Šta je novo?

Fuji f10 - slikanje krstenja

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Uskoro treba da idem na jedno veoma vazno krstenje i treba to da slikam svojim aparatom - fuji f10. Napravio sam dosta slika i stekao sam solidan osecaj kada sta treba koristiti, ali se ipak ne osecam previse sigurnim u sebe, a slike moraju da ispadnu dobro.

Naravno znate da ce se krstenje obaviti u crkvi gde je polumrak. S'obzirom na svetlost sveca, mozda jos neki blazi izvor svetla, interesuje me sta bi ste mi predlozili da uradim. Ja sam mislio da pravim kombinaciju slika, pa tako da neke slike radim bez blica. U ovoj varijanti imam dilemu, da li da ostavim iso na auto, sto gotovo sigurno znaci da ce aparat udarati 1600, posto to radi i na natural modu kada je izvor svetlosti daleko veci. Ako mislite da zakljucam iso, na koliko bi ste mi savetovali da ga zakljucam? Da li da stavim 800, ili vise? Sta bi ste mi jos savetovali da podesim od parametara u ovom slucaju? Planirao sam i da ponesem stativ, zbog duze ekspozicije, pa ne znam da li ima neki trik da slike ispadnu ostre zbog pokreta, ili da pokusam da lovim kada svi budu relativno mirni?

Drugo sto sam hteo da slikam su slike sa blicem. Isto pitanje vazi i za ovaj slucaj. Znaci, da li da lock-ujem iso i na koliko u ovom slucaju? Da li mi je najbolje da koristim obican blic, ili mozda slow sinchro? Mettering sam mislio da stavim na spot, ili mozda mislite da stavim multi?

Naravno pored ovih i svi ostali saveti za ovu priliku su dobrodosli. Ja sam do sada dosta eksperimentisao i dosta sam vec ukapirao kada sta i kako mogu, ali ovo mi je one time prilika i ne smem da omanem. Zato ste mi potrebni vi.

Odabrao si mnogo zeznutu stvar, gde je potrebno umece i DSLRom i eksternim blicem. Ono shto mozesh da uradish, u zavisnosti od svetla, je da stavish ISO400 i slikash blicem. Uradi probne snimke pre, da vidish da li je ISO400 dovoljan da pokupi pozadinsko svetlo. Ako jeste, imacesh vrlo upotrebljive slike, gde ce blic osvetliti prednji plan, a ISO400 uraditi pozadinu. Ako ne moze 400, idi na 800, ne znam na kom formatu si planirao da shtampash, ali ce biti dovoljno ako je neki standardni u pitanju.

Poslednja izmena:
Praxa je cudo, otidi lepo do crkve pa probaj, mene ako pitas sve preko iso 400 je neupotrebljivo (ako je kvalitet slike na prvom mestu)

Znate kako, malo mi neprijatno da idem tek tako u crkvu i da slikam. Nisam siguran, ali mislim cak da slikanje nije ni dozvoljeno, videcu kako ce biti sa samim krstenjem. U svakom slucaju voleo bih da sto manje stvari prepustim slucaju, narocito sto cu i sam biti deo te ceremonije, tako da cu verovatno morati da prepustim nekom od manje iskusnih ljudi da pravi slike.

Znaci ajde bar da eliminisemo nesto sto mislite da nije pozeljnio. Znaci mislite da varijantu bez blica i sa iso 1600 zaboravim? Sta mislite o sledecim varijantama:

- iso 800, bez blica
- iso 800, sa blicem
- iso 400, sa blicem

ili mozda cak

- iso 200, sa blicem

Sta mislite o samom blicu? Da li da stavljam standardan ili neki slow sinchro i slicno? Takodje zbog white balance-a interesuje me da li da stavljam mettering na multi ili point? Bojim se da mi ne posvetli previse sliku, ako stavim na multi, ili average. Opet ako stavim na point moram da izbegavam direktne izvore svetla, poput sveca i slicno, jer se bojim da mi previse ne potamni sliku.

Ja sam za te stvari, mislim, autoritet. Radio sam fantasticno tezge sa SLR-ima - vrhunski blic, aparat na"M", film 100ASA! I mnogo koncentracije, ali i iskustva! Posalji mi na pm podatke o blicevima koje mozes da upotrebis - svetlosna jacina, mogucnost smanjenja snage, imaju li difuzor i sl., pa cemo malo uci u sustinu problema...

U pitanju je fuji f10. Sve sto mogu da ti kazem o blicu kod njega je da ima nekoliko modova i to:

- stalno ukljucen
- stalno iskljucen
- slow sinchro
- slow sinchro with red eye reduction
- red eye reduction

Sto se ostalih parametara, poput jacine tice, nazalost mislim da ja na to ne mogu da uticem. Koliko znam ni u EXIF-u nema nekih podataka o tome. Ako znas neki nacin kako da ti dam ove podatke, reci.

Ne znam kakvo je osvetljenje konkretno u toj crkvi ali ako mene pitash nemoj ni da razmishljash o slikama bez blica. Blic se koristi i u sred bela dana a kamoli u uslovima gde (verovatno) postoji manjak svetla (sem ukoliko se ne zeli postici neshto drugo).

Ako stampas na formatu 15*10 nemas frke sve do ISO 800, sum se stvarno ne vidi toliko u stampi. Kontam da bi fino izgledalo i 18*13.
Moja preporuka je ISO 800 i slow sinchro blic, ili nizi ISO ako je moguce (da ti prednji plan bude dobro osvetljen i ostar, a pozadina ne bude crna). Tome bih dodao po koju napravljenu bez blica, koliko god da trebalo da podizes ISO.
Sum moze koliko-toliko da se ocisti, vazno je da ostanu boje i kontrast dobri. Dodatno olaksanje kod suma je sto kada stampas 15*10 koristis rezoluciju ~ 1800*1200 za stampu, tako da automatski ima manje suma nego full 6 MP fotka koja izadje iz aparata.
Fotke bez blica jako lepo prenose atmosferu, licno ne koristim blic nikada direktno, eventualno da popunim senke. Odrekao bih se blica na ustrb nesto vise suma. A ako bas nema dovoljno svetla, onda slow sinchro.

Mislim da ce jaka zelena AF lampa prilicno ici na ganglije svima, pogotovo ako budes mnogo skljocao.

Plati ti lepo nekom ko ima opremu i iskustvo da ti to vazno krstenje odradi kako treba.

pa zar i pored fuji f10 da placa drugi da odradi? ajaj, jos bi najbolje bilo da plati pa da taj dodje isto s f10 i odradi slikanje

Ukoliko zelis da slikas krstenje za kucnu kolekciju, Fuji ce ti dobro odraditi posao. Cak i ako zelis standardnu fotku 10x15cm (u foto radnji of korz).

Nemoj ici preko ISO400 i sa blicem i bez, mozda mozes i ISO800 bez blica, jer F10 ima malo suma, pa ako zelis da uhvatis koji pokret eventualno ti ISO 800 moze pomoci. Ja bih blic namestio na fill-in flash, ukoliko iole ma dnevne svetlosti u crkvi.

Slikao sam neka vencanja prijatelja (u crkvi) sa Canonom G1 i Fuji S7000, prvi je na ISO100, uz malo manuelnog podesavanja solidno uradio posao (sa blicem naravno), drugi je na ISO400 davao sasvim lepe rezultate, sa i bez blica. Slikao sam i krstenja, isto je ispadalo. Naravno za kucne kolekcije.

Inace, ovo gore vazi ako hoces fotke za kucnu kolekciju i mozda standardne fotkice na papiru.

Za sve ostalo, odnosno ako hoces pravi, visoki kvalitet, odlican print fotki ipak treba DSLR aparat sa brzim objektivom (mislim svetlijim), dobar blic i malo iskustva. Ako ti tako nesto treba, stvarno potrazi nekog sa takvom opremom, a ako hoces fotke za svoju kolekciju i mali print - mozes to i sam, uz malo isprobavanja pre nego sto pocne ceremonija.

Poslednja izmena:
Misko, nisam ja nista rekao onom ko je pitao za savet i koji je isti dobio vec defragmenteru tj. alter egu banovanog martinsa. Sledeci put kad odlucis da izigravas superheroja, prvo procitaj topic od pocetka do kraja...

Za crkvu, bilo da je u pitanju svadba ili krstenje, potreban je eksterni blic sa difuzorom i sinhronizacijom na drugoj zavesici, brz AF kome nije potreban reflektor za pripomoc, manuelna kontrola blende i ekspozicije da bi se postiglo "hvatanje" pozadinskog svetla... A bez blica su neophodni veoma brzi objektivi (f1.4 ili f1.8 na primer) i visoki ISO.

Mali idijot sa sporim objektivom i slabim flesom moze biti dobar za snapshotove sa takvih dogadjaja ali nikako za fotografije koje izgledaju savrseno.

Ako nemaš boljeg izbora, i najbolje što imaš je F10, onda:

1) Uradi probne fotke dan-dva ranije, u približno isto doba dana kako bi pronašao najbolji ugao za slikanje u realnim uslovima.
2) Iako F10 može da slika i ISO1600, na to zaboravi, jednostavno previše šuma. Drži se do maksimalno ISO400 (možda i "zakucaj" aparat na ISO400), a jedino ako baš baš budeš morao, koristi ISO800
3) Sasvim je izvesno da ćeš morati da koristiš blic. Isprobaj unapred do koje daljine je upotrebljiv pri ISO400.
4) Ponesi i stativ, time ćeš moći da ideš do nešto duže ekspozicije ako ti se blic pokaže kao slab ili iz bilo kog razloga budeš morao da slikaš s većeg rastojanja bez blica.

Za kraj, ako ikako možeš, pozajmi od nekoga DSLR sa brzim (F2.8 ili "bržim") objektivom...

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
3) Sasvim je izvesno da ćeš morati da koristiš blic. Isprobaj unapred do koje daljine je upotrebljiv pri ISO400.
4) Ponesi i stativ, time ćeš moći da ideš do nešto duže ekspozicije ako ti se blic pokaže kao slab ili iz bilo kog razloga budeš morao da slikaš s većeg rastojanja bez blica.

F 10 nije los aparat medjutim mislim da ce blic biti suvise slab...ideja sa stativom nije losa.

Kakav bre stativ ljudi sta lupate? Pa nece da snima enterijer crkve vec cin krstenja u koji su ukljuceni ljudi. A ljudi, pogotovo zivi, imaju veoma nezgodnu osobinu da se krecu. A kad se ljudi krecu oni se "razmazu" na fotografijama i iste su tada dobre samo za tematske konceptualne izlozbe na temu "Religija koja se krece" i sl.

A i treba li napomenuti da je fotograf sa stativom prilicno nepokretan?

Ok ljudi, hvala vam. Zamolio bih vas da se ne prepucavate, posto zaista za tako necim nema potrebe. Sto se mog pitanja tice, stvari stoje ovako. Otici cu jos da proverim, ali danas mi je receno da je pitanje da li je slikanje u crkvi uopste dozvoljeno, cak i za vreme same ceremonije. Znaci ta varijanta da idem dan dva ranije pa da slikam tek tako, otpada u startu. Fotografije mi trebaju za kucnu kolekciju i naravno da ne ocekujem profi kvalitet, ali ocekujem ipak solidne rezultate. DSLR nemam, a nemam ni mogucnost da ga nabavim, tako da i to otpada. Imam f10 i sa njim moram da uradim sta znam i umem.

Voleo bih da pokusamo da se koncentrisemo na ovo i da makar postignemo neki okvirni dogovor oko ovog slucaja. Rekao sam da mi je sam dogadjaj veoma bitan, a da nemam previse samopuzdanja kada je ova stvar u pitanju, tako da sam zeleo da cujem vas savet i na taj nacin steknem malo samopouzdanja. Na ovaj nacin gde svako vuce na svoju stranu, osecam se jos nesigurnije.

Mislim da je postignut kosenzus da iso 1600 ni u kom slucaju ne treba koristiti. Rekao bih da se slazemo i oko toga da bih ako zelim neke autenticne slike, odnosno slike bez blica, mogao da koristim iso 800, po mogucstvu sa stativom, sto cu pokusati da koristim ako mi budu dali da ga unesem.

Ono oko cega jos nismo bas postigli dogovor je slikanje sa blicem i iso vrednosti. Slow sinchro bi trebao da omoguci osvetljenje objekta blizeg aparatu, a autenticnost pozadine, jer tako? Sta mislite zbog dubinske ostrine i osvetljenja pozadine, koliko je moguce, sta je bolje koristiti, da li obican ili slow sinchro blic? Sa blicem, ako zelim recimo da naglasim objekte blize meni, na par metara od aparata, koliki najnizi iso bih smeo da koristim? Da li bih smeo da idem ispod 200? Iso 400 mi se cini malo previsok jer mislim da i pored malog suma fuji dosta napravi mutnu sliku pri vecim iso vrednostima. 400 nije previse visok iso, ali voleo bih ako je moguce da iso stavim da mi bude sto nizi. Sta moze da mi se desi ako stavim prenizak iso?

Niste mi ni rekli sta mislite da mi je pametnije da uradim kada je mettering u pitanju?

Abdee je napisao(la):
Kakav bre stativ ljudi sta lupate? Pa nece da snima enterijer crkve vec cin krstenja u koji su ukljuceni ljudi. A ljudi, pogotovo zivi, imaju veoma nezgodnu osobinu da se krecu. A kad se ljudi krecu oni se "razmazu" na fotografijama i iste su tada dobre samo za tematske konceptualne izlozbe na temu "Religija koja se krece" i sl.

A i treba li napomenuti da je fotograf sa stativom prilicno nepokretan?

U pravu si, tako i ja mislim. Mislio sam da mozda pokusam da uhvatim neki trenutak kada se ljudi sto manje pomeraju pa da napravim nesto koliko toliko solidno.

Bad Habbit je napisao(la):
Otici cu jos da proverim, ali danas mi je receno da je pitanje da li je slikanje u crkvi uopste dozvoljeno, cak i za vreme same ceremonije. Znaci ta varijanta da idem dan dva ranije pa da slikam tek tako, otpada u startu.

imam bar 20 slika iz bar 10 razlicitih crkava sto vencanja sto krstenja. znaci dozvoljeno je.

OK, ako je tako, onda je to dobro. Videcu da pokusam da odem ovih dana da isprobam, ali svejedno voleo bih da jos malo prodiskutujemo na ovu temu.

Jos nisam cuo za crkvu u kojoj nema fotkanja, tako da, ako ti popovi zabrane, odmah pisi vladici da im se naj... majke! Licno iskustvo: crkve su u proseku najtamnije prostorije za slikanje - cast izuzecima(vencao sam se u crkvi sv. Vasilija na Bezaniji, svetlija na svetu ne postoji, slike su bile fatanzija! - dodose, slikao ih je moj "ucenik" pod mojim budnim okom). Kada iza objekta nema pozadine, blic treba smanjiti barem za jednu blendu. Kod SLRa, ako blic izmeri pored objekta, pa baci punom snagom - katastrofa! Ja sam sve slike u crkvi radio skroz manuelno - i blic, i aparat - npr. 1/60 i f5.6 u toku cele ceremonije, a i u drugim zatvorenim prostorima, a blic, u zavisnosti od toga koji je i koja je daljina u pitanju - 1/8, 1/16,...1/128 snage. Blic ovde sluzi samo za dosvetljavanje likova, a spora ekspozicija sa relativno velikim otvorom blende sluzi da udje barem nesto od te jadne svetlosti iz crkve. Bez probe, kad vec moras da slikas sa tim aparatom, nemoj da se igras, bice katastrofa. I to pazi kako probas! Znaci, povedi nekoga pa ga slikaj kao da drzi dete u rukama, na realnoj daljini koja ce biti, itd. ISO po meni max 200, ostalo je reskirantno. Drugo, da bi eliminisao prejak blic, te "poluportrete" u toku ceremonije (i u toku testova) probaj da slikas sa jedno 2-3m. Mozda cak i sa 100ASA! 200ASA i vise ce ti biti neophodni za grupne slike pred oltarom, gde ti je blic slab sa 100ASA.
Iako sam star,...

Mislim da me nisi bas najbolje razumeo. Nisam rekao da ne daju, nego sam cuo neke neproverene informacije da navodno ne daju, tako da to treba uzeti sa velikom rezervom. Ako ti imas takvo iskustvo onda ne verujem da je ovde situacija drugacija.

Hvala ti na ovim detaljnim savetima, medjutim ja na zalost nemam neku profi opremu i nemam skoro nikakve, a jos manje tako detaljnje manuelne komande. Imam fuji f10, koji nema manuelne komande, a moze se samo podesavati iso, mettering i blic i to samo utoliko da li je ukljucen, auto, ili iskljucen. Nikakvu jacinu i slicno nije moguce podesavati.

Nesto ipak mogu da iskoristim. Gledacu onda da kada budem slikao, slikam sa blicom, da ne prelazim iso 200 i ako bih voleo da mi ovo neko jos potvrdi, kao i da udaljenost od aktera ove ceremonije ne bude veca, ali ni manja od 2-3 m.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Brate covek kaze zar treba profi fotograf i ti mu kazes da ide u zoo, nemoj da zezas i da me teras da ti iscupam jos 10tak ovakvih postova, a evo i ja sam sad superheroj, a pre sam bio i kriv sto nam je tako kako nam (Srbiji generalno) uglavnom neki mnogo los fazon, ja sam najpametniji kad neko ne zna, onda cu da budem faca, ja sam ti samo dobronamerno posavetovao da to nije lepo, ti furaj i dalje ako mislis da si u pravu.

Da li je ova Martinsova rechenica tebi normalna "pa zar i pored fuji f10 da placa drugi da odradi? ajaj, jos bi najbolje bilo da plati pa da taj dodje isto s f10 i odradi slikanje".

On ovde govori kao da je F10 aparat od 2k evra i chudi se shto on to sa lakocom ne moze, i josh kaze da postoji shansa da dodje profesionalni fotograf sa F10 :D:D

Ovakva rechenica je za ban, ne samo za napushavanje :)

Bad Habbit je napisao(la):
Nesto ipak mogu da iskoristim. Gledacu onda da kada budem slikao, slikam sa blicom, da ne prelazim iso 200 i ako bih voleo da mi ovo neko jos potvrdi, kao i da udaljenost od aktera ove ceremonije ne bude veca, ali ni manja od 2-3 m.

Ma ne mozesh tako, i ISO400 ce ti biti malo, ISO800 je taman za ono shto ti treba, a ti vidi da li su ti fotke zadovoljavajuceg kvaliteta kada se odshtampaju. Udji ranije u crkvu, opali par fotki na ISO400 i 800 sa blicem i bez (slowsync obavezno) i odshtampaj u foto radnji pa vidi da li to moze da prodje.

Shto si dalje od zida crkve, treba ti veci iso. Ako su ljudi koje slikash blizu zida i ti sa njima, onda moze da prodje manji iso, ali ne verujem da cesh sa 200 uraditi neshto, osim ako crkva nije dobro osvetljena.

Poslednja izmena:
Ali posto se ne pitas, nece biti tako :).

Bad Habbit - bolje zovi profesionalca, pa slikajte obojca. Suvise neozbiljno ako ti 80% fotki pregori, ili se osvetli samo prvi plan, pogotovo ako nemas iskustva sa tim. Jos gore, sto krstenje ne traje dugo, pa pitanje koliko bi uspeo da se snadjes u roku od pola sata.

Slikao sam sa Stevsom davno sa G5 jedno krstenje, bilo je bas povuci potegni, iako aparat ima dosta manuelnih komandi. Uopste nisam bio zadovoljan postignutim, a slikao sam na ISO 100 i ISO200.

driver je napisao(la):
Ma ne mozesh tako, i ISO400 ce ti biti malo, ISO800 je taman za ono shto ti treba, a ti vidi da li su ti fotke zadovoljavajuceg kvaliteta kada se odshtampaju. Udji ranije u crkvu, opali par fotki na ISO400 i 800 sa blicem i bez (slowsync obavezno) i odshtampaj u foto radnji pa vidi da li to moze da prodje.

Shto si dalje od zida crkve, treba ti veci iso. Ako su ljudi koje slikash blizu zida i ti sa njima, onda moze da prodje manji iso, ali ne verujem da cesh sa 200 uraditi neshto, osim ako crkva nije dobro osvetljena.
Nece bas to tako biti. U davna, pradavna vremena(prethodni milenijum) u aparatu si imao samo jednu osetljivost, ISO 100 najcesce, koja je morala da zadovolji sve zahteve. I sta je bilo resenje? Sto manja brzina, sto veci otvor blende(ovo dvoje da bi sto veca kolicina svetlosti iz prostorije usla)i sto manja jacina blica, koji treba samo da dosvetli likove u prostoriji sa velikom dubinom! Za ove stvari je problem ne sto je ovaj blic slab, nego sto je Jak! Kada se sa npr. 100ASA odaljis 3m od objekta, a blic ima svetlosnu jacinu npr. 15, to znaci da je potrebna blenda 5, tj. na ovoj daljini automatika nece blendu zatvoriti vise od 5, sto omogucava solidan ulazak svetlosti prostorije! E, sad, drugo je pitanje koliko m mozes da se odaljis sa svojim 3x zumom da bi kadrirao kako zelis... A slow sync verujem da moze samo da koristi. Ako probe ne daju rezultata, zovi chichu sa dEOS-om... Ako ti bude potreban savet posle probe, pisi na pm...

E, jeste ga zakomplikovali. Jeste covek rekao da hoce sto bolje rezultate, ali isto tako kontam da njegov krtiterijum dobrih rezultata nije na nivou "top ten wedding photograpehrs". Samo hoce sto bolje moze sa Fuji F10...
Ako vec ne mozes da probas u crkvi, mislim da je ekvivalent tome soba oko 25m^2 osvetljnna sijalicom od ~40w uperenom u plafon.
Kako iz malog Fuji-a izvuci maximum? Kao sto je receno, slow sincho blic + ISO 800 (ili 400 i manje ako je svetlije). Neka te shum ne brine, ocisti se fino u PS-u, a u stampi se i onako slabo vidi... Nemoj mnogo da zumiras jer time samo povecavas verovatnocu da ti fotke budu mutne. Automatika aparat bi trebala lepo da odradi svoj posao (izmeri ekspoziciju, odredi jacinu blica itd.)

shangai sheytan
Ne znam zasto insistiras na malim ISO vrednostima, to sto je nekada na filmu moralo tako (mada i nije...) zasto se sada time ogranicavati.

Slobodno otidji i vezbaj u crkvi. Nece ti dati da slikas samo u najpoznatijim crkvama i manastirima gde izmedju ostalog zive od prodaje suvenira (razglednica...) vezanih za tu crkvu sto ce reci da 98% crkava mozes slobodno da slikas.

evo i ja procitah komentare, pa habbit javi sta si uradio, i pustyi koju slicicu

E da, čini mi se da niko nije rekao, nemoj da zumiraš jer tako pre svega smanjuješ svetlosnu moć objektiva. A već reče Cooler, povećavaš time i mogućnost zamućenja zbog pokreta ruke.

Nazad
Vrh Dno