Šta je novo?

Gde je taj ADSL 2+?

teddy

Slavan
Učlanjen(a)
05.09.2005
Poena
304
Srle1: (24.10.2005)

Telekom je poceo sa testiranjem ADSL 2+ opreme,ja sam je dobio na probu do nove godine( 24 Mbit/sec) ,a uskoro krece i WiMax testiranje.Sam ADSL 2+ je toliko jak da nema sanse da se u potpunosti iskoristi snaga linka.Najbolje rezultate imam sa Shareazom jer samo tako moze malo vise da povuce prosecno 300 kb/s up/download a po neki put 1 Mb/sec...Dobio sam i VOIP telefon na test - nije los mada malo ima eho ali uglavnom je skoro isti kao fiksni.Treba za neki dan da mi puste i IP TV i Video on demand.Sve ovo ce biti u Telekomovoj ponudi od nove godine.Inace sve ovo je u Krnjaci jer je posta u Krnjaci kako su mi rekli u Telekomu valjda jedna od glavnih za Internet saobracaj u gradu

Originalni post

Srle1: (26.10.2005)

Sve ovo nije zezanje nego stvarnost,potpisan je ugovor crno na belo - do nove godine.Kako su mi tamo rekli do nove godine ce smisliti koliko ce to da kosta i krenuce se u prodaju SIGURNO.Ako tako kaze direktor sektora marketinga i direktor sektora razvoja sa kojima sam LICNO razgovarao nema razloga da im se ne veruje.

Originalni post

K'm gi taj ADSL 2+? Koliko sam čuo, testiranje je gotovo. Gde su ponude?

Ili će pre biti da od toga neće biti ništa narednih barem pola godine, a možda i godinu-dve.

Edit: sređeni linkovi

Poslednja izmena:
Ja sam cuo da se ADSL 2+ "testira" i da ce biti do kraja godine. A oni vole i da slazu pa moze biti kao za Novi Sad da kasne po godinu dana. A sta im mozemo, da strajkujemo ?

Ajde, samo jedno pitanjce. Ja sam u Krnjači na centrali u Krnjači i ne mogu da dobijem obični ADSL jer NEMA CENTRALA NEMA MOGUĆNOSTI, pa kako je onda ta ista centrala jedna od glavnih za internet saobraćaj u gradu?

PS: Ne želim da te prozivam za bilo šta, samo kažem kako stvari stoje...

Pozdrav.

ADSL 2 u Srbiji. Ja sam vise nego skeptican s obzirom da sam tek pre mesec dana dobio digitalnu centralu.

A ja jos imam dvojnika :d i analognu centralu. ADSL cu da dobijem jednog dana kada se preselim u stan koji ima normalnu centralu :crash:

Poslednja izmena:
Pa nebi da malerisem ali kako ide uvodjenje ADSl-a,ADSL2 moze da se ocekuje krajem sledeceg veka.Kod nas kao sto vidite ljudi i dalje imaju dvojnika

castor je napisao(la):
Ajde, samo jedno pitanjce. Ja sam u Krnjači na centrali u Krnjači i ne mogu da dobijem obični ADSL jer NEMA CENTRALA NEMA MOGUĆNOSTI, pa kako je onda ta ista centrala jedna od glavnih za internet saobraćaj u gradu?

PS: Ne želim da te prozivam za bilo šta, samo kažem kako stvari stoje...

Pozdrav.

Slazem se sa tobom, ja sam isto u Krnjaci, pre 5-6 god sam dobio digitalni broj 331**** a pre dve god su mi stavili PCM tako da "veslam" na 26.4 kbps :mad:
i kazu mi naravno da je na ovoj centrali ludnica i samo su se nasmejali kad sam
pisao zahtev za skidanje pcm-a ...... :S:

Pa, bas zbog toga i jeste jedna od glavnih centrala za testiranje.

Zamislite, npr. neku centralu na Paliluli. I zamislite da Telekom uzme da testira opremu na njoj. Naravno, da bi je testirali, moraju da oslobode prikljucke. I sad skinu nekog funkcionera sa istog i okace ga kao dvojnika. Naravno da ce da zvone telefoni i da se trazi da isti dobije ponovo cistu liniju. I od testiranja nema nista. Zato se lepo uzme centrala na Krnjaci za testiranje, a stanovnici su u toj prici nebitni i dodju kao kolateralna steta. Tu ima i drugi faktor, a to je zakup prostora za opremu i slicno.

ADSL 2 se uveliko testira, mozda je vec i gotovo testiranje (licno ne verujem), ali sa uvodjenjem ce da se saceka jos malo. Prvo da se isplati uvodjenje ADSL-a, i da se zaradi na tome, pa onda idu na ADSL2. Inace, samo uvodjenje nije bas tako jeftino kao sto mislite, treba prilicno para za to. Npr. Sloveniji je mnogo lakse da ponudi ADSL 2 jer ima mnogo manje korisnika = mnogo manje opreme potrebne za to = mnogo manje para potrebno za ulaganje = mnogo se brze otplati ulaganje (plate su im mnogo vece, pa vise mogu i da plate uslugu).

Ups, malo sam se zaje... :D Nemojte mi zameriti. Uglavnom je bitno da je sustina posta razumljiva.

Nesto nam nema srle1-ta iz njegovog profila: Newcomer Last Activity: 15.11.2005 15:03 Offline Mora da je mnogo brzo pa je odjurio do kraja sledeceg veka ili je toliko brzo da nemoze da otvori stranicu.

drfedja je napisao(la):
A ja jos imam dvojnika :d i analognu centralu.

Juri srle1-ta mozda ima covek sa Telekomom crveni telefon pa moze da ti pomogne.

Poslednja izmena:
Trbonja je napisao(la):
Npr. Sloveniji je mnogo lakse da ponudi ADSL 2 jer ima mnogo manje korisnika = mnogo manje opreme potrebne za to = mnogo manje para potrebno za ulaganje = mnogo se brze otplati ulaganje (plate su im mnogo vece, pa vise mogu i da plate uslugu).

Ne vidim kakve veze plaće imaju veze sa vremenom otplate. Oni nas deru i sad sa običnim ADSL-om i samim kvalitetom usluge Telekom-a. Pri tome, ne mislim na ADSL već na sveukupne usluge Telekom-a.

Isto tako, broj korisnika takođe mislim da nema veze. Pa kod nas nemaju još svi ni fiksni telefon, a kamoli da imaju čistu liniju - svoj broj bez dvojnika ili PCM uređaja. Kod kompjutera je nešto bolja situacija, ali ni to ne igra nikakvu ulogu.

Optimizam je lijepa stvar, ali dok god je na bridge-u kapetan mutav, nema tu sreće ni za koga od nas.

Poz.

***e, koja statistika:
27.11.2005 ---- 3.12.2005 ----- 43,16 GB ----- 17,49 GB ------ 4 day 6 hr
4.12.2005 ----- 10.12.2005 ---- 44,83 GB ----- 37,35 GB ------ 6 day 19 hr
11.12.2005 ---- 17.12.2005 ---- 40,95 GB ----- 35,13 GB ------ 6 day 7 hr
18.12.2005 ---- 24.12.2005 ---- 41,76 GB ----- 37,78 GB ------ 6 day 21 hr
25.12.2005 ---- 31.12.2005 ---- 21,73 GB ----- 34,55 GB ------ 6 day 11 hr
1.1.2006 ------- 7.1.2006 ------ 24,84 GB ----- 28,53 GB ------ 6 day 22 hr
8.1.2006 ------- 14.1.2006 ----- 12,90 GB ----- 16,11 GB ------ 2 day 16 hr

Užas. Čovek se razvaljivao od P2P-a. Ma nema leba da ovo dođe u skorije vreme. Ili, ako stigne, ima papreno da košta.

Ja koliko procitah, samo setup kosta 600 evra. Mesecni trosak ce biti vise od 100e pa ko moze, nek navali.

To moze lepo da se unovci... ;)

Evo ja bih npr. dao 10 evra za skinutih 30Gb onoga sto mi trenutno vuce eMule, bez problema... :p

Pa i nije mu neki download. Rekord je bio 45 GB za nedelju dana. Toliko je mogao da, uz malo truda, skine i sa 768k (istina ne sa tolikim uploadom, ali ko šiša upload).

Kad malo razmislim, toliko mogu teorijski da dovuku i SBB-ovi korisnici sa 256k i lokalom od 512k, kad ovi ne bi pravili probleme onima koji popunjavaju propusni opseg ka spolja 24/7.

Sve u svemu, ništa posebno, mada svakako onima koji nemaju pristup ni ADSL-u, ni kablu, ni wirelessu svakako izgleda gigantski.

teddy je napisao(la):
Pa i nije mu neki download. Rekord je bio 45 GB za nedelju dana. Toliko je mogao da, uz malo truda, skine i sa 768k (istina ne sa tolikim uploadom, ali ko šiša upload).
Pa upravo zbog tog upload-a sam i izvukao one cifre, obzirom da pričamo o ADSL-u gde je dl/up = 4/1.
teddy je napisao(la):
Kad malo razmislim, toliko mogu teorijski da dovuku i SBB-ovi korisnici sa 256k i lokalom od 512k, kad ovi ne bi pravili probleme onima koji popunjavaju propusni opseg ka spolja 24/7.
Teoretski ... kada bi ...
Ali ovo nije teoretski. Pod uslovom da čovek ne laže, to je sjajan prosek.

Kod tako velikog downloada se postavlja pitanje skladištenja. Treba rezati silne DVD-ove ili u suprotnom kupiti ogroman disk. Međutim, da bi bandwidth bio popunjen potrebno je pokrenuti veliki broj simultanih downloada, a na većini P2P klijenata prostor se rezerviše čim se skine prvih par bajtova.

Samim tim što kažeš da je odnos 4:1, on je popunio bandwidth za upload mnogo bolje nego onaj za download. Ovo znači da nije znao da do kraja optimizuje download tj. da je išao preko trackera/sajtova/softvera koji traži ratio 1:1 ili je sebe na drugi način ograničio.

Hteo sam da kažem da je mogao više da skine da se potrudio, uz isti upload.

Valjda mu je, kad se već hvalio statistikom, cilj bio da što više skine, a ne da pomaže drugima svojim uploadom.

Imao je iskorišćenje download linka od svega desetak do dvadeset posto (ne znamo da li mu je link bio 8 Mbps ili nešto manje), što je smešno za nekog ko se hvali svojim podvizima.

teddy je napisao(la):
Ovo znači da nije znao da do kraja optimizuje download tj. da je išao preko trackera/sajtova/softvera koji traži ratio 1:1

Znao ili mogao ?

I još da objasniš kakve to veze ima sa mogućnostima ADSL 2+ ??

castor je napisao(la):
Ne vidim kakve veze plaće imaju veze sa vremenom otplate. Oni nas deru i sad sa običnim ADSL-om i samim kvalitetom usluge Telekom-a. Pri tome, ne mislim na ADSL već na sveukupne usluge Telekom-a.

Isto tako, broj korisnika takođe mislim da nema veze. Pa kod nas nemaju još svi ni fiksni telefon, a kamoli da imaju čistu liniju - svoj broj bez dvojnika ili PCM uređaja. Kod kompjutera je nešto bolja situacija, ali ni to ne igra nikakvu ulogu.

Pa, bas si sad odgovorio na pitanje. Nemaju svi fiksni telefon, niti su svi bez dvojnika. To znaci da Telekom mora da kupi jos centrala da bi pokrio i te korisnike. Za to treba para. Sta mislis, koliko korisnika ima kojima je mesecni racun oko 300 din. pa i manje? Otprilike, velika vecina. Telekom je politikom koju je vodio poslednjih godina, doveo sebe u nezavidnu situaciju iz koje ce vrlo tesko da izadje. Da nije MTS-a, mi ne bi ni videli ADSL, a o ADSL 2 ne bi ni razgovarali sad.

Plate imaju itekako veze sa time. Ako je stanovnistvo siromasno, Telekom ne moze da otplati ulaganje u ADSL koje bi imao u slucaju da zeli da ponudi uslugu svima koji su zainteresovani. Npr. recimo da ima 100000 ljudi zainteresovanih za ADSL. Moraju da postave opremu za 100000 ljudi na centrale. Samo jedan najobicniji switch za 60-tak korisnika kosta 5000 do 15000 evra. Sta mislis koliko vremena treba da se otplati oprema?

Naravno, ne branim Telekom, licno ih ne podnosim, samo kazem da nije sve bas crno i belo.

2 xxxander & Dagger:

Ako je objavio karakteristiku iz koje se vidi da praktično nije gasio računar, onda je logično zaključiti da je hteo da bekapuje što veću količinu Interneta.

A to da l' je mogao/znao ili ne da optimizuje odnos downloada i uploada zavisi od toga šta je skidao i kako.

Anyhow, nikada ne bih objavio statistiku iz koje se vidi da iskorištavam 10-20% download linka i da računar ne gasim.

2 Trbonja:

MTS donosi gubitke zbog dampinških cena i velikih pogodnosti kojima je Telekom oteo Mobtelu veći deo tržišta. Tek se ove godine očekuje da bude u plusu.

Telekom najviše para ubira na fiksnoj telefoniji, pre svega zahvaljujući nenormalno skupim pozivima ka inostranstvu i premium uslugama (041 i slično). Takođe dobro prihoduje na Internet provajdingu jer su praktično svi provajderi osim Verata potprovajderi Telekoma.

Inače, država uzima ogroman deo profita i ne dozvoljava da bude uložen u razvoj. Pre svega zbog toga je stanje u telekomunikacijama tako grozno.

Verovatno bi stvari išle nešto brže da je cena impulsa veća, ali bi onda država otimala još veći iznos.

@Trbonja

slazem se sa tobom, ali pretera ga brate za switch, hardwerski switch za 50 korisnika je oko 1000e i manje zavisi od firme

teddy je napisao(la):
2 xxxander & Dagger:
Anyhow, nikada ne bih objavio statistiku iz koje se vidi da iskorištavam 10-20% download linka i da računar ne gasim.

:trust:

Što ?

Da neće drugari da te zaje*avaju ?

Tstststs...

Koliko to godina imaš i kakve sve to veze ima sa ADSL2+ ??

GEOM je napisao(la):
Ako zelite moju tabelu da vam je ostavim????

Naravno ! :d

Samo stavi što veći DL/UL odnos da ti se ne smeju drugari...

:wall:

Pitanje je samo zasto bi neko tako nesto lazirao, tj. sta ima od toga...

Izvinite sto upadam nepozvan :-devil-: ali sto nije stavio neku slicicu ili mu je toliko brzo radio net da nije mogao da posalje 1 slicicu nego je napisao samo tabelicu, mogu i ja( a sigurno i jos par hiljada ljudi) da napisem tabelu da kada je procitate imate da padnete na *piiip* od nje. Ako zelite moju tabelu da vam je ostavim napisite????

Sa malo sminke ( programcici za obradu i fotomontazu i sl.) moze sve da se nasminka.

Presuda:
:smash: :smash:

Delija je napisao(la):
Pitanje je samo zasto bi neko tako nesto lazirao, tj. sta ima od toga...

Ima nas ( mislim na ljude) raznih.

Poslednja izmena:
2 Dagger:

WTF is your problem? Jesi li možda moderator? Ako nisi, šta te briga o čemu ja pišem na temi koju sam pokrenuo. Ako jesi, u svakom slučaju postoje civilizovaniji načini da se izrazi neslaganje s nečijim stavovima.

Nađi druge načine da se oslobađaš sopstvenih frustracija, npr. udaranjem u džak ili odlaskom na stadion.

Zbogom.

teddy je napisao(la):
Nađi druge načine da se oslobađaš sopstvenih frustracija, npr. udaranjem u džak ili odlaskom na stadion.

Zbogom.

:D

Kik-bokser/navijač, što projektuješ ? :-devil-:

Drži se priče o ADSL 2+ i ne smaraj...

Od otvaranja threada nisi napisao ništa o temi, već se iščuđavaš što neko nije gasio računar i pri tome je napravio ~1:1 dl/ul ??

Kakve to veze ima sa ADSL 2+ ?

P.S.
Zbogom ? Hoće to u javnoj konferenciji... :smoke:

Poslednja izmena:
Vrh Dno