Šta je novo?

FX 8320

Da nije osmojezgarni, zar ne mislite da bi do sada AMD popio neku tuzbu od strane konkurencije za lazno reklamiranje? E sad, nazalost, jedno je kvantitet a drugo kvalitet...

Da nije osmojezgarni, zar ne mislite da bi do sada AMD popio neku tuzbu od strane konkurencije za lazno reklamiranje? E sad, nazalost, jedno je kvantitet a drugo kvalitet...
Naravno da ima 8, zezanje, tako se sale intel fanboy sa suprotnom stranom.(nisam ni jedan od tih) :)
Mada to ne igra kod FX nikakvu ulogu 4/8 svejedno...bolje bi bilo da je samo 4 a da rade kako treba.

E sad ste ga preterali
To.da jezgra od Fx 8xxx ne rade to cete macku i rep da okacite pa.ti procesori su pokidali intele u cpu miningu ljudi stanove pokupovali sa farmama tih fx8xxx serijama intel tu nema sta da trazi 8 jezgara ostavlja u cpu miningu intelu BLATU i nije svet samo ako se igra
Da se zna

Za rendering jesu, za rudnik...gradjevinska masina.
Sta da radimo mi sto ne pravimo kuce? imam bager...a kosio bih travu?

Za AMD kao kompaniju buldozher i derivati su bili katastrofa promasaj, medjutim posto su odavno korigovali cene za potrosace su do pre god ili dve bili sasvim dobar izbor. Ovo govorim za ljude kojima je svaki dinar bitan i koji ne menjaju masinu na svake dve ili tri godine kupuju furije/titane i slicno.

Posto su cene zakucane vec dosta dugo a intel izbacuje nove proizvode ne volim da preporucujem FX masine, stvarno nema logike vise ih uzimati pored starijih generacija intelovih procesora koji su sada dosta pristupacniji i jednostavno bolja kupovina.

Zalim sto sam bio prinudjen pre dve godine da prodam q6600 koji je i dan danas solidan procesor i radi bez problema a iduce godine puni deset godina.
Moj FX-8120 i ovu viseru ne planiram da batalim pre 2020te.

Zivimo u Srbiji pa uglavnom idem logikom da nam je svaki dinar bitan a promena platformi i slicno zarad nekih malisnih poboljsanja je puko bacanje para koje licno mislim da samo zapadnjak bogatas moze da priusti da se razbacuje novcima za realno nepotrebne stvari.

Ko misli da FX ili sandy bridge pa cak i stariji procesori i slicno ne moze da radi dobro jer su matori procesori gleda previse linusa i ostale youtube likove kojima je posao da prodaju novo i sveze i da potrosacu unesu osecaj da ono sto poseduje vise nije doraslo zadatku... klasican konzumerizam... nemojte previse da potpadate pod to :)

Prica o osam pravih jezgara je totalno glupava i prezvakana milion puta, drugacija arhitektura kako ces da je zoves i kako ces da definises nije bitno bitne su performanse. Sto se tice zagrevanja i potrosnje to je poceo intel da gura u zadnjih par godina uglavnom jer tu prave najvise napretka zbog prenosnih uredjaja... licno mislim da je to jedna od najnebitnijih stvari za obicnog desktop korisnika.
Najbitnija stvar za obicne desktop korisnike iz Srbije nisu ni jezgra ni potrosnja ni zagrevanje vec power/performance i platforma koja se kupuje.
AMD je do skoro mogao da se bori sto se tice price/performance mada je i tu posustao(dugo na trzistu isti stari proizvod) a platforma je vec dosta zastarela, nista joj ne fali ali bolje ako se uzima novo da se uzme novija modernija platforma.

Poslednja izmena:
Ma nije tako los FX za te pare je odlicna kupovina, ako uzmemo i7 3770 koji se prodaje
po ceni 250-300e a nije toliko bolji od FX-8350...
Kad mi stigne ploca, mozda se nabavim jedan...:)

Sto se tice zastarelosti platforme, ima novih momenata, AMD je u saradnji sa proizvodjacima ploca u poslednje vreme odigrao pametan potez sa refreshom ponude i sad vec ima u ponudi totalno modernih AM3+ ploca za mnogo povoljniju cenu nego ove AM3+ ploce iz stare garde koje em su zastarele em drze nekonkurentnu cenu, to je zapravo bio problem, cene FXeva su po meni sasvim OK. Prakticno sve sto ima na Intelu ima npr nova Asus Aura 970 ProGamming, M2 slot, USB 3.1, Intel LAN, itd itd prateci Asusov softver identican onom za Z97/170, bukvalno najmodernije sto i ima u ponudi, cime cela platforma izgleda puno puno bolje.

Meni je zao kada vidim kako se ljudi sprdaju na AMD-ov racun, a ta firma ima itekako veliki znacaj. Kao prvo parira intelu, trude se da ostanu konkurenti i time odrzavaju trziste na nekim normalnim-pristojnim cenama, a kao drugo dosta ulazu u razvoj procesora(X2 procesori, x64). Nije ni AMD nevinasce, secam se dobro kada su izbacili Sempron(slabije performanse od Athlona a skuplji).Mislim da ovo sto sada radi intel veoma neukusno i bezobrazno. Gledam ove "nove" procesore za laptopove i ne verujem, moj B810 star par godina ima bolje performanse nego N2840. Manja potrosnja, ma idi molim te.............

U linku koji sam postavio gore vidimo da nije to tako lose kao sto se prica, i da je FX8350 za $$/performanse koje daje, jako dobar izbor ako se gleda svaki dinar(kod nas jako bitno!).

Poslednja izmena:
Fx 8300 je 40e jeftiniji od najjeftinijeg zaključanog i5 kome u svemu parira. (mađarske cene, po našim je 60e razlike)

Na stranu avx2 i potrošnja, Za te pare nema bolje kupovine.

Poslednja izmena:
Meni je zao kada vidim kako se ljudi sprdaju na AMD-ov racun, a ta firma ima itekako veliki znacaj. Kao prvo parira intelu, trude se da ostanu konkurenti i time odrzavaju trziste na nekim normalnim-pristojnim cenama, a kao drugo dosta ulazu u razvoj procesora(X2 procesori, x64). Nije ni AMD nevinasce, secam se dobro kada su izbacili Sempron(slabije performanse od Athlona a skuplji).Mislim da ovo sto sada radi intel veoma neukusno i bezobrazno. Gledam ove "nove" procesore za laptopove i ne verujem, moj B810 star par godina ima bolje performanse nego N2840. Manja potrosnja, ma idi molim te.............

U linku koji sam postavio gore vidimo da nije to tako lose kao sto se prica, i da je FX8350 za $$/performanse koje daje, jako dobar izbor ako se gleda svaki dinar(kod nas jako bitno!).

ne sprdam se ja evo 8120 na 4ghz lepo roka i ovaj 8320e na 4.5ghz leti kao zver :)

kada ides da kupujes kod bilo koga ides sa stavom da hoce da te *****u... ocekujes ***** i ****** ... dakle suprotno od pravosudja , ovde oni treba da dokazu da je posteno i da vredi a ide se sa pretpostavkom da su vec krivi dok se ne dokaze suprotno ... tom logikom se ja vodim... inace nema razlike izmedju njih sto se mene kao potrosaca tice , amd nvidija intel qualcom sve su to ista ***** ;)

inace da nova 6xxx serija intela je poprilicno sprdanje sa desktopom.

Poslednja izmena:
Sto se tice zastarelosti platforme, ima novih momenata, AMD je u saradnji sa proizvodjacima ploca u poslednje vreme odigrao pametan potez sa refreshom ponude i sad vec ima u ponudi totalno modernih AM3+ ploca za mnogo povoljniju cenu nego ove AM3+ ploce iz stare garde koje em su zastarele em drze nekonkurentnu cenu, to je zapravo bio problem, cene FXeva su po meni sasvim OK. Prakticno sve sto ima na Intelu ima npr nova Asus Aura 970 ProGamming, M2 slot, USB 3.1, Intel LAN, itd itd prateci Asusov softver identican onom za Z97/170, bukvalno najmodernije sto i ima u ponudi, cime cela platforma izgleda puno puno bolje.

Jesu malo refreshovali platformu ali ne mogu proizvodjaci da pokriju to sto su 4 godine matori procesori i 6 godina star chipset (sata, usb i pci-e).

E sada , aj cu odmah da se slozim da su to vise marketing buzzwords nego sto sluze bilo sta u praksi tako da to sto se mene tice uopste nije neki problem (pa jelte , posedujem iste) ALI ostaje cinjenica da tu kaskaju.

Plus neke stvari koje su implementirali na FM2 plocama i modernim APU chipovima su mnogo dobre a nema ih i nece ih nikada biti na ovim FX serijama ... npr integrisan southbridge... na karizu nije bas idealno resen ali bolje ista nego nista ... to necemo videti dok zen ne izadje :)

btw dinamicki overklok na modernim intelovim procesorima je nekoliko godina ispred vishere i po stabilnosti i po mogucnostima. APU je tu malo bolji a u laptopovima je to malo bitnije nego na desktopu mada voleo bi da je to bolje reseno nego na desktopu koji je skoro pa neupotrebljiv :)

Poslednja izmena:
FX je bio dobra kupovina pre dve godine npr - FX6300 u igrama lepo parira i3-6100. Ali danas je taj dualcore i3 brzi od FX6300 u u svemu drugom. FX 8xxx jednostavno mnogo trosi, 125W + OC.. Mnogo i potrebna je kvalitetna ploca. Intel je danas kudikamo udobniji. Ako Zen bude iole konkurentniji, mnogi ce ga pazariti, muka nam je i Intela i cena i nikakvog napretka poslednjih pet godina.

@Vuk

Ti hoces da kazes da je Phenom II X4 AM3 bolji od FX6300 AM3+ procesora ?

Jel ima neki benchmark u igrama koji to potvrdjuje ?

thuban jeste bolji od fx6300 , po gflopsima i mipsima , ali mu fale moderne instrukcije . phenom nema ni sse3 , a o daljem da i ne pričamo.

phenom II x4 je priiilično slabiji .

u poređenju sa i3 , fx i dalje dominira, osim u WOT i single thread aplikacijama.

što se tiče jezgara i clustered multitredinga
http://wccftech.com/amd-class-action-lawsuit-bulldozer-processor-core-count/

Poslednja izmena:
Fx 8300 je 40e jeftiniji od najjeftinijeg zaključanog i5 kome u svemu parira. (mađarske cene, po našim je 60e razlike)

Na stranu avx2 i potrošnja, Za te pare nema bolje kupovine.

Parira mu kada radi na 4.5ghz, na default tesko. Zato se ne gleda cena samo procesora, vec cena cele platforme.
Ti da bi naterao taj FX na 4.5ghz treba ti ploca od minimum 80e (ako ne I skuplja) + neki kvaliteta hladnjak od 35-40e, dok sa druge strane intel radi na ploci od 40e i ne treba mu dodatno hladjenje.
Pa onda uzmi u obzir da ce Intel da radi i na najgorem MS napajanju od 1000din, dok FX tako overklokovan ume da povuce i 200w.

I ono zadnje, ali nikako manje bitno, jeste da Intel ima integrisanu graficku! Ne igraju svi igre, neko kupuje masinu i za posao, a onda povrh svega mora da odvoji jos 35-40e za najjeftiniju graficku.

Dakle, FX te kosta jeftinije, ali te skuplje izadje ;)

naravno . fx niko i nigde ne drži na defaultu.

s tim što je fx8 na 4ghz ravan pomenutom najjeftinijem i5 na 3.1 ghz, a 4ghz je laganica na bilo kojoj ploči.

a intelova grafika ... to što je grafika !

imaj u vidu da vlasnici mnogih render farmi preferiraju fx8 nad i7 (quad naravno) . fx8 je dobar cpu, a intel je sve bezobrazniji i bezobrazniji sa cenama.

Poslednja izmena:
Presao sam sa Phenom II X4 955na fx 6300koji sam kloknuo na 4,2, ogromna razlika je izmedju njih i na stock i kad je fx oc... Tako da ta prica da nema razlike izmedju phenoma x4 i fx-a ne pije vodu.... Ps 955 mi je gusio r9 270 u gta v...dobar proc ali mator....

Za posao je Fx8xxx ZAKON nema tu intel sta da trazi fx je efikasan i brz i Mnogo jeftiniji od intela a radi extra tako da se okanete s tim.poredjenjem sa igricama za render, cpu mining je Fx8xxx neprikosnoven
E to je posao

Meni je gusio Athlon 270x, ne verujem da bi to bio slucaj sa 955 je jaci proc +L3 kes.
Koliki fps imas sad u GTA V?

Meni je gusio Athlon 270x, ne verujem da bi to bio slucaj sa 955 je jaci proc +L3 kes.
Koliki fps imas sad u GTA V?
55 do 60 u 99 odsto situacija..pada u neoptimizvanom delovima na 45...ima jedna ulica blizu michaelove kuce...teksture na normalno ostalo high..bez onih msaa itd... Sa phenom do 40fps ista podesavanja..

thuban jeste bolji od fx6300 , po gflopsima i mipsima , ali mu fale moderne instrukcije . phenom nema ni sse3 , a o daljem da i ne pričamo.

phenom II x4 je priiilično slabiji .

u poređenju sa i3 , fx i dalje dominira, osim u WOT i single thread aplikacijama.

što se tiče jezgara i clustered multitredinga
http://wccftech.com/amd-class-action-lawsuit-bulldozer-processor-core-count/

x4 je slabiji da , ali kada se fino naklokuje sasvim lepo radi igrao total war atilu na istom pre par dana kod drugara

phenom nema ni sse3

double_facepalm.jpg

Lepi koki aj se ti uhvati cjepanja drva to će ti bolje ići nego što drobiš nebuloze...ako već kao fol pratiš ili čitaš nešto o hardverima onda čitaj kako treba..ili malo pregledaj prije nego što nešto napišeš što si napisao...;)

Lepi koki aj se ti uhvati cjepanja drva to će ti bolje ići nego što drobiš nebuloze...ako već kao fol pratiš ili čitaš nešto o hardverima onda čitaj kako treba..ili malo pregledaj prije nego što nešto napišeš što si napisao...;)
Sta je lose rekao?

Vrh Dno