Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Potpisao, podneo. Njihov IT mi je nešto sredio, ništa nisam radio, samo sam sačekao odgovor jutros.

I šta sad dalje, ja mora da sam glup. U uputstvu je stajalo da će da se izgeneriše uplatnica, ali ja ne mogu da je nađem.

odmah imaš uplatnicu i QR kod

Prilozi

• 1.png
    1.png
    147.5 KB · Pregleda: 30
  • 2.png
    2.png
    173.6 KB · Pregleda: 30
1747125280373.png

Mora da bude proknjižena prvo izgleda da bi se pojavilo okce?

Klikni slobodno na to "refresh" sto si poslao.

Sad je kako treba.

Prvi put sam kliknuo refresh i pojavila se samo sličica olovčice, pa sam ponovo morao da potpisujem i podnosim, očekivao sam da bude isto, ali sad se iz druge pojavilo okce.

edit: uspeo da platim, sve super, hvala.

Ako imaš cert na LK, trebalo mi da možeš čitače, bez ConsentID, kao što je @ZorMi napisao? Ja to nisam radio, pa ne znam.

Mislio sam da probaš ponovo da opozoveš ConsentID parametre, i kreiraš nove. Znam da nema logike, ali ni kod mene nije radilo iz prvog puta.
Nisam probao ali knjigovodja mi kaze ako se otkaze ConsentId izloguje iz aktivne sesije ako je preko njega logovano.
Sto znaci da je LK neophodna za reizdavanje ConsentId parametara.
Molim da neko potvrdi/opovrgne pre nego se zakljucam van Srbije 😉

Ne diraj ConsentID ako ti funkcioniše, a istekao ti je sertifikat na LK. Ja sam bio u toj situaciji poslednje dve godine i biću do 2028. jer mi LK ističe sledeće.

Aktivirao sam novi ConsentID i prijatno se iznenadio da je na 3 godine, 2 duže od LK, tako da nema žurbe oko zamene.

Ne diraj ConsentID ako ti funkcioniše, a istekao ti je sertifikat na LK. Ja sam bio u toj situaciji poslednje dve godine i biću do 2028. jer mi LK ističe sledeće.

Aktivirao sam novi ConsentID i prijatno se iznenadio da je na 3 godine, 2 duže od LK, tako da nema žurbe oko zamene.
Jesi siguran da nece isteci ako istekne LK? Mislim cak i da je zamenis na vreme?

Piše da je do 2028. Radio je dve godine duže od sertifikata na LK koji sam obnovio tek pre 2-3 nedelje. Ugasio se tačno po prethodnom datumu.

Mislim da mu je nebitna LK kad je već kreiran.

Jedino ako nesto nisu promenili...

Koji je rok važnosti kvalifikovanih elektronskih sertifikata?
Kvalifikovani elektronski sertifikati se izdaju sa rokom važnosti od 5 godina.

U kom slučaju se sertifikat izdaje sa rokom važnosti kraćim od 5 godina?
U slučaju da je u trenutku izdavanja sertifikata do kraja važnosti lične karte ostalo manje od 5 godina, sertifikat se izdaje sa periodom važenja kraćim od 5 godina, odnosno sa rokom važenja lične karte.

Šta se dešava kad istekne period važnosti sertifikata, da li se lična karta mora zameniti?
Ukoliko je lična karta i dalje važeća nije potrebno menjati je kada istekne važnost sertifikata, već treba podneti zahtev za obnavljanje sertifikata, pri čemu se u postojeću ličnu kartu upisuje novi sertifikat.

Kako se može proveriti da li je sertifikat važeći?
važnosti sertifikata upisan je u sam sertifikat, pa se važnost sertifikata može proveriti iščitavanjem sertifikata u aplikaciji Čelik, tab Prikaz sertifikata.

ConsentID generiše sertifikat koji nije taj. LK ti je potrebna, tj. sertifikat sa nje, do trenutka kada ga generišeš, nakon toga nije.

Datum isteka i jednog i drugog sertifikata je moguće videti iz odgovarajuće aplikacije, tj. Celik odnosno ConsentID.

@alfaunits je pitao, ako sam ja dobro shvatio, šta se dešava ako istekne LK - da li se svi servisi gase. Ja mislim da ne. Sa LK će da istekne i njen sertifikat, pošto se poklapa sa datumom isteka LK - iščitano iz Celik.

Piše da je do 2028. Radio je dve godine duže od sertifikata na LK koji sam obnovio tek pre 2-3 nedelje. Ugasio se tačno po prethodnom datumu.

Mislim da mu je nebitna LK kad je već kreiran.
Aha znaci istekla ti je LK (samim tim njen cert) a ConsentId je i dalje bio aktivan?
Extra, to sam pitao! Znacice kad opet zaboravim da obnovim LK na vreme a ne idem dole ubrzo 😉 hvala.

Zato te je i pitao jer sam tako i ja zakljucio.

Eto vidis... Hvala za info!

Tako je, ConsentID sertifikat važi i posle isteka lične karte. Ja sam ga baš i aktivirao neposredno pre isteka lične karte da bih mogao da se ulogujem na E-Upravu i u toku procesa izrade i podizanja nove lične karte, što zna da potraje.

Aha znaci istekla ti je LK (samim tim njen cert) a ConsentId je i dalje bio aktivan?
Extra, to sam pitao! Znacice kad opet zaboravim da obnovim LK na vreme a ne idem dole ubrzo 😉 hvala.
Imamo potvrdu iznad da je kako sam rekao, ali ja sam imao slučaj da je sertifikat istekao, a LK još nije. Obnovio na još godinu dana, dok sam CID dobio na još 3 uz pomoć njega. Rendudantni su.

Sertifikat na LK i ConsentID su potpuno nezavisni, što se tiče roka važenja. Sertifikat na LK traje 5 godina, ili do isteka LK - šta pre naiđe. Ako sertifikat istekne, a LK i dalje važi, sertifikat može da se obnovi - opet na 5 godina ili do isteka LK.
ConsentID važi 3 godine. Može da se obnovi najranije mesec dana pre isteka, preko eid.gov.rs. Ako istekne, na istom sajtu može da se ponovo kreira, ali je potreban sertifikat u LK za logovanje na sajt.
Istekao sertifikat na LK ne poništava ConsentID, istekao ili opozvan ConsentID ne poništava sertifikat na LK.
Pozdrav

Aa, extra, nisam znao da moze obnova na eid bez LK?
Tnx!

Mislim da to ne može.

LK za login na eupravu, a onda novi CID. Kad imaš CID, može ovo ostalo da istekne. Kad istekne i CID, mora u MUP po LK ili sertifikat, ili oba.

Može obnova CID bez LK.
Mesec dana pre isteka CID dobićeš mail od euprave sa obaveštenjem da CID ističe. U narednih mesec dana možeš da se uloguješ na eid.gov.rs sa CID i da uradiš obnovu CID, sve bez LK. Naravno, uslov je da to uradiš unutar tih mesec dana - dok je stari CID još aktivan.
Pogledaj onu temu o eupravi, tamo su iznošena konkretna iskustva sa obnovom CID. Ja sam sledeći upustva iz mail-a, obnovio CID, bez upotrebe LK.
I da, upravljanje CID-om se radi na eid.gov.rs a ne na euprava.gov.rs.
Pozdrav

Tačno si u pravu. Našao sam mejl od euprave kao podsednik i tačno nisam obnovio CID na vreme.

Sve piše, svi linkovi su u njemu.

Zahvaljujem.

Ako radiš i naplaćuješ kao fizičko lice, onda:
  • nisi u obavezi (pred našim organima) da praviš fakture, ili da vodiš bilo kakvu dokumemtaciju
  • zaradu (i porez) prijavljuješ i plaćaš kao FL
  • svaki priliv na račun deklarišeš kao FL prihod na koji ćeš blagovremeno platiti porez

Ako radiš kao preduzetnik, PLZ, doo, onda je drugačije, reći će ti ljudi koji to znaju.

Za ove što kažu da primaju pomoć, poklon... Država je izgleda usvojila praksu da takve uplate prati, ćuti i čeka. Pred istek zastare (5 godina, u praksi do 6), pošalje poresko rešenje: daje sebi za pravo da primeni najvišu poresku stopu, plus kamate, plus kazne. Znam ljude koji su dobili rešenja na 70% iznosa koji su primili.
Novac su primali sa računa fizičkog lica iz inostranstva ili sa računa neke strane firme?

Ako se odnosi na moju poslednju rečenicu, u slučajevima koje znam, ljudi su primali i jedno i drugo.

Šta preporučujete , koju banku i koj račun? U pitanju je klinac 18god, radiće kao FL fizičko lice i primaće mesečne uplate između 1700 - 2000e na osnovu ugovora o radu od strane kompanije. Trenutno nema račun ni u jednoj banci.

Pretpostavljam da mu u tom slučaju EOR isplaćuje domaće poreze i doprinose, te prijavljuje u radni odnos, a platu dobija u dinarima. Rajfajzen je sigurica i ako otvori dinarski i devizni iRačun, dobiće 3+5k nakon prenosa zarade, bez održavanja. Jedini trošak mu je 1% za provlačenje Visa kartica u inostranstvu, koju uz poseban zahtev preko inbox-a Moja mBanka traži da mu povežu. Ako bude izrazio želju, njihova kreditna deli svuda na rate za iznose preko 5000 i plaća se samo mesečno održavanje u rasponu od 230-280 mesečno (ako ugovori preko tehno radnje i dobije plastičnu poštom posle 3 izmirene rate ili u filijali sa obaveznim osiguranjem). Kašnjenje preko roka prelazi u revolving.
Zatim, OTP daje 10K svima koji otvore online sa ovog linka do kraja juna i do kraja jula prime platu:
Bez održavanja godinu dana, posle toga po redovnoj ceni Prestiž ili Praktik paketa (važno: neka se opredeli za Prestiž pa posle godinu dana pređe na niži da ne bi izgubio promociju).
Tu je još i Yettel Max kome se ne naplaćuje održavanje uz prijem plate i nema troškova. Njihova kreditna je za sada besplatna i sa odloženim plaćanjem do 45 dana (glavnicu plaća 15. narednog meseca, a od 16. ulazi u revolving).
U slučaju da se odluči za određenu banku koja nema omladinski račun u ponudi, isti može otvoriti mimo toga ne prikazujući da je u radnom odnosu. Mada, trebalo bi to uzeti sa rezervom, pošto su sada banke uskladile opšte uslove, ali pitanje da li je izvršena implementacija uvida u račune po drugim bankama shodno tim najavama i da li dolazi do obrade tih osetljivih podataka (prijem zarade).
Na konkretnom primeru: reši da se prijavi za Lidl Plus promociju (vaučeri 3x3000 dinara+novčana nagrada 1000) u UniCredit sa Kul paketom.

Neće primati u dinarima, već direktno u evrima. Evo sad pre dva minuta mi kaže da su mu tražili invoice. Počeo je da radi juče, a plata leže 25og u mesecu. Izgleda da će mu uplatiti za 7-8 dana juna već sad. Mislio sam da će tek idućeg meseca, moram sad da ubrzam otvaranje. Idemo na RF iRacun pa kako bude.
Hvala @uji

Nema na čemu @East46! Neka otvori oba pa će moći da podigne evre sa bankomata, čak i ukoliko ne dobije plastičnu karticu, bez obzira ako dinarska digitalna (povezuje je kroz Google/ApplePay) ne bi bila vezana za devizni. Kada otvori dinarski, u Moja mBanka/Više/Onlajn ponuda/Računi može i devizni bez dodatnog video poziva.

Ja mu predlažem da otvori devizni račun u AIK, i tu da prima. Besplatan račun, i besplatne Loro doznake.
Neće imati karticu, ide na šalter po novac. To je ozbiljna mana, pa neka sam odluči da li je vredna uštede koju mu donosi AIK.

Ne.
Ako je poslato OUR, pare su dostupne odmah, u punom (poslatom) iznosu.
Ako je poslato SHA (a mislim i BEN, ali nisam siguran), onda se moj trošak anulira ako ostavi novac mesec dana.
Ja sam zadržao račun u AIK samo zbog besplatnog priliva. I dalje primam (OUR je moj slučaj).
U vezi kartica, ne mogu da budem siguran. Ja od ranije tamo imam više računa, uključujući i dinarski. Imao onu staru Flexi štednju, uz koju sam dobio MC debit. Verovatno i Dinu, ali ko zna gde je...
Pustio sam da stanje na dinarskom padne na nulu, i ne naplaćuju se sa drugih računa. Dakle, i dalje mi je sve besplatno, imam aplikaciju za uvid u račune, imam i MC za podizanje EUR na bankomatu.

Otvorili smo iRacun. @uji dobra informacija za otvaranje deviznog iRačuna iz aplikacije, ali kasno sam je pročitao, tako da smo dva puta prolazili kroz ceo proces sa sve video pozivom. @kibicer hvala na info za Aik, ali taj nedostatak kartica odnosno podizanje na šalteru mi nikako ne odgovara, jer i sa starijim sinom imam situaciju da mu non stop dižem neke pare na bankomatu pa pretpostavljam da će i sa ovim malim biti nešto slično. Makar ću na jedan trošak da dižem pare obojici jer i stariji je na RF.

Nazad
Vrh Dno