Šta je novo?

FX procesori

Jel ima u biosu Load Line Calibration ili LLC?

Ako ima, kako je podesen?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nema sad sam detaljno pregledao

Послато са E2303 уз помоћ Тапатока

Napon ide i do 1.35, otud i 55c temperatura.

Ako ne prelazi 60 okej je, tako ce ti biti i stabilnije nego kad turbo vrslja po sistemu i tera napon do 1.45..

Edit:
Mada mozes da oboris takt na 3.5 ili 3.6, pa ako su manje temperature i odgovara ti tako da ga tako i ostavis.

Poslednja izmena:
Aha znači da ne idem više sa mnoziocem ja sam mislio da ćemo probati još gore nešto preko 3.7

Pa ako je sada temperatura na 55c, ne bih ga vise dirao preko toga.

Ipak ploca nije pravljena za to, napajanje je diskutabilno i hladjenje je neadekvatno, a to je sveto trojstvo za OC.

E da i to sam hteo da pitam da li je moguće da je svaki intel I bolji od fx 6300

Poslednja izmena:
Aha pa dobro kuler mzd nabavim za koji dan pa da probamo malo više, tj dokle ploča bude dozvoljavala

Ne bih sa tom plocom i napajabjem isao preko 3.8,3.9 max, koji god da je kuler.

Za mene su to nesigurni mobo i psu.

Bolji za koju namenu?
Za gaming jeste bolji i3, od neklokovanog fx 6300, kad se adekvatno klokuje fx (kako je kolega Caridze objasnio) i igra koristi 6 threada kako treba, fx ce davati iste ili bolje rezultate.

Ali ti nemas ni plocu, ni napajanje, ni ram da bi isao na neki ozbiljniji OC.

Edit: nemoj da me shvatis pogresno, ja bih ti najradije pomogao i izdvojio vreme, ali jednostavno nema uslova za neki bolji oc u ovoj situaciji..

Poslednja izmena:
Aha razumem, ona tako gledano bolje je kupiti I3 i završiti posao, ali iskreno opet sam više nekako za AMD

Poslednja izmena:
Pentium g4560, h110 ploca i 8gb memorije je oko 170e novo, u domacim radnjama ili na KP isto izadje, dosta bolje resenje nego ne-klokovani fx 6300, a trosi 50w.

Edit: naravno zavisi i od namene, ako ti sa ovim okej radi i nemas problema, nemas potrebe da menjas.

Hahhah što bih te pogrešno shvatio znam o čemu pricas tj razumem te, mn iskreno ploča samo zeza, za napajanje se ne brinem ja,ne znam da li sam rekao već ram je Kingston 8gb slot hyperx starija verzija je samo...

Da da znam pa ako budem prodao ovo moje ili sta vec gledao sam da uzmem i5 3820 mislim da je on korektan procesor i bez kloka..

Poslednja izmena:
Na fx-u ima dobitaka kada se koristi Dual channel ram, kao i od brzeg rama.

Iz prve ruke sam osetio koliko su manji fps dropovi na gta V recimo, kada se koristi malo brzi i dual channel ram uz klokovanje.

U tim situacijama gde mi je bas dropao fps(i do 40) sa 4.3ghz, sa brzim ramom od prethodnog i u dual channel i 4.5ghz taktom ne ide ispod 52-3 skoro nikad, sto je dosta velika razlika.

Da to sam ja primetio da nekad bas ima drop al mislio sam da je to do harda,da to je već baš velika razlika, ali opet mislim da je pametnije kupiti neki I i ne zezati se oko oc

I opet greška nisam mislio na i7 3820, nego na i5 2400k, kopirao sam nisam.ni gledao šta piše haha

Drop moze biti do svacega, ne mora znaciti da je do procesora, i do graficke moze biti drop lagano, zavisi od situacije, komponenti..

Tad dok sam igrao gta v bila je gtx 460 verzija 700mb , igralo se ugl normalno sem tih nekad dropova odjednom na par sekund dva ...

@ivanbass1, Ja bih te sada malo maltretirao sa OC-jem NB-a i RAM-a, da ne zvruji samo procesor na 4.4, ali cu sacekati da zavrsis tekuce probleme :D

^Ti vec imas ram na 1866, tako da za pocetak samo kreni od nb-a.

Memoriju mozda uspes da klokujes, mozda ne, pretpostsvljam da imas 2x4 ili 1x8 kad vec radi na 1866.

Koji je def klok za NB i def NB napon tu kod tebe?

Posto je 970 chipset, pretpostavljam da je 2000mhz NB i da je napon 1.175 kao kod mene.

Ako je tako, probaj da stavis NB na 2200(on se menja u tikovima od po 200), i NB napon na 1.225 recimo.

HT clock ne diraj.

Uveri se da ti je NB klokovan u Hwinfu ili nekom drugom programu, kolega Caridze mi je objasnio da neke ploce jednostavno ne podizu klok Nb-a iako ti podignes u biosu, pa zato proveri preko nekog programa koji ocitava, da ne dizes napone dzabe ako se nista ne desava.

Cpu temperatura ce porasti dizanjem NB napona.

Ako nece sa 1.225 naponom da odrzi 2200, probaj sa malim podizanjem CPU napona, ako nece ni tad, probaj sa NB naponom 1.25.
Stabilnost testiraj u prime95, po pola sata-sat vremena je dosta za ove da ih nazovem medju-klokove, cilj je da NB bude na 2400, mozda i 2600, a NB napon maksimum 1.3v.

Prati temperature Cpu-a,Socketa i vrm-ova sve vreme, cpu do 54-5, preko toga ne bih isao za svakodnevni OC.

Poslednja izmena:
^ Hvala ti na odgovoru. Stavio sam NB na 2200 mhz-a a napon mi je od ranije, kada sam OC-ovao procesor, bio podesen na 1,231. Stavio u Prime na Small FFT, vrti se upravo, nekih 15 minuta, ostavicu ga jos. Termalna margina je 21 stepen za sada.
E, ono sto me buni je sto drugo jezgo ne radi nista u Prime-u.
Pise: ERROR: Illegal Sumout
Possible hardware failure, consult readme. txt file, restarting test
Tako nekoliko puta i zaustavio test na tom jezgru.
AMD OD pokazuje na svim jezgrima osim CPU1 100% aktivnost, dok je na njemu 1-2%.
Readme.txt fajl ne daje definitivan razlog te greske.

Poslednja izmena:
Napon procesora ili nb-a?
1.231 je prenisko za 4.4 klok za fx 6300 ako je to napon procesora.

Testiraj blend u prime jer bolje testira memoriju.

Ako jezgro u prime ne radi nista- po svoj prilici je napon procesora prenizak.
Koliki si napon stavio za cpu, ne za NB?

Napon procesora ili nb-a?
1.231 je prenisko za 4.4 klok za fx 6300 ako je to napon procesora.

Testiraj blend u prime jer bolje testira memoriju.

Ako jezgro u prime ne radi nista- po svoj prilici je napon procesora prenizak.
Koliki si napon stavio za cpu, ne za NB?

Ne, ne, napon procesora je 1.38 a NB napon je 1.231. Zakucao je komp posle oko 20 minuta skroz i morao sam da restart odradim upravo. Poslednja margina koju sam video je 19.8 pre nego sto se slika zamrzla. Pusticu sada blend bez da menjam ostale parametre. Sta da radim ako zakuca opet?

Pa jel si ti testirao taj klok od 4.4 ranije u prime da vidis da li je stabilan, ili si stavio 4.4 i vozio? :D

Pa jel si ti testirao taj klok od 4.4 ranije u prime da vidis da li je stabilan, ili si stavio 4.4 i vozio? :D

Testirao na 4.3 i onda rek'o, ma sta je jos samo 100 megahercica :D U blendu puk'o posle minut. Da spustim mnozioc, da probam na 4.3 ili nesto drugo?

Puk'o kao tikva :D

Spusti ti klok nb-a na default i vrati NB napon na default i onda testiraj klok bez nb-a, pa kad napravis da radi 4.3 ili 4.4 stabilno, da prodje 2 sata bar u prime95 blend, onda kreni na NB.

Evo, odradio i pustio prime opet,opet pukao. Sacu spustim na 4.3HT Link speed mi je podesen na 2400mhz od ranije. To ok?

Jel imas LLC (load line calibration) podrsavanje? Kod mene na GB ploci bez toga podesenog na medium je previse obarao napon.

Ne znam da li ga ima na Asusu.

Prati napone u hwinfo64, da Vcore ili Cpu Core kako vec pise ne obara previse pod opterecenjem. Ako je 1.38 napon ne bi trebalo da ide mnogo ispod toga u prime95, najnize 1.375 ili neka slicna vrednost.
On crashuje ako mu je napon prenizak, prati isto temperature za Vrm, u hwinfo64 ima sve to lepo, i daje tacnu temperaturu procesora(ne marginu kao AoD, vec temperaturu, i tacna je vrednost).

HT 2400 je default i to ne diraj.

Poslednja izmena:
Jel imas LLC (load line calibration) podrsavanje? Kod mene na GB ploci bez toga podesenog na medium je previse obarao napon.

Ne znam da li ga ima na Asusu.

Prati napone u hwinfo64, da Vcore ili Cpu Core kako vec pise ne obara previse pod opterecenjem. Ako je 1.38 napon ne bi trebalo da ide mnogo ispod toga u prime95, najnize 1.375 ili neka slicna vrednost.
On crashuje ako mu je napon prenizak, prati isto temperature za Vrm, u hwinfo64 ima sve to lepo, i daje tacnu temperaturu procesora(ne marginu kao AoD, vec temperaturu, i tacna je vrednost).

HT 2400 je default i to ne diraj.

Ima LLC. Bio je na auto, stavio sam na enabled.
A VCore stoji na 1.356 u HW64 pre nego sto upalim blend u Prime95. Kada pocne test padne na 1.296-1.320. Znaci da treba da dizem voltazu? Inace, do sada nije bilo crashovanja, od kad sam spustio na 4.3. Mozda i prsne, ali bar nije posle minut-dva.

Koja podesavanja ima za LLC?

Auto i enabled samo?

Tebi treba da napon koji podesis u biosu ostane takav i za vreme OC-ja, a ne da padne za celih 0.1v, to je mnogo.

Zato sluzi LLC.
Koje opcije ima osim auto i enabled?

Ako prsne, ne valja, mora bar pola sata da prodje za ove medju-klokove, za finalni klok 2 sata pa navise(neki ostavljaju i 24).

Auto, enabled i disabled su mi jedine opcije i za CPU i za NB LLC. Izvalio sada da sam stavio za NB enabled, a CPU na auto. Stavio sada oba na enabled, pokrenuo Prime i pokazuje Vcore 1.404.

Vrh Dno