Šta je novo?

Fujifilm FinePix F10 ili Nikon Coolpix P2

Mudri

Čuven
Učlanjen(a)
04.09.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
R5 5600
Matična ploča
B550
RAM
32gb ddr4
GPU
RX6600
Storage
KC3000
Sta da pazarim, koje su prednosti i mane ova dva aparata? Znam da je nesto bolji F10 pa kvalitetu slike ali mi se on ne kupuje zbog XD kartica. Vec imam SD karticu od 512MB pa ne bih da kupujem novu. Koliko su Xd kartice stvarno spore ,da li taj nedostatak smeta Fuji-u pri snimanju video klipa. Hitno potrebni odgovori idem na more za par dana.,)

Da, Fuji moze oko 500 fotki, za P2 ne znam. I kao shto su ti svi rekli, ne razmishljaj izmedju ova dva aparata, F10 je bolji u svemu.

Fuji F10 svakako ima drasticno bolji visoki ISO, ne znam koliko je brzi, medjutim Nikon daje mnogo prirodnije i realnije fotke, perfektne za dalju obradu, ima Wi-fi, stabilizaciju prilikom snimanja videa... uvek biram prirodnije slike u odnosu na visi ISO (mada Nikon P2 ima najbolji ISO400 u svojoj klasi, tako da i to nije problem, mada je Fuji tu ipak zakon).

I, da, ovaj Nikon ima manuelne modove i odlican balans belog, odlican macro mod...

Mozda da je dilema Fuji F30 - Nikon, pa da ti preporucim Fuji...

Ako ti treba visoki ISO (800 pa nadalje) - Fuji. Ako ne - Nikon.

Kad kazem realnije mislim na: ekspoziciju, odnosno sveukupno osvetljenje slike, boje i kontrast. Fuji to U ZIVOTU nece uraditi kako treba, jedini koji se priblizava Nikonu po tom pitanju je S9500 ali on nije tema ovde.

Nemojte posle da se razvlaci tema na 1000 strana kao od pre dva meseca kada je jedan korisnik kupio Fuji F10 a onda ustanovio sve i svasta (a videli smo i "primere").

Nikon - sigurna kupovina, da nema posle kajanja i smaranja po forumima, zasto ovo - zasto ono. F10 ima odlican ISO i NISTA vise. F30 je nesto drugo, ali i daleko skuplje...

Radije cu izabrati aparat koji ce mi dati fotku koja nije toliko napucana nego da ima malo suma. Sum se moze relativno lako otkloniti a fotka koja nije ni primirisati sceni koja je slikana, tesko ce se kasnije doraditi "po secanju na scenu koja je slikana". Cak bih i radije kupio Canon A610 ili A620 (da ne kazem koliko on tek daje bolje slike od Fujia F10).

A to sto 99% korisnika ovog foruma NE VOLI Nikon aparate, to je vec druga prica.

A covek je uostalom pitao koji je aparat bolji po kvalitetu slike. Nikon i Canon (recimo A620 za te pare) su bolji po kvalitetu slike od Fujia. Nisu bolji jedino po pitanju suma na visokim ISO vrednostima i to je jedina stvar koja je dobra kod Fujia, ali onda se vracamo na ono prvo - sta covek zeli od fotografije - omasenu fotku sa malo suma koju mora da sredjuje 2 sata ili odlicno potrefljenu fotku sa sumom koji se otkloni za 2 minuta. Tesko da ce ijedan kompaktni aparat imati te dve stvari zajedno (mali sum i odlicne slike). Mozda F30, ali i dalje je mutan po coskovima katastrofa, aberacije onakve ni najstariji Nikoni i Canoni nemaju, izoblicenja od objektiva katastrofa, boje totalno neprirodne i napucane (samo, ali samo S9500 vredi na tom polju).

Ali, dobro, ovde neki misle da sve znaju...

Poslednja izmena:
F10 je odlican aparat ali nije bas za preporuku za coveka koji hoce da ga drzi na auto modu i samo da pritisne dugme u svim uslovima.
Ovo su nedostasci sto je onaj francuz naveo za F11 sto je isto:
-bad auto white balance (which is too blue in some scene)
-over exposure which leads to loss of details (ex: white sky with no clouds)
-LCD is not readable under strong sunlight
-bad flash pictures at high ISO according to my tests
-pictures at low ISO are slighty noisy (Fuji ISO 80 is not as good as Canon A95 ISO 100 or 200 under strong sunlight)
-pictures are slighty blurred when taken at tele
the result are pictures which are less good than other cameras in normal conditions, or at full resolution (when zoomed at + 50% there are often artefacts, because of processing / optics / JPEG compression)
-auto mode or natural light mode selects often an ISO which is too high, because it oftens aims for 1/100 shutter speed
menu system needs one more keypress than Sony
-dongle for USB/TV/AC is not great

Ali ja bih pre izabrao F10

Poslednja izmena:
Ali, dobro, ovde neki misle da sve znaju...

Ja znam sta je smisao zivota.

I ko pricao o tome da li volimo Nikon aparate ili ne? Potpuno mi je je*eno svejedno sta pise na aparatu...

Ti si taj koji prica pricu o tom jednom brendu i dizes u nebesa Nikon aparate bez obzira da li se radi o sprcoklicama za dzep ili DSLR aparatima. I redovno tvrdis suprotno od onoga sto tvrde drugi, bili oni autori testova sa poznatih sajtova ili clanovi ovog i drugih foruma.

A ovo:

ali onda se vracamo na ono prvo - sta covek zeli od fotografije - omasenu fotku sa malo suma koju mora da sredjuje 2 sata ili odlicno potrefljenu fotku sa sumom koji se otkloni za 2 minuta.

...je toliko smesno da ja stvarno ne znam reci kojima bi se moglo opisati to sto si pokusao da kazes. Mislim da bih koristio neki medicinski termin...

Sad stvarno ne znam sta da kupim. Sigurno cu na novom aparatu bez obzira da li to bio NIkon ili Fuji 90% fotki slikati na auto-modu. Kupio bih Nikona zbog SD kartice, dobrog video moda. Kod Fuji-a mi se svidja super baterija i dizajn.

Koliko vidim po internetu, ni taj F30 nije nista narocito. Jeste, ima manje suma pri visim ISO setovanjima i prilicno mu dugo traju baterije, ali sve ostalo je u proseku ili losije od proseka klase. Najveca mana mu je da cesto gresi u proceni ekspozicije, npr. slikas istu sliku dva puta uzastopce a on jednom napravi dobru procenu a jednom losu (obicno preeksponira sliku). Slike na kojima ima i jako svetlih i tamnih delova obicno ispadnu losije od drugih aparata u klasi.

Evo sta F30 zameraju po internetu, po meni sve prilicno ozbiljne zamerke:
High contrast tone curve loses highlight & shadow detail
Exposure inconsistencies (generally overexposure) using default settings
Purple fringing
3-shot limit in continuous mode
Screen can be hard to see in very bright light
Limited manual controls
Auto mode defaults to ISO 800 when using flash when it doesn't need to
Images in good light need post-processing to really shine
No optical viewfinder

Poslednja izmena:
Sve su to mane koje krase i slicne aparate drugih proizvodjaca... A u isto vreme svi hoce aparat koji radi kao DSLR a staje u dzep i kosta 200EUR... E ne moze. U odnosu na modele od pre 2 ili 3 godine, svi ovde nabrojani modeli su "tri u glavu". Problem je u nezdravim ocekivanjima i cinjenici da je mnogima tesko da prebole kompromis.

A da malo pomognemo originalnom posteru? Osoba je duže već na forumu, pristojno je pitanje postavio, a čini mi se da je malo dobio.

Prvo da raščistimo jednu stvar - koji god aparat da kupiš (od poštenog brenda), praviće ti dobre fotke i bićeš generalno zadovoljan. Veoma su svi napredovali. A sada - ovaj je bolji ovamo, tamo, ovoliko, onoliko, za Auto mod i happy škljocanje nećeš primetiti neku veliku razliku.
Dakle i taj Nikon će odlično poslužiti i ako ti se dopada i ako je cena dobra, samo napred.
Ako želiš da ostaneš na SD karticama, za niži budžet, imaš i zanimljive Canon i Panasonic modele. Bitno je i koliko se plaća.

Sto se tice XD kartica imas tri vrste:
1) Standard
2) M
3) H
Najbrze su H a najsporije su M ali na F10 koliko sam procitao po internetu neces imati nikakve razlike.
clipbg4.jpg

Ovde neki misle da sve znaju o fotoaparatima, a u sustini... mislim svaka cast vama sto volite fotografiju, ali takav recnik NE TOLERISEM.

A, ako zelite da saznate kako ja radim, kupite jedan magazin (jedan od najpoznatijih na svetu) cije ime asocira na moj username ovde. Uostalom, nekih pola miliona fotki iza mene mi je dosta da mogu da s pravom iznesem svoje iskustvo ovde sa stanovista tehnickog lica koji MORA APSOLUTNO da poznaje materiju da bi krajnji rezultat bio savrsen (inace ne bih bio na sadasnjem poslu koji je striktno vezan za licencu a sa tim se nije zezati). Znaci, ne interesuju me dzidzabidze kod aparata, vec koliko su fotke koji neki aparat napravi upotrebljive (bilo da je digitalac ili DSLR ili SLR). Samim tim mogu da kazem da Nikon P2 (opet bih ubacio i Canon A610) prave bolje fotke od Fuji F10 aparata. Pa mozemo da se ceramo do sutra

Elem, da se vratim na pocetak price. Svi, ali bas svi preporucuju P2 (da se manemo sad drugih aparata) zbog ovog (a tu je Fuji los, osim visokog ISO-a):

# Good-quality lens, better than average sharpness in the corners (F10 je mutan debilno po coskovima, to sto kazu da kao ima dobar objektiv zaboravite)

# Excellent macro performance

# Faster than average focusing

# Better than average high-ISO performance (naravno da je F10 ovde bolji, ali ovo je u odnosu na ostatak aparata u klasi).

A inace, cela Coolpix serija je poznata po PERFEKTNO funkcionalnom auto modu, a to je ono sto coveku treba. A da ne govorim o matrix meteringu koji NIKAD nece izneveriti nekoga ko se ne razume preterano u fotografisanje.

Opet cu se vratiti na skorasnji thread o F10 na ovom forumu i onim katastrofa losim slikama u kontrasnim situacijama sa tonu hromatskih aberacija.

Over and out.

Poslednja izmena:
defragmenter je napisao(la):
ma nek uzmje covek canon-a a610-620 i eto, zaobidje sve ove diskusije. ujedno i najrasprostranjeniji brend dobije

Necu da uzimam a610-620 jer nemaju li-ion bateriju.

Imao sam do skoro Nikon Coolpix 3700, i sa njim sam bio zadovoljan, solidne slike na auto modu i dobar video mod (640x320 30fps). Mislim da je za mene ipak najbolji izbor P2.

Lepo je Abdee rekao :)

Abdee je napisao(la):
I javi kad uzmes P2.

Ovo je stvarno neverovatan fenomen u nashoj zemlji, da ce vecina uvek uzeti suprotno od onoga shto ti ljudi koji znaju preporuchuju. Ne znam koji je ovo thread samo na benchu gde se to desilo :)

Cosmo, ti mozda imash i milion slika za sobom, ali si previshe Nikon biased, i u bilo kojoj klasi da hvalish aparat, to uvek bude Nikon, pa ispada da su Nikoni najbolji od dzepnih do najskupljih dSLR, shto nije tachno i jednostavno je nemoguce.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Lepo je Abdee rekao :)

Ovo je stvarno neverovatan fenomen u nashoj zemlji, da ce vecina uvek uzeti suprotno od onoga shto ti ljudi koji znaju preporuchuju. Ne znam koji je ovo thread samo na benchu gde se to desilo :)

Cosmo, ti mozda imash i milion slika za sobom, ali si previshe Nikon biased, i u bilo kojoj klasi da hvalish aparat, to uvek bude Nikon, pa ispada da su Nikoni najbolji od dzepnih do najskupljih dSLR, shto nije tachno i jednostavno je nemoguce.

Ne znam ja ko ovde zna najvise, ucinilo mi se kao da je Cosmo covek sa velikim iskustvom . Znam samo da svako hvali svoga konja. Cosmo sigurno ima Nikon-a i pola miliona slika sa njim pa hvali nikona, mozda nikada nije ni video F-10. Ja sam citao dosta review-a za ova dva aparata i uglavnom su dobro ocenjeni tako da sam stekao utisak da bilo koji da uzmem bicu skroz zadovoljan.

Tachno je da cesh biti zadovljan sa oba aparata, ali poenta u F10 je ta da cesh sa njim da slikash sve shto budesh zeleo, dok P2 to nece moci (kao ni bilo koji drugi kompakt aparat). Najveci neprijatelj fotoaparata (pogotovo digitalaca) je svetlo, i F10 je tu dve generacije ispred ostalih.

Shto se tiche onog konja, to vazi samo za cosma, niko drugi ko ti je preporuchio F10 ovde, nema F10, niti ima Fujija uopshte :)

Poslednja izmena:
Žao mi je što je Cozmo napustio diskusiju, ali bih da ispravim bar jednu njegovu netačnu tvrdnju - da F10 ima loš objektiv i da je mutan po ćoškovima.
Ja demagogiju ne volim, zapravo sam alergičan na nju i volim da stanem iza svojih reči nekim dokazima.
Evo divnih i opširnih primera, poređenje F10 sa Sony W7 aparatom:
http://www.videozona.ru/photo_tests/Reviews/FujiFilmF10/FujiFilmF10_page00.asp
http://www.videozona.ru/photo_tests/Reviews/SonyW7/SonyW7_page04.asp
I ko ne zna Ruski, slike govore puno same za sebe.
DPreview F10 poređenje sa drugim aparatima:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf10zoom/page6.asp
DPReview Fuji F10 "Resolution Chart":
http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmF10Zoom/samples/resolution/fujifilmF10.JPG
Imagineresource.com, isto test karta, na Tele delu:
http://69.93.231.164/PRODS/F10/FULLRES/F10REST.JPG
Na Wide delu:
http://69.93.231.164/PRODS/F10/FULLRES/F10RESW.JPG

Postoji i brdo drugih primera koji dokazuju, da Fuji F10 ima izvanredan, oštar objektiv. Čak i u krajnjim uglovima slike zamućenje je vrlo blago. Najveća mana mu je povišen CA i to stoji, manje ili više izraženo, zavisno od situacija.

Ko misli drugačije, molim da iznese dokaze, a ne demagogiju, jer to ne prolazi više ni kod moje desetogodišnje ćerke.

Ovde nije cilj da se blati Nikon P2, koji je odličan foto aparat.
Imaging-resource, test rezolucije, Wide:
http://69.93.231.164/PRODS/CPP2/FULLRES/CPP2RESW.JPG
Tele deo:
http://69.93.231.164/PRODS/CPP2/FULLRES/CPP2REST.JPG
Oštrina je odlična i po ćoškovima, CA odlično kontrolisan, nešto manje na Wide delu. Odličan rezultat.
Međutim, F10 senzor/objektiv kombinacija su jednostavno bolji, makar po parametru oštrine i količine detalja.

F10 sigurno može da izvuče bolji rezultat od P2, apsolutno gledano, u znalačkim rukama. Ima bolji senzor/objektiv kombinaciju. Međutim, da li je bolji kao P&S aparat je sasvim drugo pitanje i mnogo je kompleksnije. Moguće je i da bi P2 dao bolje rezultate kao čist P&S, F10 ima svojih bubica.
U najkraćem, za sebe bih uvek kupio F10, za moju sestru recimo bih se više mislio, zavisi i od novca, a pre svega koji joj se više dopadne, na oko i u ruci, jer su oba dobra. Lično mislim da su za P&S aparate high-ISO i IS objektiv i bitniji nego za iskusnije korisnike koji bolje razumeju ekspoziciju, hand-shake i ostale pojmove. Ali je tačno da to nisu jedini bitni parametri.

Nisam napustio diskusiju, samo vas gledam:D

Da, imam Nikon D200 na poslu. Da, imam Fuji S7000. Da, imam i Nikon 3100. Da, imam i Canon G1. I da, imam jos i 30D na poslu :p
Probao sam tone aparata.

Prema tome, nisam "nikondzija", samo sam izneo iskustvo obicnih ljudi kako reaguju kad vide slike. A najbolje reaguju, kad smo kod kompakta, na slike od Nikona. No, to je vec subjektivno, ne vredi polemisati o tome naravno.

Znam da po testovima hvale Fujiev objektiv, ali ono sto smo videli ovde na forumu nikako ne oslikava testove. Ja uvek pricam o real-life situaciji.

Niti sam rekao da je Fuji F10 los. Vec samo da obican korisnik bi se bolje snasao i mnogo bolje rezultate dobio sa P2. I to smo videli na primeru ovde na forumu gde se covek ubi pokusavajaci da dobije neki dobar rezultat sa Fujiem u kontrasnim situacijama. Tu ga Nikon (a mislim i Canon) ne bi nikako izneverili. Mislim na pocetnika, amatera. Mi znamo kako to da odradimo i covek je uspeo da to ukapira po nasim savetima (mada opet nije zadovoljan).

Zato sam preporucio P2, P&S sa dodatkom manuelnih modova - savrsen za pocetnike, a pri tom i jeftiniji. Pri tom sam preporucio jos neke aparate a ne samo Nikona. I dalje mislim da je jedina prednost samo visoki ISO (ok, stvarno kapa dole) i nista specijalno vise, u odnosu na ostale u toj klasi. Nisam nigde video da preterano iskace kvalitetom slike.
Ono sto sam video, recimo, za F30 je sasvim drugacija prica.

^ Driver, ja bih rekao da se Canon Ixus mnogo bolje prodaje od svih Fuji modela zajedno. Tako da prodaja nije neki argument.
BTW, Cozmo me potakao i pogledah malo, Nikon P2 jeste izgleda odličan kompakt. A i F10 je takođe.

ne ne......cozmo sigurno prica iz najbolje namere. to sto pominje nema veze s kvantitetom i prodajom. uostalom drajver i ti kad si uzeo 30D [ posto sam pratio i na dizajnzoni ] prvo sto si zakukao to je bio fokus i podexponiranje i cak si ga u servis nosio jer nisi mogao da se snadjes. kod nikon-a [ evo ja imam jos uvek stari ultrakompakt ] s tim nikad nisam imao problema

Nazad
Vrh Dno