Šta je novo?

Garancija-trajanje. Obmanjivanje kupaca ili ne?!?

ludilo_srbija

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2006
Poena
330
U razgovoru sa drugarima i citanjem foruma, a kasnije i samim istrazivanjem, uvideo sam da manje radnje, a mozda i neke vece daju garanciju na proizvod manju nego sto to daje proizvodjac odnosno uvoznik.

Primer: Na vecinu proizvoda proizvodjaci, a i uvoznicci (jer moraju) daju garanciju uglavnom od 3 godine, a za neke porizvode i vise. Cesto je slucaj da prodavci racunarkse opreme za te iste proizvode daju garanciju od 1 godine.

Da li to smeju da rade? I da li je to zakonski?

Verujem da se nekome desilo da je kupio proizvod misleci da je garancija 3 godine (sto i pise na bilo kom sajtu proizvodjaca), a na kraju kada dodje kuci i pogleda, ono pise 1 godina.
Meni se iskreno nije desilo, jer vodim racuna o tome.

Sta vi mislite o ovome, kakva su Vasa iskustva?

Zakonski ih nista ne sprecava, osim ako reklamiraju 3 god garancije, pa ti daju jednu, e to je vec obmana.
Takodje tebe nista ne sprecava:
1. da ne kupis vise nista u takvoj radnji (ima jedna radnja u NS koja je inace jako dobra, ali ja vise nikog ne saljem tamo zbog 1god garancije na sve...)
2. da se obratis direktno uvozniku/ovl servisu za ostvarivanje garancije
3. da se zalis proizvodjacu ako nista drugo ne uspe...

Zakonski ih nista ne sprecava, osim ako reklamiraju 3 god garancije, pa ti daju jednu, e to je vec obmana.
Takodje tebe nista ne sprecava:
1. da ne kupis vise nista u takvoj radnji (ima jedna radnja u NS koja je inace jako dobra, ali ja vise nikog ne saljem tamo zbog 1god garancije na sve...)
2. da se obratis direktno uvozniku/ovl servisu za ostvarivanje garancije
3. da se zalis proizvodjacu ako nista drugo ne uspe...

To je sve u redu i tacno sto si napisao. Ali da li bi se uvoznik bavio tim slucajem ili ne? Mozda uvoznicima to i odgovara?
Opet, mislim da to nigde u svetu nema, mozda se i varam, da proizvodjac daje 3 god. garancije, a da u radnji kazu 1 god. U normalnim drzavama verujem da bi takva radnja bila zatvorena,a prodavac debelo kaznjen.
Sto se tice duzine garancije,mislim da veliki broj ljudi, ne vodi racuna o tome, mozda takvi proizvodi i budu jeftiniji zbog same garancije.

Ovo zavisi od uvoznika.
Npr pin bi ti uvazio garanciju, telix takodje, alti verovatno, za ostale ne znam. HP ti svakako priznaje samo garanciju koja se vidi na sajtu, bez obzira na nazvrljani garantni listic (no posto oni inace daju 1god, onda nije ni frka |)).

Ovo za nigde u svetu nije tacno.
U italiji zakon propisuje 2 godine garancije. Sve sto sam kupio tamo, koliko god da proizvodjac daje garanciju (npr pise na kutij 3 god), u radnji su mi rekli 2 godine garancije i to na osnovu pecatiranog racuna, nisam nikad dobio garantni list isl. Pretpostavljam da te ni tamo nista ne sprecava da ostvarujes garanciju preko proizvodjaca.

Nemojte se tolko paliti na svet. Sad bar mozete putovati van ove zemlje, pa videti malo da ni napolju nije tako jako lepo i jeftino i da svi jedva cekaju da vam ucine na svoju stetu...

Prodavac je duzan samo da ispostuje godinu dana garancije koliko mu drzava nalaze. A sve sto mi mozemo je vec danijel rekao ;)

za tehnicku robu je minimum godinu dana, svako ko ti daje manje te laze.
Jedino stvari za koje nemas fiskalni je garancija 6 meseci. Ne znam ni ja sad tacno, imas temu ovde na forumu u kojoj je sve obasnjeno crno na belo ;)

za tehnicku robu je minimum godinu dana, svako ko ti daje manje te laze.
Jedino stvari za koje nemas fiskalni je garancija 6 meseci. Ne znam ni ja sad tacno, imas temu ovde na forumu u kojoj je sve obasnjeno crno na belo ;)

@vo Gde to pise sto si napisao?

Zakon o uslovima u obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe l inspekcijskom nadzoru član 36 stav 2 (Sl Glasnik rs br. Broj 39/96, 20/97 i 46/98):"Potrošač ima pravo na reklamaciju u prodajnom objektu u kome je roba kupljena, uz račun o kupovini, u roku od šest meseci od dana kupovine."

mozda je mislio ako imas samo fiskalni racun, a ne i garantni list :)

mozda je mislio ako imas samo fiskalni racun, a ne i garantni list :)

Upravo to.
Kad imas garantni list, toliko koliko pise u garantnom listu ali ne sme biti manje od 1 godine. Ako nemas garantni list a imas samo fiskalni, 6 meseci je garancija.

Tacno tako,Voodoons.Fiskalni 6 meseci,a garancija ako nije posebno naznaceno u njoj je godinu dana.
Npr mi smo dobili neku teh. robu gde je u garanciji pisalo 6 meseci.Nazvali ih i kazu tako je kako je.Pri pretnji (nazalost) da cemo ih prijaviti inspekciji jer isto tako neko moze nas da prijavi ako prodamo tako robu smo dobili nove garancije na godinu dana...
Jako treba obratiti paznju na te stvari...

Pogotovo pri kupovini mobilnih telefona,u vecini radnji vidim da je garancija od 6-12 meseci,a Samsung,Sony Ericsson i Nokia ZVANICNO daju 2 godine...
Znaci sve sto je legalno nije ispod 2 god...ako je vec manje onda i platite manje jer je na crnjaka...

Poslednja izmena:
moze garancija da se izda i na manje od one koju daje proizvodjac.. U ovom slucaju, ako Nokia daje 2 godine, moze radnja izdati garanciju od godinu dana (samo sto to nije fer prema kupcu, ali zakonom moze) samo ne sme izdati garantni list na manje od godinu dana.
Jos nesto, koliko ja znam, za svaku tehnicku robu se mora izdati stampano uputstvo na srpskom jeziku i garantni list.
Pa ako se ove dve stvari spoje, svaka tehnicka roba mora imati min.godinu dana garancije jer mora imati garantni list..
Meni su npr, u Alpha Copy-u dali garantni list od godinu dana na nov u Nokiju 6220 Classic iako su mi pre toga mesec dana dali garantni list na dve godine za N82. Isti prodavac, isto pakovanje, fabricko, full, samo razliciti garantni listovi..

Onda mi objasni kako Win Win uz grafičku za koju je garancija 2 god, daje samo fiskalni račun uz izjavu: kopirajte ga jer će izbledeti dok traje garancija 2 god.

moze garancija da se izda i na manje od one koju daje proizvodjac.. U ovom slucaju, ako Nokia daje 2 godine, moze radnja izdati garanciju od godinu dana (samo sto to nije fer prema kupcu, ali zakonom moze) samo ne sme izdati garantni list na manje od godinu dana.
Jos nesto, koliko ja znam, za svaku tehnicku robu se mora izdati stampano uputstvo na srpskom jeziku i garantni list.
Pa ako se ove dve stvari spoje, svaka tehnicka roba mora imati min.godinu dana garancije jer mora imati garantni list..
Meni su npr, u Alpha Copy-u dali garantni list od godinu dana na nov u Nokiju 6220 Classic iako su mi pre toga mesec dana dali garantni list na dve godine za N82. Isti prodavac, isto pakovanje, fabricko, full, samo razliciti garantni listovi..

Pa ne verujem da Alpha kao jedan od dva zastupnika Nokije sme to da radi. Verujem da je u tvom slucaju doslo do greske pordavca.

Garantni list na srpskom to je ok. Ali mislim da 80% robe nema Korisnicko uputstvo na srpskom.

5. Garantni list
Član 21.
Proizvod za koji se izdaje garantni list, u skladu sa zakonom , prodaje
se uz obavezno popunjen i overen garantni list.
Garantni list sadrži naziv i sedište davaoca garancije, podatke kojima
se identifikuje proizvod, garantni rok, izjavu o garanciji i uslovima garancije uz
odgovornost prodavca i proizvođača za ispravnost kupljenog proizvoda u garantnom
roku, spisak servisa, naziv i sedište prodavca, datum prodaje, pećat i potpis
ovlašenog prodavca i druge podatke, u skladu sa zakonom.
Davalac garancije je dužan da potrošaču obezbedi servisiranje
proizvoda, u skladu sa zakonom ili ugovorom.
Prodavac, odnosno proizvođač, ne može kupca dovoditi u zabludu o
postojanju, sadržini i trajanju garancije.

Nigde se ne spominje garancija od godinu dana.

7. Tehnički proizvodi
Član 23.
Prodavac tehničkih proizvoda, dužan je da za tehnički proizvod koji
prodaje potrošau obezbedi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje standardizacija i
ovim zakonom :
1) deklaraciju, garantni list, atest, sertifikat, tehničko uputstvo,
uputstvo za upotrebu i druge podatke i oznake;
2) rezervne delove, priključne aparate, pribor i druge proizvode bez
kojih se tehnički proizvod ne može koristiti prema svojoj nameni;
3) kontinuirani tehnički servis, odnosno održavanje i popravku.

Poslednja izmena:
rece mi drugar da je trebalo proslog meseca da se usvoji neki zakon da garancija vazi na sve proizvode koji su u prodaji 2 ili tri godine. To je nesto zbog zastite potrosaca, neka neko potvrdi ako tako nesto postoji.

I ja sam ovo čuo, mislim na nekim vestima, nisam siguran... može li neko upućeniji da potvrdi.

mi cemo sad da ponavljamo temu koja postoji na forumu. Ne znam, nisam pravnik. google-it ...

Onda mi objasni kako Win Win uz grafičku za koju je garancija 2 god, daje samo fiskalni račun uz izjavu: kopirajte ga jer će izbledeti dok traje garancija 2 god.

U istoj firmi u BGD sam kupio brdo komponenti do sada, i uz svaku sitnicu sam dobio garantni list.

Posto mi se cini da ce meni na zalost trebati, da okacim "Zakon o zastiti potrosaca"
http://paragraf.rs/propisi_download/zakon_o_zastiti_potrosaca.pdf

Nece da mi napisu duzinu trajanja garantnog roka za jedan uredjaj... kazu kao "... ako nije navedeno onda se smatra da garancija traje koliko daje proizvodjac"... aha kako da ne, narocito u srbistanu...

Tako da cu morati malo da pojurim prodavca a izgleda i uvoznika da mi prema "Zanonu o zastiti potrosaca" daju uredno popunjen garantni list na kome stoji duzina trajanja garancije (duza ja od 24m) pa moram insistirati na tome.

Inace zakon kaze :

Član 56
Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom.
Garantni list je isprava u pisanom ili elektronskom obliku, odnosno na drugom trajnom nosaĉu zapisa, koja sadrţi sve podatke iz garancije, navedene na jasan i čitljiv naĉin, lako razumljivim jezikom, a naročito podatke o:
1) pravima potrošača iz čl. 54. ovog zakona, uz obaveštenje da se ugovornom garancijom ne utiče na ta prava;
2) nazivu i adresi davaoca garancije, sadržini ugovorne garancije i uslovima za ostvarivanje prava iz ugovorne garancije, a naročito o njenom trajanju i prostornom važenju;
3) neprenosivosti, u slučaju da su prava iz garancije neprenosiva, čime se ne utiče na pretpostavku iz člana 48. tačka 10) ovog zakona.
Davalac garancije je dužan da na zahtev potrošača izda garantni list.
Na punovažnost garancije ne utiče povreda obaveze davaoca garancije iz st. 2. i 3. ovog člana, i potrošač može da zahteva da se garancija ispuni u skladu sa datom izjavom.
Garancija ne isključuje niti utiče na prava potrošača u vezi sa saobraznošću robe ugovoru.

Kanda će mo se ćerati ako se ne dozovu pameti...

Prilozi

• zakon_o_zastiti_potrosaca.pdf
    703.8 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Obavezna zakonska garancija je 2 godine, i tada nije neophodno naglasiti da je toliko. Ako je garancija veca od toga, mora se naglasiti.

Možda je mali offtopic, ali da napišem svoje iskustvo.

Telefon kupljen na ugovor uz tarifu u Vipu, i posle 3 meseca vraćen na servis jer se pokvario. Vip-ov servis ukida garanciju "zbog neovlašćenog servisiranja" i vraća pokvaren telefon.

Zaključak, mogli su da daju garanciju i 10 godina, ako je ukidaju kako im se ćefne iz čistog bezobrazluka, ništa ne znači...

Obavezna zakonska garancija je 2 godine, i tada nije neophodno naglasiti da je toliko. Ako je garancija veca od toga, mora se naglasiti.

Nece da daju garantni list u kome pise 5g.
Uredjaj telefonom porucio u prodavnici i poslali mi je preko ovih dostavnih sluzbi, roditelji primili i platili, nije ostavljen papir nikakav od dostavljaca, fiskalni OK, garantni list zvanican, ima pecate uvoznika i prodavca, datum itd ali nema naznaceno kolika je garancija...
Prica da je garancija 5g mi ne znaci nista jer umesto 5g samo tako mi mogu reci ako zatreba da je garancija po zakonu 2g.

Vidim ja da ce ovo morati preko zvanicnih organa...
Nekome ce da prisedne ova *******cija.

Pretpostavka:
Seasonic napajanje jer je situacija identicna mojoj od pre. Ja nisam nista resavao. Javi kako se zavrsilo :d

Ja sam identicnu stvar imao za Antec napajanje, srecom pa mi garancija nije zatrebala iako je vec prosao i proizvodjacki garantni rok :)
Prodavac se tada pravio tosa i nije znao za duzu garanciju kad sam ih pitao, ali nigde nisam mogao da nadjem pa sam svesno uzeo sa manjom.

Pretpostavka:
Seasonic napajanje jer je situacija identicna mojoj od pre. Ja nisam nista resavao. Javi kako se zavrsilo :d

ako je Seasonic, ljudi iz njihove podrske kazu da ne brinemo zbog ovih nasih bolida i da se obratimo njima u slucaju bilo kakvog problema. tako je preneo jedan clan, da ne trazim sad temu gde se nalazi post.
ista prica i samnom, za X seriju SS daje garanciju 7 godina a nasi papani je smanje na 5, strasno...

ericm, hvala za info.
Kod mene je 650G. Reklama je kao 5god. garancije itd. Nekom prilikom pogledam garanciju i nigde ne stoji koliki je garantni rok. Na kutiji pise 5god.

Nece da daju garantni list u kome pise 5g.
Uredjaj telefonom porucio u prodavnici i poslali mi je preko ovih dostavnih sluzbi, roditelji primili i platili, nije ostavljen papir nikakav od dostavljaca, fiskalni OK, garantni list zvanican, ima pecate uvoznika i prodavca, datum itd ali nema naznaceno kolika je garancija...
Prica da je garancija 5g mi ne znaci nista jer umesto 5g samo tako mi mogu reci ako zatreba da je garancija po zakonu 2g.

Vidim ja da ce ovo morati preko zvanicnih organa...
Nekome ce da prisedne ova *******cija.

Je l' pise na njihovom sajtu kolika je garancija? Ako pise, uz racun bi trebalo da ispostuju to. Sto nisi zapretio da ti posalju garanciju ili ces u suprotnom vratiti uredjaj, poslali bi ti naknadno o njihovom trosku sigurno.

E da i mozes direktno proizvodjacu da se obratis, ako je neko normalan tipa Seasonic, Corsair, Logitech itd.. (za koje ja znam).

Pa nemojte kupovati kod tosha onda. :D
Inace, ovlasceni uvoznik je glavni kada je duzina garantnog roka u pitanju. Tu se prodavnice uglavnom ne pitaju.

Obecali su da ce poslati drugi garantni list sa navedenim rokom garancije od 5g ... cekam da vidim koliko pismo putuje od jednog kraja Beograda do drugog... a ako ne posalju, kako su nakon nekoliko e. poruka obecali... onda ima nekome da prisedne... pa ce umesto pravilno popunjenog g.l. da bude "potezanja usiju" od strane nekog hebenijeg nego sto su nasi korumpirani poreski i trzisni "ograni"...
Samo oni tog jos nisu svesni, ne znaju sta sami sebi rade i prodavac i uvoznik a velika zubata mecka ih iza coska ceka... ;)

Ja licno uopste ne kupujem "kod Taoša" , bas tih koji umanjuju garanciju. Ove sam nazvao i pitao kolika je, da li salju garantni list uvoznicki, fiskalni racun ... sve potvrdili i sad koji moHron treba biti pa ne napisati u garantnom listu duzinu garancije i tvrditi "da ne mogu napisati jer nema predvidjenog prostora za upis trajanja garancije" ... alo, imaju obavezu da unesu podatak o duzini garancije i tacka, nema nikakvog podrazumevanja, nema gledanja po ambalazi, mena cuvanja podataka o proizvodu po uvoznickim arhivama, mora da se upise svaka garancija koja je duza od 2g da se tacno zna kolika je...
Nece, eeeee onda ce mo da se ceramo...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno