Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Msilim, ako si pitao zbog vremena, onda je tamo jedino period decembar - mart malo problematičan, zbog temperatura koje i nisu baš za kupanje, ovo ostalo april - novembar su letnje temperature.

Pa najviše gledam to, u principu ne bih voleo tamo da idem ni u avgustu kada bude i do 50 stepeni :)
Agencije su veći problem, milion nekih ponuda za Hurgadu...

Prilozi

• egipat.png
    egipat.png
    42.8 KB · Pregleda: 73
Većina agencija za Egipat zapravo prepodaju aranžmane samo malog broja agencija koje su "glavne" za saradnju sa Egipatskim partnerima.
Pogledaj ponudu WayOut. Oni su jedni od tih "početnih" za Egipat.

U Egiptu, izbegavaj ponude hotela sa 3 i 4 zvezdice, i najjeftinije ponude (u okviru jedne agencije). Zna to biti dosta njanjavo.
Pročitaj komentare gostiju za određene hotele i na drugim portalima. Tripadvisor npr.

Tako nešto i gledam AI, 10 noćenja za dvoje početkom oktobra...

• u Daharu/Sakali dobra je plaža hotela Hilton plaza,
  • u Memši dobre plaže imaju Sindbad, Giftun azur, Pick albatros white beach, Grand palace, Continental
  • u južnoj Hurgadi dobre plaže imaju Rixos Magavish, Mercure i Beach Albatros,
  • u zalivu Sahl hashish dobre plaže imaju The V Luxoru resort, Piramisa, Kai Sol Romance i Old Paalace,
  • u zalivu Makadi dobre plaže imaju Fort arabesque, Sunrise royal Makaci, Tia Heights i Red sea taj Mahal
  • u zalivu Soma bay dobre plaže imaju Palm Royale soma bay i Caribbean world resort

Poslednja izmena:
Wayout za Sunrise hotele (samo oni ih imaju u ponudi)
1A travel / Matico za ostalo.

Šta da gledam? Od hotela na "slici", ako možeš idi u Rixos Magawish. :)

Ja bio sad u avgustu, misllim 4. ili 5. put, 2.put u West Bay. Idite tamo, ali west bay ako vas je samo 2

Bio sam u Hurgadi pre 5 godina bas u oktobru, prva polovina. Mislim da vreme nije moglo biti bolje. Meni je bar nekako bilo taman.

Mi smo odseli u Steigenberger Aqua Magic Hotel i sto se mene tice ima apsolutnu preporuku. Nije direktno na plazi, ali ima u sustini svoju plazu jer je preko puta hotel iz iste grupacije, koji je doduse skuplji. Koga mrzi da hoda, ima i ona golf vozila u kojima prevoze goste do plaze, mada mislim da zaista nije potrebno.
Hrana je dobra, ima vise bazena, lazy river, mini akva park, tj nekoliko tobogana, svako vece neki program sa igracima/igracicama i sta ti ja znam.

S obzirom da me smara cenkanje sa prodavcima, veliki plus mi je bila cinjenica da odmah do hotela ima prodavnica suvenira sa fiksnim (normalnim) cenama. Prodavnica nije mala, tako da manje vise moze da se nadje sve sto vam treba.

Van price o smestaju, izdvojio bih da je obavezno ici na neke od tura koje nude turisticke agencije, kao npr odlazak do Kaira (piramida), Luksor (nisam bio) i safari koji mi je bio odlican ponajvise zbog voznje kvadova i bagija po pustinji. Put do Kaira je malo naporan jer se krece bas bas rano, tipa 2-3 ujutru i stize se u fazon 23h, ali mislim da vredi jer grad ne bih posecivao na drugi nacin, a piramide i ostalo ipak vredi videti uzivo.

Mi smo isli/platili preko naseg vodica, a oni vec dalje saradjuju sa lokalnim agencijama.

Preporuka za Muhameda (gazdu) i Nur travel.
Kao i uvek, preporuke dajem samo na osnovu ličnog iskustva.

Poslednja izmena:
Kako si otisao u Lisabon, preko agencije neke ili u svojoj reziji? Imam veliku zelju da posetim Portugal uopste, ali bih isto tako zeleo da izbegnem ove nase agencije.
Sa devojkom, sopstvena rezija. Akcija air srb let do tamo 5740 rsd, za nazad sam kupio mozda u avgustu za tipa 8.000 rsd. Smestaj u Lisabonu 5 dana 600e, Smestaj u Portimau 7 dana 600e i smestaj u Portu 3 dana 280e. Auto 11 dana 104eur, vozim Astru K. Nisam imao auto samo u Lisabonu jer mi nije trebao.

Sinta ništa spec, lepša na slikama.
Portimao je ok gradic, sezonski, Lagos nešto bolji ali puno Britanaca pa smo se odlučili za Portimao. Uskoro Albufeira, Faro i plažice od sutra.. Jug je prelep, pogotovo van sezone.

Od 26. do 30. Putovao preko agencije sa prijateljicom u Italiju: Milano,Đenova, Como jezero…utisci lepi ali organizacija puta i ne baš. U pitanju je Travelland. Trebalo je preko Argusa sa kojima sam putovao u Rim i Toscanu (imaodobro iskustvo) ali nije bilo dovoljno putnika(otkazali aranžman) što mi je bilo čudno jer je bio pun bus na sprat kod druge agencije. I nije mi jasno 21 vek je da se jos voze busevi bez uticnica za punjenje telefona (to sam imao u Argusovim autobusima).
Smestaj je bio ok sa dobrim hotelom i u blizini crvene M1 metro linije. U Milanu osim katedrale, Milanske skale i jos par stvari nije se videlo bog zna sta mozda Sforca zamak sa parkom. Jedima dobra stvar je odlazak na Naviglio Grande kanal uveče gde su kafići, restorani a preko dana radnjice. Vratili se taxiem do hotela za 35€ za rastojenje od nekih oko 25 metro stanica sa presedanjem. Noćna tarifa. Mi smo čak završili u jednom klubu sa Jazz svirkom.
Po meni je Đenova lepša i ima više da se vidi ali smo zbog odlaska u outlet skratili boravak 😡. Ima i akvarijum ali treba da se odvoji bar dva sata za njega što nismo imali.
Jezero Como je posebna priča lepo je naravno. Ima uspinjača koja vodi gore u jedno selo i vidi se jezerto kao na dlanu ali se čeka preko sat vremena da se uzme karta pa smo odustali i odlučili se za šetnju sa slikanjem i ručkom. Vreme nas je posluzilo. Kada kažem loša organizacija onda mislim na to da smo negde mogli duže da ostanemo a ako je neko hteo da ide u outlet mogli su da ga ostave pa da ih pokupimo u povratku i da ranije dođemo u Milano i imamo vreme bar za još jedan izlazak napolje. Sa Coma smo krenuli ka Srbiji da smo mogli da stignemo pre 5 da nije bilo neke sabracajke blizu Ljubljane pa se milelo po auto putu. Zato kazem da smo mogli da oostanemo duze. Postaviću slike samo da ih malo sredim zbog veličine. 😊

Poslednja izmena:
Jedno pitanje. Planiram za dane primirja da idem do evrope malo na 3-4 dana. E sad ono što nalazim je tipa od 7 do 10.novembra ili od 9 do 13.novembra. Pitanje je moje sledeće : pošto Etias kreće pd 10.novembra, da li ja mogu bez etiasa u eu jer ulazim pre početka primene etiasa, da li mogu da se vratim u Srbiju bez njega jer će u međuvremenu da stupi na snagu

Etias ce krenuti tek od sledece godine a sada krece EES sistem za proveru ulaska i izlaska gde ti se uzimaju biometrijski podaci na granici i automatski prati duzina boravka... tako da mozes slobodno da putujes...

Ove godine Skiatos,period od 12-23.09.Utisci odlicni,cene jace nego u kontinentalnom delu ali svakako preporuka doci.Mogucnost raznih izleta do Skopelosa,Alonosisa itd...

još jedno pitanje, praštajte ako sam dosadan. Gledam npr palma de majorku i ja bukingu cene kreću od 600 evra a na airbnb osetno manje što mi je sumnjivo u smislu da će da me sačekaju iza ćoška ili kad stignem tamo. Dakle pišu mi neke cene ali BEZ TAKSI!!?? Koje takse, kad kliknem rezerviši izlate stavke ali opet nešto nejasno dal me čeka neko dodatno plaćanje.
IMG_2343.pngIMG_2344.png

Više puta sam bio u Budimpešti i pošto sam mahom išao kolima, uvek mi se Airbnb više isplatio zbog garaže, a i bez nje mislim da su bolje cene. Booking preferiram ako želim u hotel. Znam da ideš na Majorku, ali čisto dajem Budimpeštu radi poređenja.

4.71 od 86 ocena je sasvim dobar prosek, tako da ne moraš da brineš da će te neko sačekati. Svakako iscitaj malo utiske.
Što se te cene tiče, šta platiš na kraju preko sajta, to je to. Umeju nekad da napišu da je cena pre poreza (ne znam zasto, nisam istraživao), ali kad se izabere, tj kreneš da rezervišeš, piše cena koja je pisala na stranici tog smeštaja.

Da ne dužim sada sa nekim mozda nebitnim detaljima, ukratko bi to bilo to.

Ovo me buni, da mi ne šibnu još neku cifru kad stignem tamo jer mi je nelogično da piše 292 bez taksi, i takođe mi malo čudno jer na bukingu nema ispod 500 evra, baš razlika.
Ovo me buni
IMG_2348.jpeg

Kad kliknes na "rezervisite", cena koja ti tamo izadje, to je to vezano za smestaj. Ja bar nikad nisam imao nesto dodatno.
Mislim da to moze da bude fora kao placanje turisticke takse. To mahom uzimaju hoteli, ali ne znam, mozda zakon tereti i stanodavce da naplacuju.
To je svakako neki smesan iznos, tipa ne verujem da bi izaslo preko 1e dnevno po osobi.
Sad malo pogledah, izgleda moze ovde da se preracuna koliko bi te izaslo sve ukupno, ako ti uopste neko naplati. https://www.mymenorca.info/menorca-tourist-tax/

EDIT:
Ja isto gledam neke smestaje i evo kako kod mene izgleda na stranici smestaja i kad idem na placanje (podelio sam u par slika, Madjarska je u pitanju).
Kao sto vidis u price breakdown nema nikakvog poreza, a na poslednjoj slici kaze no extra fees.
Procitao sam negde (ne znam da li je tacno) da je ovo sa taksama vise za Ameriku posto tamo funkcionisu po tom principu, dok je npr u Evropi sve vec uracunato u cenu.

Svakako, ako si i dalje nesiguran, mozda je najbolje da pises stanodavcu da ti kaze ima li jos nekog placanja van ovog sa sajta ili je to to.

1728147372895.png
1728147407488.png1728147440399.png
1728147498656.png

Poslednja izmena:
Vratili se sa odmora, jedva izdržao od Porta do Lisabona + let za BG nazad.

Porto (subjektivno) mi je bolji grad od Lisabona, ljudi su opusteniji (ako iole neko moze biti više opušteniji od Španaca to su def Portugalci), sam vajb grada je specijalan a i arhitektura je perfektna, pogotovo glavni most i Ribeira deo. Utisak je pokvaren jer sam se otrovao hranom, uzeo neki steak u super ocenjenom restoranu pa pretposlednji dan nisam izlazio iz vca + povracanje. Poslednji dan planirali Nazare i Aveiro što smo nažalost preskočili.

Jug Portugala - SVE PREPORUKE, bili smo smešteni u Portimau, brutalne plaže (sitan pesak, jedno 6,7 km su plaže koje dele stene ali se lagano prolazi). Lagos mi se manje dopao jer je pretežno za Britance, Faro je grad koji treba videti, nije baš dobra polazna tačka ako neko planira plaže na zapadu. Albufeira - kada bih išao ponovo, vrv bih se opredelio za Albufeiru. Noćni život, plaže, šetalište, pravo turističko mesto.

Putarine su malo skuplje, za sve ostalo cene kao kod nas. Fantastičnih 16 dana gde smo obišli veći deo Portugala.

Edit: nisam znao da može da se ubaci samo 10 slika, jb g.

Prilozi

• IMG-20241004-WA0059.jpg
    IMG-20241004-WA0059.jpg
    249.5 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20241004_153933.jpg
    IMG_20241004_153933.jpg
    235.7 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20241004_153707.jpg
    IMG_20241004_153707.jpg
    177.5 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20241003_173145.jpg
    IMG_20241003_173145.jpg
    189 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20241003_164022.jpg
    IMG_20241003_164022.jpg
    305.2 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20240930_163349.jpg
    IMG_20240930_163349.jpg
    232.5 KB · Pregleda: 51
  • IMG_20240930_192604.jpg
    IMG_20240930_192604.jpg
    104.4 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20240930_121141.jpg
    IMG_20240930_121141.jpg
    60.1 KB · Pregleda: 53
  • IMG-20240928-WA0027.jpg
    IMG-20240928-WA0027.jpg
    231.6 KB · Pregleda: 53
  • IMG-20240928-WA0025.jpg
    IMG-20240928-WA0025.jpg
    303.4 KB · Pregleda: 60
@Милисав tema za Booking, Airbnb i slične servise

ovo je tema za podelu utisaka o mestima za odmor

Od 26. do 30. Putovao preko agencije sa prijateljicom u Italiju: Milano,Đenova, Como jezero…utisci lepi ali organizacija puta i ne baš. U pitanju je Travelland. Trebalo je preko Argusa sa kojima sam putovao u Rim i Toscanu (imaodobro iskustvo) ali nije bilo dovoljno putnika(otkazali aranžman) što mi je bilo čudno jer je bio pun bus na sprat kod druge agencije. I nije mi jasno 21 vek je da se jos voze busevi bez uticnica za punjenje telefona (to sam imao u Argusovim autobusima).
Smestaj je bio ok sa dobrim hotelom i u blizini crvene M1 metro linije. U Milanu osim katedrale, Milanske skale i jos par stvari nije se videlo bog zna sta mozda Sforca zamak sa parkom. Jedima dobra stvar je odlazak na Naviglio Grande kanal uveče gde su kafići, restorani a preko dana radnjice. Vratili se taxiem do hotela za 35€ za rastojenje od nekih oko 25 metro stanica sa presedanjem. Noćna tarifa. Mi smo čak završili u jednom klubu sa Jazz svirkom.
Po meni je Đenova lepša i ima više da se vidi ali smo zbog odlaska u outlet skratili boravak 😡. Ima i akvarijum ali treba da se odvoji bar dva sata za njega što nismo imali.
Jezero Como je posebna priča lepo je naravno. Ima uspinjača koja vodi gore u jedno selo i vidi se jezerto kao na dlanu ali se čeka preko sat vremena da se uzme karta pa smo odustali i odlučili se za šetnju sa slikanjem i ručkom. Vreme nas je posluzilo. Kada kažem loša organizacija onda mislim na to da smo negde mogli duže da ostanemo a ako je neko hteo da ide u outlet mogli su da ga ostave pa da ih pokupimo u povratku i da ranije dođemo u Milano i imamo vreme bar za još jedan izlazak napolje. Sa Coma smo krenuli ka Srbiji da smo mogli da stignemo pre 5 da nije bilo neke sabracajke blizu Ljubljane pa se milelo po auto putu. Zato kazem da smo mogli da oostanemo duze. Postaviću slike samo da ih malo sredim zbog veličine. 😊
Evo i malo slika.
IMG_8851.JPG
IMG_8875.JPGIMG_8836.JPG
IMG_8877.JPG
IMG_8932.JPGIMG_8915.JPG
IMG_8946.JPG
Treca slika je skluptura umetnika Bruno Catalano a cetvrta je rodna kuca Kristofera Kolumba u Djenovi.
@Stoudemire Moj neki plan je da posle Italije odem i posetim Lisabon i Barselonu. Idem sam pa ne bih koristio usluge Bookinga. Ali da ne gusim temu sa tim posto ja ne idem na letovanje vec koristim agencije.

@zuba, probaj sam da se organizujes, AS uskoro slavi rodjendan pa očekujem akciju, prethodne 3 godine bila u septembru ali izgleda da im dobro ide prodaja pa ne puštaju ništa sada. Planiram da idem za Lion i Berlin za vreme neradnih dana u Novembru, pa ako Bog da Vijetnam u Decembru. Valja se iskoristiti Code Share AS i China Southerna dok jos imaju dobre karte za daleki istok.

Preporuka za novu godinu za dvoje? Prošle godine smo bili u Budimpešti i oduševili smo se. Opet gledamo ka inostranstvu ali ništa nismo našli za sada što nam odgovara. U planu su nam Prag ili Beč ali avionska karta preskupa. Kolima je daleko da prelazimo toliku kilometražu za 3-4 dana odmara.

Vidim da Turisttrade daje odlican aranzman za Lago di Garada(zovu ga Giro di Garda). Ono sto sam video u vezi jezera je fenomenalno. Jer je tura samo za jezero i stalno se obilaze mesta na obali jezera za razliku od Koma gde smo bili samo u gradicu Komo. Mislim da mi je to na vrhu zelja da posetim jos u Italiji osim Sicilije i Venecije.

Nazad
Vrh Dno