Šta je novo?

G7

Huh...

Pored odbacenog RAW-a, nema vise ni brzog objektiva sto je pocinjao od 2.0 ni pokretnog displeja... I jos uvek samo 35mm sirok objektiv. Ali tu je IS i kontrolni tocak je premesten na zadnju stranu sto je stvarno dobro jer kaziprst sada seta samo izmedju zum kontrole i okidaca. I svidja mi se ISO tockic.

Ko ce ovo kupiti? Za vecinu vlasnika DSLR aparata ovo nije bas idealan drugi aparat zbog dimenzija i cene. Za porodicno turisticku upotrebu mu jako fali 28mm objektiv i (opet) dobra cena... Kao aparat za one koji nisu spremni za DSLR kao bolje resenje se namece neki od SLRolikih modela iz Fudzija ili Panasonika (koji imaju i duzi objektiv i stabilizaciju).

Sta znam... Dobar aparat u lose vreme.

Gornji post sam napisao na ES. Posle jos citanja i gledanja specifikacija, jos vise sam zbunjen i ubedjen da je G7 u stvari samo "hajde da imamo skup digitalac" model. Cisto da bude nesto i iznad A/IXUS serije...

Ni meni nije jasno sto su ga sad izbacili... Mogli su lepo da malo "oplemene" A seriju i eto...

Mislim, G serija je bila dobra, kad se pojavio G1 bio je odlican aparat, stvarno je vredeo...

Ni ja ne znam ko ce to da kupi - ali pretpostavljam da ima neku ciljnu grupu.

Mozda ako mu visoki ISO bude odlican i performanse, al' opet tu su Fuji (visoki ISO, odlicni UZ) i Panasonic (odlicni UZ prosumeri, IS)... pa zatim novi entry DSLR-ovi XTi, D80, a za smesne pare nov D50 sa kit objektivom je mama za bilo kakav prosumer (kao i 350D).

Mozda "old glory" fazon, ima fanova G serije... mozda ciljaju na neke koji su ni vamo ni tamo, a koristili su G seriju...

Inace, svidja mi se njegov malo retro look...

Evo ja bih potencijalno bio zainteresovan za aparat slican G7, trazim ga vec neko vreme (dakle da ima "brz" 5-6x zoom objektiv a da pocinje od 28mm, dobar 1/1.8" senzor ili veci sa rezolucijom od 7-10mpix i upotrebljivim ISO800 poredivo sa F30, A/S priority, 1.5fps ili brzi, dobar makro od 5cm ili manje, da ima image stabilzation i da aparat staje u dzep od jakne) i G7 je najblize onom sto trazim, ali ima dve mane (druga ce polako nestati s vremenom ali prva nece):
- pocinje tek od 35mm, a ja bi nesto od 28mm ili tu negde
- preskup. Za 600e koliko ce verovatno biti u Evropi i kod nas kada se pojavi, sto je mnogo, mnogo je. Pa Fuji F30 ce tada biti skoro upola manje. A za tek 100-150e vise vise dobice se 400D (a mozda se tada nadje sa zaliha 350D i za 600e ili tu negde) sa kit objektivom, koji je bog i batina za G7 ili bilo kakav slican aparat sa minijaturnim senzorom i minijaturnom optikom. Jeste znatno veci ali je razlika u kvalitetu ogromna (a pare slicne ili cak iste).

Dakle, kad bi G7 imao optiku 28-168mm i kostao recimo oko 450-500e, ozbiljno bih ga razmotrio kao aparat za svaki dan...

S9500/S9600 mi se cini dobar, ali on nema IS (sto mogu da prezalim posto ima dobar senzor i upotrebljiv ISO800) ali je jednostavno prevelik za dzep od jakne a ako vec idem na tu velicinu, onda je 350D ili 400D mnogo bolje resenje. Canon S3 IS s druge strane ima pocinje tek od 36mm, ima mali CCD 1/2.5" pa mu ISO800 nije mnogo upotrebljiv. A i F30 s druge strane opet pocinje tek od 36mm i ima samo 3x zoom. Jedno vreme mi je Panasonic Lumix DMC-FX01 bio u centru paznje zbog 28-102mm optike (pa makar prezalio mali 3.6x zum) ali mali i los senzor sa puno suma na ISO400 pa zato udaraju odvratno jak noise reduction na ISO800 me je definitivno odvration od istog...

Dakle i dalje cekam i trazim, a G7 je za mene veliki korak u pravom smeru...

Poslednja izmena:
@M_M pogledaj OLYMPUS fe-200 (al ce sad olymrsci da me mrze |PPPP )

Ja verujem da G7 ima budućih kupaca - ako stvarno bude imao jako dobar senzor. Ima ljudi koji bi sa sobom voleli da imaju brutalan kompakt, umeju da naprave dobru fotku, ali ne bi da se zamaraju previše njenom tehničkom realizacijom. Pri tom - imaju keša da kupe vrh DSLR, ali nemaju nameru da ga vucaraju sa sobom.

Sa druge strane, uz G7 mogu da kupe moćan blic i moćan tele conv. Lepo sve to spakuju i odu malo da slikaju ptice, auto trke i slično. Što da ne? Onda sve te gedžete vrate u svoj Grand Cherokee, presvuku se u sako i spakuju G7 u džep. ;)

Ili sledeća varijanta - 1D MarkII u torbi, a G7 u džepu? ;)

Mislim da sagletavate stvari iz pogrešnog ugla - Canon se satire od zarade, itekako znaju kako se radi marketing i da prilagode svaku svoju igračkicu potencijalnom kupcu.

Imam drugara kome svaki put kad me vidi sa aparatom, ispočetka objašnjavam šta je blenda, ekspozicija, ISO. Nemojte pogrešno da me shvatite, čovek je vrstan u svom poslu, fenomenalno inteligentan čovek, ali jednostavno je potpuno nekompatibilan sa fotografisanjem. Ali, čovek voli da slika, bez obzira na rezultat, jednostavno voli. Tačno ga vidim kao savršenog potencijalnog kupca G7. Da ne biste njemu možda preporučili 350D?

;)

FE-200? Ipak bih ja nesto jace. Koliko vidim sem sto ima solidan zoom (28-140) on izgleda jos gori od Sony W1 koga imam. Zasto? Pa manji senzor (1/2.5" naspram 1/1.8", sporiji objaktiv, F3.3-F4.8, naspram F2.8-F5.2, da ne nabrajam dalje i ovo je previse kompromisa)

Inace razmatrao sam jedno kratko vreme i Canon S80, ali je ipak (pre)skup za ono sto nudi, a nema IS sto nije zanemarivo uzimajuci u obzir da mu je max ISO400.

Nego naleteh na nesto interesantno sto ce uskoro da se pojavi u prosumer klasi (nesumljivo cena nece biti niska, smrc): LEICA D-LUX 3. Malo retro look, ali ima sve predispozicije da bude u rangu, ako ne i bolji izbor za vecinu kupaca (veci senzor, 28-112mm optika, manji, laksi) od najavljenog G7. Od mana, na papiru, za klasu prosumera mu mogu zameriti samo max ISO400, sto jeste lose, ali ako je besprekoran (sto verujem da ce biti jer ipak ima solidno veliki senzor) uz IS is nece biti tako lose...

http://www.dpreview.com/news/0609/06091408leicadlux3.asp

Poslednja izmena:
M_M
Ta Leica će biti nebulozno skupa zbog brand-a a to su u stvari prepakovani Panasonici. Tako da je ta Lajka isto što i Panasonic.

Imam drugara kome svaki put kad me vidi sa aparatom, ispočetka objašnjavam šta je blenda, ekspozicija, ISO. Nemojte pogrešno da me shvatite, čovek je vrstan u svom poslu, fenomenalno inteligentan čovek, ali jednostavno je potpuno nekompatibilan sa fotografisanjem. Ali, čovek voli da slika, bez obzira na rezultat, jednostavno voli. Tačno ga vidim kao savršenog potencijalnog kupca G7. Da ne biste njemu možda preporučili 350D?
;)

Ako bas voli fotografisanje, a dobar ti je drugar, ja bih mu posvetio malo vise paznje i vremena, "nacrtao" sve oko fotoaparata i fotografisanja i pozajmio mu SLR na par dana da uporedi sa igrackom koju ima, pa nek vidi jel' to za njega. Mozda "otkrije" fotogenija u sebi. U suprotnom, slazem se, G7 bi bio prava stvar za njega...

M_M
Ta Leica će biti nebulozno skupa zbog brand-a a to su u stvari prepakovani Panasonici. Tako da je ta Lajka isto što i Panasonic.

Ma znam da je tako. Cena ce sigurno biti skandal, i znam da su to uglavnom prepakovani Panasonic-i, ovaj deluje najslicniji sa DMC-LX2, za koga nikako da nadjem dobar review, a deluje prilicno interesantno, direktan konkurent ovom G7...

Poslednja izmena:
U situaciji kad ti treba odlican, ostar objektiv raspona 15-80 (24-120) f2.8-4.8, kada je neophodan live preview, kada neces probleme sa BF/FF.

...i kad hocesh puz AF, kadriranje preko LCDa (fuj), kad ti ne treba burst, kad ti ne treba servo AF, blabla :)

u kojim to situacijama ?

Odgovorio je Abdee. Za landscape, arkitekturu, enterijer... plus plus plus...
Ko moze da priusti R1, hoce kvalitet, mislim da ne treba da razmatra bilo koji drugi aparat, ako mu ne treba dslr...
Neko je vec negde napisao da je kvalitet R1 uzdrmao dslr u rasponu 14-80 (24-120), te klase objektiv za dslr kosta vise nego samo R1. Sad kad mi treba taj raspon nosim samo jedan aparat sa sobom. Za sport sam jos uvek na Canon dslr-u...

...i kad hocesh puz AF, kadriranje preko LCDa (fuj), kad ti ne treba burst, kad ti ne treba servo AF, blabla :)

:D vidi se da ga nisi probao niti video slike sa istog, naravno stoji sto kazes za burst, servo ali puz af pa nije valjda da ga poredis sa 20D ;) , a kadriranje preko pokretnog lcd-a je opasno opasno sexy :d btw ima i viewfinder :p
Veruj mi bio sam opasno skeptican da li da ga uzmem ili ne, vec posle prvog dana koriscenja shvatio sam da se sigurno dugo necu odvojiti od ovog aparata, sto ne bih rekao za canon dslr-tela (kako bese 300D pa 20D...) :trust: objektivi su drugo ,)

Pa shto ne bih uporedjivao ? :) R1 je veci od 350XT, znachi ne moze u dzep za svaki dan, a pokretni ekran imam na kameri, i radije koristim uzasni EVF :)

A ti ladno imash 300D i R1 ? :) Mogo si kupish poshten objektiv ili dva :)

Poslednja izmena:
Pa shto ne bih uporedjivao ? :) R1 je veci od 350XT, znachi ne moze u dzep za svaki dan, a pokretni ekran imam na kameri, i radije koristim uzasni EVF :)

A ti ladno imash 300D i R1 ? :) Mogo si kupish poshten objektiv ili dva :)

Pa u razmisljanju da li da ulozim pare na dobro wide staklo, novo telo ili telac (koji mi je potrebniji), naleteo sam na R1, probao i odusevio se. Uzeo jedan R1 za mene, odustao od kupovine wide stakla, za sad zadrzao 300D telo i trenutno sam u razmisljanu koji telac moz' da bude prava odluka, mada su mi misli opasno razbacane, pocinju od 70-200L F4, 70-200L IS F4, ili 100-400L IS... nisu bas za poredjenje al'... ajd ;)
Odosmo u off...

Al si ga ti zakomplikovao :D Ne kapiram samo zashto za pare od R1 nisi kupio objektiv istog raspona, jer bi dobio bolji objektiv i ne bi morao da nosish ceo aparat zbog jednog objektiva, al ok :D

Pa eto doslo mi :D a tesko da bi za iste pare dobio slican objektiv za dslr, proveri.
Bitno je da sam zadovoljan, bas bas ;)

Sony R1 bi bio blizu idealnog prosumera, samo da nije onoliko veliki i da ima recimo 24-200 objektiv a ne 24-120

I must have dSLR sto pre!
Jednostavno to mi treba. Trenutno imam Canon A620, ali vec osecam neku ogranicenost sa njim, iako je to fin digitalac.
Voleo bih u buducnosti da pored dSLR-a imam i jedan prosumer kao backup telo. Idealan prosumer kao backup telo zamisljam ovako:
1.velicine kao Canon S3IS ili Canon G7 ni veci ni manji (tj.da moze da mi stane u torbu zajedno sa kamkorderom)
2.da mu objektiv pocinje od 28mm i da ide bar do 200mm
3.da ima high ISO recimo do 1600 s'tim da ISO 400 a po mogucstvu i ISO800 budu upotrebljivi tj.sa malo shuma
4.da mu fotke budu u formatu dSLR fotki (sire od obicnih 4:3)
5.da mu JPEG bude perfektan, kao sto imaju C8080 ili PRO1
6.da ima max. duzinu ekspozicije bar 30s a po mogucstvu bulb
7.da ima IS.

Nadam se da ce buduci Canon S4IS (nadam se da ce biti izbacen sledece godine) imati ove karakteristike, ako nista bar ovu da mu objektiv pocinje od 28mm a ne od 36mm.

Poslednja izmena:
Ako nisi ukapirao, raspon objektiva veci, on je manje kvalitetan, pogotovo kada pochinje shiroko. Takav dobar objektiv bi koshtao mnogo vishe nego sam aparat. Za ISO takodje nemoj da se nadash od Sonijevog senzora, ne zato shto oni to ne mogu, nego zato shto nema potrebe to da rade. Za format fotki takodje, 4:3 je napravljen zbog toga da bi ga gledao u VGA rezoluciji, i to se nece promeniti (bar ja nisam video neke nagoveshtaje), a inache format na vecini DSLRova je 3:2, kao i film.

Poslednja izmena:
3:2 kao podrazumevane proporcije za male digitalce? Tesko. Pre ce otici odma' na 16:9.

Ako nisi ukapirao, raspon objektiva veci, on je manje kvalitetan, pogotovo kada pochinje shiroko

Naravno da to znam, nisam pao sa marsa, zato Canon nikad nece napraviti L objektiv 18-125 ili 18-200 posto to onda ne bi bio L objektiv po kvalitetu.

Vrh Dno