Šta je novo?

Fudbal

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да ли сте некад размишљали зашто амери кажу ,,soccer" за нормалан фудбал, а зашто ,,аmerican football" за оно што неодољиво подсећа на рагби?...

Long story short... Zato što su to nasledili od kolevke fudbala Engleske. Do početka osamdesetih je u Engleskoj bio čest termin soccer, u Americi je tada bila aktuelna NASL (North American Soccer League) i tada su Englezi skoro potpuno prešli na termin football, a preko bare je ostao soccer.

Dokaze popularnosti termina soccer u tom periodu u Engleskoj imamo u nazivu časopisa

Summer2104cover-221x300.jpg

ili video igara

256px-Ehisinlay.jpg

edit - karta sveta (kako ko naziva fudbal)

2GHdRDg.jpg

Poslednja izmena:
Rusi sami sebe izbacili, ali nije mi zao jer ih vodi Kapelo i igraju bezvezan fudbal.

Rusi sami sebe izbacili, ali nije mi zao jer ih vodi Kapelo i igraju bezvezan fudbal.

Taj fazon, inace mislim da uz boljeg selektora i neke promene mogu da budu prilicno dobri.

Rusi u isti kos sa Hondurasom i Kamerunom koje su igrale najgori fudbal...

Dalje od nemaca neće moći. Najslabija grupa po meni.

Njihova taktika je bila da ne prime gol, pa sta uvale. E sad sto je Akinfejev direktno kriv za 2 od 4 gola koje su Rusi primili...

A nekada je znao. Ma kapelo najgori trener ikada, uz pelegrinija i manćinija.

Sve sve ali Pelegrinija... Covek zna znanje... Ej stavljati u isti kos sa ovima... Zlocin.

Zna.. Pokazao se ove godine protiv nikada gore barse. Izašao u oba meča sa formacijom 6-4-0. Čovek je nekada znao, u zadnjih par god se pogubio

Iskreno navijao sam za Ruse ali zaista zasluzeno su ispali , igrali su ocajno tokom citavog prvenstva , bas nista nisu pokazali i bolji tim je otisao dalje , takodje Alzir je igrao sa mnogo vise zara i vidi se da su vise zeleli pobedu odnosno taj prolaz u narednu rundu , stvarno Halihodzic radi odlican posao sa njima.

Sto se tice ovog Kapela , ljudi yebite me ako iko zna zasta on tamo prima 7,8 miliona godisnje , onako kako on vodi ekipu moze svaki lokalni pivopija ispred dragstora da je vodi , takodje Dzagoeva , mozda jedinog igraca kod Rusa koji moze nesto da iskreira drzi na klupi :S
Inace vidi se da ekipu vodi ko od bede , ko preko one stvari , bez i trunke entuzijazma i da je dosao u Rusiju samo da uzme pare.

Koja je razlika između pljuvanja igrača u lice i ugristi nekoga? Za pljuvanje nema kazne, ne pravdam Suareza ali fakt je da jedino on dobija takve kazne, na onom madridskom derbiju u prvoj utakmici kupa kralja bilo je materijala da se bar po tri igrača reala i atletika kazne na po četiri mjeseca (pljuvanje, cepanje, gaženje, udaranje igrača bez lopte i to po desetak puta na istoj utakmici). Mom Čelsiju taman bolje jer nema Suareza, ali ako ću objektivno, ovde najviše gubi Liverpul. Opet kažem da Suarez zaslužuje kaznu, ali ja mogu nabrojati bar 10 igrača koji se prljavije ponašaju od njega, samo što nemaju baš toliko glup hir (grizenje), a od tih deset igrača bar pola je iz španske lige.

Većina sportova se svela na to. A sudije to tolerišu. I sudije na terenu i sudije u komisijama. Ajde, fudbal i nema tolika pravila igre kao košarka, gde se tek toleriše sve i svašta tipa: nošenje lopte, pravljenje četiri-pet koraka sa loptom prilikom primanja iste od saigrača, itd... Jesu to kontaktni sportovi, ali zaboga nije to karate, tekvondo i slično. Vaterpolo i rukomet, u redu, ali košarka, fudbal?

Ali najsmešnije od svega su te plate koje primaju igrači. Da su plaćeni po učinku pa da ih vidimo onda. Ovako ih nešto zabole da se preterano trude. Pre neku godinu je neki fudbalski klub, da l' iz Meksika, da l' iz Kolumbije, ne sećam se, pokrenuo predlog da se fudbaleri plaćaju po učinku. Odmah je krenula pobuna fudbalera, štrajk, pretnje...

Koja je razlika između pljuvanja igrača u lice i ugristi nekoga? Za pljuvanje nema kazne, ne pravdam Suareza ali fakt je da jedino on dobija takve kazne, na onom madridskom derbiju u prvoj utakmici kupa kralja bilo je materijala da se bar po tri igrača reala i atletika kazne na po četiri mjeseca (pljuvanje, cepanje, gaženje, udaranje igrača bez lopte i to po desetak puta na istoj utakmici). Mom Čelsiju taman bolje jer nema Suareza, ali ako ću objektivno, ovde najviše gubi Liverpul. Opet kažem da Suarez zaslužuje kaznu, ali ja mogu nabrojati bar 10 igrača koji se prljavije ponašaju od njega, samo što nemaju baš toliko glup hir (grizenje), a od tih deset igrača bar pola je iz španske lige.

Grizenje je tabu tema, jer se poistovecuje sa kanibalima i slicno. Zato kada neko nekoga ugrize, onda izaziva reakciju gadjenja i cudjenja kao da se radi o zveri. Dok sa druge strane, namerno lomljenje noge, prsti u ocima, lakat u zube, kolenom medju noge to su sve fudbalski potezi na koje smo naviknuti od pamtiveka.

Suarez ima problem, ali nije to razlog zasto je kaznjen koliko je kaznjen. Njegov problem, tj on je njihov problem, su Englezi. Njih mnogo boli kada ih neko izbaci sa prvenstva, uvek im je neko drugi kriv.

Edit: Grizao je i Defo Maskerana ali je to proslo samo sa zutim. Jer je Defo Englez. Mozes biti siguran da je bilo obrnuto da bi Maskerano istog momenta bio izbacen iz zemlje. Nema vecih licemera od Engleza, nikad nije ni bilo. Lepo je govorio Mahatma Gandi o njima.

Poslednja izmena:
Pa znam da su to sve sportska koškanja, ali pljuvanje nije počelo dok latino igrači nisu počeli da dobijaju toliku slobodu, grizenje isto, udaranje glavom. Ko još voli to da gleda, to sve treba poistovetiti sa nesportskim gestovima i da se posebna kazna odnosi na svaki od njih. Prvi prestup 10 utakmica, drugi prestup četiri mjeseca, ponavljanje po treći put, zabrana bavljenja sportom. Sport je ionako uništen, i za mene su fudbal golovi, dribling, pasovi, taktičko nadmudrivanje trenera. Ne pljuvanje u lice sudije ili protivnika, grizenje, gaženje protivnika dok leži, kopanje očiju. Znam ja da se i prije to isto radilo, ali sada se enormno gotovo eksplicitnom brzinom iz godine u godinu povećalo i igrači to rade ne iz nervoze nego uglavnom zbog provociranja, taktike itd.

Poslednja izmena:
Kijelini je ispao faca i izrazio saosecanje Suarezu i njegovoj porodici zbog drakonske kazne FIFE. Maradona je jedva dočekao da opljune po FIFI: "The Fifa sanction is shameful, they have no sensitivity towards the fans, they might as well handcuff him and throw him in Guantanamo"

Interesantno je da "Luisito" sada ima podrsku svojih zemljaka, iako je njegov potez neverovatno glup i nepromisljen - FIFA je zbog 4 meseca suspenzije sada od njega napravila heroja nacije.

Pa Kjelini je samo izrazio ono što je generalno preovlađujuće osećanje u Italiji. Niko se tu ne bavi previše Suarezom, fokus je na ispadanju sa svetskog prvenstva već u prvoj fazi, ostavci Prandelija... Mislim da su ovaj incident naduvali van svih proporcija pre svega Engleski mediji a i internet je tu dosta doprineo i u takvoj atmosferi FIFA je reagovala.

Normalno je da ima podršku kada je sa dva gola doneo pobedu protiv Engleske. Ne mogu ni da zamislim kakva je to euforija bila u Urugvaju kada su izbacili Englesku i Italiju i otišli u drugi krug.
I nije FIFA od njega napravila heroja, pa valjda se ovde radi o jednom od najboljih igrača današnjice koji ima status božanstva u Urugvaju.

Ne znam zašto pokušavate naći opravdanje za onakav potez, za ono se morala popiti suspenzija i suspenzija je sasvim opravdana...

Izabrani su najbolji igrači prve faze u izboru statističara Opte (levo) i posetilaca BBC sajta (desno)

_75891546_168a77bf-d832-41e8-9d9f-0a54b1bd3d7c.jpg

Velika je konkurencija, tako da čak ni Van Persi nije uspeo da bude izabran.

Po kosturu, kako sada stvari stoje najverovatnija su polufinala Brazil-Nemačka i Holandija-Argentina, ako ne bude iznenađenja.

Poslednja izmena:
Ja dajem ruku da Argentina neće u polufinale, a ako ima imalo pravde neće ni beli medvedi prvenstva, svi znamo da je to brazil. Ja bih volio Čile, ili možda Urugvaj u polufinalu.

Mujica claimed Fifa used "a different standard" to judge certain countries. "That's what hurts and angers us the most," he added.

Ovo je lajtmotiv citavog prvenstva.

Ja dajem ruku da Argentina neće u polufinale, a ako ima imalo pravde neće ni beli medvedi prvenstva, svi znamo da je to brazil. Ja bih volio Čile, ili možda Urugvaj u polufinalu.

Ma kakav crni Urugvaj, on ga je ugasio od Kolumbije, koja će da ga pojede za doručak. Ako već tako prognoziraš, trebao si da kažeš da će Kolumbija u polufinale, a ne šugavi Urugvaj.

Inače, bez obzira što možda trenutno ne pokazuju najboplju formu, mislim da je Brazil itekako zaslužio da dogura što dalje na ovom prvenstvu. Makar treće mesto bi morao da osvoji, ako ništa drugo.

Ja lično bih voleo da sve evropske ekipe ispadnu do četvrt-finala i da imamo polufinale sačinjeno skroz od ne-evropskih ekipa. Dosadilo bre da sve Evropljani dominiraju, potrebno je da se to maloko promeni.

Da, ali Urugvaj ima daleko više iskustva i jačih igrača od Kolumbije što može biti prevaga. Od Kolumbije ću očekivati nešto, tek kad budu odigrali neku utakmicu protiv velikih ekipa. A zasigurno ne možeš da porediš ekipe sa kojima je igrao Urugvaj i ekipe sa kojima je igrala Kolumbija ove godine u grupnoj fazi.

Obala Slonovace , Grcka ili Japan nisu nimalo naivne ekipe , takodje daleko od toga da Kolumbija nema "jake" igrace , Jepes, Zuniga, Guarini , Kuardado , Karbonero , Dzejms Rodrigez, Dzekson Martinez, Baka , Teo Gutierez................gledajuci sastav tima jaki su ko zemlja.

Очекујем пролаз уругваја и убијање чилеа од стране судија..

Kakva utakmica. Brazil ostecen za penal, ali im je odbrana suplja sa sve ocajnim golmanom. Zato napad tj. Neymar kida :)

Па не знам да ли је оно био пенал.. Пао лик ко да има 40кг а не 80кг мишића.

Напред чиле !

Fazon je sto je izbio direktno ispred Cileanca, nije bilo rezona da padne s obzirom da golman nije istracao. Mogao je da sutira i da pita kuda majstore. Da ga Cileanac nije sapleo s ledja. Naravno Webb nije mogao da dozvoli, zbog sudijske karijere, da tako rano svira penal za domacina koga (ne)strucna javnost proziva da imaju pomoc sudije. Opet se politika umesala.

Takodje start Vidala nad Neymarom je bio za crveni karton.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno