Šta je novo?

Fujitsu klima umesto HiSense

Prvi dio tacno. Ne mora to puno znacit 9ka,12, 18ka. Ima tu odstupanja pa se moze desit da neka 9ka jaca od neke 18ke. Evo unutar samog brenda Gree. Nova muse 18ka vanjska teska 30tak kg, obicna igracka za ovaj Amber 09 od 45kg. Ili fujitsu npr LTC 09 je jaci od LMC12 itd.
Ugl, toplote moze strasno puno isporucit, tih 27 kvadrata i bez izolacije ce pojest i na minusima. 12ka da ne pricam.

Ali to ne znaci da ne treba izolacija. Izolacija je dugorocno najbolje rjesenje i nema nijedan validan kontraargument da se ista ne uradi. Osim nedostatska finansija.

@EmaXx pa sta mislis sta je onda najpametnije, kupiti Amber 09 ili Fujitsu LTC 09 umesto LMCE12 i potom uraditi izolaciju? Ili razliku u ceni koja nije zanemarljiva, nekih 30k uloziti u izolaciju i uzeti LMCE12? :)

(Btw Fujitsu LTC 09 je manje vise kao i LUCA 12)
Od te 2 opcije uvijek je bolje pojacat izolaciju i uzet slabiju klimu.

@EmaXx Sto je u mom slucaju LMCE 12 + Izolacija? :) koji red velicine potrosnje bi ocekivao za Amber09/LTC09 u mom prostoru tj. da li bi potrosnja tih 09ki bila veca nego LMCE 12 u neizolovanih 27m2? :)

Ja taj Amber nerazumem? Greje ko 90% 24,trosi ko 90% 24,kosta ko 90% 24. Sta je tu 12-tica?Jedino sto je deklarisan da greje do -30.

Pogledaj protoke zraka po brzinama i usporedi. Pogotovo minimalne. Sa "prosjecnom" 24 kom dobijes tornado u kuci. Buka, cop itd

@EmaXx Sto je u mom slucaju LMCE 12 + Izolacija? :) koji red velicine potrosnje bi ocekivao za Amber09/LTC09 u mom prostoru tj. da li bi potrosnja tih 09ki bila veca nego LMCE 12 u neizolovanih 27m2? :)
Ne znam sta bih ti za taj LMCE rekao. Prepusticu taj savjet onima koji je imaju.

Sto se tice potrosnje to je sve u pet deka. Ponajvise zavisi koliko tvoj prostor treba energije. A oni plusici nisu nesto bitni. Recimo izmedju klima sa A+ klasom i A+++ ne vjerujem da ima ni 20tak eura godisnje razlike u potrosnji. Hocu reci, potrosnju diktiraju tvoji toplotni gubici, sto se tice razlike izmedju klima to je u 5 deka.

Provuci svoj prostor kroz ovaj kalkulator toplotnih gubitaka da dobijes neku okvirnu sliku koliko ti treba toplote na odredjenim temperaturama. To podijeli sa otprilike 3.5 i dobice (jako ugrubo) koliko bi ti klime trosile po satu. Imas opciju da uneses zeljenu izolaciju, pa mozes vidjeti i koliko bi to manje bilo.

Ne troši klima već objekat.
Najstariji Gree koliko ima, 5 godina? Moje dve LGC imaju 11 godina, ne rade možda jedan mesec u godini.
Kvalitet pre funkcija i kultura rada je na Fujitsu strani kao i cena. Midea Breezeles košta ko LMCE, malo su se kinezi izbezobrazili 😎

Nema potrebe pretvarat ovo na kinez vs japanac, ta diskusija ne vodi nigdje. Ima dosta i starijih Gree i Midea. Al generalno je pravilo vecina novih klima je precijenjeno smece.
I od japanaca i od kineza. A cijene rastu. Midea extreme je meni recimo bolja opcija od fujitsu kpc. Za manje para se dobije bolji uredjaj. Isto tako "24.5 kilski
" Gree Muse je smecw koje ja sebi ne bih uzeo ni djaba.
Ne treba generalizovat

Hvala za kalkulator :) Evo proracuna u prilogu. Sta predlazete koju na kraju klimu uzetu na isnovu ovog proracuna? :)

Prilozi

• 0D67CDA9-94E1-44EB-B25E-E4580691E9B6.png
    0D67CDA9-94E1-44EB-B25E-E4580691E9B6.png
    304.3 KB · Pregleda: 72
Naravno da sam se zezao za Muse pošto je bila priča da on jedino radi kako treba u "ekstremnim" uslovima (hladno vreme + neizolovan objekat).
Obrni, okreni, i Djalf i Emaxx su ti dali prave predloge. Gree Amber ili Fuji LTCA su klime sa kojima sigurno nećeš pogrešiti po pitanju njihove snage. Fuji ima nižu modulaciju.
LUCA ili LMCE isto dobar izbor.
Stavi sve parametre na kantar pa izvaži šta ti najviše odgovara.

Bez izolacije, da ostane tako kako jest, Amber 09/12 ili eventualno Lucu ili jako dobar LTC 12ku(ako ti nije preskuoa).
Sa izolacijom samo plafona mozes Lucu.
Sa izolacijom zida i plafona svejedno, uzmi jeftiniju moze i LMC.

O hisenseu nmm formirano misljenje, ne znam sta da ti kazem. Hardverski su super u praksi ne znam. Bilo je iznesenih oprecnih iskustava od korisnika

Minimun luca 14, amber, LT...

@EmaXx sa izolacijom plafona moze LUCA12 a bez izolacije LUCA14 kako je @bombas predlozio? :)

Ja taj Amber nerazumem? Greje ko 90% 24,trosi ko 90% 24,kosta ko 90% 24. Sta je tu 12-tica?Jedino sto je deklarisan da greje do -30.
Ne troši ni približno mnogo koliko misliš. 2 sezone ukupno 3200 kWh, mesečno oko 350kWh.
I kao što su ljudi 100x rekli, troši objekat a ne klima, a moja kuća je poprilično dobro izolovana. Da sam stavio LT mislim da bi troškovi bili isti. Njega ću na potkrovlje kad opremim deci, pa će Amber odozdo da podgreva. 😁

Luca 12 i 14 su hardverski iste klime, 14 nesto veci protok zraka ima i malo vise snage.
Zafrkana situacija za preporucit zbog trenutacne situacije. Nemas izolacije plus kampanjski ce se grijat.
To zahtijeva puno jace uredjaje nego sto bi inace trebalo za 27 kvadrata.

Ja bih licbo za sebe u tvojoj situaciji isao radi sigurnosti na Amber09 ili jos bolje 12 ili LTC12 i na potkrovlje vuna 10cm(nije neki trosak za 27 kvadra). ali to je vec ozbiljnije ulaganje u cjelini.

Neizolovane prostorije su rupe bez dna. Kad sam se tek ozenio i uselio u sprat kuce koji nije imao izolaciju bio je pravi izazov ugrijati 50 kvadrata sa drvima i ugljem cim zazimi. Crveni se pec al ode toplota.
Za usporedbu radi, sa 8cm izolacije i na debelim minusima jedna solidna 12ka sa 800-1000 wh grijala bez problema.

@EmaXx hvala puno covece na detaljnim informacijama i konstruktivnim savetima, moracu da ti se oduzim za ovo :) E ovako, kinta/budzet hvala Bogu nije problem s’ obzirom na primanja, ne treba skrtariti ali treba biti racionalan posto je ipak vikendica u pitanju u kojoj cu biti svega 1/4 zime na 22c i 3/4 biti na 10c modu. Iz neznanja sam mislio da mogu jeftino da prodjem i bez cimanja, tj. da mi jedan LLCE12 resi problem sa potrosnjom od 0.5kW u proseku (200€-250€ ukupno) struje i da ne moram da se bakcem sa izolacijom prostora (jedan zid je unutrasnji) u pocetku. Ali koliko vidim najracionalnije je ici sa Amber 09, pa postepeno dodavati izolaciju po lakoci, plafon, pa pod, stolarija i na kraju zidovi. Samo na kraju gledano dalekosezno zavrsavam sa klimom koja je predimenzionirana za tako izolovan prostor i ona zbog nemogucnosti niske modulacije i generalno svoje jacine ce vise trositi nego LUCA12/LMCE12?

Poslednja izmena:
Ili je racionalnije uzeti LUCA/LMCE 12 sad dok je prolece/leto i polako dodavati izolaciju pred zimu? :)

Sto se tice potrosnje tu je to negdje, jedino u tako malom prostoru kad dodas propisnu izolaciju puno ce se palit gasit. Ljudi sa tom klimom griju 80+ kvadrata. Sa druge strane puno niska modulacija pravi prohladan ispuh ali duze radi u kontinuitetu.

Po meni ti je idealna onda Fujitsu LTC 12 ako planiras stavit izolaciju. Snazna 12ka a pri tom i kad izoliras moce se prilagodit.
Za nijansu bih je stavio ispred Ambera u tvom slucaju.

Uzmi jednom kako treba i prst u uho 10-15 godina ako si vec mozes priustit.

Sto se tice potrosnje evo primjerom pojasnjeno(fiktivne brojke da docaram)
Npr tvom prostoru treba 5 kw na 0c. Neka ce klima potrosit 1.5 kw da ti to isporuci, neka 1.4, neka 1.6. Mada sve je to tu negdje, nije drasticna razlika. Ono sto cini razliku je da ce jaca/bolja moci isporucit tih 5kwh, ljepse ce radit, manje ici u defrost itd.

Uz to, sa padom temperature pada i snaga klime kao i koeficient iskoristivosti, a rastu toplotni gubici(raste potrosnja).
E zato treba uzeti malo jacu klimu, nek ima odredjene snage u rezervi.

Sto kazu nmz i jare i pare.

@EmaXx Hvala jos jednom! Ako sam te dobro razumeo? :)

1. Amber 09 Nordica (95k) - ako planiram bez ikakve izolacije da prodjem
2. Fujitsu 12 LTC - (115k) - ako planiram da izolujem barem gazeci sloj potkrovlja npr. stirodurom

Fujitsu Luca12 je ok za tu prostoriju naravno uz dodatak izolacije koji si planirao.Nema potrebe za LT modelom.Kvalitetna Fujitsu klima je uvek odličan izbor što se tiče kulture rada i trajnosti samog uređaja.Luca je proveren model video si po tablicama da ima respektabilan kapacitet grejanja na minusu ali isto tako zadržava kulturu rada i kada temperature nisu u minusu što je od velikog značaja za komfor i kvalitet stanovanja u prostoriji koja je klimatizovana. Fujitsu Luca je odličan izbor po onome šta dobijaš za uloženo a to je kvalitet i pouzdanost.

@EmaXx Hvala jos jednom! Ako sam te dobro razumeo? :)

1. Amber 09 Nordica (95k) - ako planiram bez ikakve izolacije da prodjem
2. Fujitsu 12 LTC - (115k) - ako planiram da izolujem barem gazeci sloj potkrovlja npr. stirodurom
1. LTC 12
2. AMBER 09

Slicne su snage, ltc bi se bolje snalazio kad pojacas izolaciju. Izoliranih 27 kvadrata bi bilo premalo za amber, ugusilo bi ga.

s tim da bih to potkrovlje svakako izolovao, najmanja investicija a vrati se brzo. Ubaci u onaj program izolaciju potkrovlja pa usporedi sa trenutnom situacijom

@proleter Hvala ti puno na savetu i glasu razuma :) Sta mislis o LMCE modelu? Sto @djlaf ovde rece, LMCE je laksa za odrzavanje od LU i nema pokretni panel kao LU (serviser je zbog nemanja panela i preporucio LMCE), 10.000rsd je jeftinija sto moze odmah u izolaciju da se ulozi jer su trenutni gubici 6kW a sa izolacijom 5cm (plafon) + 5cm (pod) 4kW po kalulatoru.

@EmaXx Evo i kako izolacija od 5cm plafon, kao i 5cm plafon + 5cm pod (sto mi je lako odmah da uradim, jer je na plafonu gazeci sloj/ostava od potkrovlja i samo postavim stirodur a dole mi je laminat koji cu lako skinuti) utice na potrosnju. Sta mislis o LMCE ili LUCA modelu umesto LTC-a nakon 5cm+5cm izolacije i ovih 4kW gubitaka? U prilogu sam dodao i Eurovent izvestaj od obe, kao i benchmark na razlicitim temperaturama.

Prilozi

• Trenutno.png
    Trenutno.png
    252.7 KB · Pregleda: 53
  • Trenutno + 5cm stirodur na tavanu.png
    Trenutno + 5cm stirodur na tavanu.png
    250.2 KB · Pregleda: 30
  • Trenutno + 5cm pod + 5cm plafon.png
    Trenutno + 5cm pod + 5cm plafon.png
    247.9 KB · Pregleda: 20
  • eurovent-12lmce.pdf
    16.6 KB · Pregleda: 3
  • eurovent-12luca.pdf
    16.4 KB · Pregleda: 3
  • 12lmce heating.png
    12lmce heating.png
    66.2 KB · Pregleda: 18
  • 12luca heating.png
    12luca heating.png
    43.8 KB · Pregleda: 17
  • 12lmce in:out temp bench.png
    12lmce in:out temp bench.png
    99.9 KB · Pregleda: 14
  • 12luca in:out temp bench.png
    12luca in:out temp bench.png
    69.1 KB · Pregleda: 47
  • eurovent-12ltca.pdf
    16.4 KB · Pregleda: 6

ristesky

Ovako kako sad stoje stvari imamo više nepoznatih koje tebe i nas odvlače od pravog rešenja.Prvo koliko si love spreman da odvojiš za inverter,imamo modele od 70k pa do 115k dinara.Ovako idemo u krug i ne nalazimo rešenje.Gledaj i klimu i izolaciju kao zasebne faktore koji doprinose kvalitetnom grejanju prostorije.Ušao si u prevelike računice koje sa tim kalkulatorom nema savršenstva mada ima stalne potrage za istim.Ako imaš strah od pokretnog panela na Luca klimi onda je rešenje LMCE12 i izolacija objekta parcijalno ili odjednom kako možeš.Ako nekoliko dana tokom zime ne može LMCA da dogura do 22 stepena u šta sumnjam uključiš neku grejalicu po potrebi ne vidim problem.Razliku između LM i LT upotrebiš za izolaciju.Srbija ima umereno kontinentalnu klimu tako da bi ja išao na uslovno rečeno ne toliko jaku klimu koja može da radi lepo i na +15 a i na -15 a to LMCE ume da radi odlično.

Formiraj budzet za klimu i ukupno za grejanje.
Ako pare nisu problem, kako si negde napisao, uzmi lepo Mitsubishi LN35 i radi fasadu.
Ako pak nije bas da pare nisu problem, uzmi LTC, pa posle rafi fasadu.
Ako hoces jos jeftinije, a da malo ulozis u izolaciju, uzmi Mitsubishi heavy industries SRC 35 ZS-W.
Ako hoces jos jeftinije uzmi LUCA i ulozi u izolaciju.
Ja ispod toga ne bih isao, nikakve LMCE i sl.

@proleter hvala ti puno na savetima :) @nemanjabgd84, @EmaXx preseko sam sto se klime tice, i prikljucujem se Fujitsu klanu :)
  1. Fujitsu 12 LTC @proleter spreman sam da idem do 115k, preko toga za vikendicu mi nema puno smisla... Serviser predlozio umesto LTC, neku 14-icu da stavimo, za svaki slucaj.
  2. Fujitsu 12 LUCA @proleter serviser kaze nema puno razlike u odnosu na LMCE za koji su 70% sanse da ce zavrsiti posao nakon izolacije plafona i poda, i on ima LMCE i kaze da je best buy ulozeno dobijeno. Dodatno, rece da ne brinem za LUCA vratanca, sredjena je ta problematika + imaju dosta delova u rezervi koje poklanjaju ako se to desi.
  3. Fujitsu 12 LMCE @djalf 2 Fujitsu servisera mi rekose da je ovo najpopularnija klima, da je najvise ugradjuju i da ce najverovatnije vrsiti posao nakon izolacije, ali da ce se malo muciti tj. raditi punim kapacitetom... Ti negde rece i da je odrzavanje jednostavnije u odnosu na LUCA, ali to nameravamo da nam serviser radi zbog produzene garancije od 5g.
Glasno razmisljam :)
  • LTC (115k) - bez razmisljanja odluka posto kinta nije problem, ali je pitanje da li je i naracionalnije ulaganje za svega 30d zimi u vikendici :)
  • LUCA (78k) - najracionalnija odluka cini mi se, vece sanse da ce zavrsiti posao od LMCE, a za 37000 razlike se lepo kupi stirodur i postavi (5cm/5cm iznad/ispod plafona/laminata)
  • LMCE (68k) - osecam se srecno odluka, tj. ~70% sanse da ce da zavrsi posao, a sto @proleter pametno rece moze i grejlica da se doda ako zafali snage na debelom minusu :D
Sta vi mislite, da li je LUCA pobednik u ovoj trci? :)

Poslednja izmena:
Ako će oni da ti rade godišnji servis onda LUCA definitivno.
LT je overkill totalni.
Vidi sa njima, možda i nećeš morati godišnji servis jer je realno nećeš puno koristiti.

@djalf

Kad si već tu, ti beše imaš LMCE? Je l' si sam radio servis (čišćenje turbine) i slično? Pitam jer kad dođe vreme da znam da li sam to da radim ili da to radi firma koja mi je prodala/ugradila klimu. Jer zavisi od komplikovanosti, a turbina mi nekako dođe najčupavija stvar za očistiti.

Ako će oni da ti rade godišnji servis onda LUCA definitivno.
LT je overkill totalni.
Vidi sa njima, možda i nećeš morati godišnji servis jer je realno nećeš puno koristiti.
Problem je sto ce on kampanjski grijat. Dakle treba nesto da isporuci sto vise snage u sto kracem roku kad joj zada da ganja sa 10 c na 22.. Iako je LUCA dobra na tom polju, LTC je klasa vise. Sto se tice razlike u cijeni podijeli je na 15 godina eksploatacije, zanemariva dodje. Takvi modeli su sada osjetno skuplji.

@ristesky
Ja bih ti svakako preporucio LTC ako ga mozes priustit.
LMC ne bih iz slijedeceg razloga. Em je dosta slabija em ti moze galamit na minusima kad je potjeras. Posto je osjetno slabija od LTC za isti ucinak ce LMC morati dobro vise zaletit kompresor a sumnjam bas da si nagodan na vikendici slusat buku.

Nazad
Vrh Dno