Šta je novo?

Framework - modularni laptopovi

Nije ni jeftini ryzen mnogo bolji, verovatno bi to bio neki 4c/8t model. Danas je MS predstavio nove surface modele 12" (tablet) i 13" (laptop), imaju osmojezgarni Snapdragon X Plus (ne znam koji tačno, 42 ili 46). 12" je tablet od 950€ (16/256), plus još 150€ za tastaturu. Jeste to drugi tip uređaja, ali na kraju im je svrha slična, a najveća razlika je ekran. Procesor je verovatno bolji, ali ne verujem da je za nešto ozbiljno.

Phoronix je testirao 20 laptopova na linuxu, Framework se lepo kotira. Model 13" može da se konfiguriše sa HX370 (12c/24t), 890M grafikom (16CU - 1024:64:32) i 96GB memorije, i to je praktično radna stanica. Mada i košta toliko, bar 2500€

Trenutno je neki bestbuy 7640, lepo radi. Ja cekam jos malo da padne pa ga uzimam.

Pri utisci modela 12

Jednostavan za popravku i nadogradnju, prosečan ekran za ovu klasu (dobro osvetljenje, loše boje), dobra tastatura, loš zvuk, loše trajanje baterije (iako je dobrih 50 Wh) i velika cena ako kupuješ memoriju i ssd od njih. DIY i3 model sa sopstvenim 16/256 modulima, u DE izađe oko 700€, što je u rangu sa Lenovo Yoga i HP 360 sa boljim procesorom (a dobiješ i punjač u paketu). I to je prihvatljivo ako je cena presudan faktor.

Trenutno moj prvi izbor ako/kada dođe vreme za kupovinu novog laptopa

Poslednja izmena:
Rekao bih da ovaj gadja vise na ljude koji do sada nisu imali framework.Cena je za jedno 100$ jaca nego sto bi trebala,i cini mi se da fali dual slot ram.Ostalo je sve super za ovaj tipa laptopa.

Reklamiraju ga da je za mlade, učenike i studente. A i za škole, zato i opcija da se iznutra zaključaju adapteri, da ih deca ne bi vadila i gađala se :D
Dual channel ram bi imao smisla da su grafike jače, a i ovako je maksimalno 48GB, što je više nego dovoljno za ove procesore.

Jeste cena jača, posebno ako se uzme sve od njih i nabudži, ulazi u macbook air opseg. Koji je bolji po svemu, osim po lakoći popravke, nadogradnje i pisanja olovkom. A to je većini manje bitno ili skroz nebitno. S druge strane, ti manji laptopovi od 12" sa N procesorima, u W11 ili Chromebook verziji koštaju po 600€ sa zalemljenih 8GB, mada ne znam da li iko to kupuje

Vrh Dno