Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, besplatano je za OUR sigurno. Po starom (važećem) tarifniku, ni SHA ne naplaćuju, ako primljeni novac ne podižeš 30 dana.

a pa to je drugo, njemu su potrebne pare odmah (a i meni razume se) 😂

Namenski račun Visa internet debitne kartice nije predviđen za swift plaćanja. U Poštanskoj je tekući devizni 50 dinara mesečno kada u mesecu ima uplata/isplata i na ono što primiš swift-om kao uplatu na račun ti banka naplaćuje proviziju za svaku uplatu (ovako je u svim bankama i u onim gde se ne plaća održavanje za devizni).

Prijavljuješ samo kad ti stigne na račun na datum kada legne uplata i taj iznos u evrima preračunaš po srednjem kursu narodne banke.

Ako si osiguran kod Wolta po ugovoru, tebi je zdravstveno pokriveno. Prijavu poslodavca možeš da proveriš ovde
kada prethodno na šalteru PIO fonda uzmeš PIN koga kasnije možeš da promeniš na svojih 6 cifara.

Alternativno, preko eUprave u podacima o osiguranju, uz ConsentID aplikaciju, a parametre vadiš u pošti ili drugoj lokaciji shodno tvom gradu. ConsentID ti je svakako potreban za potpisivanje poreskih prijava preko Frilenseri portala.

Dakle sto se tice prijavljivanja zarade koliko sam razumeo ja nrp mogu da za godinu dana zaradim 1000 evra i da tad povucem novac i prijavim? Ta suma je ako se podeli kvartalno daleko manja od 104k, I da ako npr vremenom hocu da sa Visa internet debitne kartice predjem na devizni racun, jel i to moram da prijavim?

Dakle sto se tice prijavljivanja zarade koliko sam razumeo ja nrp mogu da za godinu dana zaradim 1000 evra i da tad povucem novac i prijavim? Ta suma je ako se podeli kvartalno daleko manja od 104k
103k kvartalno je ukupan iznos (oko 34.33k mesečno), što znači da je mnogo bolje ako imaš uslov za model A na tromesečnom nivou to i koristiš.
I da ako npr vremenom hocu da sa Visa internet debitne kartice predjem na devizni racun, jel i to moram da prijavim?
Ne prijavljuješ ništa u tom smislu, ni na koji račun primaš novac, niti da li si u više banaka ili koristiš više izvora za prihode (direktnu uplatu na devizni, PayPal i drugo).

Ljudi treba mi jedna hitna konsultacija. Sin je juče zaboravio da podnese poresku prijavu. Sada kad uđe na portal ima samo opciju za podnošenje neblagovremene poreske prijave. To smo odradili ali ne vidim kalkulator za kamatu, pa ako neko može da mi pomogne, asap, hvala unapred

Edit
Našao sam ovaj kalkulator samo ako može pomoć oko toga od kog do kog datuma da zadam i koj iznos se unosi u prazno polje

Prilozi

• Screenshot_20250131_120858_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20250131_120858_Samsung Internet.jpg
    55 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
Sin je juče zaboravio da podnese poresku prijavu. Sada kad uđe na portal ima samo opciju za podnošenje neblagovremene poreske prijave.
Zašto je uopšte i podneta neblagovremena prijava za prethodni kvartal ako je rok do danas? Pokušaj podneskom PP OPO-K preko ePorezi ako na portalu Frilenseri nije dostupna.

Pa nismo je još podneli, ali valjda je juče bio zadnji dan? Zato nam nudi samo podnošenje neblagovremene poreske prijave. Mi smo ušli tu, uneli cifru ali nismo još podneli prijavu. Buni nas ta kamata za taj 1 dan koliko je zakasnio.

Pa nismo je još podneli, ali valjda je juče bio zadnji dan? Zato nam nudi samo podnošenje neblagovremene poreske prijave. Mi smo ušli tu, uneli cifru ali nismo još podneli prijavu. Buni nas ta kamata za taj 1 dan koliko je zakasnio.
Proverio sam još jednom malopre, tako je. Datum dospeća je bio juče tj. 30 pa bi trebalo da kad se proknjiži ta prijava bude dostavljen obračun. Pošto se uklapam u neoporezivi udeo modela A i imam pokriveno zdravstveno, nemam poresku obavezu pa samim tim i nisam u mogućnosti da iznesem više detalja.

Da li to znači da mi unosimo prijavu kao i do sada, a onda čekamo da je proknjiže i da stigne odobrenje na kome će biti iskazana i kamata? Jer ne znam kako bih sam izračunao kamatu.

Poslednja izmena:
Neće ti niko obračunati kamatu. Moraš sam. I to što platiš više, ostaje narodu. Svaki kvartal je novi pozovi na broj.
Sam uplati neku kintu više, a posle proveravaj na ePorezi, kakvo je stanje

@Supaplex ispod imena i prezimena piše RS35 200 itd. ali kao što rekoh, to je namenski račun samo za karticu i ne možeš da njemu da primaš klasične devizne uplate. Mogu samo uplate na karticu da legnu preko PayPal, PaySend, WebMoney, itd.

Dakle otvorim pay pal i povezem viza interned dinarsku debitnu karticu i to je to?

I bio sam u banci rekose mi da IBAN code moze preko deviznog racuna. A odrzavanje je 200 din mesecno.

I imam jos jedno pitanje: Npr kad povezem pay pal sa karticom, ili otvorim devizni racun, jel bi se placao porez na donacije koje bih dobjao od ljudi, kada bi mi uplacivali na racun?

Platio sam sve 28.1. i na CROSO u doprinosima se "vidi" uplata, ali knjižica mi nije overena (do prijave imao sam knjižicu za nezaposlene) - razlog je "da nisam platio". I na ePorezi imam uverenja da je sve plaćeno.

I sam znam da je rešenje da se ide kod njih, ali jel je ovo uobičajeno s obzirom da mi je ovo prva prijava? Takođe, kada se na portalu Frilenseri menja status iz "proknjiženo" u "plaćeno" (ili tako nešto).

Skines uverenje sa eporezi i odneses u rfzo, jer prvi put nije automatska overa.

Nema promene u placeno, to je max, na frilens.

Prilozi

Da, to je to. Banka primenjuje proviziju za loro doznake.

Jeste. Onda u mesecu nakon završetka kvartala podnosiš prijavu na portalu Frilenseri, to je konkretno model A, odabereš opciju da si zdravstveno osiguran. Po potpisivanju prijave preko aplikacije ConsentID, predaš je i automatski se generiše potvrda u kojoj piše da nemaš obaveza za plaćanje.
Parametre za ConsentID vadiš logovanjem sa ličnom kartom na eUpravu ili u nekoj od ispostava (pošta, mup, opština, uprava prihoda, itd).
Ok, došao trenutak i za ovo, nažalost nakupilo se malo više jer nisam ništa radio po tom pitanju, iznos je veći od ovog što me oslobađa poreza.

Prihod je ostvaren na teritoriji druge zemlje? I tu kucam opciju 1 ili 2? 2 mi je mnogo jeftinija.

Slobodno biraj model koji želiš. I možeš menjati svaki kvartal, bez ikakvog objašnjenja.
Verovatno je suvišno, ali da napomenem: prihod ostvaren na teritoriji druge drćave podrazumeva da si fizički bio tamo, i radio za taj novac.

Problematicno na mnogo nivoa i bespotrebno za nas trenutni finasijski sistem, isto kao sto je i PP uradio, nikakav boljitak za korisnika.

Transferi u dinarima preko swifta su predviđeni samo za nerezidente, tako da je ta opcija protivzakonita. Većina banaka vraća takve uplate, dok ih jedino Rajfajzen i Erste knjiže ako se ispred broja tekućeg navede RS35, ako se i to u međuvremenu nije promenilo.

Pozdrav svima.
Kratko ću.

Trenutno mesečno primam iznose iz SAD-a u proseku od $5k. Uplata je sa računa fizičkog lica, na moj banka intesa privatni račun. Kod uplata navedeno kao family support.

Porez?
Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Mislim da nema poreza ako je prvo ili drugo koleno...
Nema poreza ako primaš od direktnih predaka - roditelja ili babe/dede. Ili od zakonitog supružnika.
Ako primaš od rođenog brata, ili sina recimo, ima.
Sve je to ovde nevažno, ovo mora da prijavi kao FL. Ili ne mora, dobiće lepu čestitku negde krajem 2029.

Nazad
Vrh Dno