Šta je novo?

G92

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar nije najavljena cena 250$ ? Toliko je i 2900Pro pa je kod nas 220 evra,a u Nemackoj jos manje,jel tako?

Generalno jeste tako ali eto 2900pro je primer da ne mora da bude. Mislim da su u Nemackoj porezi veci pa onda ima prostora da se nasi fino ugrade. Ipak je 8800GT proizvod koji treba da bude mainstream, tj da se prodaje sto vise a ne da ga kupi nekolicina entuzijasta koji to sebi mogu da priuste. Jos jedan razlog je i to sto je ovo model serije 8xxx dakle nVidia ne misli da ovim pravi revoluciju, inace bi to itekako naznacila. Sa gledista prosecnog korisnika to gt deluje verovatno losije od gts jer mu fali jedno slovo, a narocito slovo S koje zvuci prilicno zahebano :). Pocetna cena ne bi trebalo da bude vise od 250 evra.

Poslednja izmena:
Pazi, da taj test je razbio van svakog smisla i humanosti. Jedino da se spomene da je to OC karta koja je lepo radila na 72C, a to se maltene vidi samo u jednom redu. Da, gadno razbija. I svaka cast na imenu, jer puno ljudi koji kupuju "znaju" da je GTS bolji od GT (sa 8600tki).

Pa valjda vidite da ovo nema veze sa mozgom. Mislim i ja jedva cekam ali ove odvale - 1269EUR e sad to je to ali bez jedinice. I ovaj pre order biser. DAAAJ BRE

Jos jedna stvar 2900pro je iste cene kao u Nemackoj, sto bi onda ovo bilo 300EUR. Dok god mi to budemo ocekivali/prihvatali tako nam i treba.

Pa dobro. Ja samo jedno znam, ako cena 8800GT kod nas bude=trenutnoj ceni 2900pro ima da je pazarim u roku od odma:D

A sto se tice ovog review-a na tweaktown-u dovoljno je videti da GT u 1920x1200 ima iste ili bolje rezultate od GTS u 1280x1024 i sve je jasno.
msi88gt_g_02.gif
msi88gt_g_20.gif

Pazi, ona se zove 8800GT i kao 256 bitna je. Ali sta ako je to ipak mladji i nejaki sin prave G90 porodice, a ne modifikacija G80?

ja mislim da je modifikacija G80. mislim da ce 9x00 imati potpuno drugaciju arhitekturu i verovatno ce podrzavati DX10.1, sto ova karta ne podrzava. to moze biti indikator da nije to u pitanju. inace, nije ni bitno, po ovom testu karta je abnormalno brza (Prey 8800GTS 320 4xAA ~70+fps, 8800GT 170+fps :trust:, 2.5x, ma dajte ljudi), pa neka bude clan koje god familije GPU-ova, bice odlicna kupovina.
RV670 ce morati da bude prokleto dobar ako u ATI-ju planiraju da mu konkurisu performansama. ili to ili da ih daju u bescenje (200-e)...

Nemam zivaca da gledam opet, jel moze neko da nadje na kojim klokovima je radila ova sa testa, samo sam negde video da je OC verzija i to je to.

Clockovi su: 660/1900Mhz,to je verovatno onaj MSI-ov D.O.T. koji clockuje do 10%. Nisu spominjali shadere,verovatno su i oni oc-ovani proporcionalno,znaci 1650Mhz.
Kazu da su uspeli da je dignu samo do 680/2010Mhz sto deluje slabo,pogotovo sto su na onom prvoj review-u oc-ovali do 730/2000Mhz.
Ono sto me brine je temperatura izmerena 'behind core',citavih 10C veca od 2900XT-a.Izgleda da tanki kulercic ne radi posao kako treba ili je nesto drugo.

@undefined
660 core 1900 memorija ova sa testa

Nije mi bas jasno - mnogo su jaki rezultati - u nekim slucajevima i po 50% jaca od GTS. 3dmark rezultati su oko 13k dok prethodne najave su govorile o 11k. Jedva cekam da vidim sta ce Maxa da kaze ili neko sa foruma barem.

Poslednja izmena:
Pazi, ona se zove 8800GT i kao 256 bitna je. Ali sta ako je to ipak mladji i nejaki sin prave G90 porodice, a ne modifikacija G80?

Ono sto se za sada zna je da 8800GT i jeste 'mladji sin' G9x serije,ali ta G9x serija je shrinkovani G80 i koriste istu tehnologiju.Ono sto se ne zna su sledece stvari:
1)da li je G92 koriscen u 8800GT-u zapravo chip sa onesposobljenim delovima iskoriscen za slabiji model,tj. da li ce se za high-end modele koristiti ovaj isti chip samo full osposobljen i na vecim taktovima?
2)da li je nVidia dodatno optimizovala chip u odnosu na G80(npr. osposobila MULL jedinicu) ili je samo promenila odnos pojedinih elemenata chipa(SP,ROP,TMU..) ?
3)Ako je pod 1 potvrdno,kolika ce biti magistrala high-end kartice posto je ova 256-bitna?

EDIT: @skot: bio sam brzi za minut :)

Poslednja izmena:
Prey 8800GTS 320 4xAA ~70+fps, 8800GT 170+fps :trust:, 2.5x, ma dajte ljudi

Pazi kod igara sa DOOM3 engine-om je poznato da FPS pada jako sa 256 RAM-a na kartici,tako da to sto je u ovoj igri 8800GT brzi od 8800GTS-a 320 2,5x ne znaci da je kartica toliko brza vec da je kod 8800GTS-a 320 doslo do zagusenja.
Ali po ovom testu je znatno brzi i od 8800GTS 640,tu nema dileme.

Poslednja izmena:
ok, ali 2.5x. mnogo je kume...
i u drugim testovima, karta je cesto po 50% brza od ostalih. sto je mnogo, mnogo je...kazem, sudeci po ovom testu, karta je brza od svega vidjenog. to mi smrdi...steta sto nisu stavili i 8800GTX.

Poslednja izmena:
reci "cemo" vam kako radi karta u toku sledece nedelje :D Stizu u jednu renomiranu firmu kod nas, barem mi je tako receno. Moguce i da ce je bench redakcija isto tada testirati obzirom da imaju saradnju sa tom firmom. Rezultati sa tweak town-a deluju skroz ok ali videcemo kad se dohvatimo karte :) Dakle strpljenja malo, za koji dan ce biti i testova po netu kolko oces, a i nasih "domacih" (nadam se)

Ono sto se za sada zna je da 8800GT i jeste 'mladji sin' G9x serije,ali ta G9x serija je shrinkovani G80 i koriste istu tehnologiju.Ono sto se ne zna su sledece stvari:
1)da li je G92 koriscen u 8800GT-u zapravo chip sa onesposobljenim delovima iskoriscen za slabiji model,tj. da li ce se za high-end modele koristiti ovaj isti chip samo full osposobljen i na vecim taktovima?
2)da li je nVidia dodatno optimizovala chip u odnosu na G80(npr. osposobila MULL jedinicu) ili je samo promenila odnos pojedinih elemenata chipa(SP,ROP,TMU..) ?
3)Ako je pod 1 potvrdno,kolika ce biti magistrala high-end kartice posto je ova 256-bitna?

EDIT: @skot: bio sam brzi za minut :)

To su pitanja koja i mene muche. Cekamo gx-x da nam javi sledece nedelje kako ide. Jos jedno pitanje za koje nisam siguran da postoji prava informacija - kada ce kartice sledece generacije? Da li ce sledeca serija (ili high end verzija G92) biti 10.1 kompatibilna? Da li je ovo chip dump pa ce za dva-tri meseca nesto bolje (30% je min) ili za pravo poboljsanje cekamo min 6 meseci?

Pa vec u ponedeljak bice review-a po citavom netu.
Karte sledece generacije-zavisi sta smatras pod sledecom generacijom.I ovaj 8800GT je sledeca generacija mainstream karti.Ako mislis na sledecu generaciju koja donosi potpuno novu arhitekturu onda to nece skoro sigurno.
Ako G92 nije DX-10.1 kompatibilan onda ni moguce jace kartice bazirane na njemu sigurno nece biti.
Sta je chip-dump?
Pa ako su ovi procureli testovi tacni,onda ne znam de ces vise za kartu koja kosta 250 evra i manje! :wave:

Poslednja izmena:
:S::S: 768MB:S::S::crash::wall: owo mora da je neki zaieb :),)

Prilozi

• 8800gttz1.jpg
    8800gttz1.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 131
Nikada nije bilo vece konfuzije oko neke kartice, nagadjanja, lupetanja. Ovaj put je Nvidia napravila sra... odstupajuci od dosadasnjeg obelezavanja kartica sto ce joj se obiti o glavu kad tad. Kupci koji nisu informisani kupovace GTS jer bi trebalo da bude jaci od GT sto je obmana, a ona se sazna kad tad. Verovatno sve u cilju da se proda i velika kolicina GTS-a koja je ostala bez obaranja cene.

Uz karticu ide i Crysis, pa mozda su oni nakalemili jos 256MB nikad se ne zna. Neki su pretpostavljali da ce izbaciti i verzije sa 1GB, ni ovo nije nemoguce. Samo me bas interesuje koja ce cena biti tog kompleta 8800GT 768MB + Crysis.

Pa vec u ponedeljak bice review-a po citavom netu.

Ih - ko da doceka ponedeljeak - uostalom tako se lepo spekulisalo po ovom thread-u da mi prosto dodje zao sto cemo imati stvarne cinjenice u ponedeljak :D

Karte sledece generacije-zavisi sta smatras pod sledecom generacijom.I ovaj 8800GT je sledeca generacija mainstream karti.Ako mislis na sledecu generaciju koja donosi potpuno novu arhitekturu onda to nece skoro sigurno.

Pa ovaj 8800GT je bas cudan model. Nije uopste za salu - mnogo je blizu GTX i Ultri a extremno jeftiniji. Pod sledecom generacijom bi podrazumevao bilo sta sto donosi znacajniji skok u performansama. Po mom misljenju sledeca generacija bi trebala da donese znacajniji napredak u performansama u DirectX10.x jer mi se sve cini da je ova prva dx10 generacija tu samo da radi u dx10 a srecom ima cele 3 igre koje stvarno iskoristavaju dx10 pa se ne primeti. Cak su i ovaj famozni Crysis odlozili 6 meseci ne bi li nVidia inzenjeri optimizovali kod da bi radilo na sadasnjoj generaciji barem podnosljivo. Meni smrdi ovaj 8800gt kao da je vrhunac dx9 performansi sa performance modelom koji ce biti 2x 8800gt na jednoj karti. Meni je interesantno da li ce u sledeca 3 meseca izbaciti novu karticu koja ce imati 50-100% bolje performanse u dx10.x ili cemo ipak cekati 6 meseci do godinu dana na ovo. Na osnovu raspolozivih informacija ne mogu da donesem nikakvo misljenje po pitanju ovoga. Ovi na tweaktown-u stalno pominju da ce u sledecih par meseci izaci nova karta ali su mi mnogo sumnjivi.

Sta je chip-dump?

Chip-dump je moja pogresna pretpostavka :p Mislio sam da li je ovaj 8800gt nesto slicno 7900GTO modelu koji je bio brzo dumpovanje GTX chipova po maloj ceni. Cinjenica da je 8800gt u 65nm sama po sebi pobija ovu moju "izjavu", tako da - zaboravi :D

Pa ako su ovi procureli testovi tacni,onda ne znam de ces vise za kartu koja kosta 250 evra i manje! :wave:

Ja bi kartu od 350E npr koja ima bolje performanse u dx10 za 50% :p To je otprilike visa srednja klasa sledece generacije po mojim nekim pretpostavkama. Ako tako nesto izadje u sledeca 3 meseca ovaj 8800GT onda nije ni tako zanimljiv - za tri meseca ce mu cena pasti na 180E a trebace ti dva komada u SLI-ju da teraju Crysis npr. kao ta neka nova kartica.

Realno - krajnje spekulisem i to bez nekog velikog udubljivanja u temu - cisto kao najobicniji potrosac - tako da me, molim vas, ispravite gde god smatrate da lupam.

Postavicu ovde tabelu koja pokazuje koja je razlika izmedju starih 8800gts i gtx i novih 8800gt.Tako da ljudi koji budu kupovali ove kartice mogu da znaju shta kupuju.Ovo sam izvadio sa linkovanog sajta u ovom Thread-u.Lakse ce biti ljudima da ovo snime u komp.Potom kada budu kupovali jasno ce na kutiji videti specifikaciju 8800gt kartice i znati da li je to stara 8800 ili nova kartica.

Prilozi

• 8800gt razlike 8800gtx copy.jpg
    8800gt razlike 8800gtx copy.jpg
    351 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
Major different between PCi-E 1.1 and 2.0 is possibility providing twice more power (150W) and 2x more bits for every line. So it doubles bandwidth rate 2.5GBit/s to 5GBit/s. Newer interface also offer dinamic control of pci-e clock (in 1.1 it`s always 2.5GHz).
Chipsets, which support PCI-Express 2.0 are: Intel P35, X38 oraz AMD 790FX. But it`s not enough, because on motherboard must be also appropriate port and chip.
Anyway, 8800GT works correctly with: P965, P35, i975X i nForce 680i.
Postavlja se pitanje:
da li npr.Gigabyte DQ6 p35 rev 1.0 ima 2.0 pci express?Nema koliko ja znam iako ima P35 chip set koji je gore naveden.Znachi njihov navod moze da zbuni ljude.Ne podrzavaju sve p35 ploche 2.0 ali ce kartice koje imaju taj stnadard a to su kod N.V.g92,raditi na p965,p35,x38,975 i nforce680i.
A razlika izmedju ova dva standarda su bolji protok kod pci express 2.0 plocha.Po specifikaciji razlika je u bandwidth rate-u 2.5GBit/s prema 5GBit/s.No videcemo u praksi kad se sl0oze sve kockice.

Poslednja izmena:
A razlika izmedju ova dva standarda su bolji protok kod pci express 2.0 plocha.Po specifikaciji razlika je u bandwidth rate-u 2.5GBit/s prema 5GBit/s.No videcemo u praksi kad se sl0oze sve kockice.
bice ovo kao i AGP 8x i AGP 4x,
uostalom kao i sto pise na sajtu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno