Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Sacekaj do sutra, najbolje posle 11h i samo ce ti se javiti. ;)

Ja cu da verujem do sutra.. :)

Medjutim tu sad dolazi drugi problem sto su poslali u mailu iznos poreza i zateznu kamatu na danasnji datum, a placanje ce biti tek sutra? :)

Zao mi je... Da si ranije primetio problem, mozda bi uplata prosla u Posti, ovako si na milosti i nemilosti manjkavog sistema...

Ovo nema nigde.. Prvo su rekli da nema kamate jer je predata prijava 29.4. i da se saceka da stigne email sa podacima. Onda je stigao email i to sa kamatom (naivno). Zbog koje ne moze da se sravni dugovanje jer sistem ima lag dok kamata ide korak dalje.

Moje iskustvo sa OTP je da ne prolaze transakcije van radnog vremena Poreske. Glupo zvuci, znam.

Iz navike plaćanja uvek obavljam radnim danom pre 12h.
Što se tiče zatezne kamate, uplati se neki dinar više za rezervu, sav višak ostaje za sledeći mesec.

Hvala svima...

Epilog je da je u emailu poslat pogresan poziv na broj.. sve je uz izvinjavanje ispravljeno, kostalo je 30din kamate i jedan dan dodatnog cimanja :)

Spadam u teško zapošljivu kategoriju, (mislim da nas je preko 85% nezaposleno), a ono nešto manje od 15% da ne pričam kako su sve došli do posla. Posle nezamislivog broja neuspeha i nekih jedva primetnih poslića, dobio sam posao. Naravno na daljinu i naravno u inostranoj kompaniji. SAD, puno radno vreme. Pošto je sledeća šansa da dobijem posao manja od komete koja će da udari u zemlju, ne bih da se igram sa našom državom i voljenom nam poreskom upravom i da nešto zeznem. Čitao sam pažljivo sve u ovoj temi, posebno sve što se tiče frilens portala i svega ostalog, ali opet su me neke stvari možda i sludele jer sve čitam na brzinu. Zbog toga možda postavim pitanja koja su suvišna ili na koja je već odgovoreno, pa se izvinjavam svima unapred.
Imam sertifikat u ličnoj karti, pa kapiram da bi trebalo sve da završim bez odlazaka na šaltere i bez podnošenja 314 papira. Treba li da sačekam da potpišem ugovor ili mogu da se prijavim i ranije? Da li se registracija na FL portal nešto plaća, u smislu neke taks za ovo i ono? Jeste li se nekad obraćali podršci ili kome god na portalu i hoće li da odgovore za manje od 47 dana? Ovo pitam jer imam jednu dilemu koju verovatno samo oni mogu da mi reše. Imam zdravstveno osiguranje po drugom osnovu a koji nije zaposlenje, pa ne znam da li sam u obavezi da ga plaćam sam, ili sme da ostane tako, po socijalnom osnovu. Već cenim da ću morati ja sam, ali me buni što tamo piše da se mi ne vodimo kao zaposleni u zemlji i da možemo da ostanemo prijavljeni na NSZ, a meni je to ZO uvek ostajalo aktivno sve dok nisam bio stvarno zaposlen u zemlji. Kada sam radio nešto, onda bi se naravno prebacivalo na teret poslodavca. A ako budem morao, da li sad i na CROSO mogu sve da završim bez odlaska negde?
Plata može da dosegne 1000 dolara. Pitali su me šta je najbolji način za uplatu kod nas, u smislu najbržeg prenosa i što manjih provizija. Da li je najbolje da idu direktno na devizni, ili da ja povučem sa PP ili nečeg sličnog?

Prijavljujes se tek u kvatalu u kom ti legne prva uplata na racun, ako to bude u narednih 45 dana, najverovatnije u Julu.

Vrlo verovatno neces biti osiguran po trenutnom osnovu jer ce se Freelance gledati kao zaposlenje, ako go vec prijavis...

U julu se prijavis prvo na Croso, posaljes pdf na email za aktivaciju, tek kad to zavrsis registrujes se na frilence portalu.

jedno pitanje. Kako placam zdravstveno ako zivim u Srbiji i radim istovremeno za stranog poslodavca frilensing a za domaceg poslodavca sam na ugovoru o privremenim poslovima. Da li placam zdravstveno uopste?

Ako nisi zdravstveno osiguran po drugom osnovu, platićeš zdravstveno kao FL, bez obzira od koga naplaćuješ.

jedno pitanje. Kako placam zdravstveno ako zivim u Srbiji i radim istovremeno za stranog poslodavca frilensing a za domaceg poslodavca sam na ugovoru o privremenim poslovima. Da li placam zdravstveno uopste?
Ne, osim ako premašiš neoporezivi iznos. Osiguran si zdravstveno po pp ugovoru i odgovaraš potvrdno u prijavi. Navodiš samo prihode iz inostranstva u protivvrednosti. Prihodi iz radnog odnosa su već oporezovani i ne podležu samooporezivanju.

Meni poslodavac na ugovoru u delu danas rekao da mi placa zdravstveno. Onda ako sam vas razumeo dobro, ne placam zdravstveno kao frilenser?

Jel mozes samo da potvrdis sledece. Da li radis direktno sa tom firmin i da li ti novac leze direktno na devizni racun kad fakturises. Ili imas posrednika middle man service koji posluje u USA i on naplati pa posalje tebi pare?
Čovek najverovatnije ima YouTube kanal, YouTube automatski skida 30% poreza za sve preglede ostavarene u USA i prosleđuje u njihovu poresku izveštaj i daje izveštaj korisniku, vlasniku kanala o plaćenom porezu za prošlu godinu početkom sledeće.

Isti problem imam i ja, i plaćam dvostruki porez, kao što će i on još dugo.

• Like
Reagovanja: uji
Meni poslodavac na ugovoru u delu danas rekao da mi placa zdravstveno. Onda ako sam vas razumeo dobro, ne placam zdravstveno kao frilenser?
Ne plaćaš. Detalje oko prijave, odjave i broja meseci i dana u vezi plaćenih doprinosa možeš da vidiš na pio građani
a prethodno ideš do pio fonda da ti izdaju na šalteru šestocifreni pin kod koga možeš i da promeniš.
Možeš i kroz eUpravu prijavom preko ConsentID, pošto će ti svakako trebati za korišćenje portala Frilenseri, odnosno, tako prijavljen na kraju formiraš kvalifikovani elektronski potpis predajom prijave.
YouTube automatski skida 30% poreza za sve preglede ostavarene u USA i prosleđuje u njihovu poresku izveštaj i daje izveštaj korisniku, vlasniku kanala o plaćenom porezu za prošlu godinu početkom sledeće.
To je obavezno za sve nerezidente koji nisu njihovi poreski obveznici i tako faktički stoje stvari. Ako bilo ko ostvari zanemarljivi udeo kroz monetizaciju na preglede u USA, nije vredno cimanja, jer za ostatak sveta je svakako 100% prihoda.

a sta ako u istom kvartalu sam npr podigao devize kao frilenser a uplatio mi zdravstveno poslodavac na privremeno povremenim poslovima? da li onda moram da platim za taj kvartal zdravstveno kao frilenser?

Pozdrav. Ovog meseca sam počeo da radim za jednu američku firmu. Sa njima potpisujem ugovor preko Deel-a (kao Contractor), tako da sam regulišem poreze i doprinose.

Nekoliko pitanja:

1. Na koju sumu plaćam porez, onu koja mi legne na Deel ili onu koja legne na devizni račun?
2. Da li je moguće platiti poreze i doprinose jednostavnim popunjavanjem uplatnice, ili mora preko ovog portala uz elektronski sertifikat, consentID itd.? Ako je moguće, na koji žiro račun ide to i da li ide jedna uplatnica ili posebno za porez, posebno za penziono i posebno za zdravstveno?
3. Da li je i dalje cimanje za prijavu za zdravstveno preko CROSO portala ili postoji neki jednostavniji način (videh iznad spominje se nešto automatski)?

Neverovatno koliko su iskomplikovali sve..

Pozdrav. Ovog meseca sam počeo da radim za jednu američku firmu. Sa njima potpisujem ugovor preko Deel-a (kao Contractor), tako da sam regulišem poreze i doprinose.

Nekoliko pitanja:

1. Na koju sumu plaćam porez, onu koja mi legne na Deel ili onu koja legne na devizni račun?
2. Da li je moguće platiti poreze i doprinose jednostavnim popunjavanjem uplatnice, ili mora preko ovog portala uz elektronski sertifikat, consentID itd.? Ako je moguće, na koji žiro račun ide to i da li ide jedna uplatnica ili posebno za porez, posebno za penziono i posebno za zdravstveno?
3. Da li je i dalje cimanje za prijavu za zdravstveno preko CROSO portala ili postoji neki jednostavniji način (videh iznad spominje se nešto automatski)?

Neverovatno koliko su iskomplikovali sve..
1. Placas na iznos koja ti legne na devizni racun.
2. Da, popunjavas uplatnicu ako odes do poreske, jednostavnije ti je preko portala u nekoliko klikova, popunis podatke dobijes objedinjeni qr kod za sve obaveze, skeniras platis. Ali prvo se prijavis na Croso.
3. Verovatno je isti proces kao i pre par godina, jer se samo jednom registrujes, automatska prijava vazi za vec registrovane frilensere.

1. Placas na iznos koja ti legne na devizni racun.
2. Da, popunjavas uplatnicu ako odes do poreske, jednostavnije ti je preko portala u nekoliko klikova, popunis podatke dobijes objedinjeni qr kod za sve obaveze, skeniras platis. Ali prvo se prijavis na Croso.
3. Verovatno je isti proces kao i pre par godina, jer se samo jednom registrujes, automatska prijava vazi za vec registrovane frilensere.
Hvala na odgovoru.

Jeste jednostavnije na duže staze, ali mi je cimanje da vadim taj sertifikat, lakše mi da jednom u tri meseca odem i uplatim šta treba. Pretpostavljam da mogu i preko mBankinga, ne moram do poreske? I sve bi išlo preko jedne uplatnice?

Kada izvrsis prijavu preko portala, sve svoje obaveze sa prijavom zavrsavas na njemu, nemas posle nista sa poreskom.
Kada zavrsis prijavu generise ti se uplatnica sa qr kodom koju mozes da platis bilo gde.
Treba da zrtvujes jedan dan da zavrsis sad sve ili svaki kvartal po dan, pa ti vidi sta ti je jednostavnije.

Pozdrav svima.
Pisao sam na pogrešnom mestu na forumu (početnička nesnalažljivist) pa mi, dobronamerne kolege, rekoše da se obratim ovde.

Ponoviću:
Inženjer sam, imam kombinaciju da počnem da radim za jednu nemačku firmu.
Njihova ideja je da ne otvaraju predstavništvo u Srbiji, već da radim direktno za njih (pod istim imenom kompanije) i da se vodim kao njihov zaposleni, ali da me legalno plaćaju po svim našim zakonima i da budem ovde socijalno osiguran.
Da li je to izvodljivo?

Čini mi se da nije jer koliko sam našao na netu, moraju da otvore ili predstavništvo ili ogranak - njima nikako ne odgovara da budem Freelance-r, hoće da budem pod njihovom "značkom" kako bih imao sve benefite kompanije na jednostavan (za njih) način.

Imam čak i ideju da me prijave da radim kod njih (naravno prijavio bih adresu u Nemačkoj - kod neke familije) a da radim odavde i prijavim se kao Freelancer (ili ako mora kao firma u sistemu PDV-a) kako bih imao zdravstveno i penziono ali to mi nekako zvuči bezveze zbog u tom slučaju neizbežnog duplog oporezivanja...

Kakva su vaša iskustva?

@pajser.china to je neizvodljivo na tako opisan način. Mogu da sklope poslovno tehničku saradnju sa kompanijom koja će ovde da te prijavi u radni odnos i plaća platu i doprinose. Da otvoriš preduzetnika po kom ćeš mimo uplate od njih više od 30% da uplaćuješ pazar ili imaš drugog nalogodavca zbog testa samostalnosti (napomena plus: prodaja deviza za dinare, zbog zakona o deviznom poslovanju, duplira promet, tako poreska računa i vidi) te alternative su plaćanje direktno na dinarsku karticu kroz PaySend (može i Master, ali ne znam koje banke knjiže po srednjem, AIK i OTP najverovatnije da da, moguće i NLB) ili povlačenje sa PayPal-a u OTP na Visa Business Platinum, odnosno u Poštanskoj preko Visa Business. Eventualno, da otvoriš jednočlani DOO u kom si direktor, nema testa samostalnosti, ali troškovi su onda veći, vodiš knjige, itd.

Pozdrav svima.
Pisao sam na pogrešnom mestu na forumu (početnička nesnalažljivist) pa mi, dobronamerne kolege, rekoše da se obratim ovde.

Ponoviću:
Inženjer sam, imam kombinaciju da počnem da radim za jednu nemačku firmu.
Njihova ideja je da ne otvaraju predstavništvo u Srbiji, već da radim direktno za njih (pod istim imenom kompanije) i da se vodim kao njihov zaposleni, ali da me legalno plaćaju po svim našim zakonima i da budem ovde socijalno osiguran.
Da li je to izvodljivo?

Čini mi se da nije jer koliko sam našao na netu, moraju da otvore ili predstavništvo ili ogranak - njima nikako ne odgovara da budem Freelance-r, hoće da budem pod njihovom "značkom" kako bih imao sve benefite kompanije na jednostavan (za njih) način.

Imam čak i ideju da me prijave da radim kod njih (naravno prijavio bih adresu u Nemačkoj - kod neke familije) a da radim odavde i prijavim se kao Freelancer (ili ako mora kao firma u sistemu PDV-a) kako bih imao zdravstveno i penziono ali to mi nekako zvuči bezveze zbog u tom slučaju neizbežnog duplog oporezivanja...

Kakva su vaša iskustva?
Ako firma i ti želite da imaš puna prava i obaveze prema ugovoru o radu u Srbiji, mogu te zaposliti preko Employer of Record (EOR).

U Srbiji posluju Remote.com, Deel a verovatno ima i par drugih.

U tom slučaju ti imaš ugovor o radu sa EOR kompanijom koja ima ugovor sa tvojim poslodavcem. Idu ti domaći staž, penziono, zdravstveno i sva druga prava koja proističu iz radnog odnosa.

Jedno pitanje.Ako sam recimo neku isplatu od firme 30. juna na racun u kojoj sam se zaposlio u junu(topli obrok) a pre toga sam u aprilu i maju radio kao frilenser da li treba da platim zdravstveno osiguranje za taj kvartal kao frilenser?

@Marjanlive ako ti u Croso stoje plaćeni porezi i doprinosi za tu zaradu, a najverovatnije da je tako, onda si bio zdravstveno osiguran u tom kvartalu. Nigde nije pokriveno propisima delimično osiguranje kroz par meseci i tu je takoreći stvorena rupa za slobodno tumačenje, da si u toku prošlog kvartala bio osiguran po osnovu radnog odnosa ili pp ugovora. Prijave i odjave na osiguranje bez ubacivanja lične u čitaču možeš da vidiš preko portala Pio građani, tako što u Pio fondu potražiš šestocifreni pin kod za pristup, koga kasnije možeš da promeniš na željeni. Druga mogućnost je kroz ConsentID, čije parametre uzimaš u nekoj od od ovlašćenih institucija (pošta, mup, lpa, opština, zavisno od toga šta grad pokriva) ili kroz Intezin mBanking i naravno, autorizacijom preko lične karte i čitača na eUpravu pa skeniranjem QR koda iz ConsentID aplikacije.

A sta kroz consent id mogu da vidim? da li sam bio zdravstveno osiguran preko firme u tom junu pa da ne moram da placam zdravstveno kao frilenser? ako je to slucaj gde to vidim preko consent id?
drugim recima treba samo poresku prijavu da podnesem kao frilenser u tom kvartalu iako placam 0 dinara porez jer nisam prosao limit prihoda?

A sta kroz consent id mogu da vidim?
Isto datume prijave i odjave u centralnom osiguranju preko eUprave (osetljivi podaci su nedostupni pristupom uz korisničko ime i šifru)
Da li sam bio zdravstveno osiguran preko firme u tom junu pa da ne moram da placam zdravstveno kao frilenser?
Da, od aprila do juna.
Drugim recima treba samo poresku prijavu da podnesem kao frilenser u tom kvartalu iako placam 0 dinara porez jer nisam prosao limit prihoda?
Da, sa obeležavanjem opcije da si zdravstveno osiguran po drugom osnovu. ConsentID je svakako potreban za potpisivanje prijave na završnom koraku.

Isto datume prijave i odjave u centralnom osiguranju preko eUprave (osetljivi podaci su nedostupni pristupom uz korisničko ime i šifru)

Da, od aprila do juna.

Da, sa obeležavanjem opcije da si zdravstveno osiguran po drugom osnovu. ConsentID je svakako potreban za potpisivanje prijave na završnom koraku.
Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser?
Hvala ti puno. Izvini opet nisam razumeo gde da vidim datume prijave i odjave kako ne bih potencijalno morao da placam zdravstveno kao frilenser? Da li to mogu da vidim prosto na sajtu frilenseri uz taj consent id?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno