Ne, osim ako premašiš neoporezivi iznos. Osiguran si zdravstveno po pp ugovoru i odgovaraš potvrdno u prijavi. Navodiš samo prihode iz inostranstva u protivvrednosti. Prihodi iz radnog odnosa su već oporezovani i ne podležu samooporezivanju.jedno pitanje. Kako placam zdravstveno ako zivim u Srbiji i radim istovremeno za stranog poslodavca frilensing a za domaceg poslodavca sam na ugovoru o privremenim poslovima. Da li placam zdravstveno uopste?
Čovek najverovatnije ima YouTube kanal, YouTube automatski skida 30% poreza za sve preglede ostavarene u USA i prosleđuje u njihovu poresku izveštaj i daje izveštaj korisniku, vlasniku kanala o plaćenom porezu za prošlu godinu početkom sledeće.Jel mozes samo da potvrdis sledece. Da li radis direktno sa tom firmin i da li ti novac leze direktno na devizni racun kad fakturises. Ili imas posrednika middle man service koji posluje u USA i on naplati pa posalje tebi pare?
Ne plaćaš. Detalje oko prijave, odjave i broja meseci i dana u vezi plaćenih doprinosa možeš da vidiš na pio građaniMeni poslodavac na ugovoru u delu danas rekao da mi placa zdravstveno. Onda ako sam vas razumeo dobro, ne placam zdravstveno kao frilenser?
To je obavezno za sve nerezidente koji nisu njihovi poreski obveznici i tako faktički stoje stvari. Ako bilo ko ostvari zanemarljivi udeo kroz monetizaciju na preglede u USA, nije vredno cimanja, jer za ostatak sveta je svakako 100% prihoda.YouTube automatski skida 30% poreza za sve preglede ostavarene u USA i prosleđuje u njihovu poresku izveštaj i daje izveštaj korisniku, vlasniku kanala o plaćenom porezu za prošlu godinu početkom sledeće.
1. Placas na iznos koja ti legne na devizni racun.Pozdrav. Ovog meseca sam počeo da radim za jednu američku firmu. Sa njima potpisujem ugovor preko Deel-a (kao Contractor), tako da sam regulišem poreze i doprinose.
Nekoliko pitanja:
1. Na koju sumu plaćam porez, onu koja mi legne na Deel ili onu koja legne na devizni račun?
2. Da li je moguće platiti poreze i doprinose jednostavnim popunjavanjem uplatnice, ili mora preko ovog portala uz elektronski sertifikat, consentID itd.? Ako je moguće, na koji žiro račun ide to i da li ide jedna uplatnica ili posebno za porez, posebno za penziono i posebno za zdravstveno?
3. Da li je i dalje cimanje za prijavu za zdravstveno preko CROSO portala ili postoji neki jednostavniji način (videh iznad spominje se nešto automatski)?
Neverovatno koliko su iskomplikovali sve..
Hvala na odgovoru.1. Placas na iznos koja ti legne na devizni racun.
2. Da, popunjavas uplatnicu ako odes do poreske, jednostavnije ti je preko portala u nekoliko klikova, popunis podatke dobijes objedinjeni qr kod za sve obaveze, skeniras platis. Ali prvo se prijavis na Croso.
3. Verovatno je isti proces kao i pre par godina, jer se samo jednom registrujes, automatska prijava vazi za vec registrovane frilensere.
Ako firma i ti želite da imaš puna prava i obaveze prema ugovoru o radu u Srbiji, mogu te zaposliti preko Employer of Record (EOR).Pozdrav svima.
Pisao sam na pogrešnom mestu na forumu (početnička nesnalažljivist) pa mi, dobronamerne kolege, rekoše da se obratim ovde.
Ponoviću:
Inženjer sam, imam kombinaciju da počnem da radim za jednu nemačku firmu.
Njihova ideja je da ne otvaraju predstavništvo u Srbiji, već da radim direktno za njih (pod istim imenom kompanije) i da se vodim kao njihov zaposleni, ali da me legalno plaćaju po svim našim zakonima i da budem ovde socijalno osiguran.
Da li je to izvodljivo?
Čini mi se da nije jer koliko sam našao na netu, moraju da otvore ili predstavništvo ili ogranak - njima nikako ne odgovara da budem Freelance-r, hoće da budem pod njihovom "značkom" kako bih imao sve benefite kompanije na jednostavan (za njih) način.
Imam čak i ideju da me prijave da radim kod njih (naravno prijavio bih adresu u Nemačkoj - kod neke familije) a da radim odavde i prijavim se kao Freelancer (ili ako mora kao firma u sistemu PDV-a) kako bih imao zdravstveno i penziono ali to mi nekako zvuči bezveze zbog u tom slučaju neizbežnog duplog oporezivanja...
Kakva su vaša iskustva?
Isto datume prijave i odjave u centralnom osiguranju preko eUprave (osetljivi podaci su nedostupni pristupom uz korisničko ime i šifru)A sta kroz consent id mogu da vidim?
Da, od aprila do juna.Da li sam bio zdravstveno osiguran preko firme u tom junu pa da ne moram da placam zdravstveno kao frilenser?
Da, sa obeležavanjem opcije da si zdravstveno osiguran po drugom osnovu. ConsentID je svakako potreban za potpisivanje prijave na završnom koraku.Drugim recima treba samo poresku prijavu da podnesem kao frilenser u tom kvartalu iako placam 0 dinara porez jer nisam prosao limit prihoda?
Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser?Isto datume prijave i odjave u centralnom osiguranju preko eUprave (osetljivi podaci su nedostupni pristupom uz korisničko ime i šifru)
Da, od aprila do juna.
Da, sa obeležavanjem opcije da si zdravstveno osiguran po drugom osnovu. ConsentID je svakako potreban za potpisivanje prijave na završnom koraku.
Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser? Da li to mogu da vidim prosto na sajtu frilenseri uz taj consent id?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari