Šta je novo?

Gaming kompjuter do 900 evra

Pjanovic

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
23.01.2007
Poena
301
Treba mi savet za pitanje gore postavljeno.
Razmisljao sam da kupim sledecu konfiguraciju:
PROCESOR: INTEL Core 2 Duo E 6300 1.86GHz,1066,2MB CASHE BOX 64bit
PLOČA: ASUS P5B DualDDR2/FSB1066/Conroe/SATA2/GLAN/3PCI-E/3PCI/SB
GRAFIČKA: ASUS EN7600GT/2DHT256MB/400MHz/560MHz/PCIe
MEMORIJA: KINGSTON VR 1GB DDR2 667 CL5
KUĆIŠTE: COOLER MASTER Centurion 534 380W,ATX 2.0, USB,FW,Audio
ZVUČNICI: LOGITECH X-230 2.1
MIŠ I TASTATURA: LOGITECH Cordless Desktop EX110
HARD DISK: WD Caviar 160GB/WD1600JB, 7200rpm, 8MB, 8.9ms
DVD: PIONEER DVD±RW DVR 111D DVD-R/+R,16X16X6X32X

Trebaju mi sto konkretniji odgovori, ako i gde je moguce.
1. Procesor: da li vredi dati oko 180 evra za ovaj procesor i koliko ce se on moci nositi sa buducim igrama, operativnim sistemima ?
2. Ploca i memorija: Koju memoriju treba staviti na ovu plocu ? Da li se isplati (u novcanom smislu) staviti skupu Corsair 2x512 mb (cuo sam da se ona odlicno slaze sa dual core procesorima a i u samom nazivu ploce pise DualDDR2) ili je dovoljno staviti 1 GB Kingston 667 ili 1 GB PQI 800 Mhz. Koja je bolja od poslednje dve (PQI radi na vecoj brzini, a jeftiniji je) ?
3. BIG ISSUE - Graficka: Nadaleko hvaljena 7600 GT (DDR3 naravno). Ali je hvaljena pre vise meseci. Da li je vredi sad kupiti, koliko ce ona dobro raditi sa DX10 igrama, ili treba sacekati do leta i kupiti recimo 8600 GT (kolika ce biti njena cena) ?
4. Da li su ovi Logitech-ovi zvucnici (kostaju 50 evra) dovoljno dobri za igranje igara i laganu muziku (znachi ne mislim za zurke ili slicno) ?
5. Logitech-ov komplet: Da li mis ima dovoljno veliku osetljivost da bi bio solidno resenje za igranje igara ? Probao sam kod druga i nikako ne mogu da steknem neki utisak o njemu, deluje mi da nije pravljen za igre. Ja trenutno imam obichan Logitechov od 10 evra i radi odlicno (ako izuzmemo redak i neocekivan gubitak kontrole na par 10-tinki sekunde, ali zato i kosta 10 evra).

Cene koje sam navodio prepisivao sam sa sajta jedne kompanije, koja mi deluje najjeftinije i pocela je sa reklamiranjem pre par meseci u Svetu kompjutera. Pa i to je pitanje: da li treba paziti sa izborom kompanije, sta ako ova pukne, sta bih onda ja radio sa garancijom ?

Eto toliko od mene, puno pitanja postavljenih, nadam se i puno odgovora od vas.

Procesor: Odlican, ne menjaj.
Maticna: Ja bih pre uzeo Gigabyteovu DS4
Graficka: Dobra je
Memorija: Bolje je uzeti neku koja radi na 800MHz, tipa Geil, PQI...
Kuciste: Dobro je
Zvucnici: Ti neznam kakvi su, ja imam X-530 i odlicni su
Mis i tastatura: Ako ti nije preko potreban wireless kit, onda bolje uzmi npr. Microsoft Wheel Mouse Optical i neku tastaturu kojoj svetle tasteri u mraku. Npr M-Glo
HDD: Ako mozes jos malo da se ispruzis, bolje uzmi neki od 250Gb
DVD: Mozda je bolji izbor NEC!

Sto se tice firmi gde kupujes, mozes komotno da kupis gde su najnize cene ako nude garanciju od 3 godine.

Ostani na DVD/RW Pioneer 111D.
Lično: Nec ne uzimam više ni na poklon 😉

Ako planiraš u skorije vreme bolju grafu, onda ti je sada bolja kupovina 7300GT sa DDR3.

1. Procesor dobar, ali je mozda bolje uzeti E4300
2. Ploca Biostar 965PT, a memorija koju si naveo cje najverovatnije sasvim dobro da radi u kombinaciji sa E4300 i kad se overklokuje na 800 MHz.
3. Ne verujem da cje 7600GT imati snage da se bori sa DX10 igrama, ali posluzicje ti jedno pola godine dok se ne pojave 8600 kartice
4. Sasvim solidni zvucnici
5. Ako hocjes dobar gaming mouse onda nista ispod MX-518.

Poslednja izmena:
1. imam-super je
2. DS 4 shto rece Coola-imam je
3. imao 7600 GT pa menjao,pocela da zabusgava sa novim igrama
4. uzmi neshto na 800 mhz zbog klokovanja
5. Hard bi uzeo 250 gb WD ili Seagate

Ostalo po sopstvenom izboru,kako ti se svidja

Sve si ok odabro i isplati se, sem ovoga napajanja 380w(ako je to ovo sto dolazi uz kuciste), ima malo konektora i mega je bucno ako ti je tisina bitna slobodno uzmi neko drugo sa 12-ca fanom i oma 400-450w.
CM ili LC ili sl.

Poslednja izmena:
Sve si ok odabro i isplati se, sem ovoga napajanja 380w(ako je to ovo sto dolazi uz kuciste), ima malo konektora i mega je bucno ako ti je tisina bitna slobodno uzmi neko drugo sa 12-ca fanom i oma 400-450w.
CM ili LC ili sl.

Na koje kuciste mislis, da li isto na na neko Cooler master, koliko je ono skuplje.
Odlucio sam da umesto Kingstona uzmem 1,5 GB PQI DDR2 800 Mhz, 1 GB plus 512 Mb (nemam pare za 2 GB). Da li je ovo pametan izbor ?

Onda bolje samo 1 GB rama odmah, pa kad skupiš para dodaj još 1 GB u komadu, a napajanje definitivno neko jače.

Poslednja izmena:
Na napajanje ne treba štedeti nikad,ni u startu kupovine, jer ono služi non-stop.Nije loš CM iGreen 500w ili ako nađeš Tagan 500w ili više.Pazi,njihovih 500w su više nego 600-700 w nekih kineza ili nepoznatih tajvanskih napajanja.A memorija možda je dobar predlog sada 1 GB a kasnije ( 6-8 mes) još 1GB istog proizvođača ( Corsir,Geil ilil Kingmax ) jer Vistu ćemo morati da koristimo zbog najnovijih igara - DX10.

Poslednja izmena:
Da li je dovoljno ovo kuciste, tj. napajanje, imajuci u vidu moju buducu konfiguraciju. Idu zajedno u kompletu. To je najskuplje sto imaju da mi ponude u firmi u kojo planiram da kupim comp: Chieftec DX-01B-D-U. Kosta 105 evra. Moj budyet je ogranicen na tih 900 evra, mozda malo vishe, tako da nemam para za neka ekstremna gaming napajanja/kucista.

mozda neko TT napajanje a 7600GT...hmm neznam kako bi se ponasala sa narednim igricama na max DX10...tesko

Nisam ja u zabludi da mogu da pustim sve igre na max u visokim rezolucijama. Meni je dovoljno da sadasnje igre i buduce DX10 igre rade na 1024x768 na medium, takodje pretpostavljam da bi u vecini sluchaja antialiasing morao biti iskljucen. Pa za to su potrebne graficke preko 250 evra. Moj buduci comp bi trebalo biti neka srednja klasa ili izmedju srednje i visoke klase.
Sta znachi TT napajanje, i da li neko moze da preporuchi dobro kuciste koje dolazi zajedno sa napajanjem. Meni se ovo Chieftec ne chini tako losim izborom.
Josh jedno pitanje za tebe Faindaniele, koliko si platio tu Gigabyteovu 7600GT, koliko sam chuo ove ASUS-ove i sve druge se cuju kao Boing 747 kad polece, a ta je silent pipe, koliko je ona beshumnija i koliko je skuplja i da li je sporija od ASUS i ostalih ? Da li si zadovoljan sa njom ?
Koliko si platio tvoje kuciste ? Ako i neko drugi zna odgovore...

Poslednja izmena:
memorija

Koja je memorija bolja za kupovinu uz moju konfig:

1 GB DDR2 PQI PC800 - 3 godine garancije, cena: 107 evra

1 GB DDR2 CORSAIR PC667 - 5 godina garancije, cena 109 evra.

Koja je bolja za oveclock. Mnogi su mi preporuchili da uzmem PQI, ne zbog firme vec zbog brzine, ali ocigledno da je Corsair pouzdanija ?

Opšta opaska: cene memorijskih chipova na tajvanskoj berzi padaju već nekoliko dana, očekuju se niže cene modula u sledećoj isporuci.

cek, zasto u gaming komp stavljas 7600gt?
To onda i nije neki gaming komp 🙂
Jesi li razmislio o AMD konfi??

Ako ces da overklokujes uzmi e6300-e6400, memoriju sa micron cipovima, plocu biostar p965pt, a na ovom ostalom se ustekaj koliko mozes.

1.Sta znachi TT napajanje?
2.koliko si platio tu Gigabyteovu 7600GT?
3.Da li si zadovoljan sa njom ?

1.TermalTake vidi u MB softu imaju lepih ponuda kao i njihovih kucista
2.180jura
3.ne mogu da se pozalim (gura novije stvari na max i ne ide preko 50c:eyebrows: )ali moras isto uzeti u obzir provetreno kuciste da bi se pokazala lepo😉

cek, zasto u gaming komp stavljas 7600gt?
To onda i nije neki gaming komp 🙂
Jesi li razmislio o AMD konfi??

Ako ces da overklokujes uzmi e6300-e6400, memoriju sa micron cipovima, plocu biostar p965pt, a na ovom ostalom se ustekaj koliko mozes.

Procitaj tekst gore, ne planiram da igram F.E.A.R. na 1280x1024 sve na maximum. Po tebi sad josh ispade da 7600GT nije dovoljno dobra za igranje igara.
Mislim stvarno.:wall:

Za kolko ce se spustiti cene?
Chipovi su pojeftinili za reda 10-15% zavisno od vrste. Koliko će to uticati na module još se ne zna, zavisi od stanja lagera, tražnje... Verovatno su prerano napunili lagere za Vistu pa hoće da ih se reše.

Procitaj tekst gore, ne planiram da igram F.E.A.R. na 1280x1024 sve na maximum. Po tebi sad josh ispade da 7600GT nije dovoljno dobra za igranje igara.
Mislim stvarno.:wall:

Ja sam imao 7600 Gt gigabyte-ovu i zamenio sam je jer je rainbow six jedva radio na 1024*768 na medium,tako da cesh morati bar josh malkice da se otvorish da bi bio miran josh neki mesec...Ako si uspeo da dodjsesh do 900-"stvori" josh nekak 50 evra i uzmi neki 7900 GT ili tako neshto...Pozdrav:wave:

Ja sam imao 7600 Gt gigabyte-ovu i zamenio sam je jer je rainbow six jedva radio na 1024*768 na medium,tako da cesh morati bar josh malkice da se otvorish da bi bio miran josh neki mesec...Ako si uspeo da dodjsesh do 900-"stvori" josh nekak 50 evra i uzmi neki 7900 GT ili tako neshto...Pozdrav:wave:

Previshe bi para tada dao, a morao bi da je menjam u narednih godinu dana za neku 8600GT ili bolju zbog novih DX10 igara. Znam da one nece skoro izlaziti ali je ipak previshe dati vishe od 200 evra za graficku koju bih morao da menjam.
A sad vidim da imash 1 GB memorije, verovatno bi sa 2 GB i 7600GT radio dobro.

Poslednja izmena:
ma ja te savetovao da se ti ne bi razocarao jer u principu kupujesh "vrh" komp...Ali na tebi je da presecesh i uradish kako mislish da je najpametnije,mi smo tu samo da te posavetujemo...

Pozdrav

Ok, kapiram ja to, ali poenta je da comp moze da bude vrh samo kratko odredjeno vreme, igracka industrija napreduje veoma brzo, zato sam i napomenuo da ne ocekujem da mi najzahtevnije igre rade odlicno na visim rezolucijama i svim ukljuchenim opcijama.
Ako neka igra ne moze da radi na 1024x768 sa detaljima na medium, pa necu ja odmah da pocnem da skupljam kintu za graficku ili neshto drugo, letece igra kroz prozor, znachi da nije dobro optimizovana, koa stho je neko ponemuo preveliku zahtevnost najnovijeg Rainbow six Vegas, chini mi se.

Bolje ustekaj jos malo jevrica i uzmi 2gbDDR2i neku 8600 ako mislis da lepo pokreces neku DX10 igru.Znaci savetujem te da sacekas ako ti nije frka jos 2 meseca,dok se ne pojave nove serije 8xxx grabulja i do tada ces valjda skupiti jos malo.....

Poslednja izmena:
Ne znam koliko ti je optimizovan rad igrica za CoreDuo procesore, a da ne pominjem Core2duo...za to cemo se tek nacekati! Mislim da bez problema uzmes slabiji, zbog cene, a na grafickoj, naravno ne smes da stedis! (kod gaming konfe...)

Na koje kuciste mislis, da li isto na na neko Cooler master, koliko je ono skuplje.
Odlucio sam da umesto Kingstona uzmem 1,5 GB PQI DDR2 800 Mhz, 1 GB plus 512 Mb (nemam pare za 2 GB). Da li je ovo pametan izbor ?

Da bas na to napajanje mislim sto dolazi sa cm centurionom, malo konektora i bucno, uzmi samo kuciste (centurion)bez napajanja, imas i tu mogucnost, i stavi lc550w14fan (ili neko drugo cm,ili sl.)za oko 50e bice ti dovoljno.
A sto se grafike tice slobodno uzmi 7600gt, lako ces da je zamenis za neku 8600 uz malu doplatu(50-100e) za 3-6meseci,a ovima skupljim ce vise da padne cena recimo 7600gt sa 150e na 120e a 7900gt sa 250 na 150e,za 6 meseci. Ako bas hoces jaku graf ima 1950pro za 185e.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno