Šta je novo?

fx 9370 i Coolermaster hyper evo 212?

sak3

Poštovan
Učlanjen(a)
25.04.2014
Poena
54
pozdrav ljudi..
mucim muku sa temperaturama komponenti, sad me muci procesor, kazu da je ovaj kuler dovoljan da ohladi navedeni procesor, a meni je cudno sto mi vec posle pola sata igranja temperatura CPU-a bude oko 58*C?
da li je to "ok" za ovaj proc i sta bi trebalo da preduzmem da bi ga rashladio.
imam ok kuciste (Cooler master HAF XM) i dobar protok vazduha ali opet, greje se.. opterecenje procesora prilikom igre battlefield4 je ~60% ...
znam da je preporuceno vodeno hladjenje za ovaj proc, ali ajd sad, jel moze sa ovim da se ohladi i kako, sta da preduzmem, menjao sam i pastu i sve ocistio ali eto..
ako ne moze, kazite neki predlog za vodeno hladjenje koje ce da "radi posao" a u cenovnom rangu ~100e?
hvala unapred ...

Za tj proc to su super temperature i ne samo za taj nego i za sve druge CPU-e

Ne mora vodeno, imaš Noctuu, Phanteks ili Dark rock pro3 koji hlade odlično.

A što se vode tiče...
CM Neptune 280 za ~ 12k ili polovan Corsair h100i/110 pošto nov nema nigde trenutno...

Edit:
Pa ne bih rekao da su dobre temperature, 58 u igrama za AMD je dosta visoko...

Poslednja izmena:
negde sam procitao da je "ok" za ovaj proc. da pod 100% load-om dostize temperaturu i do 63*C i da je to "normalno", ali ako je meni na 60% opterecenja 58*C, ne bih smeo da ga opteretim vise.. ne bih da ga sprzim ili sta vec..

Kažu da je 70 stepeni, ali ipak je bolje da bude bar nekoliko ispod.
Naravno kada promeniš kuler sve će biti u redu. :)

Ja sam negde naleteo ranije da je bitan core temp a ne ovo što iščitava većina programa, i on je uglavnom dosta niži od tih očitavanja . E sad to je sve rekla kazala, tako da možda neko sa praktičnim iskustvom nas prosvetli ;-)

Nisi ti to dobro pročitao, sve programi očitaju.
I jednako bitna je temperatura i core-a i package-a. Ali package može do 70, a core 60 (ili obrnuto, sad mi stao mozak, a loš mi net pa sad ne mogu da ti nađem linkove)

58c u igri sa 60% opterecenja je mnogo ali i ocekivano za 212, za svaki dan na tom procesoru barem CM 612s. Sto se preporuke tice da ne bude overkill po meni Phanetx, nok d14 ili pak neki CM seidon 120XL kao ovaj moj, ako je dobar primerak ohladices ga do 4.9g, ako naravno ploca izdrazi. :wave:
P.S. Koliko vidim ta ploca nema podrsku za taj proc?

Poslednja izmena:
"HDD: samsung ssd 120, jos 1 od 500gb, ne znam marku" :D

posle 1h igranja bf4 na high..
meni deluju Ok temperature, gresim li?

Temp is HW monitora deluju dobro za idle na 1.45v load bi trebao da bude mnogo vise, pokreni LinX sa svom memorijom jedno 8-10 krugova i prati package i soket, bice mnogo vise

Bar za sad nemas razloga za brigu, i vise nego dobre za taj cpu, mada nije lose da izvrtis prime95 na sat-dva pa da vidis stanje, jer ne mogu da ga opterete 100% igre... Videces kakve ce biti kad dodje leto, pa ako ide cesto preko 60c stavices jaci vazdusni kuler, ili neki CM Seidon 120V i miran si, naravno za OC ce ti trebati nesto jace...

Sta ce mu OC?
Stavi ako imas pri ruci jos jedan vent na kuler pa vidi koliko je niza temp.

OC mu uopste ne treba, po meni, ali neko voli sa time da se zanima... Ma dzaba mu ventilatori ako njega Linx i Prime usijaju na 70c, tu pomaze samo jace hladjenje, a posto mi je malo sumnjivo da CM hyper212 moze ovako dobro da hladi ovaj cpu bolje nek provrti malo testove pa ce znati na cemu je..

Poslednja izmena:
Jos jedan vent na hyper 212 ne pomaze, eventualno spusti za 1-2C. Ako hoce fine temperature, mora nesto jace da se uzme :/

Untitled.jpg
posle sat vremena prime95 evo rezultati...
ne planiram da OC, nisam nikad pokusavao a i ne bih bas da se igram sa tim..

Jel sam ja jedini koji je na prvoj slici primetio brzinu ventova grafe od 4700 rpm-a?
Pa kako mozes da podneses tu buku? :)

Jel ti radi cpu na default taktu uopste? Posto vidim da ti HW info pokazuje 3800mhz kao maksimalnu brzinu, trebalo bi da bude 4.4ghz pa jos ako ti je turbo core aktivan da ode do 4.7. Temperature su skroz ok ali mi je cudno u vezi frekvencije, jer ispada da ti radi ispod propisanog takta... Moj fx8350 u prime nikad ne pada ispod 4-4.1ghz a dobrim delom boost-uje na 4.2 posto mi je turbo core ukljucen, a tebi bi trebalo na oko 4.4 ako ti nije aktivan turbo, a i voltaza bi trebalo veca da ti bude, deluje kao da u biosu nije nesto podeseno ili ga ploca tera ispod propisanog, pa su zato i ovako niske temp... Kad sam OC-ovao moj cpu na 4.6 sa slicnim pa cak i boljim vazdusnim kulerom od tvog, temperatura za pola sata dodje blizu 70c...

Poslednja izmena:
e vidis, na to sam zaboravio, svuda mi pise 4.4ghz ali sam ga u catalystu ogranicio na 3.8.. ja ne vidim razliku u brzini pa bih ga ostavio ovako, ako nije problem za proc, mislim da mu ne steti?

OMG idem da skočim s' mosta :D
Pa ko još smanjuje klok procesoru?
Što onda nisi kupio neki slabiji (8320/8350) ovako si bacio pare...

Zato ti je i ovako niska temperatura, ipak bi trebalo na default taktu 4.4ghz da ti radi (kad si vec kupio taj cpu, zasto da ne iskoristis sve sto nudi) ali bice ti sigurno veca temperatura cak i bez turbo core, tako da ce ti za velike vrucine trebati jace hladjenje...

dangla, sta da vam pricam :D
narucio sam 8350 ali nije bilo, bio je ovaj ili onaj sa 6 jezgara.. pa sam se odlucio za ovaj, duze ce koristiti :D
koristicu ga kako dolikuje cim sredim hladjenje.. i maticnu kazu da treba da menjam ... :/ hoce neko da otkupi ovu ? :D

Nije taj MSI GD65 za FX 9xxx seriju, tesko da ce moci da ga potera do kraja, vidi neki GA 990FX UD5-UD7 ili Asus Sabertooth, Formula Z, Asrock xtreme9 i sl...

dangla, sta da vam pricam :D
narucio sam 8350 ali nije bilo, bio je ovaj ili onaj sa 6 jezgara.. pa sam se odlucio za ovaj, duze ce koristiti :D
koristicu ga kako dolikuje cim sredim hladjenje.. i maticnu kazu da treba da menjam ... :/ hoce neko da otkupi ovu ? :D

Meri sa Aida64 i pogledaj da li se temperature poklapaju, ne verujem..

Vrh Dno