A sta kazes da ovo sa kraja citata upotrebis na ovo iz prvog dela citata pa da onda vidis kako ide

. To sto znas prijatelje koji su ulagali u akcije apsolutno nista ne znaci (koliko su znali? da li su mozda radili kao quantitative analyst ili su bar zavrsili skolu (financial engineering) ili su mozda ucili iz dobrog izvora?). Moze da bude i drugacije ako pristupis pametno i metodicki (a ne kao kocki jer onda ce i biti kocka). Vec sam rekao da uglavnom zahteva (bar u pocetku, posle iskustvo moze da bude dovoljno) matematicki aparat ne preterano tezak uz odredjen trud (statistika, (stohasticke) parcijalne diferencijalne jednacine i numerciko resavanje istih za pocetak...). Mogu dati predloge literature za pocetak koga interesuje.
Druga stvar ja cesce zaradjujem na padu cene, tako da mi je nejasno sto je lose sto padaju cene u naftnoj industriji.
Ti mozes da i dalje mislis to sto mislis, i tvoj je izbor ali izgleda mi da znas premalo o tome da bi mogao da das takav komentar.
Slicno vazi i za ostale komentare ali uglavnom se ne slazem u sitnicama, ali bilo bi preopsirno da se sada pise o tome svemu.
U pravu si!
Dao sam misljenje u vezi ulaganja u akcije na osnovu mog i mojih prijateljevog neuspesnog ulaganja, gde nam je falilo bilo kakvo iskustvo(koje toliko naglasavam i zato pisem po forumu da se to nekom drugom ne bi ponovilo),
ali mi to ulaganje nismo maksimalno ozbiljno shvatili (iako smo dosta literature procitali u vezi istog) pa smo tako i zavrsili (bili su u pitanju par hiljada evra te nas nije mnogo pogodilo osim ponosa da smo mi "ozbiljni" biznismeni koji ulazu u akcije, koji su na kraju zavrsili sa polovinom para od pocetnog ulaganja-ovo je po meni jos i srecna prica).
No citao sam dosta o ulaganjima u akcije i imam par Bafetovih knjiga, i po onome sto sam zakljucio je da NIKO ne moze da predvidi kretanje akcija.
Da je to egzaktna nauka, onda bi postojale odredjene formule i zakoni koji su sigurni, ali onda ne bi slusali price o investitorima koji skacu sa zgrade jer su izgubili sve sto imaju.
Bafet je najuspesniji u tome jer igra na sigurno i to radi tako sto ulozi u neku kompaniju na period od 10+ godina,
pritom potrosi ogroman napor citajuci finansijske izvestaje tih kompanija i razgovarajuci sa njihovim menadzmentom pre nego sto i jedan dolar ulozi.
Ko ce od nas da ulaze na period od 10+ godina, pa u Americi fondovi koji su bili finansirani od penzija Americkih gradjana su popucali pa su ljudi ostajali bez penzije
(i ovo nije pojedinacan slucaj - koliko se cak filmova snimalo o ovim slucajevima, a ti penzioni fondovi ulazu u maksimum "sigurne" akcije i ne igraju na brzu zaradu).
Tako da ako Americki fondovi koji zaposljavaju gomilu strucnjaka ne umeju da procene gde uloziti, ne vidim da iko drugi koji se informisao preko knjiga sa interneta moze to da radi na duze staze.
O knjigama sa interneta ne govorim kao o uvredljivoj stavci nego o realnosti da kod nas prakticno ne postoji berza, pa tako ne posotji ni domaca literatura nego prevedena ili uglavnom ona sa interneta.
Ona berza koja vestacki postoji na nasem trzistu je mrtva, tako da i nase drustvo u celini uopste nema pojma o ulaganju u isto.
Za razliku od Americkih gradjana koji su toliko bili ukljuceni u berzansko trgovanje da su izazvali veliku depresiju u Americi (i celom svetu) pre skoro 100 godina, i tako bili jedan od glavnih faktora izbijanja II svetskog rata.
Tako da ponovim da je sve to lepo ako si ti u plusu par godina, ali treba da izdrzis svih 40 godina radnog staza i da pritom dovoljno zaradjujes da mozes da izdrzavas porodicu tj. normalno da zivis.
A price tipa da udjem na berzu i za par godina postanem milioner su moguce, ali ja se licno ne bih kladio sa svojom ustedjevinom da cu tako da zavrsim.
Vecina vas koji ulazete u akcije je kratkorocno ulaganje (dobar deo ulaze na periode od par minuta-sto je ravno kockanju), ovo je po meni jako nesigurno.
Sve ostalo gde ulazete u "sigurica" akcije su minimalni procenti zarade, nikako 10-20% gde neko pominje, a za takve minimalne procente da bi iole sta zaradio na kraju meseca ti trebaju velike svote novca za ulaganje tipa par 10k evra. Ja licno ne bih rizikovao par desetina k evra da mi stoje zarobljeni u nekim akcijama (koje mogu svaki cas da idu gore /dole) da bih na kraju meseca uzeo par stotina evra zarade.
Po meni na akcijama jedino sigurnu zaradu imaju brokeri, koji zaradjuju svoj procenat bez obzira da li akcije rastu ili padaju (povremeno se pojavljuju na nasim forumima).
Ja bih one koje ulazu u akcije podelio u dve kategorije (slicno kao sto se dele vozaci motora), u one koji su se opekli i one koji se jos nisu opekli tj oni koji su pali sa motora i oni koji jos nisu pali sa motora.
Pitanje je samo kolika ce steta biti na kraju.
Sada ce neko iskomentarisati da i u klasicnom biznisu ima rizika koji mogu da ti upropaste investiciju.
To jeste tacno ali u klasicnom biznisu na veliki broj rizika se moze uticati od strane vlasnika, dok kod akcija mozes samo da se molis da skoce ili padnu (u zavisnosti na sta se kladis).