Šta je novo?

Fx 8350 vs i5-3570

jumal

Cenjen
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
150
Koji bi mi bio bolji za igre, ne planiram da oc ni jedan.. ?

Za igre i5 ali ako hoces za neke programe koji zahtevaju sto vise jezgara onda AMD FX. Mada moja licna preporuka posto neces OC idi na opciju sto manje novca za CPU + MOBO i ulozi ostatak novca u VGA ako vec sklapas komp za igre.

Taj test je ziva smejurija. Evo jedan mnogo bolji:

http://www.anandtech.com/bench/product/697?vs=701

u principu, 8350 je bolji za video montazu i arhive. U svemu ostalom je bolji i5. Posebno u igrama, i najbitnije, single thread performansama je bolji za ogromnih 40%. Uz sve to trosi mnogo manje struje, dakle manje se greje, bolje se klokuje, moguce ga je klokovati na max i na mnogo jeftinijim plocama nego FX.

Poslednja izmena:
Mene samo zanima dokle da ce starcraft 2 i tenkovi biti neko merilo.. :d

Citiram fedju

Evo npr. ja sa GTX770 testirao Battlefield 3 na Ivy Bridge-u i na FX8350, razlika je bila +10 FPS za IB, 120 vs 110 FPS u full HD na max detaljima. Vizuelni utisak je bio identičan, jer je minimalni FPS bio 78 na AMD a 84 na Intel platformi.

Poenta priče je da su svi ti procesori sasvim dovoljno brzi za igre. Ako brineš za budućnost, tu razlike neće biti naročite, jer se endžini multithreaduju, a to svakako ide u prilog AMD-u.

Što se tiče gaminga, mišljenja sam, koje deli sigurno velika većina nas na forumu, da je kupovina najskupljeg Intelovog procesora zarad gaminga čisto bacanje para.

Sta je sa novim igrama koje su optimizovane za sto vise jezgara? batalite vise starcraft 2 i slicne.

CPU nema ama baš nikakvog uticaja na AA, tako da sa AA razlika moze da bude samo manja.

900x900px-LL-7d31c35c_proz.jpeg

Da se razumemo - uvek sam vise gotivio Intel i trenutno sam na amd-u jer sam hteo oc i brza 4 jezgra za manje od 100e ali nemojte preterivati, nove konzole i igre koje dolaze ce sigurno smanjiti razliku izmedju intela i amd-a.

Za igranje su najbolja opcija neki novi i5/fx8230 blago overklokovan na default naponu ili fx8350 default, 8Gb rama i sto jaca graficka. Ne treba tako lako bataliti kupovinu FX8xxx jer je ocigledno da novi naslovi rade odlicno na njima i da je razlika cak izmedju i7 i ovih amd smesna i sve zavisi od graficke. I intel i3 je bio brzi od phenoma/thubana u nekim igrama do skoro a pogledajte sad razliku u Crysis 3, cak je i phenom II brzi od i3.

Naravno ne mislim na neke ludacke rezolucije i CF GTX780, tu i7 i Intel uopste ima prednost :)

Poslednja izmena:
Da dodam jos u novi post, da bude preglednije, test koji je postavljen u Arma III temi. Igra je dx11, simulacija i uzasno zahtevna a evo kako se ti ''kilavi'' fx83xx nose sa najjacim Intelima I7 ;)

Razlika je mizerna, cak i uz GTX Titan graficku a u ceni uopste nije mala razlika izmedju fx8350 i i7 4770k.

http://www.techspot.com/review/712-arma-3-benchmarks/page5.html

Pa ja ne znam sta je mizerna razlika ako nije ovo, posebno kada se zna koliko kosta i7 4770k a koliko fx8350.

Lepo su testirali oba procesora na istim klokovima, ako je razlika od 5 fps na 4Ghz npr razlog da neko zbog igranja da duplo vise para za i7 4770k e onda je6em mu misa :) Ili samo 3 fps na 4,5Ghz.

CPU_01.png

CPU_02.png

Samo hocu da kazem da ne treba otpisivati tako lako ove nove FX, posebno ne FX 8320/50. Za igranje jedan od ovih procesora ili neki novi i5, 8Gb rama i sto vise para uloziti u graficku i ssd ako moze (zbog brzine ucitavanja itd) i eto vrh kompa :)

Poslednja izmena:
Ovo su pretpostavljam sve prosjecni FPS. Dok je najveci uticaj proca u minimumu, sto je naravno I najbitnije. A ima na tvom linku I bitnijih razlika. A sto se tice potcjenjivanja AMDa, tu se slazem.

Da ali ne zaboravi da se ovde ipak porede amd cpu od 150 i Intel od 290e (a ne amd fx 8350 i i5 iz naslova teme) i da je razlika 3-5 fps uglavnom, zato je bolje razmisljati o sto jacem gpu a realno sve novije igre ce raditi odlicno i na i5 i na fx.

Uzmi lepo Fx6300 ili FX6350 i razliku u lovi dodaj na grafiku

Uzmi lepo Fx6300 ili FX6350 i razliku u lovi dodaj na grafiku

Upravo tako.

Ne razumem cemu kupovina high end procesora samo radi igranja igrica!? Osim ako neko ne pliva na parama, pa eto, moze mu se :) FX6300 plus sto jaca graficka i vozi..

Pa ja ne znam sta je mizerna razlika ako nije ovo, posebno kada se zna koliko kosta i7 4770k a koliko fx8350.

Lepo su testirali oba procesora na istim klokovima, ako je razlika od 5 fps na 4Ghz npr razlog da neko zbog igranja da duplo vise para za i7 4770k e onda je6em mu misa :) Ili samo 3 fps na 4,5Ghz.

CPU_01.png

CPU_02.png

Samo hocu da kazem da ne treba otpisivati tako lako ove nove FX, posebno ne FX 8320/50. Za igranje jedan od ovih procesora ili neki novi i5, 8Gb rama i sto vise para uloziti u graficku i ssd ako moze (zbog brzine ucitavanja itd) i eto vrh kompa :)

Stvar je u tome da i5 4670K i 4770K imaju gotovo identican broj frejmova jer koliko sam iz testova zakljucio, 4 dodatna thread-a na i7 ama bas nista ne znaci igrama.

i5 4670K vs FX8350 je vec realnije poredjenje, a i razlika u ceni je ~15-ak eura.

A do ~100e ja bih isao na i3 4130 jer na 3,4Ghz melje bilo koji FX6xxx.

Btw, zasto gledas Ivy Bridge koji ce jos malo u penziju? Dosao je haswell umesto njega.

Poslednja izmena:
Lepo pise sta sam mislio, da je glupo tek tako otpisati FX procesore, aj da je fx8350 preko 200e pa da razumem nego je 160e a fx8320 jos jeftiniji i za te pare se dobija procesor koji melje sve novije igre i odlican je u MT operacijama, ne mora ni da se overklokuje, i na default je dovoljan. A te starcraft testove batalite, ovo je 2013 godina. Evo primer Crysis 3 i ostalih dobro optimizovanih novijih naslova.

I kao sto rekoh, slobodno moze da kupi i5 k ili non k za igranje, odlicni procesori, malo trose itd. Ali opet smesno je pisati da je kupovina fx bacanje para.

Btw, zasto gledas Ivy Bridge koji ce jos malo u penziju? Dosao je haswell umesto njega.

Navodio sam primere koje sam prvo nasao a i kao da je haswell neka revolucija osim sto se vise greje a slabije oc-uje a malo je brzi, chill ;)

Poslednja izmena:
HSV
ne znam o cemu pricas. Ne poredi se 8350 sa i7 vec sa i5, i cena im je skoro identicna. A i grafikon u prvom postu koji si postavio nema veze sa realnim stanjem stvari. Razlika od 10 fps u min i avg framerateu izmedju 8150 i 8350 u tom grafikonu bi znacilo da performanse u igrama skaliraju 27% sa povecanjem radnog takta skoro identicnih procesora od 10% (matematicki), sto je naravno nemoguce. Dakle, bez posebnog udubljivanja u grafikon moze da se primeti da nije pouzdan i moze se odbaciti :D

Dao sam mnogo bolji i pouzdaniji Anand test, i ovo tvrdim iz svog iskustva, jer sam u zadnjih 5 godina imao i koristio sledece procesore ( minimumm po 3 meseca ): od AMD: X2 7850, P II 3.2GHz oc 3.7GHz. Od intela: i5 2500k, i7 2600K, a sad imam i7 920 oc 4GHz-4.2GHz. Tvrdim iz licnog iskustva da igre koje sam igrao bolje rade na Intelu. Nisam radio uporedne testove ali razlika je osetna. Takodje tvrdim da je sistem zivlji sa intel platformom. To nisam samo ja primetio, vec i moj drug kome sam prodao Phenoma II 3.2GHz: iako se uopste ne razume u racunare i intel/amd tematiku, pricao mi je da mu brze radi racunar sa Intel G530 procesorom na 2.4GHz nego amdov quad na 3.2 (njemu nije klokovan). A ima iste programe instalirane na oba racunara kuci i na poslu, radi obradu slika. A sta je najzanimljivije-vise rama ima na AMD-u (8gb) u poredjenju sa intelom (4). Imate dosta primera i testova na netu. Tacno je da postoje igre koje nisu CPU bounded i u njima se AMD drzi sa intelom (ne svojom zaslugom, vec zaslugom engine-a igre), ali u igrama koje jesu cpu bounded intel dominira. Toliko o tome od mene.

Poslednja izmena:
Pa utoliko gore po Intel sto toliko univerzalan cpu kao 8350 kosta kao i5, slicno su brzi u igrama, u starijim je brzi i5 u novijim fx a sa druge strane to je sramota za AMD jer nemaju bolji procesor :d pa i ne mogu da cepe visu cenu (osim oni kao 8350 samo sto rade na 5Ghz i kostaju ko zna koliko).

A te price da je sistem zivlji na Intelu.. ne znam sta da kazem da se ne smejem :) evo i ja sam skolopio ortacima ko zna koliko amd/intel masina sa procesorima od najjeftinijih dual core/G/x2/x3/x4 amd do fx/i5 i nema sanse da sistemi sa G rade brze cak ni od starijih phenoma X4 u realnom radu i sta sad, tvoja rec protiv moje? ocemo da se prepucavamo kao sedmaci zvezda vs partizan? Ja necu. Rekoh da sam uvek bio umereni intel fan i da imam para bahacanje kupio bih i7 3770k, ovako je jedini amd cpu i cpu uopste koji bih sada kupio 8320/50 bas zbog odlicnog odnosa cena/performanse.

I jos jednom ti kazem - mani me starcraft2 i slicnih nebuloza, ja uopste ne kazem da je Intel los, daleko od toga i naravno da je bolji od amd-a,samo kazem da ne treba pricati da je i5 nesto epski brzi za novije igre kada to nije tako a + se kupovinom fx dobija sposoban MT procesor ;)

I jos nesto - imas na sekiri silne testove intel vs fx amd u gamingu pa sam proceni.

ali u igrama koje jesu cpu bounded intel dominira. Toliko o tome od mene.

Crysis 3 razvaljuje cpu pa su fx 8320/50 brzi od ili brzi kao i5/i7, sta cemo sad? Zato sto je novija dx11 igra sa svim mogucim efektima i dobro optimizovana a ne neki tamo starcraft :d

E sad, kao sto rekoh - kome treba samo za igre i nece da klokuje, neka kupi i5 non k koji manje trosi, sto bolju graficku i 8Gb rama a sto da ne i 128Gb ssd ako ostane para :)

Poslednja izmena:
Ne znam samo u kakvim je to novijim igrama brzi, nisam video ni jednu. Navedi ih taksativno, kao i linkove do sajtova koji to navode.

Ne znam takodje koliko si racunara sklopio ortacima, ali to sto znas da udenes cpu u socket ( :D ) ne znaci da se razumes u hardver. Ja sam ih sklopio daleko vise nego ti, jer sam par godina radio servis i prodaju racunara. Sklapao sam i prodavao racunare na dnevnom nivou. Tako da moja rec o tom pitanju vise vredi od tvoje, i to daleko, ne racunajuci da sam licno testirao vecinu procesora o kojima se ovde govori, dok se to za tebe ne moze reci.

Ja i ne kazem da je i5 epski brzi. Kazem da je ili priblizno iste brzine u igrama koje nisu cpu bounded, ili da je brzi u igrama koje jesu cpu bounded. Na primer u jednoj "staroj" igri

http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2307366

8350 je sporiji od 4 godine starog i5 760 na 2.8GHz iako radi na 4GHz. Ima primera svuda po netu. Ali kad je neko slep i nece da vidi, plus misli da zna, dzabe mu svi testovi ovoga sveta

Poslednja izmena:
Uopste ne sumnjam da radio servis i prodaju racunara ali sta cemo sa fedjinim testovima koji govore da amd uopste ne zaostaje (ako i zaostaje uopste) u bf3 i slicnim novijim naslovima? Koje tu slep? Ti si okacio test u bf3 gde 8350 zaostaje za prastarim intelom i5 a covek je odradio isti test gde je razlika izmedju i5/i7 IB i Fx8350 10-ak fps, 120 vs 110 fps, sta cemo sad?

Pitaj nekoga sa foruma kako radi BF3 MP sa velikim mapama i dosta igraca sa tim ''kilavim'' fx8350 od koga je brzi i5 760, evo ppredraga npr.

Prema ovome sto si okacio bf3 na PII 955 se vuce a na i3 radi mnogo bolje :d sto je dovoljno da ne citam dalje (a procitao sam slicne testove ranije, kada sam sklapao komp i zamalo da se zayebem i uzmem i3).

Ali posto ne navijam ni za zvezdu ni za partizan :d nesto nemam nameru da se raspravljam sa hc fanovima intela a bogami ni amd-a ;)
Nije smesno, nazalost. Bolje sljaka RAM na Intelu, jezgro mu je brze, a i gomila programa je optimizovana bas za Intel (bar se ranije tako pricalo, a i pomenuto je na zvanicnom predstavljanju zadnjeg After Effects-a).

Nisam ni rekao da nije tako kada je nesto optimizovano za jednu ili drugu stranu, kao sto neke igre klize na nvidia a lose rade na amd i obrnuto :)

Poslednja izmena:
Evo malo testova

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/5

6 igara, rezolucije 1650x1080 u 5 od njih, u svakoj i5 brzi od 4 do 36% iako radi na 700mhz manje.

Da vidimo sta kaze Guru 3D

http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_fx_8350_processor_review,18.html

2 igre koje nisu cpu bounded. i5 brzi od 2 do 70+ procenata, u zavisnosti od rezolucije.

idemo dalje na nasem putesestviju pobede :D Bit-teh.net. Obratiti paznju na Shogun total war 2, jos jednu "pradavnu" igru. i5 3570 brzi od 8350 u full HD rezoluciji (!) 54.54%!!!!! a PcGamer

http://www.pcgamer.com/review/amd-fx-8350-review/

se slaze sa tom konstatacijom. Da ne spominjem njihove (bit-teh) testove Skyrima koji su jos ubedljivije na strani i5 3570.

Da vidimo sta kaze xbit labs, rezolucija 1680x1050.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8350_6.html#sect0

Borderlands 2, i5 brzi 12.4%
Dirt Showdown, i5 brzi 22%
Far Cry 2, i5 brzi 70%
Metro, i5 brzi 5%
da ne navodim ostale igre koje sam vec navodio na drugim linkovima.

Hardware canuks, odlican sajt, vidi ovo pitanje u svetlu mojih cinjenica takodje (cudno)

http://www.hardwarecanucks.com/foru...-8350-cpu-review-amds-vishera-arrives-17.html

Deus Ex, i5 brzi 10%. Odavde je verovatno poteklo tvoje misljenje da je AMD "brzi" u "novim" igrama, jer je u igri Dirt 3 brzi od i5 za neverovatnih 1.01%

OK je to sto mislis da je 8350 brzi od i5 3570 u igrama, misli i dalje, ali nemoj da pricas napamet o stvarima koje ne znas i obmanjujes ljude koji se ne razumeju, tretiranjem svog misljenja kao cinjenice.

Poslednja izmena:
^ al je tebi dosadno :d :d

OK je to sto mislis da je 8350 brzi od i5 3570, misli i dalje, ali nemoj da pricas napamet o stvarima koje ne znas i obmanjujes ljude, tretiranjem svog misljenja kao cinjenice.

Znaci ja obmanjujem ljude jer kazem da ko hoce samo da igra treba da kupi i5 non k i sto bolji gpu ali da nece pogresiti ni sa amd fx opcijom i sto boljom grafickom a ti koji penis kao najgori intel fan kako su fx krs i mnogo losiji od intela ispadas realan i u pravu? :)

Ja sam pre svega pitao pokretaca teme zasto gleda Ivy umesto Haswell-a, mozda ovaj drugi nije dobavljiv njemu.

Anyway, ovde imate testove svih procesora u raznoraznim aplikacijama i igrama:

http://pclab.pl/art50000.html

Po meni ok sajt jer su im rezultati merodavni i najblizi sa licno mojim testiranjima.

PS

Daleko od toga da je FX krs procesor. Bez obzira koliko je IPC mali, 8 jezgara je 8 jezgara. Ali Intel ima bolju optimizaciju, manju potrosnju, manje zagrevanje, ne zahteva ploce od 140+e za OC, box cooler je dosta tisi, IPC visestruko jaci od AMD, ima integrisanu graficku koju bez problema moze koristiti ako disktretna otkaze/proda se/whatever. I jos se moze igrati na njoj.

@Kamikaze,

Mozda covek ne zna da se uloguje na forum pa cita iz senke, ili mu se nije svideo nick pa napravio novi nalog. :d

Poslednja izmena:
^ al je tebi dosadno :d :d

Znaci ja obmanjujem ljude jer kazem da ko hoce samo da igra treba da kupi i5 non k i sto bolji gpu ali da nece pogresiti ni sa amd fx opcijom i sto boljom grafickom a ti koji penis kao najgori intel fan kako su fx krs i mnogo losiji od intela ispadas realan i u pravu? :)

Ne znam kome je dosadno, krace si od mene na forumu a nakupio si 3.5x vise postova ;)

heh, ako sam ja Intel fan onda stvarno...koliko puta sam se raspravljao sa intel fanovima ovde kad su bili nerealni, ali izgleda da su sad poceli amd fanovi da pricaju nerealne stvari. Nisam rekao da je 8350 los-pogledaj moj prvi post-rekao sam da je bolji u video enkodiranju i arhiviranju-malo li je? Odlican procesor, AMD FX 8350. Ali nije bolji (ni jednak) Intelovom i5 u igrama. Pri tome se mnogo vise greje, procentualno slabije klokuje, ploce su skuplje za njega ako te zanima ozbiljan OC ( sa i5 mozes na ploci od 80e da ga nateras na max, isto kao i na onoj od 300E-LICNO PROBAO ). Dakle, Intel je bolji u maltene svemu.

Pokretac teme je zadnji put bio aktivan na dan kad je postavio temu, tako da... :eyebrows:

totalno nebitna stvar. Videce neko drugi sve ovo, koga zanima ova problematika, i imace pravu sliku stvari.

Samo da ispravim matematicku gresku u postu 24 (dosadno mi je :p ). 8350 u Dirt 3 po tom testu nije brzi za 1.01%, vec za 0.0069%. Izvinjavam se na zabuni i dusevnom bolu koje sam (mozda) izazvao netacnim informacijama :D

^ ipak ti je dosadno, cim si izracunao i ispravio gresku u dirt 3 razlici :d :d

Brate ja ti rekoh da sam uvek vise gotivio intel ali daleko od toga da je amd toliki krs kao sto se pise ;) licno bih ili skupio za i7 ili isao na jeftiniju fx 83xx opciju, i3 i i5 non k nikada ne bih kupio jer mi ne odgovaraju kao i slabiji fx amd (ako vec menjam cpu onda bih isao na nesto sto ce raditi odlicno bar 3-4 godine).

Ali rekoh - nemam nameru da se prepucavam vise, znam ja sta ti hoces da kazes i to je uglavnom tacno ali naveo sam primer C3 kao naslova na kome sva amd jezgra rade i rezultati su odlicni, ko moze da garantuje da uz nove konzole nece biti slicna situacija sa vecinom novih naslova..

Ovaj sto je pokrenuo temu.. nema ga nesto, mozda je trol.

Poslednja izmena:
Vrh Dno