Šta je novo?

Gde i sta za C programiranje?

mambo

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2002
Poena
619
Hteo bih da ucim C jezik.Gde i sta bih trebao da skinem sa interneta,mislim na programski jezik (okruzenje) pomocu kojeg bih mogao da kucam kod..molim vas takodje ako je moguce da to bude klasicno cukanje,mislim nesto kao sto je qbasic..ne zelim neko okruzenje tipa visual c++ ili tome slicno.nesto jednostavno da ja ucukam kod i iz njega posle dobije exe fajl koji mogu da pustim...ako je sve ovo sto sam napisao moguce ;-) ... Ne znam nisam pametan... :wave:

Neee, matoro je to suvise; nemoj sa time da se zamajavas.

Uzmi sa tog istog sajta skini besplatni c/c++ 5.5 kompajler i neki besplatni IDE -> bilo je price o tome sad nedavno u ovoj sobi.

Postovani gospodine Miodrage :) , obratite paznju na sledeci niz reci:

nesto jednostavno da ja ucukam kod i iz njega posle dobije exe fajl koji mogu da pustim...

pretpostavljam da je coveku C potreban za edukaciju. u tom slucaju, turbo c je vise nego dobar.

Nikad se u zivotu nisam bavio programiranjem..meni treba za edukaciju..Ako je to bash toliko matoro da nemoz da se koristi ok.Uzecu ovo sto je predlozio srebrni..ali molim te srebrni ,postuj mi direktne linkove za ove dve stvari koje si predlozio,posto ja pojma nema gde i kako naci besplatni IDE (ustvari sta je to IDE :wall: ) kako bih iste skinuo (kompajler mu valjda pretvara iz mog koda u exe jel tako ) Neznam ljudi pomagajte...

u medjuvremenu nadjoh komplajler...sad jos taj ide...

Poslednja izmena:
Matoro je u smislu da proizvodi ciste DOS programe. BC++ koji ti je silver preporucio pravi Win32 programe, ali se pokrece samo iz komandne linije (zato je i dzabe :) ). IDE je "Integrated Development Environment", nesto sto ce ti biti editor ali da iz njega mozes direktno da startujes kompajlera bez zezanja sa komandnim promptom. Ako se bas odlucis za ovo drugo, moja preporuka je besplatni a odlicni Crimson Editor.

Ali opet, Turbo C apsolutno radi posao. Lepo imas razvojno okruzenje, otkucas program, udaris F9 i zdravo/tjao...

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
pretpostavljam da je coveku C potreban za edukaciju. u tom slucaju, turbo c je vise nego dobar.

:lupko: Ma kakav Turbo C.
Ne postoji ni jedan razlog da ne uzme C++. Ali ni jedan. Čak i ako ima predmet iz koga uči čisti C od pre 10 godina - sve C programe može da kompajlira u C++.

Hvala obojici...probacu.... :wave:

Poslednja izmena:
Ne, nije problem u tome sto turbo c radi za dos - i borlandov 5.5 kompajler moze da napravi dos i konzolnu aplikaciju. Problem je u tome sto je taj alat barem 15 (da, petnaest) godina star, da su neke specifikacije jezika u medjuvremenu bile malo izmenjene i sto moze da dodje u situaciju da primer iz knjige koju danas kupi (ili neki source koji skine sa neta) nece dobro da radi i onda ce biti 'kuku majko', 'kakve li su ovo poruke kompajlera o gresci' i slicno.

Druga (manje vazna) stvar jeste vezana za dos okolinu - komfor. Zasto da se muci sa dos editorom, kada moze da radi u normalnom windows editoru/IDEu, vidi veci broj linija istovremeno na ekranu, radi copy/paste izmedju editora i drugih programa, itd, itd.

Tema u kojoj se o tome diskutovalo se zove "Borland C++ Builder command line tools?" i nalazi se malo nize u ovoj istoj sobi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno