Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Nama je prosle godine sam pocetak septembra doneo uzas od vremena na Tasosu da nam je upropastio 3 dana.Smesteni na Golden beach-u u selu bez auta,dobro se svi zajedno nismo pobili od dosade..Rekoh sad sam bio u severnom delu u septembru i vise nikad.Ove godine u avgustu Side,8 dana sunca i plus 35 svaki dan.
Ljudi često poistovećuju Grčku (a uopšteno i čitav mediteran) sa lepim vremenom i misle kako je tamo lepo vreme maltene tokom čitave godine, a tu jako jako greše. Ni mediteran nije imun na jesen i zimu. Naravno, neće se nikakva razlika osetiti u temperaturi u čitavoj Grčkoj tokom jula i avgusta (biće podjednako toplo i na Kritu i u Solunu), ali zato će se ta razlika itekako osetiti u proleće i u jesen. Npr. u oktobru ima već velike šanse da se posmrzavate u Solunu na kiši na 15 stepeni, dok će na Kritu i dalje da prži sunce na 30 stepeni. A kad dođe zima i decembar, čak i na Kritu budu periodi sa kišom, vetrom i temperaturama čak i ispod 10 stepeni. Nikad neću zaboraviti kada sam putovao u Atinu pre 30-ak godina kao tinejdžer sredinom aprila, iako je proleće odavno počelo i dalje su u Srbiji bile maltene zimske temperature, sećam se čak i kroz Makedoniju, kao i kroz čitav sever Grčke su te temperature bile maltene zimske. A onda odjednom, na 50-ak kilometara severno od Atine, samo te zapljusne mediteranski topli vazduh, tačno osetiš da si došao u drugi topliji klimatski pojas. U Atini je sijalo sunce i temperature su bile oko 25 stepeni, neki su se čak i kupali u moru sećam se.

Nama je prosle godine sam pocetak septembra doneo uzas od vremena na Tasosu da nam je upropastio 3 dana.Smesteni na Golden beach-u u selu bez auta,dobro se svi zajedno nismo pobili od dosade..Rekoh sad sam bio u severnom delu u septembru i vise nikad.Ove godine u avgustu Side,8 dana sunca i plus 35 svaki dan.
I mi amo bili na Tasosu baš u tom periodu prošle godine 🥲
Posle kada se razvedrilo nije više bilo to to...
Pre dve godine na Lefkadi bila druga priča pa smo mislili da je svuda tako ali eto, na greškama se uči
Ove godine nismo hteli rizikovati i u julu smo išli

Nije dzabe od sredine jula do sredine avgusta najskuplje letovanje.. Jednostavno najmanja sansa da vam se desi lose vreme u Grckoj je upravo tada. Sve ostalo je lutrija, od oluja i hladne vode u junskom periodu, do jesenjeg vremena u septembru. Kao sto rekose pojedini pre mene, ako vec hocete u septembru da idete, idite sto juznije, regiona Atine, Peloponez ili najbolje Krit.

Jednostavno najmanja sansa da vam se desi lose vreme u Grckoj je upravo tada.
Pretera ga - Grčka je širok pojam...
Tasos je skroz severno ostrvo pa se može desiti da je vreme loše...
Ja kad sam bio pre par godina i kad su u Srbiji bile one poplave isto je bilo i na Tasosu što je i normalno jer je sve blizu.

Zato je u isto vreme na jugu Grčke bilo 40+ °C :)

Ma da, prošle godine je u septembru bila katastrofa od poplava u centralnoj Grčkoj, a i u Bugarskoj i Turskoj.
Dok sam jednom prilikom početkom oktobra išao sve do Peloponeza, svuda je bilo lepo vreme.

Tasos je meni vrh, ali ko hoće palme, noćni život/provod i sigurno lepo vreme u predsezoni i postsezoni treba da traži nešto drugo ;)

Mi smo se baš u tom periodu spremali na amuljani da krenemo, i tipa jutro pred polazak videli da se najavljuje oluja ozbiljna na Halkidikiju, i okrenemo na najdalju tačku odatle, na Lefkadu :D I bila je kiša jedan dan, zapravo jednu celu noć padala i onda preko dana sutradan padala i stajala, već drugi dan bilo sve super. Temperature oko 30 maksimalne, za nas bilo idealno. Šator izdržao junački.

Tamo bar i pada kisa, kod nas ovde nista. U Paraliji i toj regiji je uvece pao lep pljusak a ujutru mozes odmah na kupanje, voda topla...
I temp je do 32C, kad se vratio ovde kao da sam u Africi osecaj, sve po 37C bilo, zemlja sprzena puna rupa...

Vratio se sa Tasosa pre 10tak dana, da ostavim par utisaka. Bili smo smešteni u Limenasu, gradić je stvarno prelep, sa prilično dosta sadržaja i dešavanja. Pregršt restorana, taverni i kafića. Ono što me najviše iznenadilo jeste gradska plaža koja je stvarno odlična, voda mirna, milina za kupati. Najviše smo bili u Aqua beach bar, gde se uglavnom nalaze naši ljudi. Što se tiče ostalih plaža, tu smo imali nekoliko nezgoda. Prvu plažu koju smo posetili jeste golden beach, tu smo tako izgoreli da 2 dana nismo mogli lepo da spavamo 😬. Valjda zbog onog vetra nemate osećaj koliko je sunce jako. Inače plaža ko plaža šta znam, lepa je ali nisam nesto oduševljen, previše talasa i plićak je jako dugačak. Druga plaža La scala, plaža je stvarno prelepa ali voda zamućena i opet taj vetar. Zanimljivo da jako malo ljudi se kupa, velika većina leži na ležaljkama, slabo ko ulazi u vodu. I treća plaža glifoneri, sa kojom iskreno nismo nešto bili oduševljeni najviše opet zbog vetra, dosta ljudi je samo prišlo kolima, okrenuli se i otišli. Par dana je bilo upozorenje od požara gde su određeni putevi bili zatvoreni i pri kraju letovanja desio nam se kvar na kolima pa više nismo ništa obilazili. Sve u svemu odlično letovanje, znam da nismo obišli previše plaža i verovatno sledeće godine opet dolazimo na Tasos ali kad pogledam najviše mi je odgovarala ta gradska plaža u Limenasu. Nije bilo gužve, verovatno zbog toga što velika većina obilazi druge plaže. I još jedna stvar koja me je iznenadila jeste da ima dosta Turaka. Bukvalno oni i Rumuni su bili najbrojniji.

Nije bilo ljudi na gradskoj plaži jer se tu retko ko kupa - voda nije dobra, blizu je luka, a i u blizini ima mnogo boljih plaža...

large-detailed-map-of-thasos.jpg

Važno je samo imati prevoz, dužina ovog puta koji je po obodu ostrva je oko 100km i ima jedno 10-ak stvarno vrhunskih plaža :)

Nije bilo ljudi na gradskoj plaži jer se tu retko ko kupa - voda nije dobra, blizu je luka, a i u blizini ima mnogo boljih plaža...

Važno je samo imati prevoz, dužina ovog puta koji je po obodu ostrva je oko 100km i ima jedno 10-ak stvarno vrhunskih plaža :)
Iskreno nisam primetio da nešto nije u redu sa vodom. Čista, nema talasa.

Asprovalta i Stavros nisu na Sitoniji.

Meni je Sarti neobjašnjiva enigma, zašto ga bilo ko preporučuje. Plaža jeste ogromna, ali mene je podsetilo na afrička letovališta sagrađena u sred ničega.
Gotovo uvek ima talasa, ulazak u vodu je preko one grbe što naprave talasi.

Prvo odluči da li želiš bazu, pa da obilaziš plaže ili želiš da se zabodeš na jedno mesto i ne mrdaš ceo odmor.
Ko obilazi plaze, Sarti jedino moze biti baza. Nama sa decom su takva mesta super (prethodne 2 godine smo bili u Nikitiju i Siviriju), jer mala deca (ispod 5god) se bezbrizno brckaju u dugom plicaku na 10m od lezaljki.
Sto se samog Sartija tice, prethodni put (pre 7g) imali smo jedan dan bas velike talase, kupanje je bilo moguce, ove godine nista slicno. Voda iznenadjujuce cista svo vreme, bez trave i slicnih nanosa, ako poredimo sa Nikitijem i Sivirijem npr. Jedno vece je bila kisa svuda okolo, u Sartiju samo vetar i sutra ujutro slabiji talasi.
Bili smo smesteni u Sarti Beach (zvanicno se tako zove valjda taj deo, posle novog Sartija), bukvalno poslednjih par zgrada, na 200m od Arc Beach bara, koji je tamo skroz na kraju.
Nema guzve kao u starom Sartiju, manje vetra, manje talasa. Par restorana i prodavnica uslovljavaju cene/ponudu ali je centar na kilometar i po, gde je izbor veci.

Uh kakvi putevi i serpentine po unutrašnjosti ostrva za moto touring! :love:

Jel bio neko na Zanzibaru? Gledam Marku Žvaku, emisija sa Zanzibara i vidim mnogo štroke i mnogo belog peska na plažama...

Poslednja izmena:
Kako si otisao u Lisabon, preko agencije neke ili u svojoj reziji? Imam veliku zelju da posetim Portugal uopste, ali bih isto tako zeleo da izbegnem ove nase agencije.

I meni je Lisabon želja. Možda jednog dana :)

Sad ima redovnih letova, apsolutno nema smisla ići agencijom. Ja sam bio dvaput (i nije poslednjih put, toliko je sjajan grad), jednom preko TAP sezonskim letom, a sad drugi put Air serbiom.

I meni je zelja, ali se nesto ne secam direktnih letova kad sam gledao, a gledao sam pre mozda pola godine. Doduse, mozda sam pokusavao da uklopim za nekim drugim gradom, pa to nisam mogao da uklopim, a da me ne oderu za avionske karte.

Apsolutno nema smisla ici preko agencije :D
Ja sam bio prosle god, takodje u sopstvenoj reziji.

Ko god da ide - Cabo da Roca obavezno. Najzapadnija tacka Evrope.
Mi smo isli Uberom, bilo je tipa 30e u jednom smeru(preko pola sata ima da se vozi).
Generalno smo svuda isli uberom jer je jeftin, po gradu ne izadje vise od 6-7e..

Ja sam isto isao u sopstvenoj reziji u martu. Mislim da sa direktnom linijom nema potrebe preko agencije.
Air Serbia ima par puta godisnje akcije, tako da sam uhvatio za oko 17k povratnu kartu (sto je otprilike najmanja cena koja moze kod njih da se nadje).
Wizz isto ide (kod njih su cesce povoljnije), ali kod njih moze samo ranac. A sa Air Serbia mozete i rucni prtljag i ranac.
Gledao sam prvo avionsku kartu posto umeju da budu dosta skuplje, pa tek onda slobodan smestaj za te dane.

Apsolutno nema smisla ici preko agencije :D
Ja sam bio prosle god, takodje u sopstvenoj reziji.

Ko god da ide - Cabo da Roca obavezno. Najzapadnija tacka Evrope.
Mi smo isli Uberom, bilo je tipa 30e u jednom smeru(preko pola sata ima da se vozi).
Generalno smo svuda isli uberom jer je jeftin, po gradu ne izadje vise od 6-7e..
Cabo da Roca je da jednom vidiš i da se ne vraćaš :D Ali Sintra je recimo da se vratiš nekoliko puta, toliko je lepo.
I nema potrebe za uberom, autobusi su znatno jeftiniji i super funkcionišu.

Sta znam, ja bih se pre vratio na Cabo da Roca nego na Sintru.
Bukvalno bih mogao da sedim na onim liticama ceo dan i da gledam u okean. :)

Jel bio neko u Egiptu u oktobru? :)
Svaki savet dobrodošao

Pa da crveno definitivno, baš gledamo Hurgadu - ima brdo nekih agencija i ponuda...

Vrh Dno