- Učlanjen(a)
- 05.11.2013
- Poena
- 69
Prednost novo naravno, moze od madjara itd.
Ne kazem da je to losa ploca, ali meni su na msi 870 c45 ploci od 5000din posle 2.5god crkla 2 slota za ram, i sta cemo onda ako se coveku isto desi? Garancija istekla naravno...Aj da mu je budzet 70k pa mora da se steka za plocu(i napajanje)...budzet mu je odlican tako da ne mora da bude ogranicen tu plocu...
Neće da je prave u posebnoj fabrici, ali moj neki subjektivan osećaj, a deli ga mnogo ljudi, je da su skuplje ploče (120+ eura) pouzdanije od jeftinih (onih od 70-80 eura i gorih). Ja nemam neke konkretne podatke da to potvrdim, ali neka me neko argumentima uveri u suprotno, biću zahvalan. 🙂dva (a i vise) slota za ram crkavaju i na plocama od 200-300e... cak sam cesce vidjao na njima. nema to pravila, kvalitet ploca je isti. mislis da ce skuplju plocu kvalitetnije da naprave,u posebnoj fabrici? oce boli ih dupe 🙂
E pa vidis,covek ne sklapa high end konfu 🙂 ploca do 50e mu je i vise nego dobraNeće da je prave u posebnoj fabrici, ali moj neki subjektivan osećaj, a deli ga mnogo ljudi, je da su skuplje ploče (120+ eura) pouzdanije od jeftinih (onih od 70-80 eura i gorih). Ja nemam neke konkretne podatke da to potvrdim, ali neka me neko argumentima uveri u suprotno, biću zahvalan. 🙂

Dao si malo detalja... Da sastavljam sad sebi komp za igranje, to bi otprilike ovako izgledalo:
Pogledajte prilog 183520
Ako kupuješ kod mađara, možeš da uštediš, pa da dokupiš HDD za storage, DVD... Za grafu ne bih nikad dao preko 250 EUR, za te pare se kupi dovoljno dobra grafa, možeš i polovnu da zabodeš dobru sa garancijom. Uvek možeš da je zameniš boljom kasnije, kao i RAM. Ostatak konfe ti je solidna osnova da kasnije nadograđuješ, napajanje i kućište se kupuju jednom u 5 godina i ređe, kada ih kupiš kvalitetne. Ne moraš ove koje sam ti predložio, ali svakako u tom rangu. I dobar kuler za CPU nije na odmet. Možeš i jeftiniju ploču, proveri da ima ono što tebi treba. Možeš da doplatiš i za 240 gb SSD umesto 120 gb, da uzmeš dobre periferije, sve opet zavisi šta ti treba.
Dao si malo detalja... Da sastavljam sad sebi komp za igranje, to bi otprilike ovako izgledalo:
Pogledajte prilog 183520
Ako kupuješ kod mađara, možeš da uštediš, pa da dokupiš HDD za storage, DVD... Za grafu ne bih nikad dao preko 250 EUR, za te pare se kupi dovoljno dobra grafa, možeš i polovnu da zabodeš dobru sa garancijom. Uvek možeš da je zameniš boljom kasnije, kao i RAM. Ostatak konfe ti je solidna osnova da kasnije nadograđuješ, napajanje i kućište se kupuju jednom u 5 godina i ređe, kada ih kupiš kvalitetne. Ne moraš ove koje sam ti predložio, ali svakako u tom rangu. I dobar kuler za CPU nije na odmet. Možeš i jeftiniju ploču, proveri da ima ono što tebi treba. Možeš da doplatiš i za 240 gb SSD umesto 120 gb, da uzmeš dobre periferije, sve opet zavisi šta ti treba.
posto vidim da ekipa i to bez argumenata ubedjuje momka da baci 7k pa i vise din na plocu a momka ne zanima OC,da potkrepim argumentima cinjenicu da nema potrebe za tim skupim plocama: od izlaska 1150 platforme pa naovamo licno sam imao posla sa ako ne i preko desetak h81 ploca koje sve i dan danas rade perfektno.najvise sam stavljao msi h81 p33 jer je bila najjeftinija i najcesce je bila na stanju po lokalnim bg prodavnicama,samo sve najbolje o ploci.
a sto neko ima subjektivni fil da mora skupa ploca,i sto nekome mora negde da pise "gamer","gaming" i sl na hardveru najbolje zadrzati za sebe.ne kazem da je to lose,ljudi se loze na daleko trivijalnije stvari ali neozbiljno je savetovati drugog vodjen takvim stvarima.za gejming sve pare prvo u GPU,pa gledati da se uklopi nekako CPU koji moze da iscedi svaki frejm (u ovom slucaju i5 44x0) pa uklapati ostalo.jedino kad su resursi mnogo veci ima nekog smisla uklapati estetiku.
posto vidim da ekipa i to bez argumenata ubedjuje momka da baci 7k pa i vise din na plocu a momka ne zanima OC,da potkrepim argumentima cinjenicu da nema potrebe za tim skupim plocama: od izlaska 1150 platforme pa naovamo licno sam imao posla sa ako ne i preko desetak h81 ploca koje sve i dan danas rade perfektno.najvise sam stavljao msi h81 p33 jer je bila najjeftinija i najcesce je bila na stanju po lokalnim bg prodavnicama,samo sve najbolje o ploci.
a sto neko ima subjektivni fil da mora skupa ploca,i sto nekome mora negde da pise "gamer","gaming" i sl na hardveru najbolje zadrzati za sebe.ne kazem da je to lose,ljudi se loze na daleko trivijalnije stvari ali neozbiljno je savetovati drugog vodjen takvim stvarima.za gejming sve pare prvo u GPU,pa gledati da se uklopi nekako CPU koji moze da iscedi svaki frejm (u ovom slucaju i5 44x0) pa uklapati ostalo.jedino kad su resursi mnogo veci ima nekog smisla uklapati estetiku.
Nisam govorio o njegovom posebnom slučaju, već o logici kupovine skupljih ploča.
Ja nemam neke konkretne podatke da to potvrdim, ali neka me neko argumentima uveri u suprotno, biću zahvalan. 🙂
A da nije mozda slabo mnogo za gaming? Pa gomila igara se moze sasvim fino igrati na toj kartici.Šta je mogao da kupi, laptop sa 960M, u prevodu 750Ti?
arogantno je soliti nekom pamet bez argumenata.iskustvo na koje se pozivas bi valjda trebalo da povlaci sa sobom i neki argument - tipa imao sam takve i takve ploce,te i te su crkavale ove i one nisu,ne pozivanje da ti na slepo verujemo a sam priznajes da nemas ama niti jedan argument.
a i sve da si popisao presek svih ploca koje si emirijski iskusio,ako ne bi bio neki posteniji broj bar 1155 i 1150 ploca opet bi bilo irelevantno,jer pravi razlog zasto je danas manje vise nebitna klasa ploca sa pouzdanoscu je zato sto je intel dosta pipljivijih stvari vezano za proc po pitanju struje prebacio na sam CPU i tako zadrzao bolju regulaciju iste,zato sto moderni i 1155 i 1150 procevi trose smesno struje pa VRM-ovi ne igraju ulogu a i doslo je do konsolidacije proizvodnje tj protreslo se zito od kukolja i sad samo oni ozbiljni su na trzistu (ako izuzmemo donekle gigabajt,ali to je druga prica).dakle svo iskustvo koje si sticao sa plocama do zemana manje vise 1155 soketa mozes da arhiviras i pozdravis.
za ovo ostalo nisam se nikom posebno obracao jer mi je muka da pamtim ko je sve pisao nogama i picao napamet,skrolovao sam i video da se manje vise ista prica rastegla do trece strane uz spominjanje cak i najjeftinijih z97 ploca (a one su tek bacanje para) pa rekoh da prekinem ovo ludilo.
Ja koristim ssd, 3 harda i dvd rw 🙂
Dati su mu predlozi iz emija i kombinivano pa nek vidi...
Kad vec dajea tolike pare uzmi neku bolju plocu...neku najjeftiiju z97 za 10 11k a ne tu najjeftiniju
pa odluci se burazeru,ili je iskustvo ili fil ili nesto gore od oboje.
a ako je problem u tome sto nisam imao zivaca bez da preletim preko 3 strane postova kako neko ima subjektivan osecaj,najjeftinijih z97 ploca,4 slota za ram za gejming konfu i sl evo nije problem,ja sam kriv,arogantan,stalivec.to sto si se ti osetio prozvanim u mojem postu je samo tvoj problem.mene bas briga,samo nisam hteo da OP pljune bez ikakve potrebe na "gamer" plocu a prifali para i onda ih tek baci na 960gtx.
Ja sam mu predložio z97 uz napomenu da je to primer, da može i da štedi na njoj i da je uzme prema onome što mu treba u smislu konektora, da li hoće nekad da pravi SLI i slično. Ali i da mu pokažem da u okviru budžeta može da uzme i ok ploču
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari