Šta je novo?

Garmin Mobile XT for Symbian S60 3rd Edition software version 5.00.00

scgroute 2.2 i adriaroute 3.10 rade odlicno na E90 sa 5.00.50 Garmin XT.

Jedina zamerka je sto mi treba citava vecnost da nadje satelite.
NDrive nadje satelite za 5-10 sekundi. Ne znam u cemu je problem
kod Garmina. Koliko sam detaljno gledao ta adriaroute ima svezije
puteve po Srbiji nego scg route. Da li ovi nasi spavaju ili sta rade
nemam pojma.

Zamolio bih za malu pomoć, imam 3 pitanjca:

1. Koju mapu Austrije mi preporučujete?

2. Jel treba da isključim neku opciju kako mi Garmin ne bi "pokidao" GPRS u romingu, jer ne znam da li se kači zbog nečega na net?

3. Nikako ne mogu da nađem gde da uključim onu glasovnu "pomoć" ili usmeravanje... Jel se to posebno instalira?

Hvala na pomoći.

Hvla

A šta imaš već instalisano?!? I na čemu? Moraš dati malo više podataka kad nešto pitaš.

1. Ako je to neki Garmin, Mapu Austrije imaš u paketu City Navigator Europe 2010

2. Isključi assist GPS u telefonu (nalazi se, otprilike, u settings -> aplication -> positioning, dečekiraj assist GPS)

3. Glasovi za navođenje u Garminu se nalaze u folderu voices i ako tu nemaš ništa, neće ti ni ponuditi opciju glasovnog navođenja. Moraš napraviti taj folder u Garmin folderu i tu staviti fajlove sa glasovnim navođenjem.

Poslednja izmena:
Nokia E72, a Garmin XT 5.0.50

Hvala na pomoći. Samo mi nije jasno da li treba da isključim i Network based u Positioning methods podešavanjima, ili je dovoljno isključiti Assisted GPS ?

Kod mene (Nokia 5800) ima opcija da se assist GPS koristi samo u matičnoj mreži. On troši jako malo kb, kod kuće to ne smeta a u romingu neće ni pokušavati da se konektuje.

Nabavio sam City Navigator Europe NT 2011.10 kao .IMG.

Ima li ikakve šanse da izdvojim samo Austriju? Hvala.

Mislim da jok. Treba ti MapSource verzija koja se prvo raspakuje u račuanru, tu imaš pregled svih mapa pa onda biraš šta od mapa šalješ u telefon ili navigacioni uređaj. Ta .IMG verzija je za direktno ubacivanje na mem. karticu i sa njom možeš samo to, da je celu staviš u uređaj i onda imaš celu Evropu (što može biti problem samo ako nemaš dovoljno mesta na kartici).

Kod mene (Nokia 5800) ima opcija da se assist GPS koristi samo u matičnoj mreži. On troši jako malo kb, kod kuće to ne smeta a u romingu neće ni pokušavati da se konektuje.

Koliko sam testirao od juce sada mi je definitivno najbolja kombinacija da je u positioning podesavanju ukljucen samo internal GPS i onda je potrebno u garminu ponovo disejblovati pa opet enableovati a-gps/internal da bi on skontao Internal GPS (kako mi sada pise kada kliknem na signal bars.

jel to mnogo strašno kada se koristi gprs u roamingu? koliko je kb tada? koliko kb treba garminu da lakše pronađe satelite? koliko dinara je to po konektovanju otprilike?

jel to mnogo strašno kada se koristi gprs u roamingu? koliko je kb tada? koliko kb treba garminu da lakše pronađe satelite? koliko dinara je to po konektovanju otprilike?

Treba mu 5-6KB, ali zaokruzuju na 100KB

M:TS
Prenos podataka GPRS..din./KB
Zona 0.......................0,128...m:tel Crna Gora i m:tel Republika Srpska.
My Friend Zona............0,627...Partnerske mreze
Zona 1.......................1,267...OSTALE EVROPSKE ZEMLJE
Zona 2.......................1,395...OSTALE ZEMLJE SVETA

Obračunska jedinica: 100 KB.

cek cek brkas pojmove...
network based je OK i free je... tj meni nikad ni centa nije skinuo...
assisteg gps koristi gprs i zdere |) tj odvalice te u roamingu

ja imam najjeftiniji nuvi 205 i ovo gvance na n82 ne moze da se poredi... mogu da stignem gde sam krenuo pomocu nivja i da ovaj jos uvek lock ne uhvati, tuga |(((

Stigao sam sa odmora za vikend. Korstio sam sve vreme garmin na e52. Kretao sam se kroz Grcku i Makedoniju. Ni jednom se fon nije zbunio niti imao problema sa nalazenjem satelita. Naravno nadje za 1-2 minuta, nije kao GPS uredjaj.
Nemojte se plasiti da nece moci da nadje ili da ce gubiti signal.
Mape su jako dobre ukljucujuci i ogranicenja i blizina pumpi za gorivo.
Prezadovoljan sam kako funkcionise posle onog razocarenja kada sam uzeo fon i nisam mogao da verujem da je blokirao posle par sekundi.
Najduze je navigacija bila ukljucena na fonu oko 5h bez ikakve mane, a baterija za pohvalu (4h navigacije istrosi pola baterije).

Nisam siguran kako da razumem ovu poruku...
Jel si ti to sad shvatio pa prenosis ili nama objasnjavas posto mislis da mi neznamo....
GARMINU NE TREBA GPRS DA BI PRONASAO SATELITE VEC GPS UREDJAJ!!! Tacno ali uz aGPS ih nadje MNOGO brze

Ako telefon ima gps uredjaj u sebi potrebno je iskljuciti garmin online (u podesavanjima garmin xt) OK, da ne skida preko GPRSa i network based positioning (u podesavanjima telefona) NEBITNO, treba iskljuciti aGPS ako neces da skida podatke preko GPRSa. Poenta gps-a je da radi bez protoka podataka zato se ova druga opcija i zove aGPS, sa poentom na "A". Sta mislite kako rade oni stand alone gps uredjaji ? Isto kao i telefon sa GPSom ali bez aGPSa ;)
GPRS prenos podataka preko mobilne mreze, noviji i brzi nacin je 3G
GPS sistem poziciranja preko satelita
aGPS napredniji sistem pozicioniranja preko satelita jer ima mogucnost downloada trenutnih lokacija satelita, a samim tim i brzeg fixa istih
Garmin online garminov sistem informisanja koji koristi GPRS prenos(ili WiFi) za update baza ili pretragu istih, nudi razne informacije tipa vreme, cene, guzve itd. stvari u realnom vremenu. Opcije su OFF, ON i da pita svaki put kad hoce da se konektuje. Nema veze sa aGPSom

Da ne brkaju ljudi ,)

Stigao sam sa odmora za vikend. Korstio sam sve vreme garmin na e52. Kretao sam se kroz Grcku i Makedoniju. Ni jednom se fon nije zbunio niti imao problema sa nalazenjem satelita. Naravno nadje za 1-2 minuta, nije kao GPS uredjaj.
Nemojte se plasiti da nece moci da nadje ili da ce gubiti signal.
Mape su jako dobre ukljucujuci i ogranicenja i blizina pumpi za gorivo.
Prezadovoljan sam kako funkcionise posle onog razocarenja kada sam uzeo fon i nisam mogao da verujem da je blokirao posle par sekundi.
Najduze je navigacija bila ukljucena na fonu oko 5h bez ikakve mane, a baterija za pohvalu (4h navigacije istrosi pola baterije).

Jel i ti imas problem sa blokiranjem od desetak sekundi povremeno?! Ne znam jel to do verzije garmina ili e52 ima slab graficki procesor da istera sve to?! Btw nadam se da ti je bio iskljucen agps i sve sto pravi racun ;)

ma da, na pocetku ove teme sam objasnio kako da se podesi e52 da ne bi blokirao posle desetak senundi.
aGPS je svakako ugasen i za sve ukupno preko 15h navigacije sve je bilo OK i potpuno free.

vidim da se pojavio 5.00.70. jel moram da imam 5.00.60 instaliranu ili moze bilo koja prethodna 5.00?
i da li vredi preci na .70, ima skoro 200mb?

ma da, na pocetku ove teme sam objasnio kako da se podesi e52 da ne bi blokirao posle desetak senundi.
aGPS je svakako ugasen i za sve ukupno preko 15h navigacije sve je bilo OK i potpuno free.

Uuuu na to nisam obratio paznju...odoh da trazim; hvala unapred!

A da li blokira prilikom skrolovanja mape?

Meni blokira prilikom skrolovanja, na to sam i mislio, a ne na problem prilikom navodjenja koji je johnny b imao! Joka jel si resio; ja sam ukljucio north up u orientation u podesavanjima umesto 3d, i sada umesto blokiranja samo treba sacekati da iscrta mapu pola sec...ili se mozda tripujem tj nisam natrefio na isto mesto gde je blokirao ranije?!

Poslednja izmena od urednika:
Nije mi blokirao ni tada. U Grckoj je devojka vozila oko 5h i sve vreme sam drndao telefon. Uvelicavao, smanjivao, svasta sam probao i sve vreme je bilo ok. Samo sto mu treba par sekundi da iscrta mapu, ali kontam da je to do brzine samog telefona.

Pa mislio sam na problem koji si ranije pominjao! Btw da li je moguce da garmin sporije iscrtava mapu zato sto e52 ima los graficki cip ili mu je mozda spora micro sd kartica..kontam da uzmem neku clas 6 ili 10 ako nadjem kod nas pa da vidim sta se desava!

Poslednja izmena:
Moguce je, ali pravo da ti kazem ne razmisljam o tome. Uzeo sam karticu 8gb i natovario je svim i svacim i nije mi strasno da sacekam malo da on zavrsi svoje.

KAd vec pomenu grcku; koju si mapu koristio i na kom jeziku?! Da li ima nesto na nasoj latinici, posto jedina koji sam nasao je Auto Drive Hellas 1,97 eng?!

Koristio sam city navigator europe. Jezik je engleski.

Nemojte da stvari komplikujete i činite nejasnijim. Dakle moguće je selektivno isključiti A-GPS. Evo dajem primer XM 5800 ali slično je i na drugim Symbian telefonima:

Settings->Phone->Application settings->Positioning->Positionig methods

Bluetooth GPS
√ Assisted GPS
√ Integrated GPS
√ Network based

Odčekirajte drugu opciju.
Znaci dobro sam odradio na E55
GMxT 50040
Sve radi sem zoom-a na e55 zbog half-qwerty
evo slicica na srpskom

Prilozi

• E55-gps.jpg
    E55-gps.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 64
GARMINU NE TREBA GPRS DA BI PRONASAO SATELITE VEC GPS UREDJAJ!!!
naravno da mu ne treba, nisam nikad ni rekao to. ali je ogromna razlika između hvatanja fixa za 10- 20 sec i za 3 do 4 min. meni je asisted uvek uključen, jer mi tih možda 50 dinara koliko sam puko na to odkad imam fon olakšava život dosta.

ja imam najjeftiniji nuvi 205 i ovo gvance na n82 ne moze da se poredi... mogu da stignem gde sam krenuo pomocu nivja i da ovaj jos uvek lock ne uhvati, tuga |(((
tako je ako ugasiš agps, ali kad je uključen uhvati fix za dvadesetak sekundi. skoro kad sam putovao sa ortakom, on ima nuvi, a ja sam na mojoj n95 upalio garmin xt, i jako sam se prijatno iznenadio kad sam video da n95 radi skoro isto kao nuvi i sasvim fino može da se koristi.

ne mogu da editujem predhodni post, a imam nešto novo da napišem.

naime, pošto se sećam kako mi je nokia maps mapa bila bolja nekako za pregled mape od garmina, a znam da ova nova ovi maps 3 aplikacija nema detaljnu mapu srbije, malo sam pronjuškao po netu i našao sam instalaciju nokia maps2 i stare mape za verziju 1 gde je srbija bila detaljna. e sad, već od verzije 2 mapa srbije je beda, ali je sam program mnogo bolji. probao sam mape sa verzije 1.2 na nokia maps 2 i radi. to je način da se dobije i novi program i detaljne mape. ovi maps neće nikako da radi sa 1.2 mapama, pa ta aplikacija otpada... ako neko hoće da koristi nokia maps, znajte da može :)

Blokiranje prilikom skrolovanja mape se dosta smanjilo kada sam ubacio novu verziju basemape. Ne mogu sada da nadjem link gde sam je skinuo :(

Vrh Dno