Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

1990. године у Будви, током трајања Светског првенства у фудбалу.

Egipat upravo, Makadi bay, snimak od pre 2h:

Kakve su vrućine u Egiptu, sada leti?!?
Može li se podneti?

Ja godinama idem jul/avgust. Ide do 40c, u Asuanu bilo 44c, gde sam bio pre par dana. Meni ok 🙂

Još ajkulu (osim sklata) nismo videli. A pazim, koliko se paziti može.

Bio sam u Egiptu davne 2011. godine krajem jula/početkom avgusta, dnevna temperatura se u Hurgadi jedan dan popela na 45 stepeni, pa se sledeći dan za veoma kratko vreme spustila na neverovatnih 30 stepeni uz neki jači vetar sa mora. Ljudi moji, kakav je to temperaturni šok bio zbog naglog pada temperature, odjedanput počnete da drhtite na plaži od subjektivnog osećaja hladnoće, iako je i dalje toplo, 30 stepeni:). Inače, kada se zađe malo dublje u pustinju na neki safari (dublje u kopno, 20km od Crvenog mora) temperature idu i do blizu 50 stepeni, toplota ti grize nozdrve. Što se tiče ajkula, one su uvek objektivna pretnja u bilo kom tropskom moru, a Crveno more to jeste, čim rastu korali u njemu. Sećam se da sam krenuo nekih 30m od obale da plivam i kad sam kasnije izašao iz vode odmah mi je jedan Egipćanin, koga sam tamo upoznao, skrenuo pažnju da to više ne radim, jer uvek postoji opasnost da ima ajkula u dubini. Dakle, nije to *******cija i u tropskim morima se uvek mora biti na oprezu što se toga tiče.

Idem polovinom septembra malo do Grčke, nisam bio u tom pravcu 5 godina. Planiram ovoga puta Sitonija (drugi prsten), pa me interesuje koja bi mi mesta tamo preporučili, naravno i smeštaj takođe. Neki su mi spomenuli Asprovaltu, Stavros, Sarti i Neos Marmaras. Kakva su vaša iskustva, ako ste imali prilike da letujete u nekom od pomenutih mesta?
Takođe, na kojoj pumpi u Makedoniji je, ako gledamo odnos cene i kvaliteta, najbolje natočiti gorivo (dizel)?
Hvala unapred!

Drugi prst (srednji 😁), ne prsten :D Mesto koje god nađeš povoljnije. Iskustva imaš gomilu u temi. Druga polovoia septembra je svakako mirnija i dani su osetno kraći.
Gorivo ili poslednja pumpa pred samu granicu sa grčkom (okta), ili par km pre toga ima LukOil (važe naše kartice za popust)
P.S. kartica funkcioniše i u Bugarskoj

Poslednja izmena:
Idem polovinom septembra malo do Grčke, nisam bio u tom pravcu 5 godina. Planiram ovoga puta Sitonija (drugi prsten), pa me interesuje koja bi mi mesta tamo preporučili, naravno i smeštaj takođe. Neki su mi spomenuli Asprovaltu, Stavros, Sarti i Neos Marmaras. Kakva su vaša iskustva, ako ste imali prilike da letujete u nekom od pomenutih mesta?
Takođe, na kojoj pumpi u Makedoniji je, ako gledamo odnos cene i kvaliteta, najbolje natočiti gorivo (dizel)?
Hvala unapred!

Asprovalta i Stavros nisu na Sitoniji.

Meni je Sarti neobjašnjiva enigma, zašto ga bilo ko preporučuje. Plaža jeste ogromna, ali mene je podsetilo na afrička letovališta sagrađena u sred ničega.
Gotovo uvek ima talasa, ulazak u vodu je preko one grbe što naprave talasi.

Prvo odluči da li želiš bazu, pa da obilaziš plaže ili želiš da se zabodeš na jedno mesto i ne mrdaš ceo odmor.

Neverovatan mi je info za agencije. Nepismeni, svi prepisuju od istog, verovatno :D

"Neki su mu spomenuli" Stavros i Asprovaltu. Stavros se mnogo izgradio, deo ispod starog grada je sad prilično OK. Asprovalta ... phe. Ceo taj potez je sada povezan. Fino za podugačke šetnje
Apsolutno se slažem za Sarti. Meni ceo drugi prst zapadna obala nije ni najmanje privlačan. Za razliku od prvog koji ima fenomenalne plaže ali između mesta, naročito potez Siviri-Furka.

Meni je Sarti neobjašnjiva enigma, zašto ga bilo ko preporučuje.
Nisam siguran zašto ti je enigma. Ako hoće uveče da izađu negde, opcije su Neos, Sarti i da kažemo Nikiti. Plaže sa istočne strane su lepše (ovo ajde može biti subjektivno), dakle ostaje jedino Sarti kao baza. Doduše ako misliš samo na kupanje na gradskoj, onda da, nema neke logike, osim ukoliko ljudi ne žele da pešače uzbrdo u Neosu.

Asprovalta i Stavros nisu na Sitoniji.
Znam da nisu, ali sam napisao da su mi neki preporučili ta mesta, pa sam onda nastavio sa onima na drugom prstu tj Sitoniji :) :)
Što se tiče baze...e, to je već pitanje, jer ako mi se svidi neko mesto, kao i plaža, verovatno ću tu da se i zakucam

Sarti je vrhunski kao baza, jer je na 5-10 min kolima do bas perverznih plaza (mega portokali itd). A ako ste na gradskoj, idite skroz desno, do onog kao rege kafica, tu nema talasa koliko se secam i dobra je bleja..

Uglavnom sam obišao sve na sva tri prsta i plus Asprovaltu za koju mislim da nije na prstima, ali ajde :)
Ako hoćeš mirno mesto, malu gužvu i plažu na par metara, zalazak sunca oko 9-10 uveče onda po meni Toroni je neprevaziđen.
Kolima je tu sve svašta u blizini, Neos Marmaras, Nikiti... Sarti mi se uopšte nije dopao, prošli ga dosta puta, okupali se nula puta, nikakva razlika u odnosu na Paraliju npr. Talasi skoro uvek, mutno... Ali slažem se za prelepe plaže u blizini.
Od ostalog po prstima, Marmaras kao malo veće i živahnije mesto. Gužve i tako to.
Kao stariji i opušteniji biram Toroni. Meni je baš leglo par letovanja tamo ako se ide na prste.

Edit: Stavros je meni lično totalno bezveze. Luka, smeštaj gore u brdu i malo dalje poprilično plitka plaža. Nije loša ali ima boljih mnogo. Imaš šetalište do Asprovalte koja je veće i modernije letovalište. Imaš i kolima blizu neke lepe plaže, ali to je sam početak trećeg prsta. Uglavnom skoro ceo treći prst je verski pristupačno ograničen :)

Teško da će polovinom septembra zalazak sunca biti oko 9.
Ako planiraš da obilaziš plaže, predlažem smeštaj na relaciji Nikiti - Neos Marmaras. Od Nikitija se brzo prelazi na istočnu stranu, ako te to interesuje.
Potez od Neos Marmarasa do Toronija je zanimljiv sa dosta skrivenih plažica, ali treba sići sa magistrale i ići putevima uz obalu.
Pozdrav

Ako se na Halkidiki ide u prvoj polovini septembra onda je to OK što se tiče lepog vremena. Međutim, ako je u pitanju druga polovina septembra (naročito sam kraj septembra), treba imati u vidu da tada objektivno postoji mogućnost pogoršanja vremena u tom delu Grčke (ne mora da znači, ali postoje realne šanse da loše vreme totalno upropasti odmor). Ne znam kakva kola imaš, ali ako imaš pouzdan i noviji automobil, ja ne bih rizikovao i otišao bih malo dalje, ili na Jonsko more (nije baš toliko daleko kako ostali kažu), ili na Peloponez (to je ipak malo dalje, ali vredi). Ovi delovi Grčke su sigurni što se tiče lepog vremena kada je u pitanju kraj septembra/početak oktobra.

Jonsko more "počinje" kod Otrantskih vrata, sa "naše strane" nekih 20-ak km od Valone (Vlora, Albanija). Veoma lep prizor kad sa nekih 1000mnv sa vidikovca posmatraš sudar dva mora
Osetno je hladnije, ako je u planu brčkanje nikako nije preporuka. Ni Albanski ni Grčki deo.

Noviji automobil nikako i nikakav uslov nije za odlazak bilo gde

Gde je hladnije?

Jonsko more je hladnije u odnosu na Egejsko (pa čak i Jadran), generalno svuda. Halkidiki je ove godine bojler.
Mogu da zahvalim koroni što sam upoznao i Albanski deo, nakon Grčkog.

Poslednja izmena:
Možda u septembru, ne znam.
u Vrachosu bila bara u julu.
Ako misliš na onaj gornji deo oko Sivote i Parge tamo su problem slatke vode sa brda što ulaze u more. Lepe plaže a more krš (za mene).
Inače, na Krfu nam Grk "objasnio" da je zapadna strana za njih "adriatiko".

Jedan od ideja kako na zanimljiv način provesti dan u Grčkoj na moru, je sledeći...

Iznajmite čamac, gliser.
Motorni čamci sa motorom do 30ks su u Grčkoj licence free, voze se bez posebne dozvole.
A manji čamac za 4-8 osoba sa 30-kom može umereno i da glisira. Taman onoliko koliko početnik može da kontroliše.

Postoji gomila rent-a-boat agencijica na Halkidikuju. Najveći broj je skoncentrisan u Vourvourou. Pogledajte samo na GMaps koliko je rent-a-boat servisa na obali oko Vurvuru.

Ostrvo Diaporos preko puta Vurvuru je izuzetno zanimljivo za obići čamcem. Puno plaža i uvala, predivna Blue Logoon tu blizu, ima tu negde i dva restorana na plaži kojima priđete čamcem...
Idealan provod za jedan dan. I idealne lokacije da se obiđu u jednom danu.

Oko Diaporosa i jeste najatraktivnije za tako one-day-sail. Ali rent-a-boat ima i u Nikitiju, Neos Marmarasu, Sartiju, Uranopolisu...
Svi vas ograničavaju na jedan dan (čamac uveče morate vratiti u matičnu "luku"), i ograničavaju vas koliko daleko možete otići (a da je bezbedno).
Na početku vožnje dobijete osnovnu obuku upravljanja čamcem, motorom, sidrom...
Prate vas GPS-om, i naravno rade urgent rescue ako baš bude problem.
Čamac nema osiguranje, plaćate štetu ako odvalite propeler ili nasučete čamac gde ne treba.
Ali GPS u čamcu pišti ako krenete gde ne treba. Imate i odštampanu mapu sa preporučenim i zabranjenim rutama.
Naravno, pamet u glavu i bez izigravanja Crnobradog.

Mana/problem...
...oko Diaporosa je bila j*bn* nenormalna gužva stotina tih sa retn-a-čamcima. I ne znam šta sada da mislim o tome.
Mi nekim lokacijama uopšte nismo mogli da priđemo.
Negde se usidrimo malo dalje od same obale, kao da se kupamo, ali oko vas zuje drugi početnici u upravljanju motornim čamcem. :eek:
Pre dve godine, drugar je vukao svoj čamac iz NS, i obilazili smo istu regiju. I tada tu nije bilo nikoga. Trč' trč' pa još neko sa gliserom ili jedrilicom.
Ovo prošle nedelje kada smo bili je bio totalni HAOS!
Grk koji nam je iznajmio čamac kaže da je "to uvek tako u avgustu".
Vikendima je još gore. Izbegavajte vikend.

Bla.bla.bla...

Nama, a deci pogotovo je bilo vrlo atraktivno i zabavno. Da nije bila tolika gužva, bilo bi savršeno.
Sledeće godine ćemo to probati na nekoj drugoj lokaciji.
Ti manji čamci se ne ponašaju sjajno na većim talasima, te je zapadna obala Sitonije pogodnija za zujanje (ako zanemarimo spomenutu okolinu Diaporosa).
Malo mi bzvz. što se ne može iznajmiti na 2-3 dana. Hotel u kojem smo sada bili, između Nikitija i Neos Marmarasa, mogao bih bezbedno usidriti čamac na plaži hotela. Bilo bi super da ga imamo na par dana kontinualno. Ne nalazim da neko hoće tako da izda čamac.

^ +1
Na zapadnoj obali Sitonije za obilazak čamcem preporučujem deo od Porto Carasa do Toronija + Porto Koufo. Usput je i čuveni restoran Panos, tamo svraćaju i ekipe sa malo ozbiljnijim "čamcima" :)
Na Krfu, deo oko Paleokastritsa je fenomenalan. Boja mora je mastilo plava, a kamenita obala se vertiklano spušta u more. Tamo nisam uspeo da sidrom dobacim do dna.
Pozdrav

Upravo sam na odmoru i mogu reći da su uslovi na Malti odlični - temperatura tokom ovih više od nedelju dana 29-32/33 stepena, sitan pesak, čisto more, nema prevelike gužve (mada je daleko od toga da nema gostiju iako je kraj avgusta)...

Ako se na Halkidiki ide u prvoj polovini septembra onda je to OK što se tiče lepog vremena. Međutim, ako je u pitanju druga polovina septembra (naročito sam kraj septembra), treba imati u vidu da tada objektivno postoji mogućnost pogoršanja vremena u tom delu Grčke (ne mora da znači, ali postoje realne šanse da loše vreme totalno upropasti odmor). Ne znam kakva kola imaš, ali ako imaš pouzdan i noviji automobil, ja ne bih rizikovao i otišao bih malo dalje, ili na Jonsko more (nije baš toliko daleko kako ostali kažu), ili na Peloponez (to je ipak malo dalje, ali vredi). Ovi delovi Grčke su sigurni što se tiče lepog vremena kada je u pitanju kraj septembra/početak oktobra.
Nama je prosle godine sam pocetak septembra doneo uzas od vremena na Tasosu da nam je upropastio 3 dana.Smesteni na Golden beach-u u selu bez auta,dobro se svi zajedno nismo pobili od dosade..Rekoh sad sam bio u severnom delu u septembru i vise nikad.Ove godine u avgustu Side,8 dana sunca i plus 35 svaki dan.

Sitonija, letovali smo sa decom vec skoro deset godina u raznim mestima:
  • na zapadnoj strani meni je Lagomandra najlepsa (ako ima mesta u https://g.co/kgs/gN3nCp6 i https://g.co/kgs/hCnjVQj neces pogresiti). Ako nadjes neki smestaj izmedju Metamorfosija i Nikitija to je fantazija, miris borovine kakav nema nigde. Ako odaberes Neos Marmaras jako je lepo otici do Partenonasa na klopu i popeti se na Itamos, generalno u okolini Neos Marmarasa ima lepo odrzavanih staza za pesacenje ako ti dosadi more https://www.sithonia-trails.gr.
  • na istocnoj strani Karydi i Lagonisi, na toj strani je kao baza za obilaske poluostrva jako dobar bilo koji smestaj u Vurvuru pogotovo ako imas SUP, kajak ili camac pa uzmes da obigras Diaporos ostrvo. Ja sam plivao od Vurvurua do gore pomenute Plave Lagune na Diaporosu, ok je rano ujutru, ali na povratku sam dobro sacuvao zivu glavu od silnih glisera iako sam za sobom vukao bovu. U Ormos Panagias uvek ima sveze ribe ako volis da rostiljas. Ni ja nisam odusevljen Sartijem.
Razmisli i o ostrvcetu Amuljani, kolega se vratio pre par nedelja prezadovoljan i pun utisaka, a znam coveka koji vec skoro 10 godina letuje samo tamo, obojica kazu nesto najlepse sto su iskusili u Grckoj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno