Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Uh, šta ste sve napisali na temu poreskog rezidentstva 😂

Pa da, jer mnogi ne kapiraju šta je rezident status, i da on određuje poreske obaveze.... I ne znam otkud to u priči o freelance u Srbiji.

Predpostavljam da se nisi odjavio u Srbiji? Jel? Nije to (toliki) problem jer ti primanja ne dolaze u Srbiju. Ako bi neki novac dolazio na neke tvoje račune u Srbiji, dobio bi rešenje od poreskog na porez na taj novac (koji je preko računa ušao u Srbiju) jer oni ne vide da ti nisi ovde.
 
Da se vratim na test samostalnosti. Da li neko zna kako to ide u praksi, ako se radi za strance. Kako se tu bilo sta dokazuje kad je sve promenjivo i nevidljivo.
Moze ugovor da se vidi i prihodi, ostalo je sve interno. Recimo ja sam pre imao ugovor, kao freelance contractor, samo se dogovori koliko se sat naplacuje i to je to. To mi deluje ok za test samostalnosti.
Koliko vidim ako se ima jedan stalni klijent godisnje, pada se na 3 tacke.

Da, ovo je nesto sto i mene zanima.
Mislim da resenja, tj. bilo kakvih informacija 'iz prakse' ima na prste male ruke. Uglavnom se test primenjivao kod onih zbog kojih je i napravljen i to su manje-vise resili, gotovo da nema vise (makar vecih i ozbiljnijih) firmi koje ce rizikovati da uposle pausalce zarad umanjivanja placanja dazbina.

Ja kada sam radio studiju testa samostalnosti ispadalo je da padam, tj. ispunjavam 5 od 9 stavki, a jedna ili dve stavke, kako mi je objasnjeno su - cinjenica da koristim mail adresu koju mi je klijent napravio i prosledio da koristim i to sto nije jasno definisan rizik poslovanja. To si mi bili takvi momenti da sam gotovo rezigniran tada odustao od citavog procesa, ali iako se nista nije sustinski promenilo u mom radu i odnosu sa tim jednim klijentom mislim da cu prosto otvoriti Pausal uprkos gorepomenutom momentu jer zaista ne mogu da zamislim situaciju da ce me u stavci "sredstva za rad" neki inspektor srusiti samo i zbog toga sto koristim email adresu otvorenu na klijentov domain.
 
 
Da, i ja mislim da je ok za stranca, raspitacu se. Ako mozes imati ugovor bez ikakvih posebnih stavki koje ruse ostale tacke, to je to, imas svu slobodu u radu.

To oko email-a, isto, na koji nacin oni to ustanove? I kada imas vise klijenata, primarno se koristi privatna email adresa, a klijenti cesto naprave internu email adresu za neke specificne stvari (uglavnom se slabo i koristi iz mog iskustva). Kako je to vidljivo za kontrolu?

Sta se desi ako se padne test u nekom momentu, da li cela godina ide na drugi sistem poreza onda ili ima i neka kazna?
 
Koliko sam ja razumeo iz priče gomile ljudi: ako ne gaziš preko limita i ako ne radiš ništa sumnjivo bezbedan si (za strane klijente).
 
Stvar je prosta. Povećate uplate pazara ili bezgotovinski promet i samostalni ste po osnovnim kriterijumima testa.
 
Samo treba imati u vidu da 6.000.000 u jednoj kalendarskoj godini nije tako puno kao sto se mozda u prvih mah cini. Ako su vec uveli da su za IT delatnosti porezi po najvisim stopama, i ne uzimaju se u obzir standardni kriterijumi, mogli su i da povecaju taj limit. Ako vec traze da vise od 30% treba da bude od drugih klijenata onda je tu trebalo da ostane nekog prostora. Nije to frizeraj pa da mozes u jednom danu da radis 12 sati. Fizicki nije izvodljivo raditi toliko poslova paralelno, makar ne da se to ne odrazi na zdravlje.
 
Poslednja izmena:
Niko ovde ne osporava da li porez MORA da se plaća....mora, tačka.
Ja kad zovem poresku upravu, nakon što odslušam 10tak minuta glasovnu poruku (ispiranje mozga): “porez plati da ti se dobrim vrati… za bolnice, za puteve… porez plati…” prvo što ih pitam je: “Koliko para duguje Željko Mitrović za porez?”
 
Da li svaki devizni priliv mora da se prijavi bez obzira na cifru? Recimo, neko od rodbine mi posalje 50 evra da majci kupim poklon za rodjendan. I ja treba da cekam u nekom redu tri sata da bi prijavio devizni prihod?
 
Ne treba. Uplate sa računa fizičkog lica na račun fizičkog lica ne ulaze (za sada) u ovu priču.
 
Pa odakle onda prica o oporezivanju gastarbajtera? To mi je malo cudno. Ja uvek volim uplatu sa paypala na paypal pa onda dizem na karticu, banke deru sa provizijom.
 
Uplate od fizičkih lica nisu do sada gledali, bar ne ove ispod 15k€ po uplati.


Pa odakle onda prica o oporezivanju gastarbajtera? To mi je malo cudno. Ja uvek volim uplatu sa paypala na paypal pa onda dizem na karticu, banke deru sa provizijom.

A karticu ti je izdao nakupac na Kalenića pijaci?!? o_O

I PayPal je pod lupom, i tu sve vide. Ali za sada ne diraju ako je uplata od fizičkog lica.

Priča o oprezivanju gastabajtera je novinarski hype bez razumevanja detalja.
Gastabajteri koji su normalno iseljeni odavde i ne žive u Srbiji, vode svoj život po EU i kojekude, oni nisu rezidenti Srbije i ne odnosi si na njih.
"Gastabajteri" koji trknu da na crno nešto na brzinu tezgare napolju pa se vrate, mogu biti na meti poreznika, ako su pare uneli preko nekakvog računa (pa i PayPal), i ako su uplate bile od pravnih lica (bar za sada).

Ajd please prvo pročitaj temu od početka pa onda postavljaj pitanja. Zaključaće nam je ako nastavimo o gastabajterima i (ne)rezidentima.
Pa još ako kažeš "ja to preko PayPal..." ... ... ...
 
Poslednja izmena:
A karticu ti je izdao nakupac na Kalenića pijaci?!? o_O
Ne razumem poentu ovoga. Moja devizna kartica povezana sa pp nalogom. Rekoh vec, banke deru sa provizijama. Znaci po tvome uplata na pp od fizickog lica ne spada u freelance kategoriju. To sam hteo da pitam. Citao sam unazad ali nisam nasao odgovor na ovo u skorijoj prepisci. Nemam vremena da listam svih 60+ strana.
 
Da li svaki devizni priliv mora da se prijavi bez obzira na cifru? Recimo, neko od rodbine mi posalje 50 evra da majci kupim poklon za rodjendan. I ja treba da cekam u nekom redu tri sata da bi prijavio devizni prihod?
Morao bi da se prijavi ali kao sto NShappy rece, to ne gledaju/forsiraju za sad…
 
Nemam vremena da listam svih 60+ strana.
To je kao kad bi ti neko rekao "nema vremena da ti objašnjavam"...
Ja ne vidim šta ti nije jasno.
Da li si ti fizičko lice i pravni subjekt?
Da li primaš pare na karticu vezanu za fizičko lice?
Da li ti je pošiljalac fizičko lice ili pravni subjekt?
^ ako je svuge odgovor fizičko lice - onda se ne brineš za uplate ispod 15k€. Tako "posluju" takozvani "peveči" npr...
 
Cemu takav ton? Ako vec citiras nemoj da vadis iz konteksta .
Citao sam unazad ali nisam nasao odgovor na ovo u skorijoj prepisci. Nemam vremena da listam svih 60+ strana.
Ne vidim nikakvu poentu citanja postova koji su stari godinu i vise dana. Govorimo o novom zakonu o oporezivanju. Dosta toga sto je receno pre ovog zakona vise ne pije vodu. Mene je interesovalo da li uplata od fizickih lica mora da se prijavi poreskoj. Eventualno bi me interesovalo da li mora da se prijavi i recimo prihod od 10-20 evra koji dolazi sa nekog od sajtova na kojima se rade surveys/ankete. Ili tako neki, da kazem, "smesni prihodi". Hvala svima na odgovorima.
 
Да ли куповина преко Пејпала (средства се вуку са повезаном девизном картицом) на еБеј платформи подлеже опорезивању у Срб?
 
Po pravilu, i prilikom kupovine mora da se plati PDV.
 
Mislim da se ovde govori o porezu na dobit.
 
Mnogo toga uopste nije regulisano kao npr. poslovi gde vi kupujete nesto po jednoj ceni pa preprodajete po vecoj. I onda kad povucete novac vasa zarada je npr. 30% od tog iznosa, a vi placate harac na sve.
 
Paypal ne daje informacije ni jednoj Svedskoj, a ne Srbiji.
Paypal deli informacije sa IRS za njihove gradjane, a da dele sakom i kapom informacije pa niko ih ne bi koristio. Ukoliko protiv vas postoji krivicna prijava onda da, morali bi da podele informacije.
 
Paypal ne daje informacije ni jednoj Svedskoj, a ne Srbiji.
Paypal deli informacije sa IRS za njihove gradjane, a da dele sakom i kapom informacije pa niko ih ne bi koristio. Ukoliko protiv vas postoji krivicna prijava onda da, morali bi da podele informacije.
На крај текста стоји:
,,This story was originally published in EUobserver's 2017 Business in Europe Magazine.’’ :)
 
Paypal ne daje informacije ni jednoj Svedskoj, a ne Srbiji.
U tekstu lepo piše da PayPal ne deli informacije ni jednoj Švedsko, i da to poreznici vide kao problem. I to je pisano 2017.
Misliš da do sada nisu rešili taj problem?

Dalje, u tekstu takođe piše:
But many people do not realise that they have to declare revenues from the shared economy or they think that the tax authorities will most likely never find out about it.
"We have become so used to not having to do anything to declare our taxes, because it is done automatically by our employers. But then, when you have income from driving Uber, you rent out a room via Airbnb or find a sponsor for your YouTube blog, then you do need to be proactive and declare the earnings yourself,"
Dakle, obavezan si da prijaviš sam, ono što poreznici nisu u stanju da vide.

I nešto treće, za sada ovo što poreznici vijaju kod nas nije nešto što im je prijavio PayPal. Banke prijavljuju taj novac kada se povuče u Srbiju (npr. podigne karticom na banokmatu).
Još nemamo potvrdu da je nekome stigla poreska prijava za novac koji je stigao i ostao na PayPal, ili potrošen dalje preko PP bez da je ušao u Srbiju (isprav'te me ako grešim).
 
Radim kao frilenser na crno, ali sam ovih godina plaćao PIO dobrovoljno na minimalac. Pošto će država sada kvartalno naplaćivati porez (valjda) šta da radim sa dobrovoljnim uplaćivanjem PIO? Da li da pošaljem zahtev za prekidanjem ili da jednostavno prestanem da plaćam pošto ovaj porez koji država sprovodi, tj. ako ga bude sprovodila uključuje PIO u njega?


Mislim da imam 6 meseca fore da ne uplatim dobrovoljno nakon čega me skidaju sa liste, tako da ako država ne pošalje rešenja mogu da nastavim da dobrovoljno uplaćujem.
 
Nazad
Vrh Dno