Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Ja sam obican amater. Ima mnogo kompetentnijih ljudi na ovom forumu od mene. Ja sam rekao svoje misljenje. Koristio sam ranije i f10, pomalo i f31fd, sa kojima sam bio prezadovoljan. Sa ovim f70 nisam zadovoljan. Nista na njemu me nije impresioniralo.

Ne pratim trendove u poslednje vreme, pa nemam pojma da li ima nesto bolje, moguce da nema, ali jednostavno za mene i moje potrebe, f70 nije los, ali daleko od toga da sam impresioniran sa njim i svakako ga ne bih kupio da sam imao ovo iskustvo koje sada imam.

Poslednja izmena:
Bad Habbit: Svaka čast za iskrenost.
Ključna stvar je da je F70 odličan aparat, ali što neko reče, "u rukama Džedaja" :). Treba biti Pro i dooobro upoznati aparat da bi usledili i dobri rezultati. Ko nema vremena za njega i ne želi da za "svaku" sliku podešava parametre, bolje da uzme neki drugi aparat. U borbi F70 vs F200, po informacijama koje sam prikupio kada sam se i sam raspitivao o ovim modelima, prednost dajem F200, zbog manje količine šuma. Naravno, ako zoom nije prioritet.

Ja sam obican amater. Ima mnogo kompetentnijih ljudi na ovom forumu od mene. Ja sam rekao svoje misljenje. Koristio sam ranije i f10, pomalo i f31fd, sa kojima sam bio prezadovoljan. Sa ovim f70 nisam zadovoljan. Nista na njemu me nije impresioniralo.

Ne pratim trendove u poslednje vreme, pa nemam pojma da li ima nesto bolje, moguce da nema, ali jednostavno za mene i moje potrebe, f70 nije los, ali daleko od toga da sam impresioniran sa njim i svakako ga ne bih kupio da sam imao ovo iskustvo koje sada imam.

Пази то твоје задовољство је прилично релативна ствар :) Поготово ако си имао f31fd, то је легендаран и револуционаран апарат,и тешко је после њега бити стварно нечим одушевљен.

Код f70 кључне ствари су

- 10x зум у апарату који стаје у џеп
- квалитет слике (поготово у условима слабије осветљености) који је бољи од 95% апарата на тржишту
- цена

И та прича за потребе којекаквих подешавања на овом апарату је много претерана. Па шта би било ко стигао да слика када би пре сваке слике морао да чачка апарат :) Постоје нека подешавања која треба одрадити да би се добио оптималан квалитет слике, али када се то једном подеси онда је 95% на даље само шкљоцање, као са идиотом.

ma jock, napraviste misteriju... ja moj posle dosta igranja drzim u 2 moda:
U exr auto modu sa ugasenim blicem i u P modu auto blic, iso na auto800, DR na maximumu i 5mpix u oba slucaja.
Samo u zavisnosti od procene da li mi treba blic okrenem levo ili desno tockic i slikam. Ne diram vise ni jedno podesenje i zabranio sam bilo kome ko ga uzme u ruke da pipne bilo sta osim okidaca. Sve ostalo rezultuje time da ja pravim mozda 5% bolje slike uz mnogo vise truda, a da kad neko drugi slika te slike ne lice ninasta.

Slikao sam bas skoro sa s9600 i jeste on bolji dosta, ali toliki aparat ne bih nikad vukao sa sobom, ovaj tu i tamo ponesem... ne mogu da procenim koliko su f10/f31 bolij, ali se stvarno nadam da je ova automatika sto je zavrsila u tom exr modu nesto uznapredovala od vremena f10 |)

od f10 jeste al od f31 je nazadovala...

Jedno pitanjce : Slow synchro blic je definitivno bolje resenje u 90% slucajeva u odnosu na obican blic jer osvetli mnogo ravnomernije i prirodnije. Medjutim, primecujem da je vreme expozicije skoro uvek samo 1/15 tako da je iluzorno slikati ikakav pokret sa slow synchro blicem. Da li mora tako (nagadjam da je vreme exp. duze jer je taj slow synchro blic slabiji od obicnog pa aparatu treba vise vremena da sakupi svetlo) , ali moze li ikako da se skrati vreme exsp. sa ovom vrstom blica?

ako imas manual mod , izaberes 2nd curtain flash i vola

Jedno pitanjce : Slow synchro blic je definitivno bolje resenje u 90% slucajeva u odnosu na obican blic jer osvetli mnogo ravnomernije i prirodnije. Medjutim, primecujem da je vreme expozicije skoro uvek samo 1/15 tako da je iluzorno slikati ikakav pokret sa slow synchro blicem. Da li mora tako (nagadjam da je vreme exp. duze jer je taj slow synchro blic slabiji od obicnog pa aparatu treba vise vremena da sakupi svetlo) , ali moze li ikako da se skrati vreme exsp. sa ovom vrstom blica?

Ne moze da se skrati vreme expozicije jer onda "ponistavas" sam princip rada slow synchro-a. Slow synchro ima sporiju expoziciju da bi nevezano za blic pokupio dodatnog ambijentalnog svetla. Zato tebi lici da je blic osvetlio "ravnomernije i prirodnije". A ustvari blic je bljesnuo istom jacinom, dok je sporija expozicija bila zaduzena za prikupljanje okolnog "bezblicnog" svetla.

Nadam se da je dovoljno razumljivo :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pa da, u principu pri slow synchro se sa 1/15 hvata ambijentalno svetlo i pozadina (zato deluje sire i bolje osvetljeno) ali je 1/15 nedovoljno da se zamrzne pokret, sto si i sam ustanovio. Blic sluzi samo da osvetli prednji plan i to sto osvetli u prednjem planu bude zamrznuto, jer je to osvetljeno kratkotrajnim bljeskom blica.

Primer koji mogu da ti dam za ta dva moda fotkanja je npr. fotkanje na Trgu, ispred spomenika Knezu Mihajlu. Ako fotkas drustvo "ispred konja" samo sa "obicnim" blicem, bice samo oni osvetljeni, a sve iza ce biti mracno&tamno kao u tunelu. Blic je slab... ne moze da osvetli sve. A ako fotkas sa slow synchro sa iste pozicije (sve isto), drustvo ce ti biti osvetljeno blicom kao i malopre (nece biti razmazani jer ih je osvetlio blic), ali ce produzena ekspozicija izvuci pozadinu iz mraka, pa ce i sve iza izgledati jace/bolje osvetljeno :)

Ako bi skratio ekspoziciju, opet ne bi uspeo da izvuces pozadinu iz mraka. Nisi dobio nista... fotkas kao u prvom slucaju.

@civi: Ni jasno, ni logicno... ? Interesantno :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Naravno da moze na dosta aparata , over and out

Stajao mi je F70 na stolu na nekoj zurci i neko ga je malo isprskao coca-colom, nije ga zalio ali bio je onako malo lepljiv. Obrisao sam ga naravno ali se desava da se pri paljenju jedna od klapnica ne otvori do kraja pa moram da je pipnem prstom i tada se odglavi. Jel ima neko ideju kako ovo da resim, kod koga da ga nosim?

Naravno da moze na dosta aparata , over and out

Zavisi... (znaci, nije over and out :D) zavisi od toga da li konkretni aparat (F70 u nasem slucaju) ima manual, pa ako ima da mu se onda ubrza na recimo 1/60 i "forsirano" puca blicem (to ima - "forced flash").

ALI... i ako ima manual... i ako ubrzavas expoziciju, onda gubis "efekat slow synchro" koji dowla1 zeli. Znaci, NE MOZE u isto vreme i "slow synchro" i brza expozicija... jedno potire ono drugo.

Sad je over and out ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
da li biste u slucaju velike kolicine snega na planini i apsolutno zaslepljujuce jakog sunca koje se odbija od tu belinu, koristili neka druga podesavanja osim standardnog P i EXR moda? postoji li neka caka? :d:d:d

Mislim da ti je u takvim uslovima najbolje da koristiš manual mod. Izmeri jednom svetlo - probaš par puta dok ne dobiješ zadovoljavajući rezultat i ostaviš ta podešavanja pošto se na planini svetlosni uslovi najčešće ne menjaju skoro uopšte.

Ako koristiš merenje na aparatu moraš da kompenzuješ bar +1.5 - +2EV pošto će zbog beline snega i odbijenog svetla aparat podeksponirati. Aparat meri odbijeno svetlo i pretpostavlja da će ceo kadar odbiti svetla koliko i 18% siva površina. Ako je praktično ceo kadar blještavo beo, aparat će izračunati ekspoziciju tako da to belo ne bude izgorelo već da bude 18% sivo - znači sve će izgledati dosta tamnije nego što bi trebalo.

Mnogo korisnih informacija.:)

Elem volim da slikam ali nemam neko znanje a moj nikon coolpix4600 je posle zilion fotografija dobio prelom. Sada bi uzeo nesto ozbiljinije ali rado bih se uhvatio u kostac sa manualnim podesavanjima.

E sad ovaj f70 se namece kao zanimljivo resenje sa aspekta ulozeno - dobijeno ali mene vise zanima moze li taj aparat da se poredi sa s9600fd fujijem koji je x puta glomazniji a na papiru su slicni.Velicina aparata mi nije bitna ali koliko vidim cena polovnog s9600 i 70exr novog je tu negde a s6500 i 9600 vidim prilicno hvalite ? Opet za 300 e mogu da uzmem i dslr d80 sto opet pravi troguao i dovodi u pitanje isplativnost manjih modela ali bih voleo utisak nekog ko vise zna,ja sam laik koji voli da slika prirodu.:)

mozes ti dsl jeftino da uzmes, al posle treba i objektive pazariti |)) a bome to i nositi!
mislim da uzmes paklu cigara i ciglu, pa stavi u jedan dzep jedno u drugi dzep drugo... ako ti se svidja da nosis ciglu, onda gledaj u pravcu dslr/s6500, a ako ti je ipak paklo cigara zgodnije, ti uzmi f70/f200

Uf, jedno pitanje, jel ne postoji flash compensation na f70/f200? Ja ne mogu da nadjem.

Нема, то је ситна мана која некада уме баш да засмета. Једино преко exposure compensation можеш да натераш апарат да користи мало јачи блиц него што би иначе користио.

@Show_Man

У приципу ако имаш добољно знања и вештине са s6500/s9600 ћеш направити боље слике него са f70. Тако да ако ти димензије баш не играју никакву улогу онда можеш да иде и на s6500/s9600, мада ја до сада нисам упознао некога да му димензије баш нису битне :)

@Show_Man

У приципу ако имаш добољно знања и вештине са s6500/s9600 ћеш направити боље слике него са f70. Тако да ако ти димензије баш не играју никакву улогу онда можеш да иде и на s6500/s9600, мада ја до сада нисам упознао некога да му димензије баш нису битне :)

Velicina mi je ipak bitna.:D Da uzeo bih aparat koji mogu da relativno cesto nosam sa sobom.
Gledam sada cene "malih" aparata sa velikim zumom (10x i vise) su jako slicne klasicnim aparatima sa 3,4x zumiranjem.To me dovodi u pitanje da li aparati zarad veceg zuma ispastaju na kvalitetu slike ? Ukoliko ne,onda su ovi compakti ultrazum najbolja resenje za koriscenje.Postavlja mi se i pitanje da li oni budzasti prosumeri osim sto lice na slr daju primetno efektnije slike ili je to uglavnom marketing ?

Pre 5-6 godina sam bio u toku sta koji aparat moze i ali danas je nesto drugacija slika i ima dosta nekih mini podela.Secam se da su ixusi tada bili super,bolji od mog nikona 4600 dok opet sada pricu kako je f70 bolji od svih ixusa.
Pa onda kad se sve uzme u obzir logicno mi je ocekivati da ovaj fotoaparat moze da pravi daleko bolje slike od mog starog ali ja se po ovim temama naslusa prica o tome kako ni S 90 koji je relativno nov model nije nesto a secam se nekad kakve je sjajne slike pravio G5 recimo.Pa me cudi da li je stvarno postojao neki progres u kvalitetu samih fotografija,dodavanju dobrih opcija za slikanje ili se sve svelo na budzenje rezolucije i kojekakvih zumova koje su lepe na papiru?

Poslednja izmena:
Нема, то је ситна мана која некада уме баш да засмета. Једино преко exposure compensation можеш да натераш апарат да користи мало јачи блиц него што би иначе користио.

ja sam ustvari mislio da dobijem slabiji blic, jel postoji neka mogucnost za to (na dslr bi stavio blic na pola snage i ISO 800 i resena stvar za ovo sto sam hteo, posto mi ful blic ubije atmosferu)

Velicina mi je ipak bitna.:D Da uzeo bih aparat koji mogu da relativno cesto nosam sa sobom.
Gledam sada cene "malih" aparata sa velikim zumom (10x i vise) su jako slicne klasicnim aparatima sa 3,4x zumiranjem.To me dovodi u pitanje da li aparati zarad veceg zuma ispastaju na kvalitetu slike ? Ukoliko ne,onda su ovi compakti ultrazum najbolja resenje za koriscenje.Postavlja mi se i pitanje da li oni budzasti prosumeri osim sto lice na slr daju primetno efektnije slike ili je to uglavnom marketing ?

Pre 5-6 godina sam bio u toku sta koji aparat moze i ali danas je nesto drugacija slika i ima dosta nekih mini podela.Secam se da su ixusi tada bili super,bolji od mog nikona 4600 dok opet sada pricu kako je f70 bolji od svih ixusa.
Pa onda kad se sve uzme u obzir logicno mi je ocekivati da ovaj fotoaparat moze da pravi daleko bolje slike od mog starog ali ja se po ovim temama naslusa prica o tome kako ni S 90 koji je relativno nov model nije nesto a secam se nekad kakve je sjajne slike pravio G5 recimo.Pa me cudi da li je stvarno postojao neki progres u kvalitetu samih fotografija,dodavanju dobrih opcija za slikanje ili se sve svelo na budzenje rezolucije i kojekakvih zumova koje su lepe na papiru?

Данас просумер не значи и бољи квалитет слике. Дакле немој да се заносиш тиме да ћеш са просумером добити неки ко зна какав квалитет слике. Најбољи квалитет слике од не-DSLR апарата данас имају компакти као што су Canon S90/S95, Panasonic LX3/LX5 или овај нови Olympus XZ1 (који делује баш обећавајуће), и поред тих апарата ниједан просумер нема шта да тражи када се у питању квалитет слике. Предности просумера данас су већи зум и боље контроле, и то би било то. Наравно ту се издвајују ови стари Фуџији s6500/s9600 и нпр овај нови HS10, они имају одличан квалитет слике у тој компакт категорији (где рачунам и просумере пошто су то исти сензори) мада ипак нису у рангу најбољих компакта које сам горе навео.

Што се тиче твоје недоумице s6500/s9600 имају мало бољи квалитет слике од F70 (ту мислим првенствено на s6500, јер је са s9600 ту негде), мада по мени не довољно бољи да бих носио још једну торбу са собом. Узгред s6500/s9600 немају неке данас стандардне стварчице, као што је нпр оптичка стабилизација и сл. Најбоље скини примере слике са ових апарата па види да ли за тебе тај квалитет вреди разлику у димензијама.

Dakle generalno nekog realnog napretka u zadnjih godina i nije bilo.Secam se a70 canona kako je pravio dobre slike sa svoja 2mpx dok danas mnogi aparati sa daleko jacim specifikacijama na mene ostavljaju mlak utisak i verujem ne prave bolje slike od njega.Gledam f70 je 10mpx aparat ali najbolje je koristiti 5 mpx rezu itd...

Enrico,sto se tice ovih gore navedenih najboljih kompakt aparata,rado bih uzeo nesto od toga ali svi su na 3-4 x optickom zumu.Zar je moguce da nema neki vrhunski model koji je relativno kompaktan sa vecim optickim zumiranjem i da pri tom daje bar uporedive fotografije ?
Sta je sa onim Canonima A serije a640,a65o is itd,oni se mogu nabaviti za relativno slabije pare pa me zanima gde su oni po kvalitetu u odnosu na F70 i zar canon nema neku spravu koja moze da parira s6500 fujiju od pre 5 godina a da je pri tom kompaktinijih dimenzija? Secam se i Cacnon G5 modela iz 2003 cini mi se,pravio je jako dobre slike a imao 5 mpx i 4 x opticki zum.To je bio skoro savrsen kompakt a evo 8 godina kasnije citam ovde kako se ljudi zale na sum na modelima koji "se preporucuju".

Poslednja izmena:
1000d ubija 6500fd a i dimenzije su tu negde...

Nazad
Vrh Dno