Šta je novo?

Freeze your CPU back to life!

veseliburek

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2007
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 1800X + CM HyperTX3+
Matična ploča
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3
RAM
64GB (4x HyperX Fury HX432C16FB3/16)
GPU
Gigabyte GTX1070 8GB
Storage
Samsung 950PRO 512GB
Zvuk
Focusrite 18i8 + Kali LP6
PSU
Seasonic Focus Plus Platinum 750W
Kućište
NZXT H500i
Monitor
3x Dell U2412M
Miš & tastatura
Genesis Thor 300 + Redragon M711
Laptop
Dell XPS 9570 + Macbook Pro 13 early 2012.
Tablet
iPad Pro
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pametni uređaji
bljak
Pristup internetu
  1. Optički internet
da, koliko god ovo banalno zvučalo istinito je...

Naime, pre par dana mi je ortak doneo neku foxconn 690G ploču i athlona X2 4200+ pod izgovorom da su neispravni (navodno je njegovom bratu kapnula termalna pasta u socket). Kad sam doneo kući, povezao, ne radi. Ubacim svog starog Semprona LE-1100 u foxconna, šljaka. Rek'o super. Onda proc ubacim u treću makinu iz potpisa, ne daje sliku. Mislio sam, gotovo, prso je. Onda se setim da sam pre par meseci jednog P4 prescotta sa zaglavljenim cpu senzorom (gasio se komp posle 10 sekundi) vratio u život tako što sam ga zamrznuo. Mislim, ajde ovog da probam, ništa neće da škodi. Ubacim ga ja pre dva dana u onoj plastinoj kutijici i bacim direktno na led u zamrzivač i zaboravim na njega. Večeras kad sam se vratio, uzmem žu-žu da bacim na pleh i setim se da sam ga ostavio :d. Donesem ga u sobu, otvorim, malkice dunem an njega fenom, ubodem u konfu iz profila i RADI! Da, koliko god neverovatno zvučalo, ispravan je potpuno (LinX stable).
Naravoučenije: zamrznite procesor, možda proradi :D

izvinjavam se što je malo haotično, i dalje sam žestoko uzbuđen :D

(i ne, ovo nije sprdačina koliko god tako izgledalo, kako je ovo uspelo, ne znam, pre zamrzavanja preko POST PCI kartice nije izbacivao nikakav kod)

Citao sam da su pekli graf. kartice u rerni na 10 minuta...
Samo mi ovo nije jasno, a sto je najgore, isto to lik pominje u clanku sa grafickim kartama:
Onda se setim da sam pre par meseci jednog P4 prescotta sa zaglavljenim cpu senzorom (gasio se komp posle 10 sekundi) vratio u život tako što sam ga zamrznuo.
Ako si vec to radio, zasto si sad uzbudjen i zasto nisi ovo podelio sa nama kada si radio prvi put? :)

pa onaj je radio, samo je temperaturni senzor bio izbagovan pa se gasio zbog "pregrevanja", ovaj nije radio uopšte, kad upalim komp, ništa, mrtvo...

postupak sa rernom je isto kao i da ste presli heatgun-om preko ploce.

postupak se zove Reflow soldering i resava problem kada dodje do prekida lema u stampanoj ploci - koji uglavnom nastaje uvijanjem stampane ploce usled vecih temperatura...

Da to je iskušana metoda :D
tako sam vratio 8800 gtx u život...
bacala artefakte po ekranu čim bi se komp upalio tj za vrijeme samog bootanja..
8 min na 240 C i radi već evo 4 mjeseca...

ima nešto i s ramom u hladnjacima, možda da su probali u rerni da bi postotak oživljenih bio veći.. tko će ga znat, link:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=205009

Predpostavljam da cooler treba skinuti pre guranja u rernu ali kako drugi plasticni delovi izdrzavaju tu toplotu. Konkretno, DVI i vga konektori na karti kao i konektor za dodatno napajanje. Zar ne dolazi do njihovog deformisanja.

Predpostavljam da cooler treba skinuti pre guranja u rernu ali kako drugi plasticni delovi izdrzavaju tu toplotu. Konkretno, DVI i vga konektori na karti kao i konektor za dodatno napajanje. Zar ne dolazi do njihovog deformisanja.

ne, ne dolazi do deformisanja, samo treba skinuti nalepnice i hladnjake...

elem, smrznuti je jutros prestao da radi, opet komp ne daje nikakve signale, sinoć je fino radio, čak se i klokovao bez problema na 3ghz...

btw, kad već spomenuste popravljanje prekida heatgunom, mislite da bi "popravio" jednu matičnu sa vodom koji se ponekad prekida?

Poslednja izmena:
ja sam znao za cip iz fiskalne kase.... da su ljudi stavljali u zamrzivac da ociste zapis.....al ovo jos nisam cuo:)
steta sto je preminuo :)

ma samo spava, evo ga opet u zamrzivaču, saće nedelju dana da stoji :d

Kad grafe idu u rernu naravno sve što se može skinut treba skinut...
Ja naljepnice nisam skidao i nikakvih promjena na njima nije bilo.
Jedino sam jednu malo zadigao prije stavljanja i ta je jedina promijenila boju tj lagano posmeđila... ništa strašno ..

Što se tiče stavljanja ploča u rernu moraš biti oprezan jer bi s nje vrlo lako mogli otpast kondezatori i zavojnice zbog velikih temperatura, tako da bih preporučio da prvo dobro proguglaš o tome i na kojim temperaturama je "sigurno" da neće otpast s nje ništa.

A sta je bilo sa zu-zu pogacicama iz
z prvog posta :wave: posato one mogu i u rernu i u zamrzivac.

P.S. Zanima me kakva je situaciaj sa laptopovima pomocu ove alternativne metrode kada im ne radi npr.grafika... Jel ceo u rernu ili... :d

pogačica nema više :D

što se tiče laptopa, ili MXM grafiku u rernu ili celu matičnu ako se radi o integruši...

Ja zaista ne vidim kako bi smrzavanje pomoglo procesoru da proradi u kontinuitetu (ne na dan-dva). Ionako kad se proc. zagreje ce opet doci na isto kao pre smrzavanja. Jedino da probas da ga konstantno hladis tecnim azotom :)

Sa druge strane, ovo za zagrevanje ima totalno smisla.

Ubaciš ga u neko testo, i keva kad ispeče za slavu, ko ga nađe - njegov je... :d

nekad sam rešavao slične probleme izlaganjem ekstremnim krajnostima, znači nakon smrz, odmah na jako toplo i ponoviti više puta, il crkne skroz il radi na duge staze,....

Ovo zna da pomogne kod viseslojne stampe kada ima prekide u vodovima pogotovo u onim u sendvicu nakon par shokova desi se da prespoji problematicni vod ili pokvari sve ostale. Ali ionako kad je pokvareno onda je pokvareno pa ako proradi super

Moze li pomoci ova metoda kod hard diska, 500GB wd?
Vrisnuo mom bratu, moram da probam :)

Ja sam jednom stavljao HDD u zamrzivač na par sati (neki Quantum), bilo je dovoljno da izvučem podatke koji su mi trebali...

Tesko da ces popraviti komponente(da rade u kontinuitetu), tom metodom ja znam neke ortake koji slicno radili sa svojim procesorima, grafama.... i sve bi se zavrsavalo posle 2~3h riknucem komponente. Sta su oni tacno radili sa komponentoma ne znam, ali nisu bili pazljivi, kada izvade procesor iz zamrazivac oni ga odma na bodu na plocu i radi kao na 4000MHz nekih 2h.... nije ni cudo sto im su crkavali :p

Tesko da ces popraviti komponente(da rade u kontinuitetu), tom metodom ja znam neke ortake koji slicno radili sa svojim procesorima, grafama.... i sve bi se zavrsavalo posle 2~3h riknucem komponente. Sta su oni tacno radili sa komponentoma ne znam, ali nisu bili pazljivi, kada izvade procesor iz zamrazivac oni ga odma na bodu na plocu i radi kao na 4000MHz nekih 2h.... nije ni cudo sto im su crkavali :p

Imam ja ovde neki Intel DX4 iz '93-e, ispravan je, ali ako ce da radi i 5 minuta na 4000MHz idem odma da ga bacim u zamrzivac i da oborim sve svetske rekorde :d .

Taj DX4 ako bude radio i na 400 sleduje te zele zeka od mene :D

Da to je iskušana metoda :D
tako sam vratio 8800 gtx u život...
bacala artefakte po ekranu čim bi se komp upalio tj za vrijeme samog bootanja..
8 min na 240 C i radi već evo 4 mjeseca...

ima nešto i s ramom u hladnjacima, možda da su probali u rerni da bi postotak oživljenih bio veći.. tko će ga znat, link:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=205009

he,he evo ja sam poverovao, i ispekao 9800pro, x700 i x1300pro. X700 je prethodno bila mrtva a ove druge dve su imale artefakte. Rekoh da ne palim rernu tri puta, stavio sve tri 220C manje od 6min, svi kondenzatori naduvali i obicni i solid, svi lemovi poziteli, vga dzek plasticno telo poceo da se topi. Verujem da su gpu i memorije sada lepo legli na pcb ali zaista nemam srca da to gurnem na neku plocu i spalim je. Ono sto sam mogao imati kao rezervu, kondenzatore ili fan dzekove sada nemam jer su krti i pucaju na ako ih malo napnes.
Dakle, bolje uzmite jaci fen za kosu pa usmerite gde treba ili hot air duvaljka jer ovo nece da radi.

@ dfast

Izvini, ali slatko sam se nasmejao :D. Da nisam procitao tvoje iskustvo i "tata bi spalio Djenku" (sigurno bi, posto sam maler za budzole). Probacu na staroj grafi sa fenom, pa sa zamrzivacom i ako nista ne pomogne u "solarijum"... A ovo sa zamrzavanjem mozda i ima smisla jer se materijali razlicito sire na nizim temperaturama pa se prekinuti vodovi, hladni lemovi spoje, pa se posle nekog vremena na radnoj temperaturi skupe (vrate u prvobitni oblik) i opet ne rade

he,he evo ja sam poverovao, i ispekao 9800pro, x700 i x1300pro. X700 je prethodno bila mrtva a ove druge dve su imale artefakte. Rekoh da ne palim rernu tri puta, stavio sve tri 220C manje od 6min, svi kondenzatori naduvali i obicni i solid, svi lemovi poziteli, vga dzek plasticno telo poceo da se topi. Verujem da su gpu i memorije sada lepo legli na pcb ali zaista nemam srca da to gurnem na neku plocu i spalim je. Ono sto sam mogao imati kao rezervu, kondenzatore ili fan dzekove sada nemam jer su krti i pucaju na ako ih malo napnes.
Dakle, bolje uzmite jaci fen za kosu pa usmerite gde treba ili hot air duvaljka jer ovo nece da radi.

:D:S: Šta bar nisi isprobao jednu po jednu i malo pogledao po internetu za tvoje modele šta i kako. Inače, trik sa rernom provereno radi, ja sam oživeo GeForce 7600 Go grejanjem 7 minuta na 180 stepeni. Lemovi se tope na negde oko 160-170 stepeni, zavisno od sastava, tako da temperatura ne treba da bude niža od toga, ali ni mnogo viša, uglavnom se kao gornja granica navodi 200 stepeni. Sa tvojim karticama nisi smeo da ideš ni blizu tih 220 (ko zna koliko pokazuje, a koliko stvarno jeste unutra), elektrolitički kondenzatori to nisu mogli da podnesu, a i plastika počne da se topi gde ima kontakt sa metalom koji bolje prima i provodi toplotu. Sve u svemu, zabrljao si. Drugi put čitaj uputstvo malo bolje. :rtfm:

Poslednja izmena:
A ovo sa zamrzavanjem mozda i ima smisla jer se materijali razlicito sire na nizim temperaturama pa se prekinuti vodovi, hladni lemovi spoje, pa se posle nekog vremena na radnoj temperaturi skupe (vrate u prvobitni oblik) i opet ne rade

Dakle ti tvrdis da se materijali na nizim temperaturama sire,a na visim skupljaju? :laugh:

He, he drago mi je da sam vas malo nasmejao, nije mi zao kartica jer sam vec prethodno probao da ih osposobim i nije vredelo.

morbius@
Trik kao instant resenje ne prolazi, citirao sam majstor Joooj@ koji je to "odradio" na 240C i to citavih 8min, i ako je to uspeo moze se reci da je imao ocajnu rernu ili je stavio karticu dok je rerna bila hladna i imao mnoogo srece. Kondenzatori su deklarisani na max radnu temperaturu 105C. Verovatno malo vise od toga (ne znam sastav elektrolita u njima) pocinje da kuva ili kljuca sto deformise kondenzator i naduvava ga. Druga stvar stavio sam kartice horizontalno, i evo sad gledam ovu X700, donji deo Gpu-a kako je lem popustio je krenuo da izlazi van ploce, verovano zato sto je najtezi od svih ostalih elemenata sa donje strane. Kako si i sam pomenuo regulacija rerne, na mojoj je obican termostat znaci nije digitalna i pitanje je koliki je pik temperature bio pre nego sto je termostat izbacio. Hocu da kazem da trik operacija zahteva preciznu regulaciju temperature i tacno odredjeno vreme, dakle do onog momenta dok kondenzatori ne krenu da kuvaju. Slozices se da 99% auditorijuma ne moze ostvariti ove uslove bez obzira na pretrazivanje po netu i da ce se sve svoditi na prostu verovatnocu tj srecu. Kroz staklo rerne ne mozes videti golim okom kada lem pocinje da se topi, ja sam osetio cudan miris:D koji mi je nagovestio:mad: kraj experimenta.
Za one koji bi da experimentisu bolje odlemite prethodno sve kondenzatore, nadjite neku profi rernu i temperatura kao sto morbius rece ne vise od 180C. I ako na kraju pogledas sve to pa bolje otici kod nekog ko ima profi duvaljku i to na tenane odraditi za 15min, sacuvati i plasticne dzekove i konednzatore od pregrevanja.

Iz licnog iskustva;)
Pozz

Vrh Dno