Šta je novo?

FX procesori

Serija 6 kod Intela zbog DDR4 kontrolera ima drasticno veci Bandwidth u odnosu na seriju 4, najmanja razlika je po meni izmedju serija 3 i serije 4 kod Intela manje od 10 % po parnjaku

Cudim se sto i ja upado u zamku pa ovde udarih u offtopic, sve to treba otici kod njih ( Ineldzija) pa im reci nasa tema FX procesori, tvrdim da su best for buck ko se iole potrudi...

( natera me polarna lija, lijo,lijo, pa dolijo)

Poslednja izmena:
Jeste ali su povecane i latencije, pogledaj malo gaming testove i3 4160 protiv 6100 i videces da nema neke ogromne razlike..

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Zavisi od igre do igre mislis i3 4160 vs i3 6100, ja da se pofalim sa FX 6100 prepisah i3 4160 za 30 % u PC Testu 9 ( zadnjem), da veca hercaza vece latencije ali i veci Bandwith

Da, mislim i3 6100 vs i3 4160.

Nema tu neke ogromne razlike, jedino sto je platforma kao platforma perspektivnija mozda, u fpsu u igrama po nekoliko fps-a razlike uglavnom, nista vise.

Pozdrav opet ako sam pogodio temu, koja je optimalna tj temperatura za igranje da ne bude posle fatalna tj mnogo meni je oko 55 otp, imam neki mali kuler al hladi ga za sad ja msm

Послато са E2303 уз помоћ Тапатока

Pogodio si temu, ovde pisi bilo kakva pitanja vezana za fx.

Njima je preporucena temperatura za dugorocno koriscenje do 61c.

Kako ti je podesen procesor u biosu?
Ako je samo uboden bez podesavanja verovatno radi na previsokom naponu, obicno im je fabricki napon nenormalan i moze da radi na dosta nizem.

adfe5990f18303e83bd97cbfb26c2632.jpg
ne znam koliko se vidi kuler je neki cm jedino mali al opet bolje hladi nego fabrički, pa nisam nista dirao u biosu samo je stavljen i od tad ni klokovan ništa

Skini Hwinfo64 i pusti ga da radi neko vreme i koristi pc normalno, pa okaci ovde screenshot da se vidi deo gde pise Vcore.

gerg.PNG evo ovako trebalo bi da je dobro..

1.43 napon, majko mila, preterali su sa default naponom..

Meni taj isti procesor radi na 4.5 sa manjim naponom od tog.

Jel znas da se snalazis po biosu?

hahahha :D, pa znam trebalo bi xD 534534256.PNG evo pod opterecenjem od 4 minuta kolko vec,samo mi daj napon koji da stavim..

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da napon bude zakljucan-ni na kojoj ploci.

Ja bih na tvom mestu, za procesor, krenuo od ovog:

Udji u bios, i opcije za procesor:

Ugasi sledece:
-Turbo
-Cool'n'quiet
-Core 6 state
-Apm
-Svm
-C1E

Ukljuci HPC, ako je po defaultu ugasen.

Takt procesora i ostalo nista ne diraj, nek bude na auto/default ili kako vec pise.

Mora da ima podesavanje za napon, kod mene na ploci je "Advanced voltage settings", malo potrazi po biosu i naci ces.

Vrednost Cpu Vcore postavi, za pocetak, na 1.3v, mada mu je i to verovatno vise nego sto treba za stock.

Za pocetak uradi ovo iznad sto je napisano, i istestiraj sistem za stabilnost. Druge vrednosti u biosu nemoj da diras i budi pazljiv pri podesavanju ako to nikada ranije nisi radio.

----------------------------------------------

Cool'n'quiet moze i da ostane ukljucen, za pocetak bih ga iskljucio, a za dalje cemo videti.

On pod opterecenjem ide do 1.44v, sto je stvarno previse, bolje manualno da ga napravimo da sva jezgra rade uvek na 3.8 nego ovaj turbo sa 1.44 naponom.

Ta ploca nije za Oc, niti je kuler za oc, ali mislim da mozemo da postignemo bar onoliko koliko je turbo frekvencija za sva jezgra, a da oborimo temperature i napon.

Umoran sam sada, kasno je, za sada uradi ovo sto je iznad crtica ako hoces i imas snage, pa cemo sutra da nastavimo.

ajde sad cu probam pa se javljam za 5 minuta ,ma znam da je ploca krs na njoj je bio kvad neki pre ,dok nisam kupio ovaj i od tada ostalo da prodam ovu i nabavim novu plocu.

Evo valjda sam nesto uradio mislim da nisam našao core 6 state, i apm ostalo sve urađeno i smanjio sam voltazu
41f1dc5eb51d3b8a7b2bffc0a7faebe2.jpg
32690f887e7a0fe6d36ed5d9003d0a78.jpg

Turbo si ugasio?

Radi sad malo sa racunarom, ili pusti neki stress test ako si tako malopre tesrirao i opet screenshottove iz hwinfa, da se vidi Takt procesora, temp procesora i Cpu Core napon.

Ugasio sam turbo,pa malo pre je onaj test u winraru msm da moze i on ,eo i sad je 8 minuta u testu tom Capture.PNG

evo i odavde jedna slika qweqwe.PNG

Jel vidis koja je razlika u temperaturi?
Jes' da nema turbo boosta i da uvek radi na 3.5, ali meni je tako mnogo stabilniji racunar nego kad je turbo upaljen i on radi kako mu je volja.

Koje napajanje imas?

Idem na spavanje sada, sutra cemo probati da ga podignemo da radi na 3800 uvek, na svim jezgrima, bez turba.

Edit:

Na koliko si podesio Napon u biosu?
Po ovom ocitavanju, on je 1.1v

Rekao sam da stavis na 1.3v, za pocetak, pa kasnije da probamo nize ili da podignemo klok malo sa 1.3v..

Poslednja izmena:
Da to sam hteo da kazem da je mnogo bolja temp dobro opet za sada nema turbo ali namestice se :D , sta ovo znaci, ne razumem se bas u ovaj hw.. qweqwe.PNG ,hahaha to sam ocekivao od nekog napajanje kakvo je ,nekad je bilo seasonic 450w cini mi se staro imalo je sve ata kablove pa sam ja to sve prevezao stavio sata i dodao 2x6 pin za grafiku i evo vec pola godine sljaka :D eo i slike da ne ispadne da lazem ne daj boze haha :D asdasd.jpg

Pa stavio sam kao na onoj slici sto sam poslao ,sledece moguce je bilo nesto preko 1.3 zato sam stavio ovako

Kad namestas napon namesta se na +/- na tastaturi i tu moze da se menja vrednost za po 0.005v, podesi ga na 1.3v, 1.1 je prenizak napon po svoj prilici, a ovaj test nije adekvatan da bi to pokazao.

Edit: to sto si zaokruzio je po svoj prilici Vrm za procesor.

Edit2:

Kupi krsteno napajanje...

Poslednja izmena:
Pa tako sam i radio na ovoj maticnoj ne moze drugacije ,sad cu da staviti za jedan vise msm koliko moze..

Podesi da bude 1.3v ravno, trebalo bi da bude opcija..

Moja greska ,prebrzao sam ono nisam ni video evo ga 13 kole.PNG
znam treba da kupim jel obicno uzmem jeftino neko pa izleti neko ko hoce da kupi i ja prodam i stalno se patim sa ovim krsevima ovako...A iskreno za neku normlano cenu koliko kosta 500-600w nemam toliko para

Poslednja izmena:
Ovo se ne radi na brzinu, pogotovo ako nikada nisi radio.

Znaci sve sto sam napisao detaljno procitas, ako treba i 2 put i ides polako bez zurbe.

Ovo je sad okej.

Temperature ce ti biti dosta nize, testiraj kako zelis sada, bice stabilno sigurno.

Pa probacu ga sutra sve jedno mogu samo u testovima nekim trenutno je u kompu slaba grafa da bih nesto vise,sutra kad ustanem pusticu test malo duze pa cu saljem slike ili ako bude nekih problema,al mislim da nece ,pa da nastavimo dalje :D Hvala za sad
I da mislim da ce tesko moci ovaj moj kuler da ohladi neki veci klok mislim vrv ce moci ,samo sto nece moci da se sedi pored kompa jel kad upali 5k rpm strasno..Sutra bi trebalo da drugar donese neki hladnjak veci bakarni ceo Cm pa cu videti sta kako..
E ovo mi se isto desilo pre neki dan kad sam isto nesto drzao procesor u fulu i kad stanem sa testom tj zaustavim test on pokaze ovu temperaturu do cega je to hrtjtyj.PNG

Poslednja izmena:
moguce da ploca zabaguje nesto mislim verovatno je ,jel ovo da je realno nije xD

Odavno bi se on ugasio/spalio da je stvarno bila ta temperatura :D

hahahahaha pa da znam zato mi cudno ,posle bih mogao samo da placem :D

Tebi treba krsteno napajanje, to je prva stvar koju bih zamenio tu, ne plocu i hladnjak.

Nazad
Vrh Dno