Šta je novo?

Garancija na tablet

• Začetnik teme Začetnik teme vasami
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vasami

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2007
Poena
319
Kupio sam tablet Nexus 7 preko WinWin-a i uz njega sam dobio samo fiskalni racun. Oni kazu da je to dovoljno za ostvarivanje garancije, ali bih hteo da proverim za svaki slucaj? Ako moze neko ko je kod njih uzimao tablet da mi to potvrdi? Nisam dobio ni jedan drugi papir sa oznakom WinWin-a gde bi pisalo datum do kada traje garancija.

Ne znam da li sam na dobrom mestu postavio pitanje pa molim moderatore da premeste temu ako je to potrebno, ali odgovor mi je potreban sto pre.

Ako je garancija do dve godine, prodavac nije dužan da izdaje garantni list.

Ne znam za tablete, ai znam za monitor, uzeo sam kod njih, garancija je ostvariva preko racuna, nisam dobio ni jedan drugi garantni list

Meni se bar ranije desavalo da racun potpuno izbledi posle par meseci. Uslikaj ti to bolje.

Hvala svima na odgovorima, sad mi je lakse 🙂 Obavezno cu slikati racun. Cinimi se da kada sam uzimao neki tablet ili Android telefon na drugom mestu, pre oko godinu dana, uz fiskalni dobio i garanciju sa ComTrade pecatom pa me je malo zabrinulo...

Neki prodavci, kao gore navedeni su prestali da daju uvozničke i proizvođačke garancije - jer na žalost prodaju robu sa garancijom manjom od 2 godine.
Na primer, 90% HP notebook-a prodatih u Srbiji su sa 1 godinom proizvođačke garancije. Kad se nešto pokvari posle godinu dana, onda prodavac (na primer WinWIn) muva nešto sa računima, re-validira ih i naknadno lažno aktivira HP produženu garanciju.
To krajnji korisnik ne vidi -. sve dok je WinWin (ili slično) živ i zdrav to jest na tržištu.
Problem je ako ne daj Bože nestane sa tržišta, ili realnije ako korisnik hoće da ostvari garanciju (koju misli da ima) van granica ove naše lepe zemlje.

Slična priča je sa nekim (ne svim) Toshibama koje je dotična firma takođe uzimala sa umanjenom garancijom (iz amerike), pa su servis obezbedjivali sami.

Sve u svemu - fiskalni račun ti daju da bi te naterali da u slučaju reklamacije (pu,pu) ne ideš direktno u servis ili zoveš direktno proizvođača.

Primer - ASUS daje 2 godine globalne garancije (kao na tvoj nexus) i čak imaš besplatnu "pick-and-return" garanciju - pozivom na broj možeš dobiti uslugu da kurir dodje, preuzme, odnese, popravi i vrati uređaj.
Ali ovim maloprodavcima to ne odgovara - jer očigledno da muljaju sa garancijama.

Zbog toga - dobiješ samo fiskalni, pa ako se nešto pokvari - ajde kod njih da vide kako će da reše.

eto.

Hvala svima na odgovorima, sad mi je lakse 🙂 Obavezno cu slikati racun. Cinimi se da kada sam uzimao neki tablet ili Android telefon na drugom mestu, pre oko godinu dana, uz fiskalni dobio i garanciju sa ComTrade pecatom pa me je malo zabrinulo...

Nemoj ga slikati vec ga fotokopiraj.

Nemoj ga ni fotokopirati vec ga skeniraj.
ko da je bitno, ako se slika kako treba

Koliko ja znam uvoznik daje garanciju a jedino merodavan je fiskalni racun.Prodavci umeju ta traze fiskalni kao trazi servis,nikad ali nikad ne dajte original,samo im dajte fotokopiju racuna.Ako ne daj boze dodje do potezanja inspekcije nista bez originalnog fiskalnog racuna.

Najbitniji je broj fiskalnog isecka i datum, mogu po tome da nadju u arhivi bilo na potrosacu mislim

Koliko ja znam uvoznik daje garanciju a jedino merodavan je fiskalni racun.Prodavci umeju ta traze fiskalni kao trazi servis,nikad ali nikad ne dajte original,samo im dajte fotokopiju racuna.Ako ne daj boze dodje do potezanja inspekcije nista bez originalnog fiskalnog racuna.
Trgovac je, zakonski, odgovoran za saobraznost robe u prve dve godine bez obzira na dodatne pogodnosti koje može da pruži garancija, i samim tim potrošač ne mora da se zamara sa tim ko je uvoznik, servis i sl, prodavnica u kojoj je kupio proizvod je mesto gde treba da ostvari svoja prava. Za račun se slažem, original račun treba ostaviti kod sebe.

Posto si dobio samo fiskalni, fotokopiraj, za svaki slucaj...u periodu od dve godine, fiskalac moze i da izbledi(cak iako ga cuvas u fascikli), i da ne bi dolazio u neugodne situacije, bolje da imas za svaki slucaj i kopiju, nece ujesti.I naravno nek te sluzi gedzet i najbolje da nikad ne dodjes u situaciju da moras da koristis garanciju.

Meni se desio da je izbledeoracun tacnije ko da je mastilo otpalo, pa kada je hard otisao na popravku u garanciji jedva su ga prihvatili. Od tada skeniranje/stampanje fiskalnog.

Koliko se secam, mada mozda i gresim, mislim da po serijskom broju moze lagano da se ostvari garancija.

Nazad
Vrh Dno