Šta je novo?

FX procesori

Zasto bi bili neistiniti?
Sve su to novije igre koje koriste dosta threadova i igra se na 1440p rezoluciji, gde se uvodi veci gpu stress nego na 1080p gde je sa kartama kao 1080 ili titan X sa kojima se testira eliminisan gpu limit.

P9 Lite TT

Jeste da opada razlika između procesora sa porastom rezolucije zbog opterećenja grafičke karte, ali samo opterećenje procesora ne opada. Nema teorije da FX ima bolje performanse od R7 bilo gde. R7 ima 8 fizičkih jezgra koja su i pojedinačno (mada je to malo teže porediti sa FX-om) i grupno mnogo snažnija od FX-ovih, plus što ima i HT. Ne verujem da može negde da ima bolje performanse i od i7 7700. IMHO, fake testovi skroz. ( :

Nisam video da FX daje bolje rezultate na klipovima, uglavnom su u svakoj igri rezultati losiji ali prihvatljivi za gaming.

Ryzen daje slabije rezultate nego sto je sposoban u gamingu, to se zna od prvog dana, postoji neki problem.

Jedni pricaju da je Scheduler(sto su iz amd-a rekli da nije), drugi da interna komunikacija izmedju jezgara Ryzena ima visoku latenciju, treci da je problem sa Ram memorijom.

Svakako nesto pravi problem, jer daje super rezultate u sintetici, i za single i za multi-core, a u gamingu ne.

P9 Lite TT

I u igrama Ryzen daje dobre rezultate, ne baš kao top Intel procesori, ali daleko bolje od FX-a. Bilo je tu i tamo problema, ali i sa svim tim su te dve arhitekture neuporedive. U par testa (ova postavljena) FX ima bolje rezultate i od i7 7700 i od R7 1800x, što nema teorije da bude tačno. Prelistao sam samo prvi video i to kraj gde su grafikoni.

Covek je uveo i GPU bottleneck u pricu jer testira na 1440p sa svim odvrnutim na apsolutni maksimum.

Uglavnom kada se testira cpu snaga, testira se na 1080p sa Gtx 1080 ili Titanom i tu se onda vidi ogromna razlika.

Testirao je titlove koji dobro koriste multi-thread i uveo je GPU limit, vidis da se svi vrte tu na slicnom fps-u.
Klip sluzi da pokaze da u realnim situacijama FX nije beskoristan kao sto se to misli, jer realna situacija nije Titan X/1080 na 1080p monitoru, uglavnom ljudi igraju na 60hz.

Niko nece upariti FX sa 1080/Titanom niti ce iko upariti 7700k sa Rx 470/480 za gaming, to je suludo.

Edit: na oba klipa se vidi da je minimum fps manji na FX-u, sto je u sustini i problem sa njima, minimalni FPS.
I average je manje, bila bi jos veca razlika da je to testirano na 1080p.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Po tome je onda ceo test besmislen. ( : U svakom slučaju, nigde taj FX ne može da ima bolje rezultate od i7 7700 i R7 1800x ako se testira u istim uslovima. U AC FX ima bolji min FPS od oba procesora, u Fallout 4 je bolji od R7 1700, a ni od njega ne može nikako da bude bolji. Zato ne verujem tim rezultatima.

Nije FX beskoristan, samo je u pogledu cena/performanse besmislena kupovina. Čak i polovan je i dalje poprilično precenjen.

Korisnice G4560, sad si nasao da prozivas FX za cena/performanse, gde si bio pre tog procesora? [emoji14]

Kad sam ja uzeo FX 6300 i ovu plocu(koja je dobra ploca), za te pare sam mogao uzeti Haswell i3 i losu plocu.

A 6300 klokovan kako treba i sa memorijom u dual channel na 1600(dual rank) ili 1866(single rank) brise pod sa haswell i3-jkama(ne racunamo igre koje rade sa 2 threada), a hladjenje kosta 20e i koristce se na jos 2-3 builda posle ovog.

Lako je sad pisati cena/perf odnos kad je intel izbacio i3 za 65e i samim tim unistio celu amd ponudu(van Ryzen-a), jer taj proc, ploca i 8gb rama kostaju 160-170e novi.

Fx 8xxx nov kosta 110-150e u zavisnosti koji je model u pitanju.
Polovan 8300 za 100tinak evra je dobar izbor za nekog ko ima dobru plocu i nekog Phenom-a, a nema novca ili ne zeli da menja celu platformu.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Džabe dobra ploča ako je platforma mrtva i loša. Uzeo bi i3 i lošu ploču, ali bi sad mogao da bozneš i7 4790(k) npr i uživaš u narednih 5 godina. Ovako ćeš za upgrade morati da se akaš sa postavljanjem nove platforme.

Koliko kosta bockanje? Da ne bude, da se isplati prodati staru masinu i kupiti NOVU sa ryzen r5, ddr4 i opet voziti.

Džabe dobra ploča ako je platforma mrtva i loša. Uzeo bi i3 i lošu ploču, ali bi sad mogao da bozneš i7 4790(k) npr i uživaš u narednih 5 godina. Ovako ćeš za upgrade morati da se akaš sa postavljanjem nove platforme.
Gde da ubodem 4790k, na h81 plocu?

Meni je to greh :D
Edit:

Septembra Boze zdravlje ide ovo na dobos dok je jos pod garancijom i uzima se 4/8 Ryzen ili neki intel ekvivalent u perf/$ odnosu u cenovnom rangu od 300e cpu+ploca.
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Tebi je greh dok realno radi odlično. 4790 + b85 npr, odlična kombinacija. Do 200e košta bockanje. Dobro je da postoji mogućnost bockanja, dok je FX mrtva platforma.

Posteno, jeste. Tad sam znao dosta manje nego sto znam sada, ali i da sad imam opciju da za isti novac uzmem ovo sto trenutno imam ili neki zakljucan i3 sa dosta losijom plocom, isto bih uradio. Nisam se pokajao ni u jednom trenutku :D

Nisam gadljiv na intel, ako bude neka povoljna haswell i5/i7 polukonfa pod garancijom u trenutku moje sledece kupovine, da bude dosta jeftinija od novog kompleta slicne snage, uzecu bez razmisljanja :D

Jedini upgrade path koji vidim jeste nesto po snazi u rangu otkljucanog i5/zakljucanog ili otkljucanog i7, haswell i novije.

Edit:

Ako se povampirim i resim da batalim sve igre osim Mmorpg-jeva, mozda prodam sve ovo i uzmem g4560 i 8gb ddr4 na h110 ploci, novac sto ostane uzmem neki Freesync monitor uz prodaju ovog, i toliko od mene :D
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
lol Pa sta je onda i3, ako je fx precenjen?

Ko je spominjao i3, sad imaš Pentium-a koji je upola cene najjeftinijeg FX-8300, za koji ne treba ploča od 100 evra i dodatno hlađenje. FX-83xx platforma košta skoro ko jeftina varijanta i5.

@ivanbass1
Kad si ti uzimao bila je skroz drugačija priča od ove sada kada sam ja uzeo. ( : Meni je u planu bila i5-ca, ali je neplanirano crkla grafika.

I klokovan FX je i dalje prilično daleko od Intel-a. Čak i u igrama koje koriste više niti pravilno nije značajna razlika i sasvim je igrivo u oba slučaja, pritom je takvih igara malo.

Od kog intela je daleko? Od i3-ja i pentiuma sigurno nije [emoji14]

Za solidan OC fx-a ti je potrebno 80e za plocu kao iz mog potpisa i hladjenje od 20e takodje kao iz mog potpisa. Sa tom kombinacijom fx 8xxx ide na 4.3-4.5 ghz u zavisnosti od primerka. Sve to kosta otprilike 200e, a i5 krece od 170-180(bez ploce).

U sustini jeste blizu i5 polukonfe, na 30-40e je od i5 6500+h110, ako ne racunamo hladnjak(koji ce uvek dobro doci) 50-60e.

Hladjenje ne bih racunao u cenu, jer ono traje. Cak i LC power salje mountove za AM4 platformu besplatno, za kuler od 20e ;)

Svakako ima dosta ljudi koji imaju phenome i uzimace polovnjake FX-e kad izadje Ryzen R5.

Mali off, najjeftiniji 4/8 najavljen po 150$. Smesna cena :)
http://wccftech.com/amd-ryzen-5-1600x-1500x-april-11-launch/?utm_source=wccftech&utm_medium=related

P9 Lite TT

Za solidan OC fx-a ti je potrebno 80e za plocu kao iz mog potpisa i hladjenje od 20e takodje kao iz mog potpisa. Sa tom kombinacijom fx 8xxx ide na 4.3-4.5 ghz u zavisnosti od primerka. Sve to kosta otprilike 200e, a i5 krece od 170-180(bez ploce).

U sustini jeste blizu i5 polukonfe, na 30-40e je od i5 6500+h110, ako ne racunamo hladnjak(koji ce uvek dobro doci) 50-60e.

Hladjenje ne bih racunao u cenu, jer ono traje. Cak i LC power salje mountove za AM4 platformu besplatno, za kuler od 20e ;)

Svakako ima dosta ljudi koji imaju phenome i uzimace polovnjake FX-e kad izadje Ryzen R5.

Mali off, najjeftiniji 4/8 najavljen po 150$. Smesna cena :)
http://wccftech.com/amd-ryzen-5-1600x-1500x-april-11-launch/?utm_source=wccftech&utm_medium=related

P9 Lite TT
Pa koliko ce onda najjeftiniji 4/4 ne moze tako mala razlika između njih...
Onda 4/4 da bi bio isplativ mora biti barem 30,40e jeftiniji :)
Ovo ce morati bolje da se OCuje od Ryzen R7...Ako dostize preko 4ghz intel nema sta da trazi po ovoj ceni :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:

Pa postavljaše ovde baš testove naklokovanog FX-8350, daje bolje rezultate od ovog Pentium-a u 4 igre, a i tu nije neka značajna razlika. ( :

Kacio je i Caridze testove gde taj isti u novijim igrama daje bolje performanse od i7 2600(ako se dobro secam), u igrama koje lepo koriste threadove [emoji14]

P9 Lite TT

odite na game gpu, i videćete u svim testovima da se i fx 6300 i te kako dobro drži.
pogotovo sa dx12/vulkan naslovima, koji jesu budućnost.

fx je veoma dobar procesor (na stranu kriminalan IMC , 2 int po jezgru...) i bio je sabotiran od mikrosofta
(primetićete da Rajzen ne koristi mnoge instrukcije koje je imao FX, jer je MS rešio da ih ne implementira)

najgora i najgluplja stvar je verovati u hipi, a hipi u ovom slučaju širi plavi dvojac, potpomognut mikrosoftom.

IMC je stvarno ubistven na fx-u.

Sa 4 stick-a nece da udje u windows na 1866(a deklarisani su na 1866), cpu NB ne mogu da klokujem uopste sa 4 stika(nisam ni probao sa dva stika, ali sam 99% siguran da je do toga).

Morao sam da downklokujem memoriju da bi radila :|

P9 Lite TT

Znam da ovo nije tema za pitanje ali pitacu ovde. Da li neko zna gde bih mogao da kupim thermal pad u NS ili u Su ?

Izvinjavam se na smetnji.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

ja znam gde ima čvarci i kavurma .... zezam se, termal padove naručujem sa alija, iz kine.

Pregledaj i na KP, ima ponekad.

Kacio je i Caridze testove gde taj isti u novijim igrama daje bolje performanse od i7 2600(ako se dobro secam), u igrama koje lepo koriste threadove [emoji14]

Pa te 4 igre su i u pitanju, samo što mislim da je tu pomešano sa nekim i3. i7 ima da dostigne samo kad su oba isključena, tad su tu negde. ( :

https://youtu.be/8jd9Gz5bx8k

Izvoli [emoji14]
Na sredini se s leve i desne strane vidi fps lepo.

I7 daje uglavnom bolje rezultate, ali ne toliko ( :
Posle svake igre ima minimalni fps.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Ja se sa ovim mojim procom sit naigrah na max 19x12 rez evo vec nekoliko godina. Nisam imao love tada za i5k ali nisam se pokajao. Bf1 radi stalno preko 70fps na max podesavanjima u dx11. Na dx12 imam stutter. Bf4 prede 80-90-100 frejmova takodje na max 19x12 rezoluciji. I još uvek ne nalazim valjan razlog da ga menjam.
Jedina igra koja zna da ulupa ovaj fx8320 je Borderlands 2 na max sa jos trojicom u mp. Ne uvek naravno vec u velikim obracunima sa mnogo likova na ekranu ili jakim bosovima. Ova igra bas voli Intel.

Sent from my Nexus 5X

Jel si klokovao NB, @ppredrag?

Ako nisi, klokuj.
Probaj ram da dignes na 1866 uz labavije latencije.
Budi spreman da vadis bateriju i da podesavas sve opet ako se upustas u Ram OC, mada je to posao od minut-dva.

NB probaj na 2400 ili 2600 uz podizanje Cpu NB napona do 1.3v.

P9 Lite TT

Nb je na 2600 uz napon od 1.275V. Patriot se ionako slabo voli sa ovim Asusom tako da ram drzim na 1600 9 9 9 24 1.5V 1T

Sent from my Nexus 5X

Super je to OC onda, i klok i NB lepo nasvirani.

Steta sto ram ne moze dalje, bili bi jos bolji rezultati.

P9 Lite TT

Ali proc trazi 1.45 za 4.4Ghz sto i nije bas sjajno al ne moze covek bas sve da ugodi. 4.5Ghz iskljucivo uz hladjenje naponske i soketa dodatnim kulerom ali ne treba mi dodatna buka za 100Mhz

Sent from my Nexus 5X

Nazad
Vrh Dno