Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

A kako se kod njega uključuju ti modovi "visok ISO s' malo šuma al' manja rezolucija" ili "dobar DR al' opet mala rezolucija" ili "visoka rezolucija". Jel' to on bira automacki (aj' to valjda može) ili može i ručno da mu kažem koji mod 'oću (mislim, i mene zanima taj aparat...)

Jesi li bio u tom haj iso modu? Koju rezoluciju fotke daje tada?

Biras u opcijama velicinu slike za svaki mod. Recimo stavis u P mod (program auto ili A-priority) i izabares M (5MP) ili L (10MP) velicinu slike. E sada, posto f70 i f200 u 10MP modu rade malo vecu redukciju shima, posebno na ISO 400 i vise preporucljivo je slikati u M velicini da bi se dobio bolji rezultat. Po danu, kada se koristi ISO 100 ili 200 moze slobodno i L velicina, ali ne vidim potrebe osim ako se ne stampa A3 format slike. Realno na ovom aparatu se trebaju koristiti 3 moda, DR priorit za slikanje po suncu ili kada su scene jako kontrastne, stavi se ISO na 1600 AUTO i DR na 800%. Aparat ce u tom slucaju uvijek slikati na IS 200 i DR 800. Korak do njega je P mod, ili Programmed Auto (u podmeniju ima i A-priority) za svakodnevne situacije, preporucujem tu iso staviti na 400 a DR na auto. Korak d o njega je M mod (manual) i tu se podesava otvor blende (F), ekspozicija i imas skalu sa desne strane koja govori da li je slika pod ili preeksponirana (nesto kao light meter). Kada se udje u stos prilicno je jednostavno, a staje u dzep :banana:

evo, djavo mi ne dade mira pa sam uslikao svoju dnevnu sobu (nema nesto namjestaja jer sam se skoro preselio :) ). ISO 800, f3.3, handheld, flash on, M mod, mislim da je ok za ovaj aparat. Soba osvjetljena sa 2 sijalice od 75 w (stedljive) tako da je realno i manje.

poz.

Poslednja izmena:
Slika sa ISO 1600 je slikana u Landscape modu? (možda utiče na neka podešavanja)
Soba je solidno osvetljena pa mislim da je ISO mogao da bude i niži?

Na ovoj drugoj je bolje koristiti Fill-in blic, a ne full.

:) Za pocetak, na visokom ISO obavezno slikaj u 5MP modu, mnogo manje uklanjanja shuma, i probaj da se igras sa njim. Ja sam neko vece malo slikao u zatvorenom portrete, M mod, ISO 800, blic je bio na fill-in postavci i izuzetno sam zadovoljan. Ekspozicija je 1/15 do 1/30 i osobe su dobro osvjetljene, taman, pozadina isto tako, skoro kao da gledas golim okom, a shum je za ISO 800 minimalan (doduse primjeti se na 100% uvecanju) i fino se cisti u topaz-u.

E ovakvih par primera bih voleo da vidim!

Evo i ISO 1600, sada ga uslikah,ekspozicija je cini mi se 1/20, ista rasvjeta kao maloprije :) Sada cu da aploudujem slike sa portretima pa cu okaciti.

@NShappy

naravno da ti kazes aparatu ste ce da radi, u tome je i draz svega :) Naravno mozes staviti na auto ili EXR auto (sam odredjuje scenu) i dobijas ixus-a :) :)

Poslednja izmena:
Stigao je. Probao sam ga malo juce, koliko sam imao vremena. Pa iskreno, prilicno sam razocaran. Otprilike iso400 je neka gornja granica, bar za ovih par slika sto sam napravio. Iso800 uz neki blic je podnosljiv, mada ako koristim blic, onda mi visok iso i nije toliko bitan. Nadam se da jos ne umem da ga koristim kako treba, jer ako je ovo sto sam do sada probao maksimum, onda je to jako lose.

Evo ovo su dva primera, koja jos na nesto i lice. Ovo prvo je nesto otprilike najbolje sto sam uspeo da dobijem, dakle kombinacija iso400+blic, a ovo drugo je 1600, koji je jos i podnosljiv i na nesto lici. Neke druge koje sam pravio su bile daleko losije od ove.

Eto kad neces da slusas starije i iskusnije. Lepo smo ti rekli F200. Realno, i ixus pravi bolje slike od ovoga... :d

ok, evo i portreta, da zavrsimo za veceras :)

prvi je lik iz South Park-a, nije bilo tesko nagovoriti da pozira, ISO 800, handheld, M mod... ostalo ne znam napamet, ima u exif-u.

druga slika, moj drug Djole :-devil-:, iso 800 M mod, fill in blic, ostalo je u exif-u

Treca slika, ja u posjeti kod svojih, ISO 800, M mod, fill in, rasvjeta su 2 sijalice od 100w u nekim plafonjerkama.

mislim da je ok za "idio*a" :D , ako ko ima komentar i vise je nego dobrodosao :wave:

Poslednja izmena:
Једно питање за власнике F70, да ли је могуће подесити да се у аутоматском моду стално користи онај Velvia колоритет?
Колико сам видео у поређењу овог апарата са оним Иксусом од скоро 400е (на www.bmfoto.rs), једина мана Фуџија је у томе што има умереније боје и контраст, а ова Velvia би чини ми се решила оба проблема :)

Једно питање за власнике F70, да ли је могуће подесити да се у аутоматском моду стално користи онај Velvia колоритет?
Колико сам видео у поређењу овог апарата са оним Иксусом од скоро 400е (на www.bmfoto.rs), једина мана Фуџија је у томе што има умереније боје и контраст, а ова Velvia би чини ми се решила оба проблема :)

Jeste, mozes podesiti film mod posebno sa svaki mod snimanja. Recimo imas Velvia za P mod, a za M drzis Provia ili slicno.

Evo ovde se nalazi Restrictions on Camera Settings za F200exr (verovatno je isto i na F70exr) a ujedno mozes da vidis kako radi Text Mod ;)

Хвала на табелама, мислим да после овога неће бити нејасноћа :) Мада мало је глупо да у овом EXR auto не могу да подесим Велвиа ефекат, а док сваком од модова између којих EXR auto бира може :(
Узгред јел сва та подешања остају упамћена и пошто се угаси апарат? Тј јел не мора сваки пут изнова да се подешава :)

Мада мало је глупо да у овом EXR auto не могу да подесим Велвиа ефекат, а док сваком од модова између којих EXR auto бира може :(
Узгред јел сва та подешања остају упамћена и пошто се угаси апарат? Тј јел не мора сваки пут изнова да се подешава :)
Neces ni koristiti Auto EXR ili vrlo retko, podesavanja ostaju za svaki mod. Evo veceras uz pomoc nekog mini/micro stativa u M modu, uradjen samo mali crop i resize u PS, ja zadovoljan :D

Veruj mi da ti ne treba Velvia ili Provia efekat, uzasno izgleda. Mnogo je bolje to uraditi u Photoshopu...

Слажем се, али тај апарат ће користити и укућани који цепају само на ауто па ми је због тога било битно да могу да им подесим да слика изгледа што боље из апарата, у случају да мене мрзи да се цимам око обраде.
По ономе што сам видео на нету Велвиа ми супер изгледа, али добро то је већ ствар укуса :)
Иначе свака част за слику цркве :)

Poslednja izmena:
Јесте али онда ја нећу да будем задовољан, тако да морају компромиси да се праве. Мада колико сам ја видео на примерима F70 + Velvia = Ixus по колоритету, тако да изгледа неће бити потребе за компромисима. А и жао ми да узмем неки Иксус када видим колико овај апарат даје за те паре :)

Nego, nesto nam je Habbit nestao sa topica. Jel' ga neko video skoro, jel' sve u redu sa njim? Nema ga da iznese utiske sa F70 posle duzeg koriscenja...

Tu sam. Nego zauzet sam uzasno, tako da nemam vremena ni za neke bitnije stvari od aparata. Posle onih prvih par slika, stavio sam ga u fioku i tamo ce da ceka dok ne budem imao vremena da ga malo detaljnije ispitam.

Nazad
Vrh Dno