Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Tim malim senzorima je DoF toliko veliki, da najčešće ne postoji nikakva potreba za bilo kakvim podešavanjima, jer se realno velike promene na slici jednostavno - ne vide. Sam izgled slike koji izlazi iz aparata je pre svega subjektivna stvar. Da'l se nekom sviđa ovako ili onako, suvislo je polemisati - utoliko bolje ako aparat može da se koriguje.

Tim malim senzorima je DoF toliko veliki, da najčešće ne postoji nikakva potreba za bilo kakvim podešavanjima, jer se realno velike promene na slici jednostavno - ne vide. Sam izgled slike koji izlazi iz aparata je pre svega subjektivna stvar. Da'l se nekom sviđa ovako ili onako, suvislo je polemisati - utoliko bolje ako aparat može da se koriguje.

Ali kada imas veliki raspon objektiva kao kod f70 mozes dobiti jako plitak DoF. Nekome je i to mozda prednost.

Kada vec Bad Habbit nece, da ja postavim par fotkica... sa prozora, vani je -11, da znate da f70 moze i na toj temperaturi radi - bar kratko :d

prva je wide, druga je oko sredine tok je treca na full telephoto. ISO 100, exp 6.5". Pazite slike su velike, direktno sa kartice :)

1. wide

2.mid

3.telephoto

Jos par komada u EXR Auto modu jer ima dosta govora o "krs" automatici kod fuji-a, ekvivalent recimo Inteligent Auto moda kod Panasonic-a. Aparat sve sam podesava.
Sve slike su direktno iz aparata, 5MP (EXR auto je 5MP), ako vas nesto interesuje pogledajte exif.

1.
park

2.
park 2

3.
kucica

4.
drugi park :)

5.
drvece

6.
kontrast

7.
list iznad vode

8.
staza

9.
voda

Ma Leksa je rekao da ne valja auto, kako to mislish da dokazesh fotkama :)

Ovo je po danu, gde skoro svaki aparat uslika lepe fotografije, cak i na auto.
Treba videti "auto mod", nocu sa upotrebom blica, bez blica, unutrasnjost, spoljasnjost... Ne kazem ja nista lose za ovaj aparat, ali da vidimo i takve fotografije.
@grunfe odlicne su ti sve fotografije koje si postavio, svaka cast! :wave:

Poslednja izmena:
Grunfe, NHF, ali cak i krsh automatika na F70 pravi bolje fotke od onog sto si ti slikao sa svojim podesavanjima... :d

Ma Leksa je rekao da ne valja auto, kako to mislish da dokazesh fotkama :)

Moraćemo da mu verujemo da je slikao u Auto modu, a ne znam zašto bi "lažirao", nije malo dete. Kupio ga je i zadovoljan je njime.

Ovo je po danu, gde skoro svaki aparat uslika lepe fotografije, cak i na auto.
Treba videti "auto mod", nocu sa upotrebom blica, bez blica, unutrasnjost, spoljasnjost... Ne kazem ja nista lose za ovaj aparat, ali da vidimo i takve fotografije.
@grunfe odlicne su ti sve fotografije koje si postavio, svaka cast! :wave:

+1

Grunfe, NHF, ali cak i krsh automatika na F70 pravi bolje fotke od onog sto si ti slikao sa svojim podesavanjima... :d

Ti prosto ne možeš da izostaviš reč krš, kad su Fuji i automatika u istoj rečenici? :d

Ti prosto ne možeš da izostaviš reč krš, kad su Fuji i automatika u istoj rečenici? :d

Aha, nesto mi se bas rimuju... :d

Salim se malo, daleko od toga da je los aparatic, nece se niko zeznuti ko ga uzme. Mada, i dalje tvrdim da ixus i pana imaju inteligentniju automatiku. Ipak, ko hoce kompakt, a da ima sta i da "procacka" trenutno je Fuji jedini izbor.

Ma nema veze, ovo cu shvatiti kao kompliment "krsh" automatici :) Polako popustas :d Mislim da pored ova dva aparatica neki ixus nema sta da trazi, osim ako je video u pitanju, naravno ovde govorim i o odnosu ulozeno/dobijeno.

lexa, oces molim te reci tacno koji panasonic u klasi? pitao sam tamo u temi sta da kupim, niko mi nista ne rece za panasonice... a svi mi lice ko jaje jajetu trenutno...

Pana TZ7/ZS3. Medjutim on zbog visoke cene u Srbiji nije povoljna kupovina. Kad bi kostao i ovde kao napolju, to je vec druga prica.

Po slici to meni deluje vece od f70? inace ne znam na koje napolju mislis, ali evo u milanu je sve skuplje nego u bm fotu i slicnim radnjama...

Pa eno pogledaj recimo amazon.co.uk koji i nije etalon jeftinoce, cena za tz7 je na nivou F200 kod nas.

I veci ekran i jos kojekakvih sitnica :wave:

Ma najbolje da sacekamo prve review-e, sto ce biti na proljece, ali nisam optimista sto se tice napretka upravo zvog 20% vise MP. Veci ekran = manji dugmici sto je jedna od zamjerki f200, a ista je rezolucija. Bolje bi im bilo da onaj sistem menija mijenjaju :D

"NEW Super CCD EXR 1/2” 12 Megapixel switchable sensor"

Ovo valjda znachi da senzor nije isti :)

Ja bih se sad ubio na Habbitovom mestu :d

Ma jeste - isti je, mislim nov je sto ima 12 MP a to switchable znaci da radi u 6 i 12MP mod-u. Ima na nekom sajtu citav fuji-jev promotivni tekst pa tamo pise.

Vrh Dno