Šta je novo?

Gaming kompjuter do 900 evra

Pjanovic

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
23.01.2007
Poena
301
Treba mi savet za pitanje gore postavljeno.
Razmisljao sam da kupim sledecu konfiguraciju:
PROCESOR: INTEL Core 2 Duo E 6300 1.86GHz,1066,2MB CASHE BOX 64bit
PLOČA: ASUS P5B DualDDR2/FSB1066/Conroe/SATA2/GLAN/3PCI-E/3PCI/SB
GRAFIČKA: ASUS EN7600GT/2DHT256MB/400MHz/560MHz/PCIe
MEMORIJA: KINGSTON VR 1GB DDR2 667 CL5
KUĆIŠTE: COOLER MASTER Centurion 534 380W,ATX 2.0, USB,FW,Audio
ZVUČNICI: LOGITECH X-230 2.1
MIŠ I TASTATURA: LOGITECH Cordless Desktop EX110
HARD DISK: WD Caviar 160GB/WD1600JB, 7200rpm, 8MB, 8.9ms
DVD: PIONEER DVD±RW DVR 111D DVD-R/+R,16X16X6X32X

Trebaju mi sto konkretniji odgovori, ako i gde je moguce.
1. Procesor: da li vredi dati oko 180 evra za ovaj procesor i koliko ce se on moci nositi sa buducim igrama, operativnim sistemima ?
2. Ploca i memorija: Koju memoriju treba staviti na ovu plocu ? Da li se isplati (u novcanom smislu) staviti skupu Corsair 2x512 mb (cuo sam da se ona odlicno slaze sa dual core procesorima a i u samom nazivu ploce pise DualDDR2) ili je dovoljno staviti 1 GB Kingston 667 ili 1 GB PQI 800 Mhz. Koja je bolja od poslednje dve (PQI radi na vecoj brzini, a jeftiniji je) ?
3. BIG ISSUE - Graficka: Nadaleko hvaljena 7600 GT (DDR3 naravno). Ali je hvaljena pre vise meseci. Da li je vredi sad kupiti, koliko ce ona dobro raditi sa DX10 igrama, ili treba sacekati do leta i kupiti recimo 8600 GT (kolika ce biti njena cena) ?
4. Da li su ovi Logitech-ovi zvucnici (kostaju 50 evra) dovoljno dobri za igranje igara i laganu muziku (znachi ne mislim za zurke ili slicno) ?
5. Logitech-ov komplet: Da li mis ima dovoljno veliku osetljivost da bi bio solidno resenje za igranje igara ? Probao sam kod druga i nikako ne mogu da steknem neki utisak o njemu, deluje mi da nije pravljen za igre. Ja trenutno imam obichan Logitechov od 10 evra i radi odlicno (ako izuzmemo redak i neocekivan gubitak kontrole na par 10-tinki sekunde, ali zato i kosta 10 evra).

Cene koje sam navodio prepisivao sam sa sajta jedne kompanije, koja mi deluje najjeftinije i pocela je sa reklamiranjem pre par meseci u Svetu kompjutera. Pa i to je pitanje: da li treba paziti sa izborom kompanije, sta ako ova pukne, sta bih onda ja radio sa garancijom ?

Eto toliko od mene, puno pitanja postavljenih, nadam se i puno odgovora od vas.

Mislim da je mnogo bolji izbor da uzmes Intel Pentium D 945 na 3.4 Ghz jer ima 4mb kesh memorije, uz to je i brzi od tog koga si naveo a kosta oko 190 evra. 7600GT? To ti danas nije dovoljno nizasta. Bolje se strpi jos mesec ili 2 zato sto stize novi nVidia G40 chipset za nize klase koji je pritom brzi od vecine DirectX 9 karata. Mislim da prvi stize 8600 a cena bi trebalo da bude oko 190 evra. Sto si rekao za FEAR u 1280 na maximumu, sa 7600GT neces moci da ga igras kako treba ni u 1024 na medium, pogotovo sto planiras samo 1GB memorije da uzmes sto je za vecinu danasnjih igara malo. Bolje razmisli da uzmes barem 2GB. Drzi se nVidie ako ne zelis glavobolje sa drajverima za ATI. Sve u svemu ona prva konfiguracija koju si naveo nikako nije za igre. Mis? Dobar izbor za igre je Mx-518 koji je oko 30 evra. Ja imam MX1000 Laser koji je bezican, ali nije najbolji izbor za igre. Drzi se bolje kablova jer tokom igara ume da zasmeta mobilni ili neki drugi signal. Ako si bas stisnut sa parama onda ne bi trebao da dajes pare na neko brand-name kuciste. Ako neces da cekas 8600 chipset onda je trenutno najbolji odnos cena-brzina 7900GS. Za 190 evra ta graficka parira 7800GT kartama. Inace Pioneer DVD drajvovi su najbolji, imao sam pre svog DVR rezaca obican DVD drajv i nikada nisam imao nikakav problem. Svi Logitechovi zvucnici su odlicni. Koje god da uzmes neces se razocarati.

Decko... Molim te ne budi prost!!! Core 2 duo sporiji od Pentiuma D... Jesi li ti ziveo ispod kamena pre nego sto si dosao ovde???
Sto se tice grafike, moze komotno da uzme 7600GT jer nije preskupa... A posle eventualno 8x00. Sada se ne isplati uzimati jace kartice tipa 1950pro, 7900GS! F.E.A.R moze da sljaka na 10x7 medium-high bez seckanja, uz blagi OC (20-30MHz za core 50 za mem). Meni na 7600GS GLH 600/1600 sjlaka skoro sve na high u 10x7 rezoluciji bez seckanja!
Za memoriju si u pravu... Ali covek ima budzet!
Za drajvere si u pravu, ali nisi da ova konfiguracija nije za igre... Na njoj moze sve pristojno da radi... A o obradi video materijala da ne pricamo
Koristio sam MX700, ali nikada nisam imao problem sa mobilnim... Koliko si siguran u to sto pricas! Ako se dobro secam user manual-a on radi na 2.4GHz a GSM mreza na 1.8GHz (ispravite me ako gresim).
Kuciste... Opet greska, uvek je dobro resenje uzeti prostrano kuciste pogotovu CM, ima dosta mesta, puno socket-a (da ih nazovemo tako) za ventilatore... A i napajanje nije lose!
Procitaj ponovo prvi deo mog posta gde ti objasnjavam da 7900 trenutno nije BestBuy...

P.S Ne pocinji raspravu da je 945 bolji jer cemo je ugusiti 😀 😀... Vidi: Athlon vs. Sempron (samo pravim paralelu kada se neko tripuje)...

Nou hard filingz nadam se :d!

Poslednja izmena:
i ja bi potvrdio da je 7600gt sa 1.2 memorijom (700-1700) jedna vrsta BB trenutno , recimo ko ima kao ja 21"wide i gde je 7300gt preslab ... jer mocji cje da posluzi SIGURNO barem jedno 6 meseci , a necje se toliko izgubiti na njoj kao na 200+e karticama ... :eyebrows:

Nisam nikada rekao da je Core2Duo sporiji od Pentiuma D, rekao sam da je 945 brzi od tog koji je naveo. Procitaj nesto 2 puta pre nego sto lajes. Za tvoju informaciju, taj Core2Duo koji je on naveo je sporiji od Pentiuma D, sta god ti pricao, jer tih 4mb kes memorije mu daje mnogo vece performanse, pogotovo sto za Core2duo koji ima FSB na 1Ghz treba memorija koja radi isto na 1ghz da bi sve normalno funkcionisalo. Sto se tice misa, proverio sam u vise navrata da mi pravi probleme kad me neko zove a mobilni je blizu baze za punjenje. Ako mu je budzet mali, sa obicnim kucistem moze da sve funkcionise sasvim normalno, inace bi svi sada koristili Thermaltake i Coolermaster i slicna brand name kucista. Dobro kuciste jeste odlicno ulaganje (ja koristim Thermaltake Aguila). Ako ima mali budzet totalna glupost je to sto si rekao da bi ipak trebalo da uzme bolje kuciste jer ce mu mnogo vise koristiti 1gb dodatne memorije, nego sto ce bolje kuciste. Voleo bi stvarno da vidim tu laz da FEAR sa 1GB memorije i 7600GT "Leti". Mogu samo da zamislim sta bi bilo da pusti Oblivion ili Rainbow Six:Vegas? Sto se tice graficke, 30 evra razlike izmedju 7600GT i 7900GS znaci MNOGO! BTW, No hard feelings... 😀

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ja ne znam ko je ovde lud...Govorim opet da taj Core2Duo ima FSB na 1GHZ!!! Po hiljaditi put!!! Za takvu konfiguraciju da bi funkcionisala normalno potrebna ja jaka ploca i memorija koja radi na 1ghz!!! To kosta kao cela njegova konfiguracija!!! Ali Core2Duo kada se upotpuni sa potrebnom memorijom i maticnom plocom jeste brzi od Pentiuma D. Zasto niko ne cita ono sto treba?!!!! 🙁

Ok, vidim da je temperatura na forumu porasla. Dajte jedan cooler...
Zahvaljujem se svima na savetima. Na kraju sam ipak odluchio da cu sacekati leto. Kupicu tada isti comp (Core 2 Duo E6300), sa razlikom sto cu sacekati izlazak i barem malo pojeftinjenje 8600GT, i nabacicu josh 1 GB memorije.
E sad da odgovorim uvazenom kolegi u vezi sa F.E.A.R.-om. Moj komsija ima Athlon 3600+, Ati X1600 (obicnu, ne pro ili xt) i 1 GB memorije, i doticna igra mu radi na 1024x768 sa detaljima na medium i iskljucenim antialiasing-om. Ne znam sta ti znachi letenje, ali ima sigurno vishe od 40 frejmova, znachi veoma je igrivo.
Sto se tiche komparacija procesora: starijih i novih intelovih dual core, tesko da neko sigurno zna odgovor koji je bolji od navedena dva, jedino da proba kuci oba na istom ostatku konfiguracije, pa da izvede zakljucak. Znam da je Dual core 945 najbolji od tih starijih dual core, tako da mozda i moze biti bolji, ali ono sto je sigurno, to je da kolichina kesha ne utiche na performanse u igrama. Procitao sam na nekim drugim stranim forumima, da treba da izadje E6320 i E6420 kao zamena za E6300 i E6400, respektivno. Ovi noviji ce imati 4MB kesha. Ali se ta eventualna zamena (recimo E6320 umseto E6300) ne bi osetila u igrama, vec verovatno kasnije po instaliranju Viste i njeniih zahtevnih aplikacija, bi neshto znachila.
Evo pitanje: kada ce otprilike izaci kompletna nova serija 8xxx.
Zanima me kada ce izaci 8600GT i kolika ce mu biti cena. Raspitivao sam se po stranim forumima, i niko ne zna sigurno. Pretpostavljaju da ce izaci za 2 do 3 meseca i da ce cena biti 320 dolara, tj. 234 evra (ako sam dobro procenio kurs dolara u odnosu na evro), plus kad se uveze ovde, to ce biti dosta skupo. Ako neko ima novije i sigurnije informacije o ovome, bio bih mu zahvalan da podeli tu informaciju samnom, odnosno sa nama ostalima.

Ja ne znam ko je ovde lud...Govorim opet da taj Core2Duo ima FSB na 1GHZ!!! Po hiljaditi put!!! Za takvu konfiguraciju da bi funkcionisala normalno potrebna ja jaka ploca i memorija koja radi na 1ghz!!! To kosta kao cela njegova konfiguracija!!! Ali Core2Duo kada se upotpuni sa potrebnom memorijom i maticnom plocom jeste brzi od Pentiuma D. Zasto niko ne cita ono sto treba?!!!! 🙁
Lepo je sto si obazriv, ali ni to nije tacno 🙂
link:
http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=1&artpage=1962&articID=472
Ima jeftinih, a odlicnih MoBo-a za C2D, "isprepadao" si coveka bez veze!

Zanima me kada ce izaci 8600GT i kolika ce mu biti cena. Raspitivao sam se po stranim forumima, i niko ne zna sigurno.

Hu nouz, sto kaze mod Broz :d
kanda se smese polako 🙂
ForceWare Vista 100.40 x86
- Windows Vista 32-bit

ASUS is distributing anew Vista 32-bit driver. This release is rather interesting as is is showing driver entries for several enw products, let's disect shall we:

NVIDIA_G73.DEV_039B.1 = "NVIDIA GeForce Go 7900 SE"
NVIDIA_G84.DEV_0407.1 = "NVIDIA NB8P-GS"
NVIDIA_G86.DEV_0425.1 = "NVIDIA NB8P-SE"
NVIDIA_G86.DEV_0428.1 = "NVIDIA NB8M-SE"
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1557

@daum

Vidis, isti problem smo imali sa qQq-om koji je tvrdio da stariji ne 64bit barton dere s754 semprona. Naravno nije bio u pravu! Kao sto ni ti nisi u pravu, ja vise nemam zelje da ubedjujem nekog ko je "narrow-minded". Misli sta god hoces, ali ne savetuj druge pogresno!

Tom's Hardware - CPU Charts - Gledaj kako e6400 jede D960! Again: C2D>Pentium D

@pjanovic

Mislim da cinis pravu stvar... Tada bi cene trebalo da padnu!

Previshe bi para tada dao, a morao bi da je menjam u narednih godinu dana za neku 8600GT ili bolju zbog novih DX10 igara. Znam da one nece skoro izlaziti ali je ipak previshe dati vishe od 200 evra za graficku koju bih morao da menjam.
A sad vidim da imash 1 GB memorije, verovatno bi sa 2 GB i 7600GT radio dobro.

Po meni,ne uzimaj odmah 2Gb ili 1.5Gb,bas zato sto uzimas 7600GT jer ces na njoj morati dosta da smanjis detalje i teksture sto ce uticati na smanjenu potrebu za kolicinom sistemske memorije.A ne znam koliko para izdvajas za 7600GT,mozda bi trebao ozbiljno da razmislis o nekoj jacoj grafici do 200evra-7900GS ili X1950PRO.

@ Pjanovic

E pazi ako ti fale pare, odes u kladionicu i sve stavis na kvotu 1.15 🙂 na keca 🙂 i eto para za malo vise Oo

P.S. Ja se ogradjujem od mogucih posledica

P.S.S. Slazem se sa konfiguracijom koju si izabrao odlicna je a mozda da razmislis o 7300GT DDR3 za oko 90ak evra ist oradi extra, cisto da ne bacas mnogo para ako ces prelazis kasnije na 8x00

Pretpostavljam da je zabranjena politika na ovom forumu, ali neki su na ovim izborima obecavali smanjenje PDV-a za kompjutere sa 18% na 8 %, iliti prevedeno u cenu racunara od 900 evra (sto je moj planirani budzet) on bi tada po mojoj rachunici trebalo da kosta 825 evra, sto ce reci imacu tih dodatnih 75 evra za dodatno ulaganje, dodam josh malo i uznem 2 GB memorije, a mozda i 8600 Ultra umesto 8600 GT.
U svakom sluchaju ovo je DIVNA vest za sve nas comp maniacs, samo da ne bude na kraju prodavanje magle, ili uvaljivanje secera umesto heroina, or whatever, koja god vam se metafora svidja.
:guitar:

Pretpostavljam da je zabranjena politika na ovom forumu, ali neki su na ovim izborima obecavali smanjenje PDV-a za kompjutere sa 18% na 8 %.
U svakom sluchaju ovo je DIVNA vest za sve nas comp maniacs, samo da ne bude na kraju prodavanje magle, ili uvaljivanje secera umesto heroina, or whatever, koja god vam se metafora svidja. :guitar:

Za ovo si u pravu, e sad ćemo videti dal' beše "obećanje ludom radovanje" jer dotični prave
vladu (valjda, nisam baš najsigurniji, ***a ne pratim politiku, al' ovo mi nekako ostalo u pamćenju)

Nazad
Vrh Dno