Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Poslednja izmena:
Mislim da nema poreza ako je prvo ili drugo koleno...
Nema poreza ako primaš od direktnih predaka - roditelja ili babe/dede. Ili od zakonitog supružnika.
Ako primaš od rođenog brata, ili sina recimo, ima.
Sve je to ovde nevažno, ovo mora da prijavi kao FL. Ili ne mora, dobiće lepu čestitku negde krajem 2029.

Nema poreza ako primaš od direktnih predaka - roditelja ili babe/dede. Ili od zakonitog supružnika.
Ako primaš od rođenog brata, ili sina recimo, ima.
Sve je to ovde nevažno, ovo mora da prijavi kao FL. Ili ne mora, dobiće lepu čestitku negde krajem 2029.
Ne mora da se prijavi kao FL. ako dobija pare od fizickog lica iz inostranstva moze da kaze da je to pomoc ili tako nesto da nije zarada

^ ovo je izuzetno neodgovorno. Ljudima za iste ovakve uplate iz 2019. stizala rešenja sa po 70% poreza, u decembru prošle godine. A primali dosta manju "pomoć".

Ne mora da se prijavi kao FL. ako dobija pare od fizickog lica iz inostranstva moze da kaze da je to pomoc ili tako nesto da nije zarada
Svi bi onda delili pomoc medjusobno. A Cypto je postao legalan nacin da peres novac. Ako mozes tako da primas.

I za kripto mozete popiti kaznu.

Period zastarevanja je dug, a drzava svorc. Nemojte da se zezate.

Jel' igramo "Scenes from a hat", ili pricamo ozbiljno?

Ja sam jedan od tih koji placaju porez retroaktivno i znam dosta toga. Oni samo gledaju kako ti stizu pare ako stizu preko youtuba,skrilla,nettelera, Payoneer itd to oni gledaju kao zaradu a ako ti fizcko lice posalje pare placas mislim 2,5% poreza ili mozda cak i ne placas. Nabolje je da se proveri sa nekim advokatom ili da se ode u poresku

Ja sam jedan od tih koji placaju porez retroaktivno i znam dosta toga. Oni samo gledaju kako ti stizu pare ako stizu preko youtuba,skrilla,nettelera, Payoneer itd to oni gledaju kao zaradu a ako ti fizcko lice posalje pare placas mislim 2,5% poreza ili mozda cak i ne placas. Nabolje je da se proveri sa nekim advokatom ili da se ode u poresku
Nije baš tako. Ljudima su stizala rešenja i za uplate od "random" stranih firmi na njihove bankovne račune. Istina, kasnije u odnosu na početak kontrole uplata od platformi, Youtube-a i ostalih.

Ne znam kako gledaju uplate od fizičkih lica, niti da li je nekome stigao porez na to...

Da li neko ima iskustva kako praktično ide ceo proces pre uplate, nakon uplate strane kompanije i sve što je potrebno za prijavu poreza?

Da li fakture radite dvojezično ili može samo na engleskom i ako neko ima neki šablon po kome radi baš bi mi značilo?

Ako radiš i naplaćuješ kao fizičko lice, onda:
  • nisi u obavezi (pred našim organima) da praviš fakture, ili da vodiš bilo kakvu dokumemtaciju
  • zaradu (i porez) prijavljuješ i plaćaš kao FL
  • svaki priliv na račun deklarišeš kao FL prihod na koji ćeš blagovremeno platiti porez

Ako radiš kao preduzetnik, PLZ, doo, onda je drugačije, reći će ti ljudi koji to znaju.

Za ove što kažu da primaju pomoć, poklon... Država je izgleda usvojila praksu da takve uplate prati, ćuti i čeka. Pred istek zastare (5 godina, u praksi do 6), pošalje poresko rešenje: daje sebi za pravo da primeni najvišu poresku stopu, plus kamate, plus kazne. Znam ljude koji su dobili rešenja na 70% iznosa koji su primili.

Kao preduzetnik bi trebalo da se stranom nalogodavcu izdaje faktura na srpskom radi lične arhive i upisuje primljeni devizni iznos u KPO. U tom slučaju ide i test samostalnosti gde ako su ti inostrani prihodi jedini izvor i nemaš domaće nalogodavce, više od 30% fiktivno pokrij na ime uplate pazara, a fiskalne izdaješ bezbednosnim elementom preko TaxCore portala.

Tema je za Freelance pa sam na to i mislio. U pitanju je dodatni posao koji ću povremeno radiiti za dva ogranka strane kompanije kao fizičko lice i nema nikakve veze sa domaćom firmom u kojoj sam već zaposlen. Jedan ugovor smo već potpisali i deo posla je završen pa sad moram da im pošaljem fakturu sa podacima iz banke na osnovu koje će uplatiti novac.

Znam da nisam u obavezi da pravim fakture ali kad se već traži onda moram jer oni na osnovu toga meni uplaćuju a njima treba za evidenciju ili šta već. Zanima me da li sam dobro razumeo proceduru, kad legne novac na devizni račun i banka to evidentira ja onda preračunavam to u dinarsku protivvrednost po srednjem kursu NBS na taj dan i to evidentiram u onu tabelu na sajtu a poželjno je i kod sebe da vodim evidenciju za svaki slučaj ako se nešto desi sa sajtom. Tako upisujem svaku uplatu u tom kvartalu i kad prođe taj kvartal imam 30 dana da podnesem jednu prijavu koja obuhvata sve uplate u dinarskoj protivvrednoosti koje su bile u tom prethodnom kvartalu. Biram opciju 1 ili 2 u zavisnosti gde su mi manji troškovi, odbijam normirane troškove (ili to portal automatski odradi?) od ukupne sume i računam porez na taj ostatak ako ga ima? Zdravstveno sam već osiguran pa sam od toga oslobođen. Da li država ili banka traže neki ugovor ili nešto na osnovu čega sam primio uplatu? Za kvartale kad prelazim normirane troškove onda sam u obavezi posebno da plaćam i za PIO preko CROSO portala?

NIje mi jasno ako su u kvartalu prihodi recimo manji od normiranih troškova da li se svakako mora sve prijaviti ali nema poreza ili se ne prijavljuje ništa? Da li uvek ima nešto što mora da se plati ili zavisi od normiranih troškova?

Ovo nije vezano za temu ali ako neko zna kad bi se ovakav vid dodatnog posla povremeno radio za neku domaću firmu ali bez ugovora, onda je ta firma dužna da plati poreze i doprinose a ja dobijam neto iznos na koji nemam nikakve obaveze prema državi ili tu ima opet nekih posebnih propisa gde moram samostalno sve da prepačunaavm i prijavljujem?

Poslednja izmena:
Ne može bez ugovora sa domaćom firmom valjda? Biće ugovor o delu i platiće preko koliko moraju u odnosu na tvoj neto dogovor, ili će ti smanjiti neto.

Ako dodatni posao nije vezan preko domaće firme, onda sve troškove snosiš sam. Ovako bi firma mogla da ti uveća zaradu ili sklopite ugovor o poklonu pa ti prebaci i na to plati 2.5%.

Portal sam obračunava i naplaćuje troškove po modelu A ili B. Pošto si zdravstveno osiguran po osnovu zaposlenja, za tekući kvartal po modelu A je neoporezivo do ≈920€, preko toga su uključeni porezi i doprinosi. Meni su sve prijave posle par dana automatski ušle u Croso, ali sam uvek bio blizu granice i zdravstveno osiguran kao paušalac, odnosno na zavodu.

Croso je centralni registar za socijalno osiguranje i on evidentira prijave i odjave u radni i vanradni odnos, tj. preko njega se ne vrši nikakva naplata. Sažete podatke sa istog možeš da vidiš i na eUpravi ili PIO građani (šestocifreni pin kod potražuješ na šalteru fonda i možeš da ga promeniš, te zgodan je za brzi uvid u hodu).

Prijavljuje se i manji iznos ako ima karakter primanja iz inostranstva ili se ne prijavljuje ništa ako nema prometa.

Ja bih prijavio i ako ne prelaziš granicu oporezivanja.
Sam ništa ne računaš. Na sajtu možeš da evidentiraš uplate, biraš datum, iznos i valutu. Sajt automatski primeni kurs, i računa RSD iznos.
Kad dođe vreme za prijavu poreza, odabereš sve evidentirane uplate, odabereš opciju 1 ili 2, kalkulator sve izračuna automatski, prikaže ti sumu za plaćanje. Podneseš prijavu, i uplatnica se automatski generiše. Samo jedna uplatnica, koja uključuje zbir svih obaveza državi.
Ništa sam ne računaš. Ne čekaš rešenje, generiše se automatski.

Podnosim prijavu prvi put i stigao sam do potpisivanja u klaudu, gde ima dugme dole potpiši i podnesi.

Vrti točkić u krug, prijava se pojavi u eupravi kao XML i stoji nepotpisana, bez mogućnosti da je ja ručno potpišem.

Kad izvrti točkić, kaže greška.

Da li ja nešto grešim ili se dešava, pa da pokušam kasnije?

Kako si se ulogovao u eupravu,da li uz pomoc android tokena?

Podnosim prijavu prvi put i stigao sam do potpisivanja u klaudu, gde ima dugme dole potpiši i podnesi.
Na LPA sam više puta pokušavao da potpišem tako prijavu za eko-taksu, kaže "odustali ste od potpisivanja".
Na kraju sam potpisao ličnom kartom u čitaču iz prve.

Jel koristiš ConsentID? Ako da, uloguj se na cloud.eid.gov.rs i proveri da li je uopšte stigao zahtev od FL sajta za potpis dokumenta?

Poslednja izmena:
Ne mogu više ni da prijavim porez, nema te opcije. Ne mogu da vidim ni gde sam unosio prihode.

Probajte ko ima iskustva sa ovim, da li je sve na svom mestu uopšte i vama.

ConsentID sve.

Android, tako je.

Ne znam kako to da vidim? Stoji nepotpisan dokument sa sajta kao XML. Piše pored njega da je sa FL sajta.
Ako vidiš sastoji dokument, nepotpisan, onda 90% imaš problema sa svojom ConsentID aplikacijom na telefonu.
Za proveru, probaj da napraviš klupi pdf, pa da ga potpišeš sa ConsentID.
Ako ne radi, onda sam sebi reizdaj ConsentID parametre, i opet prvo probaj potpisivanje Dummy PDF-a

Jeste, ali nije u tome problem.

@kibicer je dobro usmerio kao rešavanju problema. Neće da potpiše ni PDF.

Opozvao sam sertifikat, kreirao, i dalje neće, tako da je ostao samo ConsentID koji sam kreirao pre 15tak dana, kada sam obnovio sertifikat na LK.

Ako nađem neki čitač danas, mogu da obnovim i ConsentID, ali nešto sam skeptičan.

Nazad
Vrh Dno