Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Beč je na oko 2 i po sata od Budimpešte, nije toliko daleko za 3-4 dana.

I mi gledamo gde bismo mogli autom. Bili smo već, doduše u različitim periodima godine, u Segedinu, Temišvaru, Zagrebu, Budimpešti, Beču i Pragu.

Ljubljana je prelepa.

Vidim da Turisttrade daje odlican aranzman za Lago di Garada(zovu ga Giro di Garda). Ono sto sam video u vezi jezera je fenomenalno. Jer je tura samo za jezero i stalno se obilaze mesta na obali jezera za razliku od Koma gde smo bili samo u gradicu Komo. Mislim da mi je to na vrhu zelja da posetim jos u Italiji osim Sicilije i Venecije.
Sirmione je nestvaran, kad staneš ispred ulaska u grad deluje kao iz filma. Ako si zainteresovan planiraj i jedan dan za zabavni park - proveri samo da li rade preko zime ili ne.
Pozdrav

To imaš i na 20km od Bg-a :)

def bi preporucio bec...bio za proslu ng i grad je zaista nestvaran u tom periodu
kroz ceo grad ima novogodisnja staza gde su razni stejdzevi sa razlicitom muzikom...u centru grada u toku dana se plese valcer ,bas lepo iskustvo
moja preporuka puta koji sam radio sada u aprilu a to je nova godina bec i onda na regiojet voz u prag jos koji dan..jeftine karte i ekstra jeftino posluzenje u vozu ...bas lep dozivljaj
ako se ima vise dana za prag preporucio bi posetu karlovim varima i ceskom krumlovu
ali put od beca do praga tim vozom je bas laganica
vidite iz nisa kakvi su letovi za bec obicno nisu nesto previse skupi
def nemojte autobusom u bec jer sam za novu godinu 12 sati proveo na granici

Sirmione je nestvaran, kad staneš ispred ulaska u grad deluje kao iz filma. Ako si zainteresovan planiraj i jedan dan za zabavni park - proveri samo da li rade preko zime ili ne.
Pozdrav
Ja bih išao preko agencija ne u svom aranžmanu pa ne znam koliko je sve to izvodljivo. Ne idem nigde kolima jer ih nemem ( a i da imam nikada van BG nisam vozio kola i nemam iskustva i nako sam mator).

Preporuka za novu godinu za dvoje? Prošle godine smo bili u Budimpešti i oduševili smo se. Opet gledamo ka inostranstvu ali ništa nismo našli za sada što nam odgovara. U planu su nam Prag ili Beč ali avionska karta preskupa. Kolima je daleko da prelazimo toliku kilometražu za 3-4 dana odmara.
Ja bih ti preporucio Bratislavu, ako ti nije predaleko da odes autom. Bec je lepsi naravno, ali provod u Bratislavi mnogo bolji, a i mnogo jeftiniji. Plus kada si tamo mozes posetiti i Bec, ima cak i brodska linija Dunavom.

Mi smo bilo u Becu pre 3 nedelje. Lep, ogroman grad, ima puno toga da se vidi, treba vremena. 3–4 dana sto smo mi bili malo je ( a i sa malom decom). Skup poprilicno (a zivimo u Nemackoj :) ).

Prilozi

• IMG_6716.jpeg
    IMG_6716.jpeg
    230.9 KB · Pregleda: 58
  • IMG_6687.jpeg
    IMG_6687.jpeg
    311.1 KB · Pregleda: 56
  • IMG_6609.jpeg
    IMG_6609.jpeg
    334.1 KB · Pregleda: 60
  • IMG_6489.jpeg
    IMG_6489.jpeg
    351.5 KB · Pregleda: 56
  • IMG_6406.jpeg
    IMG_6406.jpeg
    244.1 KB · Pregleda: 63
Dosao juce iz Rima, 5 dana. Posle toliko putovanja svuda mora da se pocne i sa Italijom. Naravno Wizz Air, greota da se ne iskoristi. Em blizu i jeftino.

Prelep grad. Ima mana ali na kraju ipak ostane samo pozitivan utisak. Prelepe nebitne ulice kao nigde do sada. Velike znamenitosti ostavljaju bez daha, fenomenalan osecaj kad se vidi uzivo. Obisli smo Koloseum, Palatin brdo, Rimske forume, Vatikanske muzeje i baziliku naravno, Panteon, zimsku atrakciju "Christmas world" i naravno siri centar grada uzduz i popreko oko 20km dnevno pesaka. Prevoz bukvalno jednom ili dva puta dnevno.

Iskreno cene su vise nego dobre. Ocekivao sam i veci haos a pogotovo kad uporedim sada sa Beogradom. Nismo stedeli a jelo se i pilo dosta. Konacno sam ostvario zelju da probam tamo sir Parmigiano reggiano :D uh kakvo savrsenstvo.

Fenomenalan put. Posluzilo nas i vreme savrseno a potrefili smo da nije bio haos u gradu sa turistima sto je za Italiju cini mi se premija.

Ja sam doduse bio preko agencije u Oktobru 2022. (vreme je bilo fenomenalno sa sve kratkim rukavima i dzins bermudama osim kada se islo u Muzej Vatikana i Baziliku Sv. Petra. I planiram ponovo da ga posetim ali sada bez tih glavnih atrakcija koje sam vec video.
Na zalost dobio sam okaz na poslu ali to nije tema ne samo ovde vec celog foruma pa ne bih o tome. Pa ce putovanja da sacekaju neka lepsa i srecnija vremena nadam se. Jedna od stvari koje sam odmah redukovao kako zbog zdravlja tako i finansijski je nastavak ucenja skijanja (99% mislim da cu odustati od toga).

Jel bio neko u skorije vreme u Lisabonu?
Ne uspevam da shvatim koji je najbolji način da se plaća gradski prevoz za 5-6 dana.

Ja sam bio u martu 4 dana. Uzeo sam navegante karticu (mislim da kosta 0,5 evra) i posle dopunjujes kredit koliko ti treba 5, 10 evra...
Dobrim delom sam isao peske, a smestaj mi je bio smestaj uz metro liniju, tako da sam koristio u proseku 2 puta dnevno prevoz (metro).

Regularna voznja koja vazi 60 minuta je 1,80, a nesto povoljnije je zapping karta za 1,61.
Ali sa zapping kartama ako menjas metro na autobus i obratno, racuna se kao nova karta. Isto jednom kada otkucas zapping kartu, onda ostatak kredita moras da potrosis na zapping karte. Tako da sam koristio ovu nesto skuplju za 1,80 ako promenim autobus posle metroa. Koliko se secam, mislim da je sa ovom regularnom je mogao da se promeni autobus nakon metroa (i obratno) u toku 60 minuta.
U centru su generalno znamenitosti dosta blizu pa dosta moze peske a idu i metro linije.
Eventualno kada se ide do kule Belem i Manastira treba neki prevoz tipa tramvaj ili autobus.
Isto ako je vise osoba, mozda i taksi, Uber nije losa varijanta.

Ali sve zavisi od potreba, koliko si blizu onog sta zelis da vidis, da li vise volis da obilazis peske ili prevozom.
Ovo je bilo za moj plan najbolja varijanta, nekom drugom mozda ne bi odgovaralo zbog broja voznji.

Poslednja izmena:
Jel bio neko u skorije vreme u Lisabonu?
Ne uspevam da shvatim koji je najbolji način da se plaća gradski prevoz za 5-6 dana.
Био породично пре два месеца, кад је била она AirSerbia акција за карте.
Све време користили искључиво метро, осим када смо скокнули до Белема трамвајем. Улазак у метро плаћа се Visa картицом (на рампи), вожња од 90 минута за 1.8EUR.
Значи google wallet, телефон у џеп и вози Мишко. Никакве метро карте, картомати и остала чудеса, метро станица на аеродрому.
Никад боље искуство градског превоза. А и града генерално.

Drugovi, jel počeo da funkcioniše Etias ili je opet nešto pomereno? Planiram Maltu za uskrs pa da znam dal krenulo ili ne. Nije da bi zbog Etiasa odustao jer nije komplikovan nego što nigde ne nalazim linkove za prijavu za isti

Nije još krenuo, što ne znači da do Uskrsa neće krenuti. Ionako je ostavljena mogućnost da zemlje krenu samostalno, pa pred put proveri stanje za konkretnu destinaciju i sve usputne zemlje.
Pozdrav

China Southern imala neku akciju pre par dana, uzete karte za Vijetnam za 510eur za mart mesec. Iz BG-a, jedno presedanje, odlična cena.

Pozdrav ekipa 👋

Putujem individualno u Budimpestu (pocetkom marta), pa me zanima sta vredi da se poseti, a sta ne? Posto putujem busom, ono sto me najvise interesuje kako funkcionise metro? Jer pretpostavljam da je najbolje resenje za putovanje kroz grad... Ako imate bilo kakav savet/predlog, slobodno pisite, visak sigurno nece da bude 💯

Hvala svima unapred 🤗

Prvi predlog, nemoj ići Bušom. Sestra jesenas zaglavila 7h na granici. Imaš prevoznike koji voze kombijem manji broj ljudi, ostave te gde ti odgovara, a nije mnogo skuplje.

Pozdrav ekipa 👋

Putujem individualno u Budimpestu (pocetkom marta), pa me zanima sta vredi da se poseti, a sta ne? Posto putujem busom, ono sto me najvise interesuje kako funkcionise metro? Jer pretpostavljam da je najbolje resenje za putovanje kroz grad... Ako imate bilo kakav savet/predlog, slobodno pisite, visak sigurno nece da bude 💯

Hvala svima unapred 🤗

Idi preko flixbus-a, njih policija ni graničari ne diraju.

Što se tiče šta posetiti, dobro pitanje, ima puno toga.

Metro mislim da ti je baš u blizini gde te autobus iznaci na glavnoj stanici.

Sada moje pitanje za ostale, koja agencija za putovanje Grčka, Turska?

@Chernobyl
Metro dobro funkcionise i pokriva ovaj uzi centar gde su sve popularne znamenitosti (cuvaj kartu koju otkucas dok ne izadjes skroz iz stanice jer cesto imaju kontrole na izlazu). Mada i ostali prevoz isto dobro funkcionise.
Imas BudapestGO aplikaciju gde mozes da vidis sve linije u realnom vremenu tako da je dosta korisna za kretanje. Za karte zavisi koliko dana ostajes, ali ako je 2-3, mozes 10 karata za 4000 forinta. Dosta znamenitosti su i blizu tako da ove u centru mozes sve i peske tako da verovatno ni to neces potrositi.
Ako vise volis offline verziju sa mapom linija

Lep je pogled pred zalazak sunca sa palate i ribarskog bastiona na centar grada i Parlament kad krenu da se upale svetla.

@MilanBre Idem bas Flixbus-om, cene su odlicne + mi se svidja sto mogu da odaberem sediste + dodatno da platim da nemam suseda, znaci milina 💯 bas cu da prenesem iskustva po pitanju Flixbus-a, jer iskreno dosta ocekujem od njih, narocito Wi-Fi i te uticnice, da bih mogao da radim na laptopu.

@Geble Hvala ti puno za BudapestGO, uglavnom gde god da odem koristim Google Maps, ali vidim da mogu preko app da kupujem kartu, sto je u startu problem manje. Ostajem 3 dana (vikend), ako bude lepo preferiracu da setam ili da rentam el. trotinet.
Preferiram s' vremena na vreme offline zivot, ali s' obzirom da sam na nepoznatom terenu, ne treba mi dodatna avantura 😂

P.S. Da li neko zna da li ce da mi prave problem na granici zbog pasosa, jer mi istice 24.03, a ja putujem od 7 do 9. S' tim sto imam osiguranje, apartman i povratnu kartu u tom vremenskom okviru, pa ocekujem da ne bi trebalo da bude problema?

Bio danas u policiju i rekli mi da idem u agenciju da pitam 😂

To zavisi od madjara, ali unutar 3 do 6 meseci postajes rizican.

Teoretski imas fore da ti po hitnom postupku naprave pasos, samo ne znam koliko se placa (ako se uopste doplacuje sad).

Напомене ако путујете у земље Шенгенског простора:

Погранични органи, поред важећег биометријског пасоша, на увид могу затражити и:

• пасош мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка из земаља Шенгенског простора и пасош мора бити издат у претходних 10 година;

@PJ Hvala ti veliko brate!! Ti brzi i od policijskih sluzbenika 😂
@Lanikor Provericu sutra, jer je ocigledno da cu morati da izvadim nov pasos

Nazad
Vrh Dno