Šta je novo?

Fx vs sandy

Učlanjen(a)
11.03.2011
Poena
159
Ljudi uzimam nov komp na duze staze (5 god i vise). Moze drug da mi donese fx 8120 za oko 160 e iz inostranstva.
Ne znam koja najeftinija a dobra ploca bi bila dobra za ovaj model?Recimo gigabyte?
Pitam to da bih znao da sumiram konacnu cenu, u poredjenju sa i5 2500k koji izadje sa dobrom plocom oko 300e.(nekom z68)

I na kraju najvaznije pitanje,posto cu se baviti video obradom i dizajnom sta je bolje da umzmem na duze staze fx8120 ili i5 2500k pa cak i da isto kostaju sa plocom?

Hvala

Imao sam isti problem sa postavljanjem mog 2500k. Prokletinja je krckala kao da sam izlomio svih 1155 pinova. Cak sam se istripovao da sam pogresno okrenuo procesor pa vadi proveravaj... Jeste nezgodno, pogotovo kad ga natezes sa onom sipkicom, sve mislis ma to je to, ako jos malo nategnem ode sve u majcinu :d A montiranje kulera je standardno tesko, al dobro...

Sto se tice rama, kolko znam moze ga ostetiti samo voltaza od preko 1.65v, sami multiplikatori ne bi trebali da prave problem.

Za grafu imas u ati catalyst programu, AMD overdrive, tu mozes da guras megaherce :)

Moguce da sam prevideo da unutar samog catalysta ima to, tako nesto nema na nvidi :p Memoriju sam ubacio i ostavio na tome i srecan sam, steta sto ne postoj na momoriji monitoring temperature, al resicu ja to sa jos jednim sistem fanom :D
Sad imam jedno pametno pitanje, do koliko C sme da mi ide 2500k?
I ako neko moze da kaze dobre hladnjake za 1155 podnozije?

Sada hteo sam da editujem post ali mi ne dozvoljava iz nekog razloga, u svakom slucaju, naisao sam na par problema jos. Hladnjak generalno zelim kako bih smanjio buku, pa bih voleo da mi neko preporuci neki dobar bas za to, cena ne preko 30e. I druga stvar interesuje me sta je bolje za intela, da stoji na konstantnoj voltazi i da li moze da mu se clock natera da je konstanta, tj jel tada ima bolje performanse (konstantne) ili je potpuno isto kada mu varira napon i hercaza?

Tjmax je izmedju 95 i 100C. Generalno se preporucuje da ti temperatura u Laod-u ne prelazi 20c manje od tj max. Skini Real Temp, on pokazuje pored temperature i kolko ti fali do Tjmax, pa testiraj. Sto se hladjenja tice za te pare imas CM hyper 212. Sasvim je dovoljan. Moj procesor sa tim kulerom na 4.5ghz ne prelazi 68C pri przenju prime-om, a u idle-u je necujan (odnosno nadglasaju ga grafika i napajanje pa ne znam stvarno koliko je tih).

Ljudi uzimam nov komp na duze staze (5 god i vise). Moze drug da mi donese fx 8120 za oko 160 e iz inostranstva.
Ne znam koja najeftinija a dobra ploca bi bila dobra za ovaj model?Recimo gigabyte?
Pitam to da bih znao da sumiram konacnu cenu, u poredjenju sa i5 2500k koji izadje sa dobrom plocom oko 300e.(nekom z68)

I na kraju najvaznije pitanje,posto cu se baviti video obradom i dizajnom sta je bolje da umzmem na duze staze fx8120 ili i5 2500k pa cak i da isto kostaju sa plocom?Hvala

Ako planiraš da se baviš video obradom,svakako bolje rešenje je Intel i5 2500K, i naravno obavezno dokupi neki bolji kuler do 30 evra, tipa Cooler Master ili slične modele. Klokneš ga na 4.5 Ghz za svaki dan i opet neće da se puno greje. Tako može da radi godinama i da nema problema uopšte.

S druge strane, AMD FX je još u povoju, neće se to ispeglati do tamo negde treće generacije FX procesora, dakle ne pre sredine 2013. godine. Tako da batali uopšte da razmišljaš o AMD FX procesoru, Intel je pravo rešenje za tebe.

Na kraju, vrlo bitno je da kupiš 16 GB memorije, dakle za 5 godina 16 GB će biti nedovoljno i zato kažem da je bolje da već u startu kupiš 16 GB DDR3 memorije i da se na taj način obezbediš za duže vreme.

Vrh Dno