Šta je novo?

Gasenje Ili Ne?

ironmanbg je napisao(la):
Ja ga ukljucujem ujutru i gasim uvece ( eventualno restartujem u toku dana , ako se nesto zablokira)
E sad , kada ga iskljucim , to uradim potpuno ( iskljucim i napajanje na dugme i ekran iz stand by-a)
da li je ovo OK, pretpostavljam da nema potrebe da bude pod naponom
nije.... jos osigurac da izvadis :D

mare_bj je napisao(la):
A šta mislite o Mustek office UPS-ovima?
ja nista lepo :)

Cuj osigurac. More skidaj kabal sa bandere :)

Niksa je napisao(la):
Cuj osigurac. More skidaj kabal sa bandere :)

Ama, nije ni to sigurno, jos Tesla provalio da struja moze bezicno da se prenosi :p Najbolje je da proda racunar, i onda nema da boli glava

Na nekim forumima zna da padne ban ( ili nesto slicno) za offtopic
ovde izgleda ne

Stvarno, sta se se uhvatili toga: ako nekome ne treba kompjuter da radi citav dan i noc, zasto da ga ne ugasi? Druga je stvar vi koji ste na adsl-u pa po cijelu noc nesto skidate.

spitfire ti je lepo rekao, samo je obrnuto. treba da ga sto vise cvakas dok je u garanciji.
za sam racunar je bolje da se ne gasi, jer vece temeperaturske oscilacije uticu na brze starenje silicijuma.
ovo sa skidanjem podataka sa neta i sl. nema veze sa samim kompom. ali sveobuhvatno je toliko ne bitna stavka. ja imam dopunsku net masinu p2 iz 99e godine. stalno je pali-gasi i procesor sljaka kao doxa. jos je i klokovan.

epilog: ne opterecuj se mnogo time. jednostavno gasi komp ako ti smeta buka, a buka utice na pojavu nervoze.

Ja bih drugacije postavio pitanje ne "da li komp treba gasiti" vec da li ga treba paliti? Mislim da mi je zivot bio lepsi bez kompjutera.Koliko sam vremena potrosio buljeci u monitor a sta sam dobio-nista.

Inace za sada ga gasim ali kada dodje ADSL cisto sumnjam da ce da padne gasenje :)

Za razliku od tebe, ja sam dobio dioptriju :D

- Za električna kola kakva su prisutna u računaru, uglavnom je bolje da se nikad ne gase. Promena koju doživljavaju pri paljenju računara je mnogo drastičnija i "šokantnija" nego sati i sati neprekidnog rada.

- Grom bi spalio sve živo i u ugašenom računaru, što se tiče primera iznad.

- Štednja struje i buka su, u principu, jedini razlog da se kompjuter gasi.

- Kvalitetno odrađen računar u dobro isprojektovanom kućištu sa dobrim napajanjem, pri čemu temperatura u prostoriji ne prelazi neke kritične granice, mislim da bi trebao da može da radi godinama - i to bi eventualno hard disk prvi bacio kašiku. Bojim se da bi električne komponente imale mnogo duži životni vek, mnogo duži nego vreme u kome će konkretan računar biti po svim kriterijumima prevaziđen i na kraju potpuno neupotrevbljiv - ali potpuno funkcionalan. Ako su dobri kondenzatori, stvarno nemam ideju šta unutra uopšte može da se potroši?

- Što se servera tiče, nisu oni mnogo drugačiji od običnih računara, samo je kontrola kvaliteta na mnogo višem nivou i resurs delova poput napajanja i ventilatora mora da bude maksimalno visok.

Kod mene se jednom desila cudna stvar - kad smo kod grmljavine - naime bas sam krenuo da se konektujem preko modema, a napolju padala kisa i grmelo je. Prilikom konektovanja sevnulo je napolju a modem je, dok se konektovao, odjednom povisio ton i ceo komp kao da mi je dobio neko "ubrzanje" - monitor je zasvetleo, ventilatori kao da su se malkice ubrzali... Sve je to trajalo veoma kratko, a nakon tog poviseno tona na modemu zacuo se jedan mali klik i na monitoru je nestao dijalog za Dial-Up (Connecting). Ja sam mislio 'ode modem, medjutim, krenuo sam ponovo da se konektujem i sve je radilo ok...

Cudna stvar, a? :trust:

Komp mozes i ne moras da stalno drzis ukljucen, ali monitor obavezno iskljucuj, jer mu neprekidan rad skracuje radni vek.

Prospero je napisao(la):
Komp mozes i ne moras da stalno drzis ukljucen, ali monitor obavezno iskljucuj, jer mu neprekidan rad skracuje radni vek.

Pa svi monitori pravljeni u poslednjih 5-6 godina podržavaju funkcije za štednju energije, pa ih možeš podesiti da idu u Stand-by posle određenog vremena neaktivnosti.
Time što ćeš monitor potpuno ugasiti pritiskom na ON/OFF dugme nećeš mu produžiti životni vek u odnosu na to koliko će živeti ako je stalno u stanju pripravnosti.

Dorry je napisao(la):
Cudna stvar, a? :trust:

Kad se već priča o bezbednosti računara (sa dialup-om), treba uzeti u obzir da može doći do udara groma u spoljne instalacije! Ti si imao veliku sreću da se dobro završilo.

Šta me briga koliko komp troši! Oba mi stoje stalno upaljena (samo jedan gasim noću). Struja i telefon treba da budu jeftini a to što je obrnuto to je sramota. Račun za struju i za telefon ne bi trebao da bude veći od 2000 dinara i to zimi! Šta ako poskpe vodu pa recimo račun za nju bude 5000 dinara mesečno. To sigurno ne znači da ću da pijem vodu samo noću ili samo sredom i subotom!

Ko ne ugasi komp recimo 3 dana, navikne se i posle mu ne smeta ni da mu je pored uveta. Kad smo kod toga, stvari koje upalim kad ustanem i ne gasim ih dok ne legnem da spavam su: kompjuter (2 kompa i 3 monitora), televizor, svetlo (i po danu zato što ovde nikad nema dovoljno svetla), stub (povezan na komp), i to bi bilo to.

Neko kaže da konstantan rad skraćuje životni vek komponente. Tačo, ali uvek će da radi taman toliko dok se ne kupi nova stvar, i još preko. Na primer, ko komp menja na svake 3-4 godine baš ga briga za životni vek, jer i monitor i bilo koja komponenta mogu neprekidno da rade barem 7 godina ako ne i više!

Uff, umorio sam se od kucanja po ovoj savitljivoj i nepromočivoj tastaturi! Nemojte da je kupujete, dobra je samo za rolanje!

Sale je napisao(la):
@Misko
Nisam računao, niti imam mogućnosti za izmerim koliko struje vuče računar noću kada samo downloaduje, ali otprilike mi je račun za struju veći 800-900 din mesečno otkako sam uveo ADSL. Monitor naravno gasim (tj. sam odlazi u Stand by posle određenog vremena).

Neverujem da je to posledica uvodjenja adsl-a i download-a. Ja sam prosle godine placao struju mesecno 1500-2300 din mesecno za 11 racunara i klimu koji su radili od 12h do 24h, nekada i duze, klima povremeno...

sikili je napisao(la):
Inace za sada ga gasim ali kada dodje ADSL cisto sumnjam da ce da padne gasenje :)

Za razliku od tebe, ja sam dobio dioptriju :D

Nema vise gasenja :) dosao je SBB :)

Ako komp nema nikakav zadatak da radi vec samo idle-uje nema potrebne da bude upaljen, a te price oko duzeg trajanja komponenti ako je non stop upaljen, pa i OC smanjuje radni vek pa ipak ima mnogo ljudi ovde koji drze komp OC-ovan. :D

Daguerre je napisao(la):
U takvom slucaju i da je bio ugasen isto bi bilo. Grom ga je verovatno udario preko telefonskih kablova pa kroz modem, pa sprzio ceo komp. Jedino bi bilo od pomoci da je svaki put vadio kabl iz modema, kao sto sam i ja sam radio.
Inace, slazem se da je windows potrebno restartovati kadkad, bas zbog tog praznjenja memorije jer se zaglupi pa stuca.....ili staviti linux:p
Ljudi shvatite vec jednom da grom "ne zna" sta je nula, sta je faza, jedino sto ga "zanima" je uzemljenje, a da li ce do njega stici preko predvidjenog uzemljenja, telefonskog kabela i preko vase maticne ploce to je vec druga prica.

GoranM je napisao(la):
Ljudi shvatite vec jednom da grom "ne zna" sta je nula, sta je faza, jedino sto ga "zanima" je uzemljenje, a da li ce do njega stici preko predvidjenog uzemljenja, telefonskog kabela i preko vase maticne ploce to je vec druga prica.

A inace ti bas poznajes dosta ljudi kojima je grom spalio masine?

S obzirom na kvalitet masina koje se koriste u vecini slucaja kod nas najbolje je ne samo gasiti komp,nego ga vaditi iz struje.Kad ti izgori stan ,ko sto je skoro bilo u Bg ,onda ti je vec svejedno

Na celoj temi nedostaje jedna bitna stvar. Koliko stvarno trosi kompjuter kad ne ganjas igrice? Neko je naveo sajt na kome je prikazan zbir potrosnje svih komponenti, ali to je pod uslovom da trose maksimalno koliko mogu. Kad sam na netu, procesor radi jedva par posto, opticki uredjaji ne rade uopste, a graficka jedva da ista radi. I sigurno da je potrosnja mnogo mnogo manja nego u slucaju da igram neku bahatu igru.
Da li je ovo iko merio ikad, a da ne radi u firmi koja se bavi proizvodnjom napajanja (a oni to drze u tajnosti i proizvode nova napajanja od 5kW :) )?

GoranM je napisao(la):
Normalno svejedno je gromu. Napon 0V ili 220v je smesno mali u odnosu na MILIONE koliko on ima.

Nenad11 je napisao(la):
Na celoj temi nedostaje jedna bitna stvar. Koliko stvarno trosi kompjuter kad ne ganjas igrice? Neko je naveo sajt na kome je prikazan zbir potrosnje svih komponenti, ali to je pod uslovom da trose maksimalno koliko mogu. Kad sam na netu, procesor radi jedva par posto, opticki uredjaji ne rade uopste, a graficka jedva da ista radi. I sigurno da je potrosnja mnogo mnogo manja nego u slucaju da igram neku bahatu igru.
Da li je ovo iko merio ikad, a da ne radi u firmi koja se bavi proizvodnjom napajanja (a oni to drze u tajnosti i proizvode nova napajanja od 5kW :) )?
Za moju overklokovanu masinu 300W je malo kad igram igre. Moram da Bartona oborim sa 3200+ na 2500+ jer mu napajanje ne daje potrebnu kolicinu struje.
Ocu i ja 5kW :eyebrows: :crash: :eyebrows:

poz, Niksa

Nenad11 je napisao(la):
Koliko stvarno trosi kompjuter kad ne ganjas igrice?

Zavisi od mnogo toga, ali okvirno jedan normalan komp u srbiji u idle-u vuce kao sijalica tj. oko 100W :)

Misko je napisao(la):
Zavisi od mnogo toga, ali okvirno jedan normalan komp u srbiji u idle-u vuce kao sijalica tj. oko 100W :)

znaci 2.4 kWh dnevno, ako stalno radi - 1.6 kWh u visoj tarifi, 0.8 kWh u nizoj...

mesecno, znaci, 48 kWh u visoj i 24 kWh u nizoj tarifi

koliko ce to kostati zavisi od zona u koje udjes u toku meseca:
cene po kilovat-casu:

zelena: 3.31 din. visa 0.83 din. niza
plava: 4.74 din. visa 1.19 din. niza
crvena: 9.36 din. visa 2.34 din. niza

@urrke - pa to je smesno malo para ~ 170 din mesecno

A za zastitu od groma da stavimo koprivu kraj racunara "nece grom u koprive".

:banana: :wall:

poz, Niksa

Poslednja izmena:
sada su barem sigurni... grom ne udara dva puta na isto mesto :D

tako kazu :d

illidan je napisao(la):
sada su barem sigurni... grom ne udara dva puta na isto mesto :D

tako kazu :d
AAAAAAAA!!!!!!!!!
:d :d :d :d :d :d

Nenad11 je napisao(la):

Pa idi na isti sajt i kad ukucavas komponente, ne oznacavaj ono sto ne koristis. Obrni-okreni, dodje ti ko dve sijalice.
jos ako imas laserski stampac, pa stampas graficke radove za pare, onda definitivno treba da ga gasis, trosi ko 5 sijalica, a to vec nije malo :D. mada u tom slucaju siznes od kompa i samo gledas da pobegnes odatle.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno