Šta je novo?

Gde najpovoljnije novi mac kupiti?

PanonskiNS

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
435
Isti macbook 14" M5 pro 18c, 20gpu, 48GB, 1TB na američkom apple sajtu je oko 2300 eur a na nemačkom za koji se vezuje ponuda sa KP je 3100e. Kako izvući najniže plaćenu cenu i imati i kutiju za neku buduću prodaju? Razlika je 800e samo u ove dve varijante.

1. Na apple.com su cene u $ bez poreza koji varira od države do države u okviru USA, tako da to nije krajnja cena, na EU sajtovima je uglavnom sa pdv-om
2. Da li ti je svejedno gde kupuješ, worldwide ili ne možeš baš bilo gde, jer npr. ima država u kojima je apple jeftiniji
3. Bilo gde da kupuješ, a dolaziš odatle avionom, imaš 2 opcije: da prijaviš i platiš carinu + pdv ili da baciš kutiju, praviše se lud, pa ako ga nađe da ga prijaviš kao lični komp i uz malo sreće prođeš. Opcija u kutiji u koferu je veliki rizik. Ono što treba uraditi je vratiti pdv na aerodromu, ne dobija se ni približno iznos koji piše na računu, ali će biti svakako jeftiniji
5. Kupuješ negde i vraćaš se kolima/busom/vozom, važi isto kao i sa avionom, kako ti se zalomi, ali je ovde vraćanje pdv-a malo veći rizik, jer ukoliko se vraćaš iz neke od država EU povrat se radi na granici sa Srbijom, a dešava se da njihov carinik kad popuni formular okrene našeg i javi mu.

Sa kutijom, bez rizika, najoptimalnija opcija je KP, sve ostalo podrazumeva neki rizik.

I mene zanima. Uzmi u obzir i da uz EU model ne dolazi punjač, znači još nekih 100e za Apple-ov 96W punjač.

Koliko sam shvatio sa kešom se može više opcija povoljnih pronaći pa samo zato bih tako. Možda ta Amerika i neko ko u državama bez poreza kupi i donese. Jasno mi je da je rizik sa kutijom svima pa bih taj deo prihvatio da nema kutije. Ipak je ušteda u odnosu na evropu ogromna. Ovo da sam idem u Mađarsku i da se plašim poziva carinika ne bih nipošto.

Najoptimalnija opcija je da ti neko kupi u USA, ako je školarac ili profesor na neke modele ima i 100$ popust, napravi Apple nalog na kompu i bez kutije ga donese, najbolje ga je staviti u ranac i uneti u avion kao ručni prtljag. Ti posle uradiš restore ako baš želiš i dobiješ ganc nov OS. Ja sam tako nosio svojevremeno svoj lap i niko mi nije pravio problem, ni na izlasku, ni na ulasku.
Ja ću tako da poručim na jesen mac mini M5 kad izađe, moćiću i popust da ostvarim.

Koliko sam shvatio sa kešom se može više opcija povoljnih pronaći pa samo zato bih tako. Možda ta Amerika i neko ko u državama bez poreza kupi i donese. Jasno mi je da je rizik sa kutijom svima pa bih taj deo prihvatio da nema kutije. Ipak je ušteda u odnosu na evropu ogromna. Ovo da sam idem u Mađarsku i da se plašim poziva carinika ne bih nipošto.

Nisam pratio cene u poslednje vreme, ali prednost Mađarske je veliki AFA-VAT. Ako je cena, kao ranije ista kao u Nemačkoj, onda se više isplati kupiti u Mađarskoj.
Porez u Americi je "zanemarljiv" - tzv. retail tax je 10-tak %. To je ujedno i odgovor na naslov teme.

@PanonskiNS

Pošto se pominje i povraćaj PDV trebaš imati u vidu i da to važi za ostale zemlje ali ne i za USA pošto se otuda ne može izvršiti povraćaj PDV.

Sa druge strane ima par saveznih država u kojima nema PDV ali to su faktički nepopularne države u koje oni koji putuju u USA 99,9% neće putovati...

Da jasno mi je da nema naknadnog uzimanja poreza iz USA, vec samo ako se kupi gde je povoljno tamo. Naravno to neko ko inace ide jer se ne isplati otici samo radi toga.

Evo meni je danas stigao MBP M5P 16" 48 ram - kupljen preko KP prodavca sa velikim brojem pozitivnih ocena.
Sav srecan krenuo unboxing-om pa onda sa setup-om kad ono MDM block!

Javio sam prodavcu sta se desava - kaze da mu nije jasno otkud MDM lock na uredjaju koji nije otvaran.
Zajedno smo proverili serial i pise da ona garancija vazi do 18.4.2027 godine...

Trenutno je u pregovorima sa dobavljacem i kaze da ce resiti situaciju - videcemo kako ce izaci na kraju.
3400e mi sedi blokirano pored stola.

Posto niko nije radio unboxing sem mene (sve je izgledalo autenticno) cak i onaj papir izmedju ekrana i tastature, malo sam istrazivao i kompanija koja
je vlasnik uredjaja moze remote preko seriala da sibne MDM na uredjaj - i kada ga pokrenes, krece i MDM incijalizacija.

Ne bih trenutno da otkrivam ko je prodavac, jer prema recenici iznad, on mozda nije ni znao da MDM lock postoji.
Videcemo sta ce biti od sutra...

Dešavalo se to sa MDM blockom, greškom serija koja treba da ide nekoj kompaniji ode u retail.

A znam i za jedan slučaj, doduše u USA, ukradu iz neke firme, neotvorene, kupe u prodavnici regularno i onda vrate ukradeni sa MDM blockom, dobiju pare nazad, ostane im laptop iz prodavnice, a blokirani završi kod nekoga. Ni sad mi nije jasno, kako ovi u prodavnici nisu izvalili po serial numberu.

Evo mali update:
Ovo moze svakome da se desi kada kupuje od preprodavaca.

Firma X kupi 50 MBP - Apple salje serial brojeve ili se rucno unose kasnije u sistem firme X
Firma X stavlja MDM (moze remote preko seriala) i posle izvesnog vremena proda 25 MBP kao visak.
IT sektor ne ukloni MDM sa svih MBP i nekome (meni) zapadne i onda cvrc milojka.

Jedan od nacina je da se direktno kontaktira vlasnik / it department i da se proveri da li je mbp ukraden ili je prodat
ako je prodat onda bi IT treba da skine mdm.

ako je kraden > onda nema pomoci

Ja sam dobio info da se ovo upravo meni desilo, da je prodat i da bi trebalo da mi je skinut MDM.
Upravo radim reinstall pa cu da vidim da li ce da se pojavi kasnije onaj prozor.

Da li postoji lak nacin da se nadje osoba koja inace svojim poslom ide u SAD i da ona donese?

Da li bi se stvarno za takvu kupovinu oslonio na neku random osobu koju do tog momenta ni malo ne poznaješ? Ja ne bih...

Post paid bih ili ako je sa foruma stari član. Ne mogu nikako da zamislim da mi se isplati da platim avion da odem tamo. Kada bih doneo 2 komada ne bih mogao da kazem da su moji

Da li postoji lak nacin da se nadje osoba koja inace svojim poslom ide u SAD i da ona donese?
Kako za koga... Neko će naći njih petoro u roku od par dana, neko za godinu neće nikog.
Šta ti znači što ja znam njih nekoliko ako ih ti ne znaš? Meni bi doneli, tebi ne bi... Dobar deo njih već nosi svoj računar, ili donosi sebi/familiji/drugovima nov, pa ti opet džabe...
Prati oglase, daj oglas da kupuješ, i to je to...
Ako nećeš da platiš skuplje nego u USA, preseli se tamo. To ti je jedini siguran način. Ne očekuj da ti neko donese računar od par K€ iz USA na lepe oči, u postpaid varijanti. Ako je sav rizik njegov, onda to mora i da naplati = biće opet skuplji nego tamo.
Pozdrav

Pa mislim da ne platim unapred sve osobi koju ne poznajem. Ali računam da neko ko redovno putuje može tako po neku stvar različitog tipa doneti. Kako kome šta treba. Samo ne više istih stvari. Ok mislio sam da je učestalije ovde da neko nabavi iz USA i da se takvi jave što su nekako iskoristili tu razliku u ceni pozitivno.

Iskreno, da sam ti sviđala bi mi se tvoja ideja ali realno i pošteno govoreći da si sa druge strane da li bi ti finansirao kupovinu u vrednosti od 1000+ evra za nekog koga apsolutno ne poznaješ? Ja definitivno ne bih a najiskrenije ne bih ni pitao nekoga takvog (potpunog stranca) za tako nešto... Da ne pominjem što svako ko ide tamo iskoristi priliku da kupi nešto za sebe tako da donošenje takvih stvari za drugog (ovde čak i ne uzimam u obzir post paid) najčešće nije opcija.

Naravno da ne bih ni tražio nešto gde osoba daje iz svog džepa sve a ja ništa itd, sve je stvar balansa. Nastaviću da razmatram opcije i prikupljam iskustva. Možda se isplati i sam da odem i onda pored laptopa po 1 stvar tipa tel, foto aparat, pametni sat, slusalice itd da nekome donesem. Samo se za taj 1 komp ne isplati placati kartu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno