Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Ja mu predlažem da otvori devizni račun u AIK, i tu da prima. Besplatan račun, i besplatne Loro doznake.
Neće imati karticu, ide na šalter po novac. To je ozbiljna mana, pa neka sam odluči da li je vredna uštede koju mu donosi AIK.

@kibicer to beše važi ako ne diže pare mesec dana? Dinu su prestali da re/izdaju?

Ne.
Ako je poslato OUR, pare su dostupne odmah, u punom (poslatom) iznosu.
Ako je poslato SHA (a mislim i BEN, ali nisam siguran), onda se moj trošak anulira ako ostavi novac mesec dana.
Ja sam zadržao račun u AIK samo zbog besplatnog priliva. I dalje primam (OUR je moj slučaj).
U vezi kartica, ne mogu da budem siguran. Ja od ranije tamo imam više računa, uključujući i dinarski. Imao onu staru Flexi štednju, uz koju sam dobio MC debit. Verovatno i Dinu, ali ko zna gde je...
Pustio sam da stanje na dinarskom padne na nulu, i ne naplaćuju se sa drugih računa. Dakle, i dalje mi je sve besplatno, imam aplikaciju za uvid u račune, imam i MC za podizanje EUR na bankomatu.

Otvorili smo iRacun. @uji dobra informacija za otvaranje deviznog iRačuna iz aplikacije, ali kasno sam je pročitao, tako da smo dva puta prolazili kroz ceo proces sa sve video pozivom. @kibicer hvala na info za Aik, ali taj nedostatak kartica odnosno podizanje na šalteru mi nikako ne odgovara, jer i sa starijim sinom imam situaciju da mu non stop dižem neke pare na bankomatu pa pretpostavljam da će i sa ovim malim biti nešto slično. Makar ću na jedan trošak da dižem pare obojici jer i stariji je na RF.

Ja bih ih pustio da prođu kroz to, i da sami biraju da li će svoj novac ostavljati banksterima.
Manipulacija novcem je obavezan deo finansijske pismenosti, mislim da grešiš što im uskraćuješ to.

Jedno pitanje. Pao mi je posao na nekih 350 dolara mesečno. Do sada sam sve uredno plaćao paušal ali više je neisplativo da dajem 200+ evra državi a meni ostane 60-70.
Da li ako odem u apr i stavim firmu u stanje mirovanja, mogu da ugasim i račun u banci gde sam obavljao transakcije ili on mora da ostane aktivan i plaćam im mesečno održavanje, a inteza neštpi nije jeftina čini mi se skoro 1000 din mi uzimaju.
Još jedno pitanje. Da li mogu da tih 300-350 dolara preusmerim na PayPal i primam na privatni račun, da li ću imati problema? Ne vidim logiku da plaćam više porez jer ja pao posao mnogo, pa ako nekada daj bože opet skoči, lako ću da oživim firmu i krenem da ponovo plaćam porez. Hvala

Biće minimalne obaveze sa 1200usd kvartalno, ali i meni deluje da je to prava odluka.

Da li mogu da tih 300-350 dolara preusmerim na PayPal i primam na privatni račun, da li ću imati problema?
Može da ti bude olakšavajuća okolnost da šteluješ do 920€ kvartalno (107738 zbirno po srednjem), a tekući je počeo od 1. (obuhvata jul, avgust i septembar), tako da bi po modelu A platio samo zdravstveno ako nisi osiguran po osnovu privredništva, radnog odnosa, pp poslova, ugovora ili novčane naknade.

Može da ti bude olakšavajuća okolnost da šteluješ do 920€ kvartalno (107738 zbirno po srednjem), a tekući je počeo od 1. (obuhvata jul, avgust i septembar), tako da bi po modelu A platio samo zdravstveno ako nisi osiguran po osnovu privredništva, radnog odnosa, pp poslova, ugovora ili novčane naknade.
Ja jesam osiguran, u radnom odnosu sam i ovo moje je bio paušal iz radnog odnosa, plaćao sam samo porez i pio

Da li ako odem u apr i stavim firmu u stanje mirovanja,
Nije moguce biti u statusu preduzetnika u mirovanju i operozivanje kao frilenser, morate se obrisati kao preduzetnik

ДА ЛИ ПРЕДУЗЕТНИК У МИРОВАЊУ МОЖЕ БИТИ ФРИЛЕНСЕР?​

Уколико сте предузетник чија је делатност у мировању, не можете остваривати приходе као фриленсер.

ovo pitanje./odgovor je sa https://frilenseri.purs.gov.rs/najcesca-pitanja.html?position=6

Malopre se setih da podnesem prijavu za drugi kvartal. Učitao je primanja iz tabele što sam uneo ranije, potpisah prijavu u klaudu i nadam se da je to sve što je trebalo da uradim. S obzirom da ne prelazim normirane troškove ne prikazuje da bilo šta trebam da uplatim. Na vrhu prijave mi prikazuje listu nepravilnosti u kojoj piše "Moguće je prilaganje dokaza o zdravstvenom osiguranju u drugoj državi. Ne prilaganje ovog dokaza ne sprečava podnošenje poreske prijave." ali s obzirom da sam već osiguran preko firme ovo verovatno mogu da ignorišem.

Kada potpišeš prijavu, trebalo bi da je nedugo zatim i podneseš kada se otvori to polje. To da je moguće prilaganje dokaza o zdravstvenom osiguranju je uobičajeni tekst. Ako je prijava na kraju proknjižena i nemaš obavezu plaćanja, time si završio celokupan postupak. Posle nekog vremena ćeš videti u croso da postoje i doprinosi za vanradni odnos na nuli, što se zapravo odnosi na frilensing.

Ja bih ih pustio da prođu kroz to, i da sami biraju da li će svoj novac ostavljati banksterima.
Manipulacija novcem je obavezan deo finansijske pismenosti, mislim da grešiš što im uskraćuješ to.
Nisam siguran da sam razumeo šta hoćeš da mi kažeš. Evo sad imamo problem da iz UAE ne može da legne uplata još od 25..06. Tražili su prvo neki račun iz EU, pa smo objasnili da mi nemamo ama baš nikakve veze sa EU. Instrukciju za plaćanje smo poslali, podrazumeva se. Posle traže da plate na PayPal. Sad traže da im se pošalje potvrda da je on vlasnik tog deviznog računa. Tražili smo potvrdu od banke, oni kažu pošaljite im ugovor. Šta da rade stranci sa ugovorom na srpskom pitam, ništa, onda morate u poslovnicu. Tako da će u ponedeljak morati do banke, nadam se da će moći da dobije potvrdu na engleskom. Sa starijim sinom nije bilo takvih problema, ali njemu plata leže iz EU, iako rade za iste poslodavce, ipak nisu iste firme, nisu čak ni na istom kontinentu. Još su mladi, svaki problem očekuju od mene da im ja rešim, a ja sa ovim stvarima nemam baš nimalo iskustva. Stariji sin radi već godinu ipo, on se već snašao, jedino što mu ponekad ja podižem pare sa bankomata i menjam u menjačnici jer banka daje baš loš kurs.

...ali taj nedostatak kartica odnosno podizanje na šalteru mi nikako ne odgovara, jer i sa starijim sinom imam situaciju da mu non stop dižem neke pare na bankomatu pa pretpostavljam da će i sa ovim malim biti nešto slično. Makar ću na jedan trošak da dižem pare obojici jer i stariji je na RF.
Mislio sam na ovo, prvenstveno. Pusti ih da to rade sami, ne radi se to svaki dan. A i druge stvari vezano za banku. Sve aspekte svog poslovanja moraju imati pod svojom kontrolom. U redu je da pomogneš, ali, koliko vidim, ti si na sebe uzeo i rešavanje problema i ulogu potrčka. Na duge staze, mislim da im činiš medveđu uslugu.
Oprosti što se mešam, na to nemam prava.

Izvinjavam se ako je vec bilo ovo pitanje, google fu mi je nesto slab od jutros. Elem, kako se racuna u kom kvartalu je prihod, kada meni legne na PayPal ili kad ga prebacim u banku? Konkretno, imam nekih $600 na PP iz maja, da li mogu da ih prebacim sad u banku i prijavih ih kao prihod u drugom kvartalu?

Mislim da se gleda datum uplate na PP. Ti taj novac uopšte ne moraš povlačiti ovde, pa je datum kada je prebačeno na račun u Srbiji nevažan.

Prijem na PP se tretira kao poreski događaj jer od tada može da se raspolaže tim novcem, tako da se to uzima kao datum prihoda

Poslednja izmena:
komična situacija, sajt Frilenseri mi napravio uplatnicu sa iznosom koji se zavšava sa .68, i ja tako platio. Međutim, oni su to zaokružili pa mi se sad na izveštaju pojavljuje dug od 0.32.1753918759112.png

Jel treba sad da uplatim jedan dinar ili je ovo nebitno.

Poslednja izmena:
Kada je minus onda si u preplati, ne dugujes nista.

pitam jer mi je tu pre par dana pisalo, isto u minusu, iznos koji sam uplatio.

Nazad
Vrh Dno