Dokle god se ovo posmatra kao multidevice feature, a ne kao multiuser feature, kao sto su i same tvorci napomenuli pred kraj, sve je ok. Zaista ima lepih novih stvari, ova prica sa pair programming-om je interesantna i interaktivnim prolaskom kroz kod. Mada i sada za to postoje alternative, maltene svaki video call ima screen sharing tako da se obicno takve stvari koriste za prolazak kroz kod na konferencijama, ali ovo je svakako interaktivnije. Bilo bi lepo kada bi postojao visual studio plugin za ovako nesto.
Sto se tice JS i zauzeca mem-a i cpu-a, ne vidim to kao neki argument. I VS zna da povuce 1GB memorije bez problema za neki veci solution, plus se ovde build radi u cloud-u, sto zna da potraje. A svi koji su ikada radili na velikim projektima gde clean build zna da traje vise od par minuta (par sati?), znaju koliko bi im znacilo da se to ne radi na njihovoj masini. Uopste nije lep osecaj svaki put ostavljati sticky note na monitoru sa tekstom - pusti build kada krenes kuci.
Ja bih iskreno voleo da imam ovo za neke prototyping projekte, na kojima samo radim, i na kojima ponekad volim da radim sa laptop-a, kada mi padne nesto na pamet. Nije ni cudo sto su se za sada samo opredelili za jeziku koji su najbolji tu namenu - python, ruby i JS.
Zaista deluje lightweight u poredjenju sa glomaznim VS-om. Koliko mi se puta desilo da hocu da odgovorim na neko pitanje na stack overflow-u ili samo nesto da isprobam, a mrzi me da upalim VS jer znam da ce mi uzeti 2 minuta dok ne dodjem do ekrana gde zapravo mogu da kucam kod. Mada opet, to je boljka C# sveta, za python i ruby nemam tih problema. Ove fore sa zoom in/out me nesto ne impresioniraju, postoje free pluginovi za VS i eclipse koji od scroll bar-a prave zoom-out-ovanu strukturu programa.
Jedna stvar zbog koje bih zaista voleo da imam cloud IDE je work from home. Dosta je bolno iskustvo kaciti se preko remote desktopa na masinu na poslu i raditi od kuce. Uvek postoji lag, veze nece jos par godina biti dovoljno brzo da omoguce isti uzitak na remote desktopu kao u lokalu. Neki hibrid stalnog switch-a izmedju remote-a i lokala je naporan, tako da ne postoji pravo resenje. Iako ovo ne bi resilo sve probleme, jer postoji jos gomila stvari pored IDE-a koje isto moram da koristim, svakako bi mi znacajno olaksalo zivot.