Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Jedino nisam skapirao, sad za to sto plate retroaktivno, hoce li dobiti radni staz ili ce platiti za dzaba?
Jeste, dobiće radni staž srazmerno uplaćenom. Zdravstveno će isto biti plaćeno i biće džaba. Što kažu "you win some you lose some." Sve u svemu, prihvatljiva računica.

Doduše treba još ispratiti, sve se to menjalo tokom meseci, srećom do sad je samo bilo na bolje. Ja sve pratim na StartIt.rs i Nova.rs, oni su uglavnom najviše medijski ispratili.

Sta je bre prehvatljivo?
Ako si na primer placao bankama obradu kredita koja je nezakonita i to te je izaslo npr. 5.000€. Onda banku stisnu sa svih strana i sa raznoraznim zakonima pa ti kazu e znate sta: ,,Nasa je greska, ali *** izaci cemo vam u susret pa ono sto ste platili 5000€ je u stvari trebalo da bude 2000€, izvinjavamo se poy". To je i dalje nezakonito, ali tebi prihvatljiva racunica, vracaju ti 3 od 5 hiljada jer ne znas za bolje a mogli su da ti uzmu svih 5. Super je sto svi ovi ispod 540€ zabadaju noz u ledja ko klasicni bugari, ono sto misle da su dobili bitku ce im se vratiti mozda ne ove godine, ali eto mozda zakonom vec od sledece

Sta je bre prehvatljivo?
Ako si na primer placao bankama obradu kredita koja je nezakonita i to te je izaslo npr. 5.000€. Onda banku stisnu sa svih strana i sa raznoraznim zakonima pa ti kazu e znate sta: ,,Nasa je greska, ali *** izaci cemo vam u susret pa ono sto ste platili 5000€ je u stvari trebalo da bude 2000€, izvinjavamo se poy". To je i dalje nezakonito, ali tebi prihvatljiva racunica, vracaju ti 3 od 5 hiljada jer ne znas za bolje a mogli su da ti uzmu svih 5. Super je sto svi ovi ispod 540€ zabadaju noz u ledja ko klasicni bugari, ono sto misle da su dobili bitku ce im se vratiti mozda ne ove godine, ali eto mozda zakonom vec od sledece
Prihvatljivo jer ko je zarađivao "sitno" biće pošteđen. Ko je zarađivao "krupno" (navodnici jer je sve što govorim relativno) — a pod time mislim po par hiljada — teško da ima opravdanja jer su svakako mogli (i trebali?) da postanu paušalci.

Svuda su se ljudi bunili (pa i ovde) govoreći kako se URI ne bori za prava "sitne ribe" nego samo žele da spasu one sa najvećim zaradama. Sad kad je "sitna riba" spašena nakon višemesečnih pregovora i čega već sve ne, opet nekako ne valja, jer eto ovi "krupni" ipak nešto moraju da plate? Potpuno otpisivanje duga nikad nije bilo realno. To što je to bila prva i glavna parola to je jedno, ali jaz između nula dinara i količine ljudi koji su zarađivali kroz frilensing je jednostavno prevelik, toliko da bi država bila glupa to da oprosti.

Ne govorim sad o tome šta je "fer" a šta nije, o tome je izlišno govoriti uopšte jer je to pojam koji je neupotrebljiv kad god je sukob sa državnim organima u pitanju. Stoga nemojmo uoošte traćiti vreme.
Poenta je bila da se "izboksuje" što je više moguće i da se pritom zaštite oni najugroženiji.

Ako pitas pausalce reci ce ti da je staz oduvek mogao da se upise i da ce racunati.

Realnost je malo drugacije a to je da niko ne zna pa cak ni oni (PU), a u nekom slucaju i da se racuna, racunace se nakon otplate duga tjs. nakon 10 godina. Ono sto jos niko ne kapira ili im nije bitno, je da i taj upis ako bude bice smesan i nece imati nikakve logike. Neko ko je prihodovao 1000€ mesecno godinu dana treba da plati poreze i doprinose 1320€ odnosno "~480€ poreza, ~620€ PIO i ~200€ zdravstveno. Recimo da je frilenser imao 25-30g kad je pocinjao, sad ima 30-35 a kad otplati dug imace 40-45. Od tih 620€ sto je ~50€ mesecno sta moze da ima kad stekne pravo na penziju? Moze jedno veliko nista, ali mu se racuna tjs. pitanje je!!! :DDDD

A koliko bi ti hteo da imaš osnov za penziju za uplaćivanih 60-ak € mesečno, deset godina?

A koliko bi ti hteo da imaš osnov za penziju za uplaćivanih 60-ak € mesečno, deset godina?
Svestan sam ja toga i to je jedan od razloga zasto ne treba pristati na ustupke cak i na upisivanje staza. Radije bih sklanjao tih 60€ narednih 10 godina i cuvao sutra za penziju. Otud moja poenta da je pitanje da li ce frilenser ikako uspeti da ostvari pravo na penziju. Cak i da je ostvarimo znajuci nasu drzavu pitanje je da li cemo je imati, a ne bi me iznenadilo na kraju da bude puj pike ne vazi... pa je tako placanje bilo kakvih doprinosa i zdravstvenog u nazad ravno bacanju para u bunar.

Ono sto mi je najjace jesu ovi carevi poput Pecavuka i drugih pausalaca koji su se javljali ranije a koji pristaju na sve samo da malo ne dobiju po nosu i prosipaju svu pamet sveta po forumima/fejsu kako porez treba da se placa i kako drzava nije glupa, jos kako je izlisno govoriti sta je fer a sta ne. To su te intelektualne gromade koje su u poslednjih 30 godina izgurale ekonomiju Srbije daleko ispred Nemacke da me je prosto sramota sto imam drugacije misljenje.

Svestan sam ja toga i to je jedan od razloga zasto ne treba pristati na ustupke cak i na upisivanje staza. Radije bih sklanjao tih 60€ narednih 10 godina i cuvao sutra za penziju. Otud moja poenta da je pitanje da li ce frilenser ikako uspeti da ostvari pravo na penziju. Cak i da je ostvarimo znajuci nasu drzavu pitanje je da li cemo je imati, a ne bi me iznenadilo na kraju da bude puj pike ne vazi... pa je tako placanje bilo kakvih doprinosa i zdravstvenog u nazad ravno bacanju para u bunar.

Ono sto mi je najjace jesu ovi carevi poput Pecavuka i drugih pausalaca koji su se javljali ranije a koji pristaju na sve samo da malo ne dobiju po nosu i prosipaju svu pamet sveta po forumima/fejsu kako porez treba da se placa i kako drzava nije glupa, jos kako je izlisno govoriti sta je fer a sta ne. To su te intelektualne gromade koje su u poslednjih 30 godina izgurale ekonomiju Srbije daleko ispred Nemacke da me je prosto sramota sto imam drugacije misljenje.
Care, i mene ovo pogađa jer sam frilenser. Meni će pare iz džepa isto odlaziti. Ne znam šta bih ti drugo rekao, a ti pričaj svoje do mile volje, očigledno si me već strpao u koš koji ti odgovara.

I koliko je sada mesecno sa paypal-a na devizni racun dozvoljeno da se podigne bez poreza?

Care, i mene ovo pogađa jer sam frilenser. Meni će pare iz džepa isto odlaziti. Ne znam šta bih ti drugo rekao, a ti pričaj svoje do mile volje, očigledno si me već strpao u koš koji ti odgovara.
Druze, ako te pogadja onda ne moze nikako da ti bude prihvatljivo sto zbog sebe sto zbog drugih! Sutra kad nam budu cerke rasporedjivali po bunga-vunga zurkama na BNV da li ce ti i to biti prihvatljivo? Kad nam sinovima budu valjali vutru iz Jovanjice da li ce ti i to biti prihvatljivo? Verovatno ces se iznenaditi kako to da se desi nasoj deci pa eto tako sto je nekima svasta nesto bilo prihvatljivo... Tebi je prihvatljiv porez, nekom je prihvatljivo da mu se cerka prodaje za radno mesto, a nekom ce biti prihvatljivo da mu se klinac naduva domacom vutrom. Nekima su tako bili prihvatljivi istopolni brakovi i mic po mic unakazise nam istoriju, kulturu, obrazovanje, omladinu i sve ostalo jer eto nekima je sve to bilo prihvatljivo.

Kao sto sam pisao ranije, trebao je prvo da se donese zakon, da se frilenseri registruju i kao takvi radimo. To sto bi onda svi drugi ispali budale i to sto bi svi presli u frilensere nije ni moj ni tvoj problem a ni drugih vec problem drzave. Drzava nam je banana i umesto da se pisu zakoni koji ce biti korisceni narednih X godina oni dopunjuju one iz drugog svetskog rata.

Širiš priču na potpuno nevezane stvari...
Tako je bilo i sa preduzetnicima koji su sad zaposleni, samo tad vlasnici biznisa nisu kukali što im se "otima iz džepa" nego shvatili da treba da plate cenu poslovanja. A ni ti se tada nisi bunio. Banana ili ne, država je tu čim ima elemente praćenja i prinude za obaveze svih koji rade.
Dakle nije to ništa iz džepa, to je iz bruta. Kako su napravili i svoje nemušto udruženje dobro ste i prošli ali ne zaboravite, njima nije u interesu da postojite van sistema nego da budete zaposleni.

Pa krajnje je logično da neki novac koji ti leže na račun od nekoga, u startu bude tretiran kao prihod, a da ti onda “dokažeš” da on to nije.
Ne zaboravite, prihod je i kad ti drugar pošalje 1K €, bez ikakve obaveze. Ali nije kad to isto uradi npr. rođena sestra.

To mora da pitamo Voolina.

Možda je moja situacija malo komplikovana ali otprilike ovako: prijavljen sam na Kosovu, radim za kompaniju iz EU (nisam freelancer, u pitanju je full-time remote pozicija), plata mi leže na račun u Švajcarskoj, dižem je karticom u Crnoj Gori. Sad, kome ja uopšte plaćam porez?

Švajcarskoj - verovatno ne, tamo samo ima račun i ništa više
Crnoj Gori - nikako, tamo sam samo stranac koji koristi ATM
Kosovu - tu živim, državljanin
Srbiji - pa i tu živim, kako se uzme, zavisi koga pitate

Pomoć?

Imaš neko obrazloženje, ili si to samo izbacio iz malog mozga? De jure živim u južnoj srpskoj pokrajini i državljanin sam Srbije

Formalno, placas onoj drzavi ciji si rezident, ali fakticki, u ovoj komplikovanoj situaciji sa drzavom i kvazi drzavom - placas onome cija poreska uprava moze da te dohvati. Verujem da bi te i Srbija i vlast dole rado oporezovali, osim ako u nekom od ovih sporazuma pred EU ne stoji nesto drugo.
Mozda bi bolje bilo da pare podizes u Grckoj, jer oni ne priznaju Kosovo, i da se pravis lud, jer su male sanse da ti podaci stignu do njih.

Imaš neko obrazloženje, ili si to samo izbacio iz malog mozga? De jure živim u južnoj srpskoj pokrajini i državljanin sam Srbije
Rekao si da si državljanin Kosova, a ne Srbije. Otuda i odgovor. Svakako te srpska poreska uprava ne može juriti, jer niti de jure niti de facto nema kontrolu nad tokovima novca na Kosovu. (Nemojte da ulazimo u politiku ovde kojim slučajem)
Što se tiče provere kosovskih vlasti, to ćeš već bolje znati sam.

Da živiš u Republici Srbiji (a pod ovo tehnički spada i pokrajna Kosovo i Metohija, ustav još uvek nije promenjen) - poreski organi ove zemlje bi te gonili kao frilensera.
Uopšte nije bitno što si ti "full time" zaposlen jer je "centar tvojih životnih aktivnosti" u okvirima pomenute države.

E sad, šta je potpisano u raznim "sporazumima" između izvršnih vlasti ovde i samoproklamovanih dole - pitaj boga!
Ti realno ulaziš u opasnost da imaš problema u Republici Srbiji zbog "de jure" propisa, bez da ikoga zanima "de facto" stanje.

Kakvi su "propisi" dole - to pretpostavljam da bolje znaš od nas a da li će Crna Gora i Švajcarska da šalju nešto Srbiji - zavisi da li su i pomenute države članice potpisnice specifičnih dogovora - isprati linkove negde sa početka ove teme koje smo Jerico i ja nekoliko puta postavljali.

Hvala na odgovorima. Državljanin sam obe države, koje nemaju sve elemente državnosti što zapravo komplikuje situaciju. Ispada da je Kosovo poreski raj.
Inače Švajcarska nema sporazum o automatskoj razmeni podataka ni sa Srbijom ni sa Kosovom, tako da jesam ispod radara poreskih uprava. Jedino se plašim ako sutra odem da kupim stan i neko pita "Odakle bre?"

Možda je moja situacija malo komplikovana ali otprilike ovako: prijavljen sam na Kosovu, radim za kompaniju iz EU (nisam freelancer, u pitanju je full-time remote pozicija), plata mi leže na račun u Švajcarskoj, dižem je karticom u Crnoj Gori. Sad, kome ja uopšte plaćam porez?

Švajcarskoj - verovatno ne, tamo samo ima račun i ništa više
Crnoj Gori - nikako, tamo sam samo stranac koji koristi ATM
Kosovu - tu živim, državljanin
Srbiji - pa i tu živim, kako se uzme, zavisi koga pitate

Pomoć?
Proveri sa firmom koja te plaća. Ako ti leže plata, valjda je firma za tebe već platila porez u matičnoj zemlji. Ne znam da li u Švajcarskoj može da se isplaćuje bruto plata radniku. Zamisli šta bi trebali da rade mornari na brodovima koji putuju širom sveta, da plaćaju svakoj zemlji kroz čije vode prođu?

Šta se dešava sa online servisima za primanje novca i plaćanje sa njihovim karticama, bez leganja novca u banku? Da li smo tu jos uvek 'safe'?

Da si čitao temu, video bi da je odgovor negativan.

Vrh Dno