Šta je novo?

Future of programming

Impresivno dok JavaScript ne zazuzme 50% CPU-a (ili koliko već otkida), a browser pojede pola giga RAM-a. :D

JS me ne zanima, ali me interesuje c9 i c++. U kombinaciji sa Chrome browserom i NaCl mogu se praviti multiplatformske app koje su sandboxovane.

Ono sto me plasi je da ce se ici u ovom pravcu, gde desktop/laptop i konkretna platforma prestaju da budu bitne, ali ce se na kraju opet vratiti na hardcore, kad se bude videlo da neke stvari ne idu prosto...

Licno ne bih voleo (podneo?) da moram tako da radim, em sto je uvek neophodna dobra net veza, em sto drugi imaju vise kontrole nadamnom nego ja.

JS me ne zanima, ali me interesuje c9 i c++. U kombinaciji sa Chrome browserom i NaCl mogu se praviti multiplatformske app koje su sandboxovane.
Ali pisan je u JavaScript-u. Ovakva aplikacija će sigurno vući resurse ko luda.

I ne bih voleo da koristim ovakav sotftver u browser-u, koji zavisi od interneta i zahteva prijavljivanje.

Poslednja izmena:
Slazem se sa navedenim. Sa c9 svako moze da podigne svoj cloud u firmi, tako da ne zavisite internet veze... bar sam ja tako skapirao.
Ja cesto radim projekte koji zahtevaju specifican hw (hd kamere, kinect, vise racunara u mrezi,..) pa mi c9 ne radi posao.
Ima zanimljive fore za zoom in-out codea, pa onda lako mozes da se setas, onda live kolaboracija..

Dokle god se ovo posmatra kao multidevice feature, a ne kao multiuser feature, kao sto su i same tvorci napomenuli pred kraj, sve je ok. Zaista ima lepih novih stvari, ova prica sa pair programming-om je interesantna i interaktivnim prolaskom kroz kod. Mada i sada za to postoje alternative, maltene svaki video call ima screen sharing tako da se obicno takve stvari koriste za prolazak kroz kod na konferencijama, ali ovo je svakako interaktivnije. Bilo bi lepo kada bi postojao visual studio plugin za ovako nesto.

Sto se tice JS i zauzeca mem-a i cpu-a, ne vidim to kao neki argument. I VS zna da povuce 1GB memorije bez problema za neki veci solution, plus se ovde build radi u cloud-u, sto zna da potraje. A svi koji su ikada radili na velikim projektima gde clean build zna da traje vise od par minuta (par sati?), znaju koliko bi im znacilo da se to ne radi na njihovoj masini. Uopste nije lep osecaj svaki put ostavljati sticky note na monitoru sa tekstom - pusti build kada krenes kuci.

Ja bih iskreno voleo da imam ovo za neke prototyping projekte, na kojima samo radim, i na kojima ponekad volim da radim sa laptop-a, kada mi padne nesto na pamet. Nije ni cudo sto su se za sada samo opredelili za jeziku koji su najbolji tu namenu - python, ruby i JS.

Zaista deluje lightweight u poredjenju sa glomaznim VS-om. Koliko mi se puta desilo da hocu da odgovorim na neko pitanje na stack overflow-u ili samo nesto da isprobam, a mrzi me da upalim VS jer znam da ce mi uzeti 2 minuta dok ne dodjem do ekrana gde zapravo mogu da kucam kod. Mada opet, to je boljka C# sveta, za python i ruby nemam tih problema. Ove fore sa zoom in/out me nesto ne impresioniraju, postoje free pluginovi za VS i eclipse koji od scroll bar-a prave zoom-out-ovanu strukturu programa.

Jedna stvar zbog koje bih zaista voleo da imam cloud IDE je work from home. Dosta je bolno iskustvo kaciti se preko remote desktopa na masinu na poslu i raditi od kuce. Uvek postoji lag, veze nece jos par godina biti dovoljno brzo da omoguce isti uzitak na remote desktopu kao u lokalu. Neki hibrid stalnog switch-a izmedju remote-a i lokala je naporan, tako da ne postoji pravo resenje. Iako ovo ne bi resilo sve probleme, jer postoji jos gomila stvari pored IDE-a koje isto moram da koristim, svakako bi mi znacajno olaksalo zivot.

Za ovo zadnje (sto se tice konekcije preko RDP-a), jesi li probao nekada VNC u VMWare masinu? Pitam jer je osecaj koriscenja VMWare VNC-a enormno bolji od VNC ili RDP-a na obicnu masinu. (znaci, VMWare VNC server je mnogo bolje uradjen izgleda - ili je mozda manje kompleksan?)
Inace se, opet kazem, slazem da ne bih nimalo voleo da se preko neta konektujem na "programming server".

Sto se tice kompajlovanja, zasto lepo ljudi ne koriste Delphi :D Projekat kome treba nekoliko minuta da se kompajlira je u domenu velicine Visual Studio+SQL zajedno :)

^^
Razumem tvoje muke. Zbog toga nosim laptop posao-kuca-posao i imam svn na sigurnom serveru.
Sve zavisi od prirode posla koji radis. Ako imas mnogo podataka i trwba ti specifican hw nikakav remote access nece resiti problem.
@alfa:
Vs kompajlira bar 20x brze od xcodea. Vs je odlican po pitanju brzine kompajliranja. Uz prekompajlirane headere i incremental build koji zaista rade vs je sampion. Jedini MS paket koji cenim.

Poslednja izmena:
Ne mozes porediti ni VS sa precompiled headers (koji je jedna od najvecih nocnih mora) sa brzinom Delphi compilera (naravno - zbog Macro-a).
Delphi ce bilo kakvu promenu, cak i u "headerima" (.inc), da uvek rekompajlira ako treba, a nece ako ne treba (i ne trazi se full Build).

VS je enormno ubrzan samom mogucnoscu da se radi multicore compile u... ne znam kojoj bese verziji.

Izvinjavam se za offtopic... za ovo cloud resenje... razmisljam kako bi smesno bilo da moram remotely i da debuggujem (DRIVER) :D Mogao bih slobodno da naplatim "SMOR" sate :D

Low level stvari je nemoguce raditi remote i zbog toga mora biti beneficiran posao. :D

Apropo ceduljice pusti build, Team Foundation Server ovo odlicno resava, mozete da automatizujete gomilu stvari, tipa potpisivanja bilda, kopranja na neku share lokaciju, pustanja auto-testova, zakazivanja bilda, bilda pri nekom dogadjaju (check-in) isl.

@alfaunits

VNC samo koristio dok sam se kacio sa linux-a na PC na poslu. Za win to win remoting je RDP definitivno bolji. Dosta cesto radim sa nekoliko VM-ova i fizickih masina i ok mi je da se kacim preko RDP-a (uz remote desktop manager koji je super ako radite sa 3+ masine) za neke laganije taskove (uz PowerShell za vecinu taskova, tako da sve manje i manje koristim RDP). Ali kada se kacim od kuce i zaista programiram preko RDP-a jako pocinje da mi smeta losiji kvalitet slike i lag pri kucanju.

@mare
U Lab-u se koristi TFS i sta sve ne, ali opet u nekom momentu ja moram da sync-ujem enlistment i da ga buildujem na svojoj masini. Posto mi je build jako lepo optimizovan i posto imam SSD za object drive odmah mi zakuca sve korove na 100% i maltene mi ubije mogucnost da radim bilo sta drugo. A taj build traje cesto vise od pola sata. Iskreno, bio bih srecan da se taj build izvrsava "negde" i da ja ne moram da idem tri puta po kafu dok se isti ne zavrsi.

Slazem sa da sada ne bih nesto zaista ozbiljno radio sa IDE-om koji je u cloud-u (mada mislim da se vec polako navikavamo na taj cloud svet sa amazonom i win/sql azure-om), ali vec sada mi ovo deluje interesantno za neke igrarije sa strane i kucni prototyping.

Koliko projekata imas u solution-u i da li bas sve moras da imas u jednom solutionu?

Cesto ljudi natrpaju 100+ projekata u jedan solution, iako to nema potrebe, s' druge strane, definisi custom build type-ove i deaktiviraj projekte koji nisu potrebni za neki scenario...

U VS-u moze da se definise max. core count koji bi se koristio - pa se ostavi recimo jedan/dva (noHT/HT) da budu slobodni.

Iskreno ja radim iz Command Prompta (WDK Build), pa mogu sve da podesim rucno, mozda u VS-u mora da se rucno izmeni .sln/.vcxproj da bi bilo /MP6 a ne samo /MP.

A koja je razlika da imas dva racunara i da imas racunar a da se build na drugom racunaru odvija?:) Opet su to dva racunara.

continuous integration... nocni bild, radis nesto drugo... build server ima kljuceve za potpisivanje bilda kojima developeri nemaju pristup... opet kazem za debug, bolje je lepo upakovati da se lokalno bilda ono sto trebas da imas u tom trenutku.

Nazad
Vrh Dno