Šta je novo?

Fx vs sandy

Učlanjen(a)
11.03.2011
Poena
159
Ljudi uzimam nov komp na duze staze (5 god i vise). Moze drug da mi donese fx 8120 za oko 160 e iz inostranstva.
Ne znam koja najeftinija a dobra ploca bi bila dobra za ovaj model?Recimo gigabyte?
Pitam to da bih znao da sumiram konacnu cenu, u poredjenju sa i5 2500k koji izadje sa dobrom plocom oko 300e.(nekom z68)

I na kraju najvaznije pitanje,posto cu se baviti video obradom i dizajnom sta je bolje da umzmem na duze staze fx8120 ili i5 2500k pa cak i da isto kostaju sa plocom?

Hvala

Slucajno naleteh na temu. Upravo se i ja dvoumim izmedju te dve stvari. Da li da uzmem FX ili 2500k. Mada dosadasnja "istrazivanja" su mi pokazala da je 2500k daleko jaci od FX sto je za mene kao dugogodisnjeg korisnika AMD-a jako porazavajuce, al' nazalost trebaju mi performanse na budzetu pa cu verovanto uzeti sandy.
Ovo ti mozda pomogne, jedna od boljih ploca iz gigabajt jeste ova "GA-Z68AP-D3", sad zavisi zelis od ploce. Meni je bi ova odgovarala skroz. Jer generalno ne klokujem procesor.

Ako se odlucis da pazaris FX uzmi AS Rock 970 Extreme. Nije skupa ploca, a odlicna je. Moja preporuka je da batalis AMD i uzmes Intel 2500K, ako imas malo veci budzet uzmi I7 2600K. Ja sam pre 5 godina uzeo Quada i P35 plocu tada i evo i danas radi masina kao sat. Ako ces nesto na duze staze, stabilno i brzo-Intel+dobra ploca, moze isto AS Rock ili Asus i nemas zime narednih nekoliko godina.

Vidim da vecina ljudi savetuje i5 2500k na forumima. Medjutim postoje i oni koji kazu da pun potencijal fx serije ce se tek videti u windows 7 sp1 ili windows 8 kad se uradi bolja organizacija jezgara i onda ce fx biti brzi 20 posto. Ako je to tako,onda ce biti i bolji od i5 ako se ja ne varam?
Ne znam,znam da windows 8 ne izlazi sutra, ali opasno kuca na vrata :)

Vidim da vecina ljudi savetuje i5 2500k na forumima. Medjutim postoje i oni koji kazu da pun potencijal fx serije ce se tek videti u windows 7 sp1 ili windows 8 kad se uradi bolja organizacija jezgara i onda ce fx biti brzi 20 posto. Ako je to tako,onda ce biti i bolji od i5 ako se ja ne varam?
Ne znam,znam da windows 8 ne izlazi sutra, ali opasno kuca na vrata :)

Kucao, ne kucao za to što tebi treba, Intel je bolja varijanta a naročito sa preinstaliranim Mac Lion-om ili SL-om što se dizajna tiče. Zemaj si lepo neku GA ploču koja ima odrađen DSDT i Intel Core 2600 ili 2600K zbog HT jezgara i nauživaj se u čarima dizajna kao čovek odnosno kao svaki profesionalac.
Neka GA ploča (P67 ili Z68)+AMD HD 5670 sa 512 ili 1GB RAMa (prirodno podržana pod Mac-om)+2600 ili 2600K (svejedno koji ako nećeš da overklokuješ)+16GB DDR3-ke (2x8 ili 4x4).
Ako te bude interesovalo evo LINKa gde možeš pronaći DSDT za GA i druge modele ploča.

Sve ovo ti govorim iz ličnog iskustva...

Imam jedno pitanje za dugogodisnje korisnike intela, koliko je stock kuler na sandy-ju dobar? Posto planiram da ga uzmem tako kako je, ali sam citao da se dosta ljudi buni za njega, mada mi se cini da su u pitanju uvek overclockeri, ili gresim?

Imam jedno pitanje za dugogodisnje korisnike intela, koliko je stock kuler na sandy-ju dobar? Posto planiram da ga uzmem tako kako je, ali sam citao da se dosta ljudi buni za njega, mada mi se cini da su u pitanju uvek overclockeri, ili gresim?

Stok kuler nije za o/c a i cak sa njime se procrsor zagreje ali sve dok je to po specifikaciji Intela ti si bezbedan 100% i nema o cenu da brines i mnogo razmisljas i ne gresis ;).

Stok kuler nije za o/c a i cak sa njime se procrsor zagreje ali sve dok je to po specifikaciji Intela ti si bezbedan 100% i nema o cenu da brines i mnogo razmisljas i ne gresis ;).

Znaci ako ukljucim turbo i onda je ok, posto inace ne planiram da klokujem vise od toga? Posto generalno ni ta ploca GA-Z68AP-D3 nije posebno stabilna kada se radi klokovanje.

Znaci ako ukljucim turbo i onda je ok, posto inace ne planiram da klokujem vise od toga? Posto generalno ni ta ploca GA-Z68AP-D3 nije posebno stabilna kada se radi klokovanje.

Procesor je predvdijen da u kombinaciji sa fabrickim kulerom odradi sve implementirane specifikacije i f-je. Inace su ladni kao sprocer...

Zavisi o kom taktu govorimo. Sa stock kulerom u turbo modu na 3.8ghz, koji je inace i default za 2500k, ide oko 80c mozda i jace ako se dobro secam. Mada ako vec uzimas ovako jak cpu, bila bi greota da ne uzmes iole pristojan kuler, tipa Cooler Master 212+ koji je 25e. Ja sam sebi podesio da u turbo modu ide na 4.5ghz pri 1.32v a temperatura u full opterecenju ne ide preko 80c ali to je u sintetickim testovima, u normalnom radu i ostalim aplikacijama, ne prelazi 70c. Tebi, ako bi ga drzao na 3.8ghz, uz malo dotezanja voltaze, verujem da sa dobrim kulerom ne bi prelazio 60c.

Zavisi o kom taktu govorimo. Sa stock kulerom u turbo modu na 3.8ghz, koji je inace i default za 2500k, ide oko 80c mozda i jace ako se dobro secam. Mada ako vec uzimas ovako jak cpu, bila bi greota da ne uzmes iole pristojan kuler, tipa Cooler Master 212+ koji je 25e. Ja sam sebi podesio da u turbo modu ide na 4.5ghz pri 1.32v a temperatura u full opterecenju ne ide preko 80c ali to je u sintetickim testovima, u normalnom radu i ostalim aplikacijama, ne prelazi 70c. Tebi, ako bi ga drzao na 3.8ghz, uz malo dotezanja voltaze, verujem da sa dobrim kulerom ne bi prelazio 60c.

Stvarno, ako daješ 150+ eura za procesor, otvori se barem 20-30e za cooler. Mene bi bio blam da vozim 2700k na box-u :p

Nisam rekao da ga necu uzeti, ali uzimam kompenente kako ne bi spicio pare, za pocetak cu uzeti:
- maticnu (GA-Z68AP-D3)
- ram (8GB u boljem slucaju, 4GB u gorem zavisno koliko cu para imati)
- procesor (2500k nadam se da cu ga uspeti uzeti)
- napajanje (seasonic 660w x-series golden)
- surge arrest (koji god samo da je dobar)

A u sledecoj turi mislim da uzmem:
- hladnjak (212+)
- RAM (do 16gb)
- graficku (560ti ili ati ekvivalentne snage)

Napajanje moram uzeti neko golden posto mi je napon uzasan kuci, kao i surge arrest iz istog razloga, pricao sam sa ljudima iz seasonica i rekli su mi da ili uzmem uzasno skup ups za sta para nemam jer je gotovo 280e pure sin wave najjeftinij, a meni treba jaci ujedno i skupjli. Tako da sam od protekcije upsom odustao. Rado bih odmah uzeo sve komponente, al kao sto vidite moram da se snalazim. Sta vise moram da budem jedno vreme na integrisanoj grafickoj -.-
Ako znate nekog ko bi uzeo moju masinu za 250e sa sve upsom i ispravnim multi funkcionalnim uredjajem (ne radi stampa prazni kertridzi) onda cu moci da uzmem barem jos i ladnjak u prvoj turi :)
I da napomenem da mi je zao mi je sto cu morati da guram komp na stock cooleru al sta da mu radim :/

SS-660KM je apsolutno nepotreban za tu konfiguraciju, SS-520GM je puna kapa.
Gold sertifikat nema nikakve veze sa peglanjem napona, već sa efikasnošću. Sva današnja iole krštena napajanja imaju aktivni PFC, tako da veoma dobro peglaju napon.;)

Poslednja izmena:
@Sharpshooter Hvala na informaciji sada znam za koliko da nudim.
@Peja da li si siguran da mi je dovoljno 520w posto ne zelim da uzimam novo napajanje sa svakom novom komponentom posto planiram da uzmem 560ti/6850, 16gb rama i taj procesor, kasnije ivy bridge ako bude ploca podrzavala ili i7, i da 4x sataII hdd? I da ono sto mi je takodje bitno jeste da mi ne krepaju komponente kada dodje do neke greske na mrezi pa prodje veci napon (kokretno zelim da se spali napajanje, a komponente ostanu srecne i zive). Super bi bilo ako zaista moze, al kod mene dosta skacu naponi na rasponu izmedju 170 i 235v (opstina temerin ako ikom ista to znaci) sa time da ce racunar cesto raditi sa 90% opterecenja procesora i memorije. Graficka s vremena na vreme (3d modelovanje je u pitanju i renderovanje). Ja cu biti jako srecan ako je dovoljno napajanje od 520w za tu masineriju :)

UU pa to je genijalno, pretpostavljam da ce i turbo mod raditi korektno na takvoj konfiguraciji? Tj. da ce to napajanje regularno moci da ga izdrzi.

Poslednja izmena:
E sad jos jedno pitanje oko kog mi se cini da je bilo price, al vidim da si mi predlozio da uzmem ss520GM, koja je razlika izmedju tog i ss-520GM osim sto je modularno. Posto mi je 520GM pristupacnije?
Hvala na svoj pomoci :)

Kucao, ne kucao za to što tebi treba, Intel je bolja varijanta a naročito sa preinstaliranim Mac Lion-om ili SL-om što se dizajna tiče. Zemaj si lepo neku GA ploču koja ima odrađen DSDT i Intel Core 2600 ili 2600K zbog HT jezgara i nauživaj se u čarima dizajna kao čovek odnosno kao svaki profesionalac.
Neka GA ploča (P67 ili Z68)+AMD HD 5670 sa 512 ili 1GB RAMa (prirodno podržana pod Mac-om)+2600 ili 2600K (svejedno koji ako nećeš da overklokuješ)+16GB DDR3-ke (2x8 ili 4x4).
Ako te bude interesovalo evo LINKa gde možeš pronaći DSDT za GA i druge modele ploča.

Sve ovo ti govorim iz ličnog iskustva...

a jel ne moze 2500k? mora li 2600?

JA bih FX-a uzeo. Future proof, tek dolazi njegovo vreme! 8 jezgara naspram 4, matematika je jasna. Mnogi su savetovali i e8500 naspram q6600, pa evo ga sad e8500 stuca a q pegla sve i dalje... Neko ce uskoro izbaciti neki monster od igre tipa novi Gta koji ce da proguta 16 jezgra ako ih ima, u to budite sigurni... A na loading screen-u pisace. "Future is Fusion" :)

Poslednja izmena:
JA bih FX-a uzeo. Future proof, tek dolazi njegovo vreme! 8 jezgara naspram 4, matematika je jasna. Mnogi su savetovali i e8500 naspram q6600, pa evo ga sad e8500 stuca a q pegla sve i dalje... Neko ce uskoro izbaciti neki monster od igre tipa novi Gta koji ce da proguta 16 jezgra ako ih ima, u to budite sigurni... A na loading screen-u pisace. "Future is Fusion" :)

Koliko sam ja gledao problem je sto je FX konfiguracija generalno puno puta skuplja od sandy platforme. Tj. fusion ne vredi ako ne uzmes neku plocu 990fx extreme jer su sve ostale uzasnog kvaliteta i moraju da se obavezno klokuju kako bi mogle da rade sa memorijom koja radi 1600mhz+. Sa druge strane koji ce ti FX bez vodenog hladjenja sto je jos 100e na celu konfiguraciju. Sam FX procesor sa 8 jezgara nije stigao kod nas a cena mu nece biti ispod 190e. Pa ako zaracunas da ti je ploca skuplja za 30-50e od intelove, i da ti treba hladjenje koje ce te izaci 100e i da moras jako da pazis koju memoriju uzimas... Ispadne te konfiguracija toliko skuplja da mozes te pare ustekati i kasnije kada "dodje vreme" FX procesora kupis drugu generaciju koja ce sigurno biti bolja :)

Za FX8 treba i ozbiljno napajanje, to što AMD marketing preskače tih par "nebitnih" detalja je druga priča ...
A Piledriver će biti celih ~10% brži od BD-a, tako da ne treba računati da će BD-u "doći vreme" u skorijoj budućnosti.

Poslednja izmena:
Sad izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih ali mislim da je bolje da postavim unutar ove.
Naime uzeo sam 2500k i dosta sam zadovoljan, drzim ga za sada (dok ne skupkm kesha) na njegovom originalnom kuleru. Imao sam malo frustracija sa njim, niko nije spomenuo da se tako tesko postavlja u podnozije, posebno kad su ostale rupe na metalnom delu procesora od tog naseda koji ga drzi. Mislio sam da sam polomio procesor, a zvuci lomlenja keramike mi se nikako nisu svideli. Al koliko sam gledao po internetu to je normalna stvar. Mada za one koji se razmisljaju da uzmu intel umesto da nastave sa amd sledece stavke koje nisam znao i nisam ni video da pise igde jeste da:
- intel se mnogo teze postavlja u podnozje, cuju se zvukovi pucanja i procesorov hladnjak se blago osteti u procesu
- intel nema nogice na procesoru kao sto ima amd
- postavljanje stock coolera na intel je malo frustrirajuce jer se opet cuju zvukovi pucajna keramike i treba ga malo siliti da legne kako treba.

Osim toga, temperatura mi je generalno oko 40C pri oko 50% opterecenja, nisam radio ni jedan stress test, igrao sam skyrim 8 sati. Sad ono sto me brine jeste da li je ok da klokujem memoriju preko multiplikatora sa 1333 na 1600 (promenio sam u biosu multiplikator sa 13.3 na 16.0) posto sam citao po nekim forumima da to kao moze ostetiti sandy o_O?
Sa druge strane da li neko zna koji je dobar utility za klokovanje graficke, imam 6750 pa bih hteo da je gurnem malo, pri punom opterecenju radi na 48C pa mislim da moze jos da izdrzi (cedim joj mast sa skyrimom stavio sam na high i jos povecao neka podesavanja)?

Vrh Dno