Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser?
I da sta, ako ja podizem pare preko pajonir kartice preko bankomata banke? koji iznos pisem kod ostvarenih prihoda kod popunjavanja poreske prijave?

Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser?
Ovde
Treća kartica, prijava uz ConsentID (stoji samo polje za mejl pa potvrdiš.
Zatim, ideš u PIO listing, ovo je direktan link:
Da li to mogu da vidim prosto na sajtu frilenseri uz taj consent id?
Ne

Jedno glupo pitanje, ali je verovatno bilo i glupljih... :)
Danas mi je stigla prva plata. Da li ona spada u ovaj treći kvartal oporezivanja iako je za junski rad? Nisam još ništa registrovao, pa čisto da znam kako da se ponašam.

^ Ako je danas uplaćena na tvoj račun, onda je dospela u trećem kvartalu, i rok za prijavu i plaćanje poreza je 30. oktobar.

Moje pitanje: danas sam prijavljivao FL porez za drugi kvartal, ali nikako nisam uspeo da potpišem poresku prijavu (uvek je išlo u timeout, neuspešno). Na cloudu sam video generisani ali nepotpisani dokument, svaki put kada sam pokušao. Probao dva razna browsera, isto. na kraju sam predao, bez potpisivanja, i vidim da imam potvrdu da sam prijavu predao. Generisana je i uplatnica.
Jel propust to što poreska prijava nije potpisana, ili je ok i ovako?

• Like
Reagovanja: uji
Danas sam prijavljivao FL porez za drugi kvartal, ali nikako nisam uspeo da potpišem poresku prijavu (uvek je išlo u timeout, neuspešno). Na cloudu sam video generisani ali nepotpisani dokument, svaki put kada sam pokušao. Probao dva razna browsera, isto. na kraju sam predao, bez potpisivanja, i vidim da imam potvrdu da sam prijavu predao. Generisana je i uplatnica.
Jel propust to što poreska prijava nije potpisana, ili je ok i ovako?
Ukoliko ti stoji da je prijava proknjižena, to je onda to. Prošlu prijavu sam predao 30. aprila u cajtungu i iz 5. pokušaja mi je bila uspešno potpisana prijava pre predaje. Ako se ne varam, mene nije htelo ni da pusti da predam prijavu ako je ne potpišem.

Svuda piše da se prvo prijavljuje na CROSO, što sam i uradio sertifikatom, nalog je odobren, ali tu vidim samo svoja ranija i sadašnja osiguranja, nigde da prijavim neko novo. Gde grešim?

Mora da se trazi pristup portalu kao obveznik i kada se prijavis na istu, opcija prijava se nalazi sa leve strane.

Prilozi

• 2024-07-09_14-51-28.jpg
    2024-07-09_14-51-28.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 27
Kako uopšte da dobijem takav pristup obveznika? Kada to probam i ukucam JMBG, samo mi kaže da nemam nalog. I nigde ništa ne mogu da podnesem.

Kako uopšte da dobijem takav pristup obveznika? Kada to probam i ukucam JMBG, samo mi kaže da nemam nalog. I nigde ništa ne mogu da podnesem.
Prvo polje je JMBG, a osnov osiguranja je šifra pripadajuća za taj tip (samooporezivanje za frilensing, verovatno ima neko uputstvo ili objašnjenje).
Edit: Sačekaj sutra, prekosutra da ti evidentira nalog. Meni je dalo da se logujem sa ličnom tek posle par dana, nije htelo odmah.

Ja mogu da se prijavim sa ličnim bez problema, ali odatle ne mogu ništa. Nalog je aktivan. A kad probam registraciju obveznika, osim polja JMBG nemam ništa drugo da unesem i samo kaže da ne postoji nalog sa tim brojem. Hajde, sačekaću. Ovo je potpuno zbunjujuće. Ne bi me iznenadilo da nešto oni moraju da intervenišu.

Ovako je to izgledalo prosle godine, ne znam da li se nesto promenilo sto se tice funkcije nakon pormene izgleda portala.

Ako ne profunkcionise do sutra onda im sutra napisi email sa ocitanom licnom kartom i zahtevom za dodelu statusa obveznika.

Poslednja izmena:
Da to je ovlascene, ne zaboravi da ✅ svih pet stavki u prvom redu formulara.

Da li postoji mogućnost da se na portalu negde vidi da li je poreska prijava uplaćena?

Na frilense portalu nema te mogucnosti, ali na sajtu euprave i eporezi moze da se proveri.

Jesam, i sada povremeno proverim.

1. a) Eporezi na upit stanja, sintetika u pdf uneses email i sacekas koji sekund da se kreaira pdf i refresh stranice, , preuzimanje na tabeli u delu izvestaji.
b) detaljan izvestaj moze dobiti isto na eporezi/upit stanja, analitika za fiskalnu grupu u pdf formatu, objedinjena naplata poreza i doprinosa, email i refresh stranice, preuzimanje na tabeli u delu izvestaji.
2. Euprava, poreska uprava, novi zahtev, osvezis stranicu i skines pdf

Zdravo svima. Ne mogu da nadjem nekoga ko se razume u poresko pravo pa cu da probam na benchu :D ako sam preduzetnik i sav promet mi dolazi od dva klijenta koji su npr. BMW Srbija i BMW Austrija, da li poreska na njih gleda kao na jedan entitet ili su ipak u pitanju 2 razlicita nalogodavca? Jer ako je u pitanju jedan entitet onda padam na testu samostalnosti. Treba da razjasnim ovo da bih znao kako da postupim :D

Hvala unapred ako iko zna :)

Subjektivna procena inspektora, mogu te oboriti.

Citao sam o testu i na sajtu poreske i tekstove od trecih strana. Jedino sto bi moglo da me zakoci je tih 70% prihoda od jednog klijenta i eventualno 130+ radnih dana u godini za tog klijenta. Pokusavam da razjasnim da li u slucaju da ne ispunjavam ta dva uslova ili samo ovaj od 70% padam ceo test ili ne.

Ako im treba da obore ljude da bi imali vise radnika preko EOR-a (i time vise uzeli deo), pasce i oni koji imaju 10 klijenata.
Ako su zadovoljni koliko im kaplje trenutno, miram si i jednog klijenta da imas :)

Nije cinizam, cista realnost. I nije samo kod nas.

@imbaqq uzmeš bezbednosni element preko ePoreza, ubacuješ ga u čitač za ličnu i preko TaxCore portala izdaješ fiskalne pa uplaćuješ pazar. To ti je najlakše da pokriješ preko 30% i imaš brigu manje. Takođe imaj na umu da kupoprodaju deviza poreska vidi kao dupliran promet. Da bi se za PayPal to izbeglo, koristi Visa Business Platinum u OTP ili Visa Business u Poštanskoj i automatski se preračuna po srednjem.

@bil gejc najnovije lične karte izdate od februara prošle godine su u problemu pa kad autorizuješ metod potpisa sertifikacionog tela, na mup daje error (RSID nešto) i tek onda se otvara drugi (Trust Edge) ili obrnuta situacija. Tako nekako. U suštini, nisu to pokrpili, a svi se snalaze.

Evo sad i Raiffeisen banka traži papirologiju za 2023 godinu vezano za prihode iz inostranstva (preduzetnik paušalac) "radi borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija"...

• Adds to story
Ma ima po izmetu da krenu da nam kopaju, sve naravno "radi nase bezbednosti"..

@Roy Fokker da li primaš uplate preko swifta ili samo na karticu (PayPal, PaySend i slično)?

Uplate na račun, ništa servisi.

• Like
Koristio sam pretragu ali nije mnogo napisano oko Native Teams(i slicnih).

Imao sam razgovor sa agentom (na srpskom) i ovo mi deluje previse dobro.

U principu platis mesecni fee od 19-29 dolara, dobijes karticu na njihovo ime i normalno koristis (placanje svuda, podizanje sa bankomata).

Pitao sam koji je fee za konverziju valute i placanje karticom, rekla je max do 4%. Po ovome poreska ne moze da te nagazi jer se nigde ne spominjes…

Izgleda mi kao fina usteda na mesecnom nivou.

Da li ima neko ovde da vec koristi da moze ovo i da potvrdi?

Unapred hvala

Nazad
Vrh Dno