Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Neko je na ranijim temama pisao kako je pre 20+ godina bilo letova Bg-Cairo, sad mi se učinilo da sam negde video reklamu da se uvode ponovo takvi letovi pa ako nekoga zanima….

Ako se ne varam, postoji redovan let Air Serbia Beograd Cairo. Nedavno mi je neko rekao da je koristio taj let. Ne znam kada je uveden.

Ja sam 2004. ili 2005. leteo Cairo - Beograd, one way.

BEG-CAI je tek nedavno ponovo uveden. Nije ga bilo godinama.

S vremena na vreme je bilo turističkih čartera.

Ja se pre par dana vratio sa bračnog putovanja. Tura - Trst, Venecija, Verona i jezero Garde. 2700km kolima. 3 rezervoara goriva. Samo na gorivo, putarine i parkinge otišlo 350eu. Noćili smo u nekom malom mestu Grado između Trsta i Venecije, zatim dva noćenja u Veroni i na kraju dva noćenja u Brenzone sul Garda mestu kraj jezera Garda. Na kraju spucao u cugu 1100 km od hotela u kom smo bili smešteni do mesta gde živim.

Znači fenomenalna tura. Video Trst, koji je lep, ali prljav. I vetrovit dosta. Prva tri lika na koje sam naleteo u centru grada bila su Srbi:). Vredi videti zamak u Trstu. Prelep i ogroman vrt (par hektara). Zatim Venecija. Prelepo. Gde god da kreneš ima šta da vidiš. Isto važi i za Veronu. Dva mesta koja su bukvalno gradovi muzeji. Doduše, Verona je velika, ovo se odnosi na centar grada. Jezero Garda priča za sebe. Onako prozirna voda, nešto poput Ohrida. Šteta što vreme nije bilo za kupanje. Mnoštvo mesta, oko jezera, za obilazak. Desenzano Del Garda, Sirmione, Torbole, Riva Del Garda, Arco...

Dobro je da smo bili kolima, pa gde god smo rešili da idemo - išli smo. Mislio sam i do Bolonje, ali sprečilo nas vreme i poplave.

Što se tiče klope i pića. Pice su im njesra. Naše su bolje i bogatije. Paste su odlične. Lazanje takođe. Jeo sam i neke lazanja palačinke (palačinke umesto lazanja kora). Generalno malo mesa svuda ima. Više u kuhinji forsiraju povrće, sireve i testo. Valjda zato toliko i žive. Italijanski doručak, koji podrazumeva neku kafu i brioši (kroasan) je za mene smejurija. Probao jedno jutro da izigravam Italijana, pa na kraju pazario kebab. Od pića sam se navukao na Hugo koktele.

Cene su - pa kao na Srebrenom jezeru. Ručak za nas dvoje bi bio oko 30-35eu. Pice su od 7 eu na gore. Najskuplja koju sam ja naručio je bila 12eu - Quatrro Stagioni. U mestu Sirmione na Garda jezeru. Lazanje 12eu. Kokteli su od 4 do 5eu. Ali su obilni. Koka Kola 2-2.5eu. Kafe od 2 pa na gore. Ako plaćate, plaćajte karticom i ne dajte bakšiš. Ja sam svuda ćašćavao dok nisam skontao da u račun ulazi i usluga koja je obično 1.5 do 2 eu po osobi. Znači, unapred uračunaju bakšiš. Ja platio jedan ručak za troje 46eu i dao 50eu, kad vidim 6 eu nešto. Drugar sa kojim se našao, objasnio mi da je to usluga odnosno bakšiš.

U svakom slučaju. Ako hoćete bolju polovinu da oduševite - idite u Italiju. Ponesite ii malo keša za šoping jer su im cene većine stvari jeftinije nego kod nas. Ja svratio u jedan šoping centar da vidim cene tehnike pa završio sa dve kese kozmetike za dragu. Kaže da su neke kremice i 3 puta jeftinije. Naročito Nivea i sl. jači brendovi. Poneo i malo alkohola:)

Ja sam prošlu deceniju proveo u italiji. Obišao sam mesta za koje ni italijani ne znaju da postoje, kupao se u svim morima i moja preporuka je i dalje ili istra ili rodos :)
Razmislite malo gde živite kad je u italiji sve jeftinije nego u novom sadu. Bg ne znam, verujem da nije bolje. Čujem da su sad i kuće na moru značajno jeftinije u italiji nego u hrvatskoj...

Al uvek mi je jako smešno kad pročitam za italijanske pizze :) inače manje vise svaka pokrajina ima svoju verziju iste, naše najviše lice na venecijanske ili rimske. Prava napuljska je bas bas prazna. Samo nemojte kečap stavljati molim vas ;)
za doručak mi je malo manje smešno, jer su mi često kafa i kroasan odbijani od dnevnice kao "doručak" (tako je po zakonu tzv.)

Meni je Italija i dalje omiljena turistička destinacija. Uz sve mane i prednosti koje su navela dva prethodna člana. :p

Vise neki radni odmor, Hannover prosle nedelje. Poseta sajmu Ligna.

Dajte preporuke ili iskustva- dilema da li uplatiti Kanarska ostvra tipa Tenerife ili Kipar? Nije nesto velika razlika cenovno, sami kupujemo karte i smeštaj znači nejdemo preko agencije. Kraj augusta početak septembra...

Novembar - bio na Kanarskim ostrvima 13 dana - Tenerife, Gran Kanarija, Fuerteventura.

Kipar - vratio se pre 10ak dana, Aja Napa.

Na obe destinacije smo imali auto od prvog do poslednjeg dana.
Ako se dvoumis izmedju ove 2 destinacije - Kanarska ostrva jedno 30 koplja ispred Kipra.

Najlepse iskustvo u zivotu.

Ove godine planiramo Valensiju (ponovo) zbog Tomatine, devojka poludela da idemo i posle Majorku/Ibicu/Madrid i povratak Bg. Smestaj je pakao. Navijam za Majorku.

Da li neko ima preporuku za smestaj, okolina Palme?

Poslednja izmena:
Tomatina izgleda mnogo interesatnije na fotografijama nego na snimcima. Javi utiske 😄

Zato sto je u vlasništvu grupacije koja takođe drži El Mouradi hotele. Bili '19-te u El Mouradi Mensa (Jasmin Hammameth). Preporuka u svakom smislu. Treba poneti dosta keša za izlete kojih ima bas puno.
Ne bi izlet u pustinju jer imam problema sa leđima ali planiram taksijem sa idem do Bizerte da posetim naša groblja. Jeste malo dalje oko 700km biće u oba pravca ali to mi želja

Izlet od 2 dana u pustinju obavezno.

Novembar - bio na Kanarskim ostrvima 13 dana - Tenerife, Gran Kanarija, Fuerteventura.

Kipar - vratio se pre 10ak dana, Aja Napa.

Na obe destinacije smo imali auto od prvog do poslednjeg dana.
Ako se dvoumis izmedju ove 2 destinacije - Kanarska ostrva jedno 30 koplja ispred Kipra.

Najlepse iskustvo u zivotu.

Ove godine planiramo Valensiju (ponovo) zbog Tomatine, devojka poludela da idemo i posle Majorku/Ibicu/Madrid i povratak Bg. Smestaj je pakao. Navijam za Majorku.

Da li neko ima preporuku za smestaj, okolina Palme?
Hvala ti za ovaj post. Što se tiče Malorke, u Palmi zavisi koliko si spreman da odvojis para ali ako hoces jeftinije onda S'Arenal ili El Arenal... Ali tamo bude sve puno omladine, ali može se naći povoljan smeštaj. Inače ako hoćeš mirnije onda skroz druga strana preko puta S'Arenala isto okolina Palme.

Šteta, meni je to najbolje sećanje iz Tunisa 2009. Ima izlet i autobusima, ne samo džipovima.

Da, sto se tice Tunisa i ja sam bio neke davne 2000 neke
Ubedljivo najjupecatljivije sto je ostalo je izlet do Sahare, neki hotelcic tamo, nocno kupanje u bazenu i pogled u nebo - ta kolicina zvezda sto se vidi kada si u tri lepe je neverovatna ;)
Znam da se slikao pored table za Alzir ...

Na koje mesto otići na drugom prstu u Grčkoj?
Prošle godine sam bio u Pefkohoriju(prvi put u Grčkoj) i odusevio sam se... Da napomenem da idem sa devojkom, opet bi voleli neko mesto slicno Pefkohoriju (da nije veliko a ni baš malo).Ne mora biti drugi prst može i neko drugo mesto.
Inače možda bi trebali promeniti naziv ove teme u preporuke za odmor ili nešto tako slično

Nisam siguran da na Sitoniji postoji pandan Pefkohoriju. Ono je bre kao na vašaru. Verovatno doprinos daje i to što bukvalno non stop čuješ srpski.

Pre neku godinu moji matorci se javljaju da su u Grčkoj, šalju slike. Reko' gde ste, kažu Pefkohori. A mi bili u Kalitea i samo im se pojavimo uveče pod terasu 😁
Nisam siguran da li su se više zbunili ili obradovali :)

Prošetali, videli gde idu na plažu, pa smo ih naredna dva dana vodili na zapadnu obalu, ljudi se oduševili. Ležaljke razmaknute, nema graje, nema vrištanje, nema preglasne muzike...

Na Sitoniji, da imaš dosta lokala i plažu na peške, Nikiti.
Nama je Nikiti već nekoliko puta baza, jer lako stižemo na obe obale, a za uveče ima dovoljno restorana. Nisam bio po danu na plaži, ali deluje prihvatljivo.

Da, sto se tice Tunisa i ja sam bio neke davne 2000 neke
Ubedljivo najjupecatljivije sto je ostalo je izlet do Sahare, neki hotelcic tamo, nocno kupanje u bazenu i pogled u nebo - ta kolicina zvezda sto se vidi kada si u tri lepe je neverovatna ;)
Znam da se slikao pored table za Alzir ...
A izlazak sunca? A Džem? A kvadovi?
o_O

Prošle godine sam bio u Pefkohoriju(prvi put u Grčkoj) i odusevio sam se... Da napomenem da idem sa devojkom, opet bi voleli neko mesto slicno Pefkohoriju (da nije veliko a ni baš malo).Ne mora biti drugi prst može i neko drugo mesto.
Inače možda bi trebali promeniti naziv ove teme u preporuke za odmor ili nešto tako slično
Pre "izlaska" na sam "prst", Nikiti.
Odatle može da se ide na sledeće plaže i sve su fantastične: Agios Ioannis, Kalogria, Koviou, Lagomandra.
Ovo je dobitna kombinacija.

Druga dobra kombinacija, na suprotnoj strani koja gleda prema Atosu, je Sykia.
U pitanju je selo u brdima, a odatle se ide na fenomenalne plaže: Klimatria, Kalamitsi, Tourkolimnionas, Kriaritsi.
Može da se ode i do Sartija, u čijoj je blizini kamp sa sjajnom plažom - Platanitsi, kao i čuveni "Orange Beach", tj. Kavourotripes.

Sve sam ih obišao sa porodicom i ne zna se koja je lepša.
Ono što je meni mali minus istočne strane je to što tamo skoro uvek u sezoni duva relativno jak vetar i što sunce zalazi iza brda.
Ako pak želiš da lumpuješ, zaboravi na ove predloge.
Ali ako želiš romantiku u totalu + izvanredan ambijent (plaže, more), samo napred.

Zaboravih...bez kola ne mere.

ja bih def preporucio neos marmaras...prelepa duga pescana plaza,dva centra za setnju i uzivanje...
smestaj najbolje traziti kod plaze tj fudbalskog terena

Neos Marmaras, najveci i najlepsi grad na Sitoniji,ima dve prelepe plaze, ako idete kolima mozete obici celu Sitoniju na kojoj ima jako puno lepih plaza, grad je na brdima i ima lepih restorana,kafica, marinu sa brodicima, sve u svemu 10-ka ocena od mene.

@RingeRaja: kad si poslednji put bio na Sitoniji? Agios Ioannis je praktično upropaštena, na početku plaže je izgradjen ogroman hotel, baš sam se neprijatno iznenadio letos... :(
Ostao je dostupan dalji deo plaže, ali meni to više nije to...
Pozdrav

Prošle godine sam u prolazu iz kola, dok sam vozio na Lagomandru, bacio pogled udesno prema maslinjacima i video da je izgrađen hotel koji pre nisam video, ali nisam stao gore na vidikovac i pogledao prema plaži.
Šteta...to je bila jedna od najlepših plaža kad se krene zapadnom obalom, prirodan hlad u maslinjaku, prelepa plaža, sa tirkiznom bojom mora, bio je i super beach bar...baš bezveze.

Ne mogu slomiće mi kičmu sa onim tojotama po dinama a ja jedva izdržim put pd dva sata. Voleo bih ali neću moći
Mozes da preskocis voznju po dinama, bar nama je takav program bio da je to bilo moguce.
U praskozorje smo iz hotela u Sahari krenuli ka dinama, autobusi su nas cekali, mozes da ostanes sa vozacima i da sacekas da se vrati grupa sa voznje po dinama.

E sad, to je tura od cca 500 + 500 km u dva dana, ako to ne mozes da izdrzis onda batali.

Nazad
Vrh Dno