Šta je novo?

Gde staviti klimu i koju

Mao

Zapažen
Učlanjen(a)
20.02.2024
Poena
2
Pozdrav svima,

Imam dva pitanja, ne znam gde da postavim klimu i koju klimu da kupim.
Klima je prvenstveno namenjana za hlađenje i korišćenje leti. Imam centralno grejanje te za grejanje samo u prelaznom periodu.
Prostor je jednosoban stan i prioritet je da se hladi soba. Stan je oko 33 m2, soba je oko 16m2
U tlocrtu su brojevima obeležene pozicije. Mislio sam da je stavim na poz. 1 kao da bije i na vrata od sobe, ka ostatku stana. Da li će klima moći da ohladi i trezariju i kuhinju uopšte. Sa X su obeležene pozicije gde bi mogla spoljna jedinica da se montira. Stan je okrenut ka zapadu. Od oko 13h do zalaska je direktno u suncu, sve se usija bukvalno a unutra pakao sve do ujutro dok se zidovi malo ne ohlade, a onda ponovo.

Uzeo bih12000 BTU inverter.
Budžet bez ugradnje do oko 55k din.
Došao sam do sledećeg izbora

1. MIDEA AG-12NXD1.WIK
2. MIDEA BREEZELESS-E CB1-12HRFN8
... ili nešto drugo ako neko može da preporuči

cene su tu negde, wik je nešto skuplja

Molim vas za pomoć oko pozicije za klimu i oko izbora

Hvala!

stan dimenzije 77.jpg

Za hladjenje je svejedno, svaka će hladiti. Ako misliš da pališ kad već ugreje zidove, teško ćeš sve hladiti. Ako radi stalno da održava temperaturu onda će moći ali biće razlike u par stepeni. Za grejanje teško, mnogo uglova. Postavi je tu gde si mislio, broj 1, tu provodiš najviše vremena. Mali je prostor, to bi jedna bez problema i grejala i hladila ali mnogo je pregradnih zidova.

• Like
Reagovanja: Mao
Hvala Lazare i Igore.

• Da li, s obzirom da je namena klime pre svega hlađenje, mogu da idem na neku jeftiniju klimu i koju, ili svakako da uzmem npr. predloženu Hisense, zbog snage itd.
  • Imate li da preporučite nekog za ugradnju a da klima podleže garanciji
  • (možda je pomalo smešno pitanje) Da li klimu mogu da držim uključenu u režimu hlađenja i kad nisam u stanu a što je često veći deo dana, a da ne strahujem od nekih ozbiljnijih havarija, tipa požar. To mi je bitno jer imam psa, mačku, oni leti skapavaju od vrućine pa je potrebno da klima radi nonstop.

Ako razmišljaš o hlađenju tako puno malih prostorija, jedino pozicija 1 donosi neku nadu.
S tim što će ti vjerovatno trebati mješač vazduha između vrata toaleta i ulaznih. Čitaj - staviš običan kućni ventilator, da proslijeđuje hladan vazduh dalje k trpezariji, da ne ostaje sve u hodniku.

Kuhinja ima frižider, koji u takvim uslovima još jače radi pa samim tim još jače grije kuhinju (paradoks) i sam sebi pravi više posla. Koliko ćeš kuhinju moći ohladiti je upitno, vjerujem da će biti znatno toplija od ostatka stana.

Možeš i najjeftiniju varijantu, recimo Vox ihd12. Za hladjenje nikad ne bih kupovao skupe klime. Za grejanje bih najskplje koje mogu da priuštim. Kada kupiš klimu dobiješ spisak ovlašćenih servisa i zoveš redom koji to najviše odgovara. Meni klima radi 24h na grejanju, opasnost postoji kao kod bilo kog drugog elektročnog uređaja, recimo frizider, zamrzivač, televizor itd. Ziviš u zgradi, okolo ima još zgrada, okružen si klimama, koliko njih se do sad zapalilo? Ja sam u kraju okružen plinskim bocama, klimama, i jedini manji požar je bio od kineskog produžnog kabla, srećom napolju.

Hvala Lazare i Igore.

• Da li, s obzirom da je namena klime pre svega hlađenje, mogu da idem na neku jeftiniju klimu i koju, ili svakako da uzmem npr. predloženu Hisense, zbog snage itd.
  • Imate li da preporučite nekog za ugradnju a da klima podleže garanciji
  • (možda je pomalo smešno pitanje) Da li klimu mogu da držim uključenu u režimu hlađenja i kad nisam u stanu a što je često veći deo dana, a da ne strahujem od nekih ozbiljnijih havarija, tipa požar. To mi je bitno jer imam psa, mačku, oni leti skapavaju od vrućine pa je potrebno da klima radi nonstop.
Pozicija 1 ako je moguce da je postavis tako da polovina klime duva u vrata a polovina u dnevnu, da bi deo odlazio u hodnik (ako me razumes)
Po mom misljenju ako si vec toliko novca spremio uzmi Hisense, sa njim neces imati problema, klima koju svi hvale, ljudi se greju sa njom na velikim minusima bez problema sa malom potrosnjom, a kamoli hladjenje gde je potrosnja jos manja, uvek ce ti biti u rezervi ako grejanje zatreba (imas posebnu temu o toj klimi)
Spoljna jedinica ima oko 35kg mislim, teska kao 18, a u ona je 12-ica
Licno ne bih uzimao neki Vox,Vivax, Teslu itd...mala je razlika u cenu a dobijas zagarantovano dobro grejanje i hladjenje pa odluci sam :)

Što se pozicije tiče, rekao bih, nemaš puno izbora, postavi tu gde si namerio.
Malo je kujna stvarno daleko, no, mišljenja sam da realno nećeš imati problema.
Na ruku ti ide fizika, ladan vazduh pada dole, lakše cirkuliše kroz otvore.
Na kraju, sama temperatura vazduha nije najbitniji parametar za osećaj komfora, važnu ulogu igra i vlažnost, a za tu osobinu otvori vrata nisu nikakva prepreka.

Za odabir modela, ja bih uzeo najpovoljniji sa najdužom garancijom, uopšte ne bih gledao brend ili tip.

Za tako mali prostor i za namenu hlađenja teško da ćeš naći uređaj koji ne odgovara.

• Like
Čalan foruma čiji je video postavljen za klimu Hisense takodje ima i TCL klimu od 300€ sa 5 godina garancije sa kojom je takodje zadovoljan pa pogledaj i taj video klip.

• Like
Nije sve u tezini klime, koliko kg ima..Pleh i gvojze nisu ono sto greje, bitna je i tehnologija koja se nalazi u toj klimi. Kada bi tezina odlucivala kako nesto radi i greje TE pec bi bila najbolja!

• Like
Bolja ti je Breezeless za hladjenje, pogotovo zbog breezeless moda i bolja je klima od navedenog Hisense.
Opet, kako kolega rece, tu mozes i Vox da pazaris, mali je prostor.

To ce sve lagano da ohladi, pogotovo sto se daleko lakse hladi nego sto se greje. Nece biti identicno, ali ce biti prijatno.
Ja sam u kuci na suncu 2 prostorije od 20m2 jednu pored druge, vrata kroz hodnik sa iste strane, ohladio bez problema sa nekom bangavom on/off 9kom.

Ok, hvala vam puno.

Imam još jedno pitanje i nadam se da s tim završavam.
Značilo bi mi da je klima (spoljna i unutrašnja jedinica) što tiša.

Od ovih koje su ovde razmatrane, po specifikacijama, najtiša je Hisense pro plus, pa Midea wik pa Midea breezeless, pa Vox i Tcl.

Da li su decibeli koji su navedeni u specifikacijama nešto relevantno u praksi. Da li su razlike osetne i da li to da razmatram. Jer, platio bih nešto bolju tišinu 150e koliko je razlika između npr. hisensa i voxa.

Ok, hvala vam puno.

Imam još jedno pitanje i nadam se da s tim završavam.
Značilo bi mi da je klima (spoljna i unutrašnja jedinica) što tiša.

Od ovih koje su ovde razmatrane, po specifikacijama, najtiša je Hisense pro plus, pa Midea wik pa Midea breezeless, pa Vox i Tcl.

Da li su decibeli koji su navedeni u specifikacijama nešto relevantno u praksi. Da li su razlike osetne i da li to da razmatram. Jer, platio bih nešto bolju tišinu 150e koliko je razlika između npr. hisensa i voxa.
Korisnici Hisense-a kazu da je ekstremno tiha, mnogima je u spavacoj sobi, imas posebnu temu o njoj procitaj

• Like
Jeste Hiseanse tiha bas unutrasnja, spoljna prosek ako mozes da pomeris spoljnu sto dalje od spavace dobices idealnu tisinu.

• Like
Hvala svima koji su učestvovali u dikusiji i dali mi savete. Početkom Jula ugrađena Hisense energy pro plus na poziciju 1. Klima uspeva da ohladi i zabačenu kuhinju. Za sad klima radi lepo i nemam zamerke.

Pozdrav svima,
Malo cu da zloupotrebim temu, posto imam ista pitanja kao i Mao, pa mislim da nema smisla da otvaram novu temu.
Treba da postavim klimu u kucu. Skica kuce je u prilogu. Ovo sto je oznaceno crvenim, tu nema ploce, tj. spojeno je prizemlje sa spratom. Juzni deo (ima kompas na sredini slike lijevo) je visok 4.6m, sjeverni oko 6m, kuca je na 2 vode. Takodje, ovdje gdje je oznaceno plavom bojom, nema zidova, samo 2 stuba. U plafonu je ubaceno 30 cm kamene (10cm) i mineralne mekane (20cm) vune.
Pozicija koju sam namijenio za klimu je oznacena zelenom bojom i stajala bi blizu kosog krova, dakle na nekih 4.3m visine. Stajala bi tako da jednim dijelom duva na galeriju (potkrovlje pocinje na oko 2.8-2.9m visine od prizemlja), drugim na ovaj veliki prostor gdje nema ploce. Ideja je da ova jedna klima ohladi sto vise prostorija u prizemlju i potkrovlju. U kuci je razvedeno podno grijanje, medjutim, klimu bih koristio i da dogrijevam ovaj otvoreni dio, posto nisam siguran kako se podno grijanje ponasa kada je visina prostora ovoliko velika. Stavio sam tu vise cijevi, ali opet, za svaki slucaj bih htjeo da imam klimu kao opciju za dogrijavanje. Dakle dogrijavanje planiram samo za ovu juznu polovinu kuce, ostalo ce biti OK.
Pretpostavljam da cu ove sobe na zapadnoj strani tesko ohladiti sa ovom klimom, ali se nadam da bi ostale prostorije mogao ohladiti sa jednom klimom postavljenom na ovom mjestu.
E sad pitanja koja imam su sledeca:

1. Da li sam dobro izabrao poziciju klime?
2. Da li cijevi od unutrasnje do spoljasnje jedinice mogu da idu spoljnom stranom kuce (kuca nema fasadu trenutno, ali je u planu postavljanje)?
3. Neki okvirni budzet je 200.000 ako mogu da rijesim hladjenje citave kuce ili oko 150.000 ako bih morao da dodajem jos klima. Obzirom na ovo, koju klimu uzeti?
4. Preporuka za majstora koji ce da uradi posao kako treba (moze i u DM)
5. Gdje postaviti spoljnu jedinicu? Idealno bi bilo na ovaj lijevi zid kod kuhije na slici, istocna strana, ali sam otvoren za sugestije

Ako treba nesto dodatno, tu sam da odgovorim.

Prilozi

• skica.png
    skica.png
    243.6 KB · Pregleda: 45
U spavaćim sobama naspram ulaznih vrata po jedna klima (9ka). U dnevnoj sobi izaberi poziciju tako da klima ne duva na mestima gde se sedi. Verovatno za ovakvu zapreminu prostora i visinu montaže bi svakako 18ca bilo poželjno rešenje.

Pozdrav svima,

Renoviram prizemlje kuće površine oko 60m². Planiram grejanje sa tri klima uređaja. Plan kuće i pozicije svih klima uređaja prikazani su na slici. Klima 1 bi grejala zeleni prostor površine 31-32m², dok bi preostale dve klime bile postavljene u svakoj od soba površine 12m². Kuća je izolovana sa 5 cm stiropora, po plafonu je postavljena mineralna vuna debljine 5 cm, a na podu, ispod košuljice, nalazi se 2 cm tvrdopresujućeg stiropora. Koji modeli i koje snage klima uređaja bi bile optimalne? Hvala.

pozicija klima uredjaja.jpg

Nisi napisao kolika bi bila neka maksimalna cena uređaja ali evo jednog kvalitetnog rešenja sa Japanskim invereter klimama.Za veću prostoriju Fujitsu KGTE12.Za ove dve male prostorije Fujitsu KMCC09 ili KMTB07.Sve tri klime imaju odličnu modulaciju i kulturu rada KGTE12 na grejanju može da spusti modulaciju do 100w ove dve do 130w na hlađenju sve idu najniže do 80w.Posebno je važno za male prostorije instalirati kvalitetnu klimu koja lepo modulira i ima kvalitetnu plastiku da ne bi krckala na grejanju i hlađenju a ove tri imaju odlične unutrašnje jedinice sve su teške isto 10kg.

Hvala na odgovoru. Koja bi bila neka jeftinija varijanta. Budzet mi je 1300-1400 eur. Da li bi Hisense modeli bili ok. Jedan uredjaj od 12k btu i 2 uredjaja od 9k btu.

Uzmes Hisense Emergo Pro X ili Nordic za dnevnu i uzmes neke jeftine Vox 9 ili 12 za te male sobe, svejedno je i tu si negde na oko 150-160k.

Koja od ove 2 klime je bolja za grejanje tih 32m2:

Tu su negde ta 2 uredjaja, Hisense je malo grublji, ne modulira ispod 400W i koliko vidim, solidno mu je jak izduv i na minimumu, a Amber Comfort je malo slabiji uredjaj od tog Hisense, ali nisko modulira do 160W i nizi mu je izduv na minimumu, a maksimum mu je malo jaci od Hisense, dakle dosta bolja kontrola jacine duvanja. Na minusima ocekujem da slicnu snagu isporucuju.
Obema klimama je velika vecina korisnika jako zadovoljna.

Ali izbegavaj te sajtove "greeklime, mitsubishiklime, mideaklime", izgleda da je neka organizovana grupa prevaranata, bilo je vise zalbi ovde na forumu.
Dakle, gledaj prodavnice koje sve prodaju.

@proleter bez uvrede ali ti imaš fetiš na Fujitsu ili si plaćen ili oboje. Pa tebi je svaki drugi komentar Fujitsu ovo Fujitsu ono.
Zamisli zalutaš na neki auto forum i lik neumorno štanca postove sa Volvo i Volvo i Volvo.
Hajde reci nam šta bi ti mislio o dotičnom ali budi iskren molim te.

Odgovor je prost ali to si mogao i sam da vidiš preko komentara onih koji imaju Fujitsu klime.Jednostavno od svih Japanskih proizvođača Fujitsu kod nas u Srbiji daje najviše za uložen novac.Pogledaj koliko koštaju Fujitsu klime na primer u Hrvatskoj pa uporedi.Koliko je članova foruma kupilo Fujitsu klime prema mojem savetu ne znam ali se nijedan nije požalio do sada.Ukoliko ti se ne dopadaju moji komentari/saveti jednostavno me blokiraj ili prijavi administratorima.Moja jedina želja je da na kvalitetan način pomognem članovima foruma pri izboru klima uređaja.Pogledaj ove invertere koje sam preporučio članu Alexra pa ih uporedi cenovno sa drugim proizvođačima klima iz Japana prema specifikacijama i videćeš koliko je Fujitsu povoljniji.Svaki proizvođač pokriva određen segment prodaje prema ceni svojih uređaja.Ovakvo pisanije je više za pp da ne bi članove foruma opterećivali suvišnim sadržajima.

Bas sam bio zagrijan za Fujitsu KMCC, jer trazim klimu za nekih 25 kvadrata, medjutim odustajem od nje, jer ako ona nece da se zalece kad udjem u hladno, onda mi nje to to. Dzabe ona modulira na 90W kad joj treba 30 min da ugrije, prije nego sto se moze sjedjeti. Htio sam da kupim ponovo LMCE(koja je izgleda jaca od KMCC), medjutim nas uvoznik ih nema i ne moze se nabaviti ubrzo(kod nas to funkcionise sto se tice Fujicua, Daikina, nijedna radnja ih nema na stanju, nego po porudzbini ili ako je neko odustao pa im je ostalo). Sad se razmisljam izmedju Gree Clivia ili Hisense EP X, ili LG w12eg

Inverter klima nije ni predviđena da radi kao si ti to opisao.Da ti hladnu sobu zagreje već je inverter projektovan da radi stalno dodaje koliko treba sa minimalnom potrošnjom i održava zadatu temperaturu.Da se razumemo može klima tako da radi ali je totalno nerentabilno ako je još i temperatura vazduha napolju i vlaga pogodna za česte defroste eto belaja i čestih defrosta.Ja ovu moju KMTA12 nisam video da ide preko 700w mada stalno radi zimi se ne gasi uopšte samo uveče malo smanjim temperaturu.Ako je zimi nagaziš u hladnoj prostoriji ima da povuče bez problema 1600w iput power za KM12 na grejanju je 0.25-1.52kw.

@proleter Ne moras ti meni objasnjavati kako je inverter predvidjen da radi, nego ja pricam o tome sto se ona( po pisanju korisnika) ne zalijece kao stari modeli, to je jedan od razloga zasto sam odustao, a drugi je posto je prostorija pravugaonog oblika bojim se da kada bude tako nisko modulirala da ce se dobiti onaj osjecaj prohladnosti i furenja

Nazad
Vrh Dno