu temu sa jednim normalnim pitanjem gde uloziti 10k evra, mislis da ce on svojih prvih 10k evra ustedjenih uspeti da ulozi bez emocija ?

Ти који су и даље на том нивоу, нису даље одмакли од почетка.
Takvih za koje ja govorim ispada da ih je vise od 80% (onih koji su se bavili trgovanjem akcijama).

I ozbiljni kockari se vode proračunatim rizikom. Tako da i nije pogrešno uporediti.

Ovde je više o zavisnicima kojima treba to prvo uzbuđenje ali ono nestane i nikad ne može opet da se doživi. To je do idividualca, ne same stvari.

Tako postoji mit o supstancama koje izazivaju zavisnost. To ne postoji, to je mentalni sklop, samo varira na šta se opredeli kao porok.

Objasni to onome ko je poceo ovu temu sa jednim normalnim pitanjem gde uloziti 10k evra, mislis da ce on svojih prvih 10k evra ustedjenih uspeti da ulozi bez emocija ?
Мислим да њему нико није предложио да узме и да тргује са тим новцем. Овде се полемика повела око твојих изјава у вези инвестирања / трговања.. Шта ће он да уради са тих 10к евра не треба да пита на форуму. За почетак може да их орочи на 6 месеци па таман има времена да добро поразмисли шта даље. :)

Мислим да њему нико није предложио да узме и да тргује са тим новцем. Овде се полемика повела око твојих изјава у вези инвестирања / трговања.. Шта ће он да уради са тих 10к евра не треба да пита на форуму. За почетак може да их орочи на 6 месеци па таман има времена да добро поразмисли шта даље. :)

Mrzi me da trazim, ali par komentara je bilo da se ulozi u akcije sa "zagarantovanom" zaradom od 20%.
Zato sam dao ovakav komentar.

Ako pogledate snimke koje sam okacio, ocigledno je da ovde profesionalni trgovci (koji kazu da su uspesni u tome) porede trgovanje sa kockanjem i zavisnoscu i da su oni zarazeni sa tim osecanjima.

Hteo sam da se zaletim i da napisem da je manja sansa da izgubite na akcijama nego na kladionicama, ali sam odustao.
Jer kada malo bolje razmislim,
ispada da je mnogo veca sansa da kladionice sa svojim kvotama potrefe sansu pobede nekog tima/pojedinca(sa obzirom da iza njih stoji gomila strucnjaka/matematicara plus osobe koje imaju insajderske informacije),
nego sto je sansa da neki profi trgovac akcijama potrefi gde ce ici akcije.

Tako da kockar koji se oslanja na predvidjanja (kvote) kladionice ce imati mnogo vece sanse za uspesno ulaganje nego trgovac koji slepo veruje u samostalno predvidjanje kretanja akcija.

Mislite o tome !

Da kazem i ja koju.
Nikome ne bih preporucio da pocne da se bavi poljoprivredom. Postoji vise razloga, ali mislim da je najbitniji inostrani lobi, odnosno sistematsko unistavanje seljaka koje traje vec dugi niz godina.
Akcije uopste nisu los predlog, ali cisto kao neki hobi, nesto sa strane.
Zivim na selu i moja porodica zivi vec nekoliko stotina godina na selu i iskreno radimo cisto da imamo za sebe i najblize rodjake nasu hranu i ostale stvari.
Roditelji rade u kompaniji Metalac i imaju dobru zaradu, sa obzirom na to da su na rukovodecim pozicijama, kada bi vam rekao koliko odvajamo od plate da bi se bavili poljoprivredom vi biste svi rekli da smo kolektivno ludi.
Cist primer, prosle godine smo hteli da pravimo kucu i skupili odredjenu svotu novca za to, sticajem okolnosti odustanemo od te ideje i sad kako da ulozimo novac ja predlozim da kupimo akcije firme u kojoj su zaposleni (AD Metalac)
U medjuvremenu akcije pocnu da skacu, firma odluci da nagradi svoje zaposlene tako sto ce svakom ko ima 1 akciju pokloniti 1 koja je u vlasnistvu firme. Sada, posle skoro godinu dana mi smo ulozeni kapital skoro utrostrucili a nismo ni prstom mrdnuli, da ne pominjem to da firma isplacuje dividende koja je 1.5e po akciji...

U sustini, ponekad treba imati i srece u zivotu...

Just for the record
Akcije metalca pre 9 godina 6500 din, prošle godine 1900 din, ove 2800 din...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Vrh Dno