Šta je novo?

FX procesori

Ima vec od seset pet evrova,ako izuzmem tog za 6 i po somica.
Nego...mene vise zanima koliko se dobija uzeti pre 83xx nego 6300 ?

Zavisi za sta ti treba.

Za render i igre koje mogu da iskoriste 8 threada, a malo ih je, se oseca.

Ovako u svakodnevnoj upotrebi nema nikakve razlike.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

U igrama izmedju 8300 i 6300 nema razlike mozda ces naci neki program ili dva gde ces videti neozbiljnu razliku uz datu potosnju i cenu 8300 procesora. 6300 svaki na vetru 4,5GHz, u prevodu nema igre niti programa koji nece raditi glatko.

U igrama izmedju 8300 i 6300 nema razlike mozda ces naci neki program ili dva gde ces videti neozbiljnu razliku uz datu potosnju i cenu 8300 procesora. 6300 svaki na vetru 4,5GHz, u prevodu nema igre niti programa koji nece raditi glatko.
Kao korisnik fx 6300 4.5ghz na vazduhu moram reci da se ne slazem! :D

Ne moze da izgura 60 konstantnih fps u Gta V, pada to i do 50 nekad.
Matore igre ili igre sa losim kodom koje koriste samo jedno ili dva jezgra, mahom mmorpg-jevi, isto ne mogu da izguraju stabilnih 60fpa kada je neki raid ili fajt sa mnogo ljudi, onda bas dropa.

b7d.jpg

Beat a dead horse award! Ovo je dobro :D

Sa FX 6100 garant pobedjujem i osvajam dead horse award za 6T CPU, ne znam da l je ista situacija i za FX 8100 i 8T, moracu da se upgrejdujem na 8100 da vidim kako stoji,
moja pretpostavka je da sa ovom plocom necu moci ni Mhz vise sa 8100 i da cu imati gore ocene u svemu (benchmarci) pa mozda i u realnosti (igre)

i3 4xxx ja jaci od fx63xx a mani i3 6300...

Sent from mTalk

I3 4xxx ne moze da prismrdi klokovanom fx 6300 :)

I3 6100 je blizi jer ima malo bolje jezgro i ddr4, ali svakako ako igra koristi lepo 6 threada, i3 nece davati bolje rezultate od klokovanog fx-a.

Hvala jos jednom kolegi Caridze koji je proveo vise sati pre nekoliko dana sa mnom na skype, da isteramo ovu memoriju da radi kako valja!

Poslednja izmena:
Da li si ganjao testove sa 2 stika i jacim klokom?
Ja se secam i tvrdnji kako je pentium g3258 jaci od bilo kog fx, svi pokazivali wot kao dokaz, pentium best buy za gaming i slicno. Prodje vreme, stize multithread u igre - pentiuma nigde. Ali eto u i3 se i jos uvek kunu, ma da i njegovo vreme prolazi (sve vise naslova koji mogu i po 12 thread da angazuju).
Intel vec izbacio pentium sa ht, vrlo moguce da ce zbog ryzen i sutuacije sa novim naslovima morati da izbaci i7 6/12, a i3 i i5 da pomeri u ponudi (pentium 2/4, i3 4/4, i5 4/8; ako ne i jace).

Nisam, trenutno je 4.5ghz procesor na 1.4v, NB napon na 1.225v, ram na 1600 sa tajminzima 9 9 9 27, delovalo mi je malo nestabilno 9 9 9 24.

Gta V osetno bolja razlika sa dual channel 1600mhz nego single channel 1333.
Na 1866 se vidi boljitak od 1600, ali nece 4 sticka na 1866, a ne ostaje mi se na 8gb..

I3 6100 je blizi jer ima malo bolje jezgro i ddr4, ali svakako ako igra koristi lepo 6 threada, i3 nece davati bolje rezultate od klokovanog fx-a.

Hvala jos jednom kolegi Caridze koji je proveo vise sati pre nekoliko dana sa mnom na skype, da isteramo ovu memoriju da radi kako valja!

i3 4xxx i i3 6xxx su prakticno isti u igrama, kada je u pitanju realan scenario a ne teranje Titan X i slicne vratolomije.
Tvrdnja u prvoj recenici nije potpuno tacna, osim ako pod "prismrdi klokovanom FX 6300" ne podrazumevas 4.5-5Ghz.

Poslednja izmena:
Da, toliko racunam.

Sa hladnjakom od 20e i napajanjem starim vise godina, plocom od 80e sam kloknuo fx 6300 na 4.5 ghz i ima tu jos mesta da se klokuje.

Nema sile u multi thread da pridju i3 i ovaj ht pentium.

Ne kazem da je bolja kupovina fx, ja sam ovo uzeo pre nekog vremena, kad se sve sabere-treba bolje napajanje, bolja ploca i hladjenje-ne isplati se trenutno.
Kad sam ja uzimao imao sam izbor da uzmem i3 4xxx ili ovo, uzeo sam ovo i nisam zazalio.

Ali evo sa ne preskupom plocom i lc cc 120 ja mogu njega komotno na 4.6 mozda i 4.7.

Edit: u prime95 je 47-48 tempetatura, soket na 55~, vrm na 65-70.
Ima mesta jos da se klokne :D

Poslednja izmena:
Ovom iz potpisa.

Placena 9500 u domacoj radnji kada je kupljena, mozda i 9000 ne secam se tacno.

To su bajke i fantazije, testirao lično.

http://www.hardwarepal.com/best-cpu-gaming-9-processors-8-games-tested/

Sent from mTalk Lumia 950xl

Starcraft radi na 2 jezgra, arma 3 radi na max 4.
Bas merodavan test :)
Edit: test iz 2014 kad nije dx12 ni vulkan postojao. Toliko o tome :)

Poslednja izmena:
Starcraft radi na 2 jezgra, arma 3 radi na max 4.
Bas merodavan test :)
Edit: test iz 2014 kad nije dx12 ni vulkan postojao. Toliko o tome :)

Merodavan je jer su u njemu igre koje su tad bile aktuelne. To da SC2 koristi samo dva jezgra je apsolutna laž, kao što možeš da vidiš iz grafikona, ako si se uopšte iscimao da pogledaš.

Sc2 ima mator engine, jos od warcrafta nece nikad iskoristiti vise od 4 sigurno, i ta 4 pitanje kako iskoriscava.

Lepo si rekao, za tada aktuelne igre vazi, a tada aktuelnih igara koje koriste vise od 4 threada si mogao da nabrojis na prste.

Danas je to malo drugacije.
Kad 4 threada rade, naravno da je i3 bolji.
Sa 6 threada 4.5ghz fx ako se svi threadovi lepo iskoriste, a iskoriscavaju se u novijim titlovima, sirova snaga fx-a dolazi do izrazaja.

Dobri testovi, nema sta, samo aktuelne multithread igre (jos samo super pi ostao da se ubaci i neki lineage 2). Samo kad vidim toliku fenomenalnu razliku izmedju stock i oc fx odmah imam par pitanja za tog testera. Da li je ram na fx radio na 2133 (mora rucno da se podesi inace po default bootuje sa 1333)? Da li je bio oc cpu_nb? Samo odgovor na ta dva pitanja sve rastavi na svoja mesta.
s6_proz_12.png - dx12
IMG_20161129_132249.JPG - dx9, stari WoT (dok je koristio 1-2 Thread) pokazuje koliko je bitan oc Ram i Cpu_Nb cak i u single thread igrama.
Ima gomila novih naslova gde cak i stock fx6300 ide na nivou ili je cak jaci od i3 4***. Posle oc nije mu ravan ni i3 6***.

Sve je radilo na već napravljenom profilu za Kingston HyperX memoriju - 2133Mhz.
Klokovan fx6300 već pokazuje neke dobitke ali treba uzeti u obzir da onda mora sa se kupuje i skuplja ploča sam dobrom naponskom jedinicom, i dobar kuler, kao što sam već objasnio u članku, tako da mu onda dođe kudikamo bolja varijanta da se ide na jeftiniji i5 i jeftiniju ploču. I to ako te ukenja da nađeš primerak koji hoće da ide na 4,5GHz. Nisu tad svi mogli da idu dotle.
A o degradaciji procesora na tako visokom naponu da ne pričam.
Ima tu igara koje koriste 8 jezgra poput BF4, ali i ti i3 izlazi kao pobednik u poređenju sa fx6300.

Poslednja izmena:
Ako lepo koriste 6 threada- ne moze da izadje i3 kao pobednik.

Mene je kad sam uzimao taj 6300 i ploca iskostali 180e, hladnjak koji cu koristiti jos 5 godina 20e(naknadno kupljen posle pola god).

Za 180e nisam mogao da kupim ni 4460, kamo li plocu i 4460..

Posto tad nisam imao opciju kupovine van zemlje, bio sam ogranicen na domace radnje i mogao sam uzeti i3 i neku normalnu plocu, ne neku na koju bih mogao da stavim 4690k ili nesto slicno kasnije.

Za fx-eve je do 1.5v safe za svakodnevnu upotrebu, na vise mesta sam to citao.

Ne znam odakle ta zelja da se porede neuporedive stvari, pa tako i ovde i3, i5 sa FX 6XXX i 8XXX, mene je upgrejd sa AM3 ( Athlon II X4 640) na AM3+ ili ti FX izasao 5e, posto je ploca ostala ista iz potpisa i hladnjak od FX 8XXX tesko je OC ovati buldozer, ali ko umje njemu dvje, sto no rece Grunt koji je iz korena promenio ime u Grunf, elem od nerviranja uradih dva mainstream bencha, gde OC ovan FX 6100 4,18 Ghz brise patos sa i3 3XXX, 4XXX i stize i5 3470 koji nemoz da OCujes, pa iz dokolice da nakacim SS
Bench 1.jpgBench 4180aa.jpg u PCTestu i5 3470 ima 6591 bodova u 3D marko 11 FX 6100 OC ovan ima 5057 bodova

A ne vidim poentu poredjenja i3 ili i5 6XXX koji imaju DDR4 kontroler i mladji su 8 godina realno a na papiru mislim 6 godina samo zbog broja 6

i3 6XXX vs FX 6XXX kakva nebuloza,Svetska

Poslednja izmena:
Sto je nebuloza, kakve veze ima sto je ddr4? Nikakve uglavnom.

I3 6xxx uglsvnom ide uz 2133 ddr4, a fx moze sa 1866 ili 2133 memorijom, ako se uzmu 2 stika, ja uzeo 4 i ne moze da izgura cpu sva 4 na 1866..

Ajde i ovde da ti odgovorim, zaista mislim da je FX best for buck, ko je entuzijasta, a sto se poredjenja tice treba stati na Intelovoj seriji 4XXX i to OC ovati pa juriti FX 4XXX Vs i3 4XXX opusteno se stize u benchmarcima ili OC FX 6XXX vs i5 4XXX, cisto nerviranja radi mozda pre serija i3,i5 3XXX a FX 8XXX vs i5 4XXX cak i 7, jedini napredak je serija 6 kod Intela.

Poslednja izmena:
Nije napredak *toliki 6 serija kod intela, i3 6xxx protiv i3 4xxx su relativno mali dobici, nije to nista ne znam sad koliko da napravi neku ogromnu razliku.

Poslednja izmena:
Vrh Dno