Šta je novo?

Framework - modularni laptopovi

Space Beer

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poena
585
Budućnost koja je stigla ;)
Kažu da će biti dostupan u Evropi do kraja godine. Laptop koji možeš da "servisiraš" sam, ne moraš da ga bacaš u kantu ili delove kada se nešto pokvari

Nije on toliko različit od ostalih i po meni ništa specijalno, ali jeste pomak u pravom smeru (smeru unazad kada je right to repair bila norma). Jedino ta modularnost spoljnih konektora. Iznutra je 95% isti kao i drugi.

Pa nije baš isti. Danas je retkost naći laptop sa 2 RAM slota. Dovoljno je što bateriju ili ploču možeš sam da zameniš. A i ovo sa konektorima je genijalno, posebno što danas uglavnom stavljaju samo 2 ili 3 USB konektora. Ili genijalno Lenovo rešenje, gde USB-C koji se koristi za punjenje može i kao video izlaz (DP). Pa 2 monitora možeš da koristiš samo kad laptop nije na punjaču. Pa kupuj dokove i vuci ih sa sobom. Ovako znaš šta ti (kad) treba. Još vidim da će biti i 3rd party adaptera

Menjanje baterije ili ploče ništa nije drugačije nego na drugim laptopovima. Ja nisam pobornik usb c za punjenje jer usb c nije dovoljno fleksibilan i rigidan u isto vreme da bude rešenje na duže staze umesto standardnog dc jack-a. Primetiće se to ubrzo, jer kreće zamor materijala i crkavanje usbc regulacionog čipa (jer smart ovo, smart ono, mora imati čip koji reguliše sve to). Ne kažem da usb c nije dobra stvar, jeste, ali ne kao port za punjenje laptopa (kao dopunski može, kao glavni ne).

Inače, taj framework laptop, kao što i sami likovi (proizvođač) reče, zavisiće da li će uspeti ili neće od korisnika. Za sada ima backer-a, ali po svemu će ostati samo (minimum par godina dok ne dogovore globalnu distribuciju, ako uspeju) na ovome što vidimo. A i oni sami navodno planiraju da zaradu prave na dodatnim delovima koliko sam ispratio iz te priče.

Licno mislim da ovo nema perspektivu (kao sto se ispostavilo da je nemaju ni modularni mobilni telefoni, iako se dosta cesce menjaju), pre svega jer nije povoljnije. Modularni "high-end" od 14 inca, daleko skuplji od onog sto se vec moze naci na trzistu - ne vidim buducnost. Mada smo zagazili u off-topic, pa cemo ovo premestiti u zasebnu temu.

Da, bolje je da bude u novoj temi

Cena ovog laptopa je sasvim na mestu, pošto ima i dobre performanse/specifikacije, za razliku od telefona (Fairphone) koji je 3x skuplji od sličnih "normalnih" telefona. Zato mislim da će i uspeti, tj. da neće propasti u skorijoj budućnosti. Jedini 13,3" laptopovi bez zalemljenog RAM u ovom rangu su HP Probook modeli.

Na kom do sada nisi mogao sam da zamenis bateriju i plocu?
To sad zavisi koliko si spretan ;) Moj prethodnih laptop je imao bateriju koja je van kućišta, pa se lako skida. Sada ne znam dok ne otvorim (a moraću uskoro)
Menjanje baterije ili ploče ništa nije drugačije nego na drugim laptopovima. Ja nisam pobornik usb c za punjenje jer usb c nije dovoljno fleksibilan i rigidan u isto vreme da bude rešenje na duže staze umesto standardnog dc jack-a. Primetiće se to ubrzo, jer kreće zamor materijala i crkavanje usbc regulacionog čipa (jer smart ovo, smart ono, mora imati čip koji reguliše sve to). Ne kažem da usb c nije dobra stvar, jeste, ali ne kao port za punjenje laptopa (kao dopunski može, kao glavni ne).

Inače, taj framework laptop, kao što i sami likovi (proizvođač) reče, zavisiće da li će uspeti ili neće od korisnika. Za sada ima backer-a, ali po svemu će ostati samo (minimum par godina dok ne dogovore globalnu distribuciju, ako uspeju) na ovome što vidimo. A i oni sami navodno planiraju da zaradu prave na dodatnim delovima koliko sam ispratio iz te priče.
Slažem se, ne vidim razlog da se punenje gura kroz port koji je namenjen i za druge stvari. Ok bi bilo da se standardizuje, da ne menjaš punjač kad crkne laptop, ali šta mi znači što na taj port mogu da prikačim još nešto, kad to nešto moram da skidam da bih punio laprop. Ali to je sad moderno i to nam je realnost.

Evo iFixit komentara za stari Surface laptop. Novi(ji) su malo bolji

Final Thoughts
- This laptop is not meant to be opened or repaired; you can’t get inside without inflicting a lot of damage.
- The CPU, RAM, and onboard storage are soldered to the motherboard, making upgrades a no-go.
- The headphone jack, while modular, can only be accessed by removing the heat sink, fan, display, and motherboard.
- The battery is difficult and dangerous to replace, giving the device a limited lifespan.

Ja mislim da je ovo dobra praksa. Generalno, laptop nema nekih većih mana, u poređenju sa sličnim modelima, a ima prednosti

Nije losa ideja, kad ubace Ryzen mozda bude zanimljivo vise. Nisu ni losi ti konektori, mozda im ovo pomogne da osmisle bolju v2.

По наслову бих рекао да је ово та "нова тема у коју је пребачено", чисто да не морам опет да тражим после ,-)
Заиста се надам да ће концепт успети, колико видим свуда хвале изведбу(да није фуш), али је мени једноставно
бескористан док не буде имао већи екран. Тренутно куцам са старог лаптопа који ми је остао и кога планирам да се решим који има такав екран,
и моје мишљење је да су лаптопи са 13(14)инчним екранима неупотребљиви(у смислу мучења а не да се не могу користити).
С обзиром да су одавно изашли лаптопи који буквално у скоро истој величини имају 15" екране(кад сам видео први био сам запањен колико је мали поготово
што је био "гејмерски" мислим да је био из легион серије, али нисам сигуран), не видим зашто ово није одмах тако решено.

Такође нисам љубитељ тога што има вентилатор(мислим да није потребан, тј да је могло бити решено боље, пошто рачунар баш и није прављен да прима
3080ти без обзира што је модуларан...). Иначе мислим да су баш добро распоредили компоненте унутра и искрено желим им успех и ако неке ствари среде у следећој итерацији и покаже се да је ок све у првој након што оно који сад узму мало бета тестирају за нас остале ,-) ,не бих имао никаквих проблема да купим, поготово са скорашњим искуством замене диска на лаптопу и батерије на мобилном, који су буквално били "побогу па зар ово није могло нормалније/логичније".

Таман када стигне и усб4 или усб 4 како год се договоре да га зову, који би требало да има најновији тандерболт у себи па да може и лепо екстерна картица да се дода.

Што се тиче коментара за напајање некада сам слично размишљао(и сад ми некаконије свеједно да је исти конектор) , али некако мислим да је ово будућност из више разлога, да не давим јер није тема.

Ovo bukvalno nije nista drugacije od onih kineskih oem laptopova koje posle brendiraju razni njihovi brendovi.

Nista novo, nista posebno i nista sto bi ga izdvojilo od dosta bolje konkurencije za taj novac.

A ceo koncept pada u vodu ako se ne napravi debeo dil sa prodavcima sirom sveta, pa delovi budu stvarno lako dostupni, sto da se ne lazemo, nije realno za nekog ko pravi proizvod pomocu crowdfundinga.

Misliš na Clevo modele koje rebrendiraju Tuxedo, System76, Slimbook...? Pa ako ništa drugo i oni su drugačiji pošto dolaze sa zvaničnom linux podrškom :d

Za uspeh u poslu nikome ne treba dobar dil sa prodavnicama širom sveta, već dobra dostupnost na 3 najveća tržišta (Severna Amerika, Zapadna i Severna Evropa, Istočna i Jugoistočna Azija) ;)

A sad iskreno odgovorite, kada je poslednji put neki laptop imao nešto posebno i što bi ga izgdvojilo od konkurencije za isti novac (tj. da nije Razer Valerie i slično). Jedino što meni pada na pamet je novi M1 Mac i stari Vaio Z (VPC od pre 10+ godina). Možda je 360° rotacija nešto što pravi razliku u odnosu na ponudu od pre 10 godina. Mada po mom mišljenju, i to nije mnogo zgodno na 13,3/14,1 modelima, ali ajde.

U čemu je realno razlika između laptopova ovih karakteristika (dimenzije, CPU, cena) na tržištu? Svi su bukvalno isti. Tako da bilo kakava promena na bolje, tj. nešto što jedan proizvod izdvaja od drugih, nosi neku vrednost. Tj. zašto bih uzeo Lenovo ili Acer, kad za isti novac mogu da kupim Framework, koji ako ništa drugo nema sve zalemljeno za ploču i mogu da šibicarim sa konektorima po potrebi, a ne da vučem dock gde god krenem

Tj. zašto bih uzeo Lenovo ili Acer, kad za isti novac mogu da kupim Framework, koji ako ništa drugo nema sve zalemljeno za ploču i mogu da šibicarim sa konektorima po potrebi, a ne da vučem dock gde god krenem

Nemoj pogresno da me razumes, volim i ja promene na bolje. Ali mene samo zanima po cemu je ovaj laptop TOLIKO bolji od drugih trenutno? Jer koliko vidim, i njemu je procesor zalemljen na plocu, pa kada crkne moras da kupis celu drugu plocu. Da su napravili procesor sa grafickom koji je u soketu i moze da se menja, onda bi to bila promena u odnosu na druge laptopove, jer je skoro na svakom sada procesor zalemljen na plocu. Takodje, na mnogo, mnogo laptopova i dalje mozes da dodajes i vadis sam ram, i na mnogo laptopova wi-fi kartica je u slotu i moze da se menja. O skladisnoj memoriji necu ni da pricam, jer na svakom laptopu to mozes da radis takodje. Znaci razlika su samo ti adapteri koje menjas ( mada postoje i adapteri da se kupe za druge laptopove, ali ajd...).
Ne znam koja je cena ovom laptopu. Ako je ista, ili malo jeftinija od drugih laptopova te specifikacije i velicine ekrana, onda da. Ali ako je skuplji, iskreno ne bih ga uzimao. Da ne spominjemo da bateriju drze srafovi, dok je na dosta drugih laptopova to reseno na klik. Naravno, nisu problem 2,3 srafa, ali ako predstavis nesto kao revoluciju u ovom smislu, onda korisniku srafciger ne treba da bude neophodan da bi bilo sta zamenio. Bar je to moje misljenje.

Jedino sta mi se svidja ovde, a razlikuje se kod drugih laptopova je okvir ekrana na magnet. Ali i dalje zaista ne vidim u ovome nesto specijalno, a pogotovo lakse za apgrejd u osnosu na druge laptopove na trzistu. Naterali su me tvoji postovi da pogledam klipove po yt, jer sad prvi put cujem za ovo, ali nisam nesto preterano odusevljen.

Nazalost, dodavanje RAma, diska i svega je sada u jako malom broju novijih laptopova, posto im je sada to postala neka politika. Ne racunamo naravno Lenovo, oni se jos drze nekako kvaliteta.
Za bateriju, uvek je bolje srafovi, zato sto se zabice olabave u nekom broju slucajeva. Da ne pominjemo HP laptopove nize klase gde moras motorkom da otvoris da bi zamenio disk.
Tako da je ovo jako dobar pilot projekat, sad iz vizure ljudi u Evropi bas i nije povoljan, ili dostupan uopste, ali mozda pokrene malo kod ovih linux firmi ideju da otvore svoje laptopove malo.

Koliko sam ja pratio, Lenovo je među najgorima po pitanju RAM-a i proširenja. Razmatrali smo neki ThinkPad za firmu i odustali kad smo videli da ima samo jedan RAM slot i da je DP na portu za punjenje. Čini mi se da su HP modeli uglavnom malo bolji što se toga tiče. Generalno, jedino su gejmerski laptopovi malo fleksibilniji. Ali i oni šibicare previše. HP Pavilion Gaming ima samo jedan video izlaz, Dell G5 nema SATA kabl za dodatni disk, jedva se otvara kućište i sl.

Nekada integracija svega može imati koristi (kompaktniji dizajn, bolje performanse), ali u ovom slučaju se jasno vidi da vodeći proizvođači nemaju želju da omoguće lakši upgrade, naprave pristupačnije kućište, omoguće potrebne portove i sl.

Evo i ja bacio pogled na projekat cisto da vidim o cemu se radi i nista ne kapiram zasto bi iko ovo probao.
Na prvu loptu zvuci super, mislio sam da su moduli mnogo modularniji, ali se sve svodi na nekoliko USB C slotova. Upgarde faktor je totalno zanemarljiv. RAM, SSD i wifi (kao da svaki dan dobijamo nove wifi standarde). Nista sto ne moze da se uradi na "vecini" drugih modela. Osim cpu, jedna stvar koju bih stvarno voleo da vidim da moze da se upgrade je ekran. Mozda sutra budem zeleo da probam 4k/8k, touch screen... a ono corak.
Ocekivao sam da ce korisnik moci da sklopi laptop po meri, npr ogromnu bateriju sa integrisanom grafikom i manje portova i tako nesto. Imas portove i prostor, a stavljas ono sto ti je prioritet.

Po meni je pun pogodak, ponajvise zbog normalne cene. Kao sto rece neko od kolega, bice interesantno kad ubace Ryzene, i kada (i ako) odrze dostupnost i kompatibilnost novih modula sa starim (tj. trenutnom generacijom Framework laptopa), tek onda, kada izadju Framework 2, 3, 4, cemo videti prave prednosti modularnih laptopova.

Naravno, problem nas koji smo u Srbiji je sto ovakvu stvar necemo gledati u skorije vreme, ako ikada, zbog monopola koje brendovi imaju kod nas (tj dilova sa distributerima)

Pa cena i nije toliko normalna. To su cene u dolarima bez pdv.

Kad se sklopi neka varijanta priblizna base modelu M1 Macbook Air, ne prilazi mu ni blizu za istu cenu.

Za uspeh u poslu nikome ne treba dobar dil sa prodavnicama širom sveta, već dobra dostupnost na 3 najveća tržišta (Severna Amerika, Zapadna i Severna Evropa, Istočna i Jugoistočna Azija) ;)

Moras da imas dil sa prodavnicama, jer gde ce se prodavati i biti dostupni ti delovi koje ce korisnici moci sami da menjaju, ako ne u prodavnicama?

Dostupnost uredjaja, delova i dodatne opreme u prodavnicama je jedna od najbitnijih stvari.

Kad god se na nasem trzistu pojavio neki tako neobicniji uredjaj, uvek je bilo problema sa nedostupnosti opreme i delova. Sto je najgore, delova nije bilo cak ni za neke uredjaje koji su se prodavali u standardnim kolicinama.

Nije ovo ništa posebno iskreno, niti je cena primamljiva pa da postoji neki veći razlog za prelazak na ovo. Kao što je napisao neko gore, da proc i gpu nisu zalemljeni, imalo bi smisla, ovako mi ništa novo ne nude u odnosu na more drugih laptopova na tržištu.

Koliko sam ja pratio, Lenovo je među najgorima po pitanju RAM-a i proširenja. Razmatrali smo neki ThinkPad za firmu i odustali kad smo videli da ima samo jedan RAM slot i da je DP na portu za punjenje
Lenovo je pre koju godinu izbacio ram prosirenje za Thinkpad jer hoce da se kupuju Thinkbook za firme. Thinkbook svi imaju prosiriv RAM, i jace sarke za ekran. dok su Thinkpad i Ideapad unazadno prilagodjeni ponudi drugih velikana.

Lenovo je jos uvek fenomenalan odnos cene-kvaliteta-dobijenog, kad se Lenovo Thinkbook uporede sa Asus VIvobook, Hp Probook, Acer TravelMate, Dell Lattitude, Samsung Galaxybook, Dynabook Portege (Japanski Sharp naslednik Toshibe), i ostalim workstation modelima manjih proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Koliko sam ja video, i Thinkbook ima zalemljen jedan modul, i još jedan slot. Od Lenova samo gejming laptopovi i thinkpad L imaju 2 slota. I ne znam šta je zaista bolje u odnosu na ostale proizvođače. Svi liče jedan na drugi, k'o jaje jajetu. Imamo na poslu Yoga 530 i HP Pavilion x360 i ne vidim da je jedan po nečemu bolji od drugog.

Na temu:
Grafika teško da može da bude zasebna u ovavkom laptopu pošto bilo koji dGPU čip koji vredi nečemu ima TDP od 50W pa naviše. Što nema smisla u 13-14 ultrabook modelima koji treba da budu lagani, kompaktni i da imaju bateriju od 10+ sati. Ali i dalje se prave MXM varijante (Clevo to radi). Možda nekad i Framework napravi modularni gejming ili WS laptop, sa grafikom u MXM varijanti. Pa da možeš da menjaš između gejming i pro varijante :D
Što se procesora tiče, od toga takođe nema ništa. Svi mobilni čipovi su u BGA varijanti, jer bi sve ostalo tražilo dosta deblje kućište. Ima i laptopova sa desktop procesorima, ali su daleko od ultrabook modela :d

Oni su najavaili više opcija u budućnosti. Ako bi npr. u isti model kućišta mogao da se ubaci novi Intel (12, 13... generacija) ili AMD CPU to je opet korisna stvar.
Kao što rekoh, ovaj računar se ipak po nečemu razlikuje od konkurencije. Da, košta kao i Macbook... ali tu si ograničen na 16GB memorije, ovde imaš opciju do 64GB. SSD do 4TB, imaš portove koji ti trebaju, itd. Ako dobije više mogućnosti za upgrade, zvaničnu linux podršku (ako već nema), dodatke ekternih kompanija/pojedinaca, ipak je neki pomak. Ono što je fiksno po pitanju specifikacija (ekran, kamera) je ipak u klasi ili iznad konkurencije. Milsim da niko neće koristiti ni 100% skaliranje na 13,5" ekranu ove rezolucije, a sa 125-150% će biti odlično. Tako da ne vidim potrebu za većom rezolucijom (npr. 4K). A danas kad su kamere iste kao i pre 10 godina (720p) njihovih 1080p je sasvim na mestu.

Ok, ako mislite da ovo nije ništa posebno, koji je razlog zbog kog bi neko kupio Probook, Portege ili Thinkbook umesto Framework laptopa po istoj ceni? I šta bi dobio time, osim bloatware-a :d

U principu, HP/DELL/Lenovo moze da izbaci neku DIY seriju i da ugasi framework kao firmu, ali mislim da ih toliko boli uvo za laptop trziste <1% da o tome ne pricaju ni u wc-u

Ovo za punjenje preko usb-c, preko tri godine punim laptop tako, nikakav problem nisam imao, mislim nije nemoguce, ali svakako sam ja za da se ostavi mogucnost punjenja preko nekog konektora ali takodje da radi punjenje preko usb-c jer me resava potrebe ka kacim razne kablove za laptop.

Sto se laptopa tice, meni se ovo svidja..
Nadam se da ce obezbediti kompatibilnost narednih generacija ploca, to bi bio vrh, ako je sve ostalo na laptopu ispravno samo se zameni ploca i ram(ddr5 ce verovatno biti neophodan) dok se stara ploca moze iskoristiti za npr HTPC(nek naprave i kuciste za to ili ce "braca" kinezi to resiti)

13.5” 3:2
2256x1504, 100% sRGB color gamut, and >400 nit
Šta može da se kupi a da bude približno istih performansi i približno ista cena? (4c/8t ; ~1000$)

1200€ je znatno više od 1000$.
A i mislio sam na domaće tržište ili eventualno da je dobavljiv ovde u repubici Srbiji. :)

Stiže Ryzen u 13" model, i stiže 16" model sa GPU modulom i gomilom opcija za konfiguraciju. Ovi likovi su neverovatni, odavno se nisam ovoliko oduševio nekim proizvodom u PC industriji. Da mi je da upoznam ljude koji su ovo dizajnirali i konstruisali. Izgleda odlično čak i kada ga Linus prezentuje :d

Realno ne znam šta ti je ovde toliko oduševljavajući faktor? Kontam da neće da zaživi ništa posebno kao ni lg mobilni sa dodacima svojevremeno (daj bože da grešim).
Posebno mi se plače kad vidim 16:9 ekran u 2023.

Prvo, grupa entuzijasta je uspela da napravi kompaktan modularni laptop, dok su nas apsolutno svi najveći proizvođači ubeđivali da sve mora da bude zalemljeno jer će inače laptop morati da izgleda kao Toughbook. Ok, Framework nije kao Air, ali ne izgleda drugačije od onoga što se danas najviše prodaje

Drugo, ovoliko opcija za konfigurasanje 16" modela bukvalno zatvara teme "Šta da kupim" :d Treba ti numpad, uzmi ga. Treba ti veća baterija. Tu je. Treba mi dGPU, izvoli. Prvi scenario koji mi pada na pamet je kada ideš na poslovni put, treba ti baterija za ceo dan, ubaciš je kao dodatni modul i ne treba ti punjač u torbi. Kad završiš sa poslom i dođeš u hotel, izbaci dodatnu bateriju, ubaci GPU i teraj CP2077. Pominjali su i razne druge opcije koje mogu biti potrebne određenim grupama korisnika (capture card, 16TB u M.2 slotovima, itd.). Gejming, workstation i office laptop u jednom. Desktop PC u formi laptopa, zapravo prvi pravi desktop replacement :D

Što se (rezolucije) ekrana tiče. Tu jeste malo teže ugoditi svima. Mada nisam nigde video potvrdu da je 16:9 (ni na zvaničnoj prezentaciji). Na njihovom forumu takođe ništa, samo u jednoj najavi (elevated system) se pominje da izgleda kao 16:10. Ali šta god bude, nekome neće odgovarati (inženjeri, gejmeri, menadžeri, programeri… imaju različite zahteve)

Dalje, imajući u vidu kako su implementirana rešenja (npr. pomeranje tastature i trackpada, ekstenzije sa zadnje strane), jasno je koliko je truda i pameti uloženo i neki proizvod, što je danas retkost, čak i van PC industrije.

Na kraju, činjenica da i stari delovi mogu nezavisno da se koriste (ploča kao miniPC, baterija kao powerbank, GPU modul kao eGPU), da su otvoreni i omogućavaju drugima da koriste njihova rešenja, zaista ih izdvaja od konkurencije

Ne znam kako ljudima nije big deal to da mogu bez mnogo muke da zamene i CPU i GPU, pa čak da dodaju i veću bateriju po potrebi. Nije nužno jeftina varijanta ali je svakako genijalna. Mogu da pređu sa Intela na AMD i obrnuto, menjaju portove sa strane po volji. Neverovatna priča.

Čak i kad se zameni matična sa procesorom i dalje se stara može staviti u mini PC dodatak od svega nekih $40 i koristiti kao zaseban računar. Spektakularno, ništa se ne baca, ne može da zastari, samo se radi apgrejd po potrebi na svakih par godina.

Ryzen 7000 opcija bez OS, RAM-a, i diska izađe ispod 1000 evra. To je ubedljivo najbolji dil i tako će i ostati sa porastom cena.

Sve to pije vodu ako ti dodaci ne budu preskupi, u suprotnom "džaba su krečili"

Nazad
Vrh Dno