Šta je novo?

Galerija slika u HTML-u.

mojito

Slavan
Učlanjen(a)
25.09.2007
Poena
304
Zdravo svima,
moze li mala pomoc?
Treba u sklopu svog sajta da postavim stranu sa galerijom slika.
Znaci,kada sam na glavnoj strani kliknem na dugme"slike" i on mi ucita slike.html.
Na strani slike.html hocu da mi se pojavi svih 35 slika umanjeno i kada kliknes na bilo koju da se otvori(slicno ili isto kao na face-u) slika sa opcijom "prethodna i sledeca".
Znaci,treba mi prost kod ako neko ima,koji mogu lako da implementiram na stranu. Ima nekoliko tema o tome,ali niko nikako da napise ceo kod koji moze samo da se prekopira i koristi.
Hvala unapred ako neko moze da pomogne.

...ali niko nikako da napise ceo kod koji moze samo da se prekopira i koristi....
Tako nesto u HTML-u neces naci, posto ces morati da hardkodiras sve slike, njihov broj, numeraciju strana i slicno. Odrzavanje ce takodje biti mucno posto kad god dodas sliku moraces da prodjes kroz ceo kod i apdejtujes sva mesta na koje se promene odnose.
Stvar se moze ubrzati uz dobar search/replace + pametno biranje imena slika + snalazljivost koja se ne da zapisati.
Ako bas mora HTML, a ne da ti se da se zezas i ne smeta ti prljav kod, probaj da nadjes neki program koji prave galerije slika - vecina moze da ispljune i HTML galeriju.

Evo ti skripta koju sam koristio pre nekih 6-7 godina. Radi sa svim gif, jpeg, jpg, i png slikama.

Sve što možeš da menjaš ti se nalazi u sp_conf.php pa eksperimentiši. Za svaku opciju imaš detaljan opis u tom fajlu, u okviru komentarisanog dela koda. Imaš čak i watermark, popup, vraćanje unazad, numeraciju strana, broj sličica po strani, broj kolona, redova i sve ostalo da podesiš.

Znači napraviš folder na serveru, iskopiraš sve ove fajlove u njega i onda slike u full veličini u isti folder i iz glavnog menija linkuješ na index.php u TOM folderu. U SVAKOM folderu u kom imaš slike moraš staviti sve ove fajlove što sam ti okačio.

Srećno i javi da li si uspeo i daj link da vidimo kako izgleda :) Jednostavno je a efikasno, ne moraš praviti thumbnailove i kodirati, samo uploaduješ slike i ove fajlove i on sve radi.

P.S. Zaboravih, u style.css možeš da menjaš vizuelni izgled stranice, odnosno pozadinu, boju slova i linkova, veličinu i ostalo. Ako se razumeš imalo u CSS skontaćeš i prilagodićeš dizajnu svoje stranice.

Prilozi

• skripta za galeriju.zip
    15.6 KB · Pregleda: 219
Poslednja izmena:
Ok,hvala za sada...probacu ovo resenje gore(Ninoslav1983) mada sam malo slab sa Css-om. Cisto malo da priblizim o cemu se radi ta strana je na adresi http://www.jezerovrutci.com/strane/slike.html . Eto,ako jos neko ima neku ideju,slobodno neka okaci,samo neka bude sto prostije,please ;) znaci,poenta je dase klikne na bilo koju sliku i da onda mozes da ide napred-nazad...hvala :)

Postoji gomila programčića na netu koji mogu da generišu jednostavne statičke galerije. Jedan od njih je recimo LightBox Video Web Gallery Creator: http://pranas.net/webgallerycreator/ Kao što mu u nazivu kaže ovaj program pravi galerije u lightbox stilu, što odgovara onome što mojito želi.

Ako hoćeš nešto ovako, mogu da ti pomognem da implementiraš. Veoma je jednostavna implementacija, kao i kasnije održavanje.

Ovaj poslednji link ne moze da otvori... :s (Iv@N_SD) . Za sada cu ostaviti ovako kako jeste,da bih sredio neke druge stvari na sajtu,ali svakako tema moze da ostane otvorena,pa ko nadje nesto dobro moze da okaci...valja imati vise resenja na jednom mestu,ako jos nekome zatreba....

@mojito - sto napisa HTML, kad nijedno od resenja koja ti rade nije HTML?

***,sto se tice koda samo sam sa tim radio,ali i ova resenja ispadose ok...nisam ekspert u ovome,pa sam mislio da je jednostavnije... :s

Nazad
Vrh Dno