Martin Mystere
Čuven
- Učlanjen(a)
- 04.02.2007
- Poena
- 935
Melieha prvih pet dana a onda u Ghain Tufiehi (Golden Bay) poslednja četiri dana...
Ljudi često poistovećuju Grčku (a uopšteno i čitav mediteran) sa lepim vremenom i misle kako je tamo lepo vreme maltene tokom čitave godine, a tu jako jako greše. Ni mediteran nije imun na jesen i zimu. Naravno, neće se nikakva razlika osetiti u temperaturi u čitavoj Grčkoj tokom jula i avgusta (biće podjednako toplo i na Kritu i u Solunu), ali zato će se ta razlika itekako osetiti u proleće i u jesen. Npr. u oktobru ima već velike šanse da se posmrzavate u Solunu na kiši na 15 stepeni, dok će na Kritu i dalje da prži sunce na 30 stepeni. A kad dođe zima i decembar, čak i na Kritu budu periodi sa kišom, vetrom i temperaturama čak i ispod 10 stepeni. Nikad neću zaboraviti kada sam putovao u Atinu pre 30-ak godina kao tinejdžer sredinom aprila, iako je proleće odavno počelo i dalje su u Srbiji bile maltene zimske temperature, sećam se čak i kroz Makedoniju, kao i kroz čitav sever Grčke su te temperature bile maltene zimske. A onda odjednom, na 50-ak kilometara severno od Atine, samo te zapljusne mediteranski topli vazduh, tačno osetiš da si došao u drugi topliji klimatski pojas. U Atini je sijalo sunce i temperature su bile oko 25 stepeni, neki su se čak i kupali u moru sećam se.Nama je prosle godine sam pocetak septembra doneo uzas od vremena na Tasosu da nam je upropastio 3 dana.Smesteni na Golden beach-u u selu bez auta,dobro se svi zajedno nismo pobili od dosade..Rekoh sad sam bio u severnom delu u septembru i vise nikad.Ove godine u avgustu Side,8 dana sunca i plus 35 svaki dan.
I mi amo bili na Tasosu baš u tom periodu prošle godine 🥲Nama je prosle godine sam pocetak septembra doneo uzas od vremena na Tasosu da nam je upropastio 3 dana.Smesteni na Golden beach-u u selu bez auta,dobro se svi zajedno nismo pobili od dosade..Rekoh sad sam bio u severnom delu u septembru i vise nikad.Ove godine u avgustu Side,8 dana sunca i plus 35 svaki dan.
Pretera ga - Grčka je širok pojam...Jednostavno najmanja sansa da vam se desi lose vreme u Grckoj je upravo tada.
Iskreno nisam primetio da nešto nije u redu sa vodom. Čista, nema talasa.Nije bilo ljudi na gradskoj plaži jer se tu retko ko kupa - voda nije dobra, blizu je luka, a i u blizini ima mnogo boljih plaža...
![]()
Važno je samo imati prevoz, dužina ovog puta koji je po obodu ostrva je oko 100km i ima jedno 10-ak stvarno vrhunskih plaža![]()
Ko obilazi plaze, Sarti jedino moze biti baza. Nama sa decom su takva mesta super (prethodne 2 godine smo bili u Nikitiju i Siviriju), jer mala deca (ispod 5god) se bezbrizno brckaju u dugom plicaku na 10m od lezaljki.Asprovalta i Stavros nisu na Sitoniji.
Meni je Sarti neobjašnjiva enigma, zašto ga bilo ko preporučuje. Plaža jeste ogromna, ali mene je podsetilo na afrička letovališta sagrađena u sred ničega.
Gotovo uvek ima talasa, ulazak u vodu je preko one grbe što naprave talasi.
Prvo odluči da li želiš bazu, pa da obilaziš plaže ili želiš da se zabodeš na jedno mesto i ne mrdaš ceo odmor.
Uh kakvi putevi i serpentine po unutrašnjosti ostrva za moto touring!Nije bilo ljudi na gradskoj plaži jer se tu retko ko kupa - voda nije dobra, blizu je luka, a i u blizini ima mnogo boljih plaža...
![]()
Važno je samo imati prevoz, dužina ovog puta koji je po obodu ostrva je oko 100km i ima jedno 10-ak stvarno vrhunskih plaža![]()
Cabo da Roca je da jednom vidiš i da se ne vraćašApsolutno nema smisla ici preko agencije
Ja sam bio prosle god, takodje u sopstvenoj reziji.
Ko god da ide - Cabo da Roca obavezno. Najzapadnija tacka Evrope.
Mi smo isli Uberom, bilo je tipa 30e u jednom smeru(preko pola sata ima da se vozi).
Generalno smo svuda isli uberom jer je jeftin, po gradu ne izadje vise od 6-7e..
OK je oktobar na Crvenom moru (Hurgada, Šarm El Šeik,...). Nemoj samo na Sredozemno more u oktobru i dobar si.Jel bio neko u Egiptu u oktobru?
Svaki savet dobrodošao
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari